Nasveti za racionalno pakiranje, ki jih morate poznati

Pakiranje je tisti del potovanja, ki večini predstavlja enega bolj zoprnih delov poti, a z nekaj triki, ki naj preidejo v navado, bo tudi to opravilo čisto rutinsko, ne da bi vmes pozabili na vse ključne zadeve.

Sestavite seznam nujnih potrebščin

Še preden se lotite brezglavega iskanja vsega nujnega, si vzemite nekaj minut in stvari raje zapišite. Tako bo vaše pakiranje bolj sistematično, verjetnost, da pozabite kaj nujnega, pa precej manjša. Tako bo manjša tudi verjetnost, da spakirate preveč. Seznam nato shranite še za prihodnjič, kar vam bo prihranilo še več časa in živcev. Mimogrede – seznam vam bo prišel prav tudi v nesreči – če za vedno izgubijo vašo prtljago in boste morali popisati škodo.

Oblačila zvijajte, ne prepogibajte!

Vsak izurjeni backpacker, ki v svoj 30 litrski nahrbtnik spravi oblačila, ki jih nosi 6 mesecev, vam bo med pravili pakiranja številka ena naštel naslednji trik. Oblačil ne zlagamo v standardne kvadratne in pravokotne zloženke, kot jih dajemo na police omar, ampak jih zvijemo v rolice! Tesno zvita oblačila bodo zavzela manj prostora. Pa tudi med iskanjem ključnega kosa bodo bolj pregledna, zato vam ne bo treba razmetati cele prtljage. Tudi manj zmečkana bodo, ko jih na končni destinaciji potegnete iz nahrbtnika oziroma kovčka!

Pozanimajte se o pravilih prevoznika, ki sprejema vašo prtljago

Če potujete z letalom, si dobro preberite drobni tisk na letalski karti, ki določa mere, težo in količino kosov vaše prtljage, saj se le tako izognete neprijetnim soočenjem, slabi volji in morebitnim dodatnim stroškom pri oddajanju prtljage. Seveda pa upoštevajte tudi prepovedi in določila glede vnetljivih in ostrih kosov ter tekočin.

Nujne stvari naj vam bodo najbližje

Če potujete s prevoznim sredstvom, ki zahteva, da se od večjih kosov prtljage fizično ločite, poskrbite, da boste v ročni prtljagi, ki ostane pri vas, obdržali ključne predmete. Torej dokumente, denar, zobno ščetko in polnilnik za telefon, v primeru, da vaša prtljaga odtava kam drugam in nekaj dni ostanete brez nje, pa je fino imeti v ročni prtljagi še kakšen rezerven par nogavic, spodnjega perila in kakšno majico.

Pranje na poti? Zakaj pa ne! 

Še eden od trikov, ki si jih lahko sposodimo pri veščih backpackerjih, je pranje perila na poti. Če boste v nahrbtnik vrgli žepni pralni prašek, lahko najnujnejše kose operete že na potovanju, tako pa zmanjšate količino prtljage, saj bodo oblačila čista tudi tako. Mimogrede, v večini držav boste našli tudi pralnice, možnost pranja perila pa ponuja tudi večina hostlov.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: To so najbolj romantični kraji za zaljubljene

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.