9 nasvetov, kako na potovanje končno spakirati točno toliko, kot potrebujete

Ste tudi vi med tistimi, ki se na potovanje odpravijo s preveč prtljage? Čas je, da spoznate racionalno pakiranje.

Vedno dostopnejša potovanja z nizkocenovniki imajo tudi svoje omejitve – velikost prtljage. Ta je pri najugodnejših letalskih kartah prevoznikov kot so Ryanair, easyJet in Wizz Air precej strogo omejena, oziroma morate za večji kovček dodatno doplačati. In ker je ta cena pogosto višja od letalske karte same, se marsikdo raje omeji na osnovno ročno prtljago. Kako spakirat toliko, da ne bo presegla določenih omejitev z merami ali težo?

Priznamo, tudi mi kdaj spakiramo preveč parov nogavic in spodnjih hlač, čisto tako, za vsak primer. In ko se vračamo domov z nekaj novimi stvarmi iz potovanja, preklinjamo vsako nedotaknjeno stvar, ki je nismo uporabili. Kako se temu izogniti?

Komunicirajte s sopotniki

Če ne potujete čisto sami, prtljago uskladite z ljudmi, s katerimi potujete. Res ni smiselno, da bi vsak od vsak nosil svoj adapter, zobno pasto, kremo za sončenje in šampon …

Spakirajte stvari iz materialov, ki dihajo

Material oblačil je pomemben predvsem zato, da jih lahko oblečete več kot enkrat. V umetnih tkaninah, ki ne dihajo, se boste hitro spotili, v takšnem blagu pa se bakterije (in posledično smrad) najraje razvijajo. Investirajte v oblačila s tehnologijo, ki je namenjena za aktiven življenjski slog in povsem v redu bo, če kakšno stvar oblečete večkrat.

Takoj izberite manjši kovček 

Če boste stvari že v začetku začeli zlagati v velik kovček ali nahrbtnik, ga boste tudi zapolnili. Poskusite z najmanjšim, tako boste vsaj mentalno strnili seznam stvari, ki jih resnično potrebujete.

Okvirno načrtujte, kaj boste oblekli za vsak dan posebej

Razumemo, da je to skoraj nemogoče, če greste na potovanje za več tednov, vendar to ne bi smelo biti težko storiti za tedenski oddih (kar je v resnici enaka količina kot za več tednov – le da oblačila vmes perete). Sploh, če imate že okviren načrt vaših dejavnosti. Za dan, ko boste najbolj aktivni, izberite športne kose, za spanje v puščavi topel pulover, za romantično večerjo lepšo obleko in za ogled mošej nekaj, kar gre čez rame in kolena. Priporočamo tudi vsestranski velik šal ali sarong, ki bo uporaben na letalu (ko gre klima v minus), za prekrivanje ramen, kot odeja ali pa podlaga za piknik v naravi.

Izbirajte stvari, ki gredo skupaj

Upoštevajoč zgornjo točko je pametno, da imate v glavi že nekaj kompletov in stajlingov, ki gredo skupaj. Nevtralni barvni toni in usklajeno število zgornjih in spodnjih delov je prvi korak, tako boste lahko enaka oblačila skombinirali malo drugače. Kosi, ki jih lahko nosite le na en način, torej niso vaši prijatelji.

Spakirajte tisto, kar nosite tudi doma 

Če tistih čudnih hlač in majice nikoli ne oblečete niti doma, verjemite, da jih ne boste niti na potovanju. Pustite jih v omari, oziroma jih raje kar komu podarite, sicer jih boste le nosili nazaj – nenošene.

Ne pakirajte stvari “za vsak primer” 

Saj veste, tista čudovita, a neudobna in nepraktična obleka, pa vrtoglave petke in širok klobuk, ki jih boste dali nase samo v primeru, da vas na svojo jahto povsem nepričakovano povabi dubajski šejk. Če tega ni že v prvotnem načrtu, naj ne bo niti v kovčku. Če se kaj takšnega vendarle zgodi, pa imate vsaj dober izgovor za suvenirje v obliki nove garderobe.

Obutev, ki je uporabna v različnih razmerah 

Modni trendi danes spodbujajo nošenje super ob vseh priložnostih, zato res ne potrebujete veliko drugega – razen para sandal ali japonk za toplejše kraje. Udobna obutev je nuja, če nameravate veliko hoditi, športne superge z dobrim oprijemom pa gredo po novem tudi k oblekicam.

Perite perilo tudi na poti

Odlična opcija, kako spakirati manj, je ta, da na potovanju perilo tudi operete. To možnost nudijo številni hoteli in hostli, pa tudi pralnice boste našli vsepovsod – na primer po jugovzhodni Aziji vam kilogram perila operejo za 40 centov. Veselo pakiranje!

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Ideja za izlet: Velika planina in njena vijoličasta odeja žafranov

Seznam opravkov za dan pred potovanjem

Načrt potovanja je pripravljen, kovčki spakirani, še preden skočite na letalo, vlak, avtobus, ladjo, tuk tuk ali kaj drugega, pa poskrbite še za seznam desetih stvari, ki jih morate urediti pred novo dogodivščino.

#1 Napolnite vso elektroniko

Telefon, navigacijo, e-knjigo, otrokov nintendo, električni brivnik in zobno ščetko, računalnik, tablice in vso elektroniko, ki jo nameravate vzeti na pot. Ob tem seveda ne pozabite nazaj spakirati vseh polnilnikov. Preverite pa tudi, če imate prave adapterje za vtičnice, za tja, kamor ste namenjeni – sicer pa jih večinoma izposojajo ali prodajajo tudi v hotelih.

#2 Potrdi, potrdi, potrdi

Potrdite in preverite prihode in rezervacije za nastanitve in morebitne prevoze do njih, najeme avtomobilov in še zadnjič preverite, če je vaš online check-in na mestu.

#3 Download

Če se ne boste sprehajali po članicah EU, bo vaša povezava s spletom odvisna od Wi-Fi-ja, ki ne bo nujno povsod dober. Zato nujne stvari s spleta snemite že doma. Na primer mape in zemljevide, ki jih boste potrebovali, aplikacije, ki vam bodo lajšale potovanje, pa tudi glasbo in kakšen film, za krajšanje časa na transportu.

#4 Plačajte račune

Če vas ne bo dlje časa, poskrbite, da bodo računi doma plačani. Saj se nočete vrniti v mrzlo hišo brez vode in elektrike ali pa na poti ugotoviti, da so vam izklopili mobilni telefon. In v knjižnico vrnite tisto knjigo, ki bi jo morali že včeraj.

#5 Oglasite se na banki

Pri svoji banki preverite, ali jim je potrebno sporočiti, da boste v prihodnjih mesecih kreditno kartico uporabljali na različnih koncih po svetu. Tako se izognete morebitni blokadi kartice, ki jo lahko izvedejo preventivno, v izogib morebitnim zlorabam.

#6 Odjavite dostavo časopisov in pošte

Če vas ne bo dlje časa, o tem obvestite pošto, sicer bo vaš nabiralnik razneslo. V času vaše odsotnosti vas lahko poštne pošiljke čakajo na pošti! 30-dnevno hranjenje pošiljk kot poštno ležeče lahko uredite na vsaki pošti ali prek svojega dostavljalca pošte.

#7 Obvestilo o odsotnosti na mailu

Da vas med oddihom ne bodo zasipali s spletno pošto, lahko med nastavitvami poiščete avtomatično obvestilo o odsotnosti, ki ga bo kot vaš odgovor prejel vsak, ki vam bo pisal. Vanj ne pozabite napisati, kdaj boste spet dostopni in na koga se lahko v nujnih primerih obrnejo namesto vas.

#8 Preverite vremensko napoved

Čeprav jo preverjate že dva tedna pred odhodom, bo najbolj natančna dan prej. In četudi morebitno slabo vreme ne bo spremenilo vaših načrtov, se lahko vsaj pripravite na večjo gnečo na cesti ali zamude letal. In še vedno lahko iz prtljage odstranite pelerino ali dodate kakšen pulover.

#9 Na svojo odsotnost pripravite tudi dom

Zalijte rože, oziroma za to zadolžite sosedo, ji mimogrede v varstvo posodite še zlato ribico, zatesnite okna, odnesite smeti, spraznite hladilnik in posteljite posteljo – kaj bo sicer rekla soseda!

#10 Preverite prtljago

Upamo, da ste začeli pakirati že kakšen dan prej, kot tik pred odhodom, če ne, to v prihodnje toplo priporočamo. Tako imate več časa, da operete perilo ali skočite k sestri po boljši šal. Zmanjša pa se tudi verjetnost, da boste pozabili kakšno ključno stvar. Če letite, stehtajte prtljago in upoštevajte pravila količine, velikosti in prepovedi snovi in predmetov, ki jih ima v pogojih zapisana letalska družba, s katero potujete.

Uživajte!

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

12 uporabnih nasvetov za tiste, ki vas vleče v Vietnam

11 stvari, ki jih nikakor NE počnite na Tajskem

 

Zaradi teh kiksov pri varnostnem pregledu lahko zamudite let

Pakiranje za na letalo, sploh, če potujete samo z ročno prtljago, je precej drugačno, kot z avtomobilom. Da na varnostnem pregledu ne boste po nepotrebnem zgubljali časa in morda celo zamudili svojega leta, se dobro pripravite in ne počnite spodnjih napak.

Ne upoštevate pravil pri pakiranju tekočin

Pravila transporta tekočin v ročni prtljagi so strogo določena. Vse tekočine, ki so v embalažah, večjih od 100 mililitrov, nimajo v prtljagi, ki jo nesete na krov, kaj početi. Ponavljamo, v EMBALAŽAH. Torej NE, če je vaš 500 mililitrski šampon skoraj popolnoma prazen, to ne pomeni, da gre lahko skozi. Štejejo velikosti embalaže, ne količina vsebine. Če boste morali zaradi nepravilnega pakiranja tekočin na pregledu odpirati kovček in vas bodo potegnili na stran, lahko izgubite ključne minute.

Ne računate na gnečo

Če ste mislili, da boste na letališču sami in bodo vsi čakali samo vas, ste se zmotili. Sploh v obdobjih dopustov in praznikov, je promet na letališčih še bolj gost. Zato se pripravite, da boste na oddajo prtljage, varnostni pregled pred vkrcanjem, preglede potnih listov ob vstopu v državo in vse ostalo lahko čakali v vrsti. In letalo ne bo čakalo na vas, v primeru, da ste se ne letališče odpravili prepozno.

Oblečete se v terminatorja 

Kaj mislimo s tem, da se oblecite “preprosto”? Brez težkih kovinskih pasov, okrepljenih bulerjev, visokih škornjev in jaken s kovinskimi neti. Tudi brez ogromno nakita. Vse to bi namreč piskalo in vse to boste morali na pregledu sleči in odstraniti. Tudi priljubljeni kombinezoni, torej enodelni kompleti niso najbolj pametna izbira, saj so težavni za slačenje.

Pregovarjate se z odgovornimi osebami

Če vam varnostna služba reče, da odprite kovček, ga odprite. Če od vas zahtevajo, da zavržete čisto novo in neodprto embalažo kreme za telo, ki je večja od 100ml, to storite brez ugovarjanja. Pravila so pravila. In pregovarjanje ne bo pripeljalo nikamor. Le do zamud.

S folijo ste zaščitili tudi ročno prtljago

Tista plastična folija, ki jo lahko ovijete okoli in okoli in okoli in okoli kovčka, da bi ga zaščitili, je recimo da uporabna pri prtljagi, ki jo oddate. (A le zakaj bi uporabili toliko plastike?) Nikar pa vanjo ne ovijajte ročne prtljage, saj vam bo vzelo veliko časa, da jo odprete, če to od vas zahtevajo na pregledu.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

10 stavkov popotnikov, ki jih svet ne more več poslušati

 

Kaj spakirati za azijsko backpackersko dogodivščino

Če boste letošnji dopust preživeli malo bolj nomadsko, tako, da si boste ogledali čim več krajev in vsakič spali nekje drugje, morate verjetno spakirati malo drugače, kot bi sicer. S kovčkom se na pot navadno odpravimo takrat, ko je ciljna destinacija znana in boste na njej ostali ves čas dopusta. Če pa vas letos vleče na primer na trip po jugovzhodni Aziji, Vandraj priporoča dober nahrbtnik!

Tudi backpackanje z razvojem tehnologije ni več to, kar je bilo včasih. Kup stvari – na primer orientacija, komunikacija ali opravljanje rezervacij v zadnjem trenutku, so pametni telefoni na potovanjih precej olajšali, s seboj pa prinesli tudi nekaj logističnih zagat.

Kaj torej spakirati za backpackersko dogodivščino po jugovzhodni Aziji, kjer se boste selili na dva dni, kakšno noč prespali tudi v hostlu, velik del poti preživeli na letalih ali avtobusih in najverjetneje z vsem svojim premoženjem skakali z ladjic?

#1: Udoben nahrbtnik!

Obstaja kup različnih modelov in velikosti, glede na to, da ga boste morali nositi, pa z zadnjo ne pretiravajte. Računajte tudi na to, da lahko oblačila skoraj povsod tudi operete, zato je njihova količina lahko enaka za enotedensko in enomesečno pot. Poleg tega boste zagotovo zavili še po nakupih, zato nahrbtnika nikar ne napolnite do vrha. Med nakupom ga zato nujno pomerite, da vidite, če vam sploh fizično ustreza – pozorni bodite na hrbtišče, naramnice in bočni pas, razmislite pa tudi o tem, koliko dodatnih zunanjih žepkov in paščkov bi vam prišlo najbolj prav. Med polnjenjem računajte tudi na to, da je težišče človeka nekje med boki in pasom, zato mora biti najtežja vsebina nahrbtnika postavljena v srednjem delu in čim bližje hrbtu.

Trik pri zlaganju oblačil: Namesto, da jih zlagate, jih zvijte v rolice – tako bodo zavzela manj prostora, manj se bodo zmečkala, med iskanjem oblačil v nahrbtniku pa bodo tudi preglednejše postavljena. Če nameravate v tople kraje poleg natikačev vzeti tudi trše pohodniške čevelje, jih med premiki enostavno obujte, sicer pa bodo v nahrbtniku vzeli manj prostora, če izkoristite prostor v njih in vanje spravite manjše predmete.

Kaj torej spakirati?

#2: Oblačila in obutev

Bodite racionalni, saj vam bo med nošenjem backpacka žal za vsak gram nogavic – ne, ne potrebujete 15 parov in najverjetneje boste kakšno majico z napisom Made in Vietnam ali I love Bangkok kupili že ob pristanku. Pri pakiranju si zato velja zapomniti zlato pravilo trojk: Na primer, troje hlač, troje majic in troje nogavic – ene nosite, ene ste ravnokar oprali in ene se že sušijo. Pri spodnjem perilu ste lahko malo manj varčni, čeprav greste v tople kraje, pa ne pozabite na topel pulover, dolgo trenirko, kapo in veliko ruto, ki vas bodo reševali na letalih, vlakih in avtobusih, kjer je klima navita na 20 stopinj nižje od zunanjih temperatur. Ne pozabite na udobne natikače ali sandale in dobre superge ali pohodne čevlje. En par v nahrbtnik, drug na noge. In dvoje kopalk je več kot dovolj!

#3: Prva pomoč in kozmetika

Domača lekarna naj vsebuje obliže, robčke, kakšen povoj, protibolečinske tablete, tablete za alergije in proti potovalni slabosti, medicinsko oglje in rehidracijske praške. In čeprav se morda potikate po državah v razvoju, vas bo presenetilo, koliko (povsem varnih!) lekarn najdete po jugovzhodni Aziji.

Ne pozabite še na sončno kremo in repelent proti komarjem – za azijske dežele bo učinkovit tisti z visokim DEET-om, ki ga pri nas najdete v lekarnah, sicer pa ga lahko kupite tudi na poti. Ne pozabite na zobno ščetko, vse ostalo pa lahko kupite tudi sproti.

#4: Ključavnica

Če boste kdaj prenočili v hostlu, lahko vredne predmete pospravite v omarice, ki pa so skoraj vedno brez ključavnic. Te sicer lahko najamete, a zakaj bi zanje plačevali, če lahko uporabljate svojo!

#5: Razdelilnik in adapter

Če ste eden tistih popotnikov, ki na pot ne vzame le pametnega telefona, ampak tudi fotografsko opremo, tablico, kindle ali laptop, boste morali vso to elektroniko tudi nekje napolniti. Vtičnic nikoli ni dovolj, zato ne pozabite na lahek razdelilnik, ki vam bo omogočil hkratno polnjenje vsega. V nekaterih državah boste potrebovali tudi adapter za vtičnico, odličen rešitelj pa je tudi powerbank, a tudi tega boste morali enkrat napolniti. In seveda ne pozabite na polnilnike za vse našteto!

PREBERITE ŠE // Top sedem mobilnih aplikacij, ki olajšajo potovanje

#6: Napihljiva blazina in čepki za ušesa

Kot pravi backpackerji boste velik del potovanja verjetno preživeli na letalih, avtobusih, ladjah ali čem drugem, kjer vam najverjetneje ne bo najbolj udobno. Napihljiva blazina za vrat vam bo vzela malo prostora, a olajšala marsikatero pot, enako velja za čepke za ušesa.

#7: Pelerina in nepremočljiva vreča

Ko v tropih dežuje, pravzaprav lije in ne želite, da vas nevihta ujame z nahrbtnikom na ramah. Večina njih ima že vgrajene plastične zaščite, mini pelerino pa si lahko omislite tudi zase. Če se boste potikali po kakšnih otokih ali raziskovali reke in jezera, vam bo prav prišla tudi nepremočljiva vreča, oziroma torba, ki jo tesno zaprete in greste z njo lahko tudi v vodo.

#8: Potovalna brisača iz mikrovlaken

Ne, to ni povsem običajna brisača. Potovalne brisače iz mikrovlaken so najboljše prijateljice backpackerjev. Zakaj? Ker vzamejo neverjetno malo prostora, čeprav so videti zelo tanke, pa neverjetno dobro vpijajo vlago, so antibakterijske in se hkrati neverjetno hitro sušijo.

#9: Dokumenti in njihove kopije!

Osebni dokumenti so precej samoumevna stvar na seznamu stvari, ki jih potrebujete za pot. V primeru, da jih kje izgubite, pa si po različnih žepkih nahrbtnika pospravite liste z njihovimi kopijami, še najlažje pa bo, če si skenirano kopijo pošljete še na mail. Za morebitne vize vam bodo prav prišle tudi osebne fotografije, ne pozabite pa niti na dobro zavarovanje in številko police!

Srečno pot! In ne, res ne potrebujete toliko nogavic.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

12 uporabnih nasvetov za tiste, ki vas vleče v Vietnam

11 stvari, ki jih nikakor NE počnite na Tajskem

 

Zabavna rešitev, kako med prtljago na letališču takoj prepoznati svoj kovček

Če ste eden tistih popotnikov, ki svojo prtljago pospravi v črn ali rdeč kovček, ki se od sosedovega brez ostrega očesa le s težavo razloči, smo našli precej smešno rešitev.

Pri podjetju Firebox.com namreč lahko naročite prav posebno prevleko za kovček, ki bo poskrbela, da ga s traku za prevzem prtljage zagotovo ne bo vzel nihče drug kot vi – ne pomotoma, niti namenoma. Na njihovi spletni strani namreč lahko naročite personalizirano prevleko, na katero vam natisnejo vaš obraz. Ker pač nič ne vpije “to je moja prtljaga!” glasneje od prtljage, na kateri je natisnjen vaš obraz. Morebitne reklamacije izdelka zaradi unikatne narave produkta žal niso možne.

Prevleke prodajajo v treh različnih velikostih, za najmanjšo boste odšteli 22, za srednjo 28 in za največjo dobrih 33 evrov. Prevleke so narejene iz trpežne mešanice elastana in poliestra, ki bo prevzela tudi vlogo zaščite vašega kovčka, s katerim na letališču zagotovo ne bodo najlepše ravnali.

Če se vam ta zabavna poteza morda zdi preveč norčava, pa Vandraj še vedno prisega na nekoliko manj vpadljiv, a še vedno opazen barvast trakec ali nalepko, ki jo dodate svojemu univerzalnemu kovčku in ga lažje prepoznate z njuno pomočjo.

Foto: Firebox.com, Thinkstock

Genialni triki, ki jih moraš poznati pri pakiranju

Eni pakirajo z veseljem, drugim to predstavlja še zadnjo muko pred odhodom na potovanje. A prav vsem pa pakiranje kovčkov oziroma nahrbtnikov predstavlja samo eno – odhod na počitnice! Obstaja nekaj trikov, s katerimi bodo potovanja še bolj prijetna in predvsem prtljaga pametno organizirana. In prav ta ti predstavljamo danes.

Skrivni polnilec za telefon

Nisi pomislil, da bi moral na potovanje vzeti adapter za elektriko, saj so vtičnice drugačne kot v Evropi? Pomagaj si USB vtičnikom na televiziji hotelske sobe.

Združi manjše potrebščine

Za tiste majhne predmete, ki se radi izgubijo v velikem kovčku, na primer sončna očala, pas, baterije, spominske kartice, poišči skupen prostor. Recimo v prevleki za vzglavnik. Tako se boš izognil brskanju po kovčku.

Kovčke označi z oznako fragile (lomljivo)

Ne glede na to, ali v kovčku prenašaš le obleke, čevlje in torbice, vseeno kovček označi kot lomljiv, saj bodo tako na letališčih z njim bolj previdni.

Recikliraj kozmetično embalažo

Lične posodice od krem so lahko na potovanjih zelo uporabne. Prazne so odličen nadomestek šatulj za nakit. Ne le, da bo nakit tako na varnem pred praskami, tudi enostavno ga boš našla.

Kupi knjigo izrazov

Kjerkoli boš, bo koristilo, če boš poznal kakšen njihov izraz in domačine ogovoril v njihovem jeziku. Seveda to še ne pomeni, da boš govoril tekoče, a poznavanje nekaterih fraz bo naredilo tvoje potovanje bolj prijetno, hkrati pa boš bolj doživljal okolico in državo, v kateri si. Pa še lokalci bodo navdušeni.

Kopija potnega lista je pametna ideja

Kopijo potnega lista je najbolje hraniti v svojem inbox-u med elektronsko pošto. Tako ga, v primeru izgube, lahko natisneš kjerkoli. Kopija bo pospešila proces pridobivanja nadomestitvenega osebnega dokumenta.

Dodatna baterija za telefon

Celodnevno raziskovanje novih krajev in fotografiranje s telefonom – ja, vsi fotografiramo za Instagram – hitro izprazni baterijo. Zato dodatna baterija ali brezžični polnilec niti ni tako slaba ideja.

Razdelilec

Dejstvo je, da sodobni človek na potovanje pač vzame veliko elektronike. Električnih vtičnic pa je vedno premalo. Zato na potovanje vzemi razdelilec in vprašanje, katera elektronska naprava mora biti napolnjena bolj nujno, je lahko pozabljeno.

Spakiraj kot profesionalec

Vsi radi potujemo, a pakiranje prav gotovo ni najljubši del tega. Dan pred odhodom se lahko spremeni v pravo nočno moro, ko je treba zapreti kovček. Česa sem vzel preveč, ali res potrebujem dodatno brisačo,  imajo v Indiji ravnalec za lase? Na takšna in drugačna vprašanja slej ko prej naleti vsak raziskovalec sveta, zato smo zbrali nekaj napotkov, ki bodo rešili vsako prostorsko dilemo.

#1 Zlato pravilo: S seboj vzemi polovico oblek, ki si jih nameraval ter raje kakšen evro več, kot si nameraval. To je najpomembnejše pravilo in če je potrebno izmed vseh izbrati le enega, se drži tega.

#2 Vzami le, kar lahko stisneš v ročno prtljago. Vsakemu, ki pogosto potuje z letalom, se je zagotovo že zgodilo, da je na cilju ostal brez prtljage. To zna biti še posebej neugodno, kadar menjamo podnebja ter ostanemo brez vseh ljubih oblačil.

shutterstock_277831331

#3 Če res moraš odddati svoje stvari, ti priporočamo, da pri letalskem prevozniku prosiš za nalepko ”lomljivo”, saj bo tvoj kovček zaradi nje v letalu na vrhu kupa, posledično pa bo letalo zapustil med prvimi (manjša možnost, da se izgubi). Tudi ob oddani prtljagi priporočamo, da si nekaj nujnih oblek spakiraš v ročno, ter se tako pripraviš na morebitni šok ob izgubi. Svetujemo izbiro živobarvnih kovčkov, če pa si kovčke že kupil in je črna tvoja najljubša barva, pa nanje namesti živobarven varovalni trak, ki bo preprečil, da bo tvoje stvari odnesel zmeden poslovnež.

#4 Kombiniraj in premešaj. Izberi kose oblačil, ki se z lahkoto kombinirajo med seboj, tako boš iz treh majic in treh parov hlač lahko ustvaril 9 različnih outfitov. Brez skrbi, tudi v tujini imajo pralne stroje.

#5 Knjige so kul, prav tako tudi vinilne plošče, vseeno pa verjetno obstajajo priročnejši predmeti za potovanje. Svetujemo ti, da si med potovanjem krajšaš čas z opazovanjem okolice ter tako odneseš karseda največ od izkušnje. Če res ne gre brez turističnih vodnikov, ti priporočamo, da si jih naložiš na svoj pametni telefon. V kolikor se ti na potovanju vseeno zahoče dobre knjige, se lahko razgledaš po lokalni knjigarni, kjer boš zagotovo našel kaj zase.

#6 Jakne in debeli puloverji zasedejo ogromno prostora, zato priporočamo, da jih oblečeš že za na letalo. Morda ti bo kakšno minutko na letališču prevroče, vendar je prostor v kovčku, ki si ga pridobil na ta način neprecenljiv! V kolikor ne potuješ ravno na Severni pol, pa se lahko zatečeš tudi k večslojnemu oblačenju ter jakne enostavno pustiš doma.

#7 Ne bodi diva, v kolikor ti finance tega ne omogočajo. Če si tip človeka, ki s seboj na potovanje odnese svoj sušilnik za lase, namesto, da bi uporabil hotelskega, ti priporočamo da prenočiš v kakšni od hotelskih verig, saj v njihovih sobah najdeš sušilce, ki prekašajo celo tvojega.

#8 Če želiš s seboj odnesti dragocen prenosnik, a ne gre v tvoj dnevni nahrbtnik ali torbico, ti svetujemo, da ga pustiš doma. Ne glede na to, v kateri konec sveta te ponese pot, če je stvar zate pomembna, si ne povzročaj dodatnih tveganj, samo zato, da bi lahko na svojem prenosniku gledal najnovejše epizode priljubljene serije. Zvečer se raje odpravi raziskovati okolico.

#9 Prav vsaka od držav, katero smo kadarkoli obiskali prodaja milo. Pa tudi šampon, zobno pasto in celo majice s kratkimi rokavi. Če imate srečo utegnete najti tudi pravo pravcato trgovino z brisačami, v kolikor lastnik stanovanja ni izpolnil svoje obljube o svežih brisačah ob prihodu. Na kratko, kar pozabiš, lahko kupiš.

#10 Ne našemi se v očitnega turista. Plastični sandali, safari hlače in klobuk so le nekateri od klasičnih kosov oblačil, ki domačine že od daleč opozarjajo na ranljivega tujca, ki s seboj tovori dragocenosti. Morda se sliši nezaslišano, a tvoj spomin v kombinaciji s čutili predstavlja izredno močan medij za shranjevanje spominov, zato se prepričaj, da fotoaparata ne uporabljaš kot kakšen azijski turist. Čim bolj boš podoben lokalcem, bolj lokalno boš doživel tudi njihove kraje. In verjemi, izplača se!

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.