Ideja za izlet: Velika planina in njena vijoličasta odeja žafranov

Velika planina se vsako pomlad obarva v čudovite barve. Prekrije jo odeja vijoličastih cvetov, ki prostrane pašnike naredijo še toliko bolj fotogenične.

Kot so nam sporočili s planine, žafrani že kukajo na južnih in nižjih pobočjih. Razcvet pričakujejo v sredini in drugi polovici aprila, odvisno od vremenskih razmer.

Velika planina je vedno prijetna ideja za izlet, zdaj, ko bo sneg končno skopnel in je pomlad tudi po koledarju že stopila skozi vrata, pa bo njene planote s prvimi znanilkami pomladi zajela še bolj barvita podoba. Glavni razcvet žafranov ob idealnih vremenskih razmerah torej pričakujemo že drugo polovico aprila, popoln razcvet pa traja od 10 do 14 dni.

Med pašnike, kravje zvonce in pastirske bajte

Na planini bodo tako kmalu zažvenketali tudi kravji zvonci, ki naznanjajo prihod pastirjev, prav pastirsko naselje pa velja za enega redkih ohranjenih te velikosti v Evropi. Velika planina je prepoznavna po tipični arhitekturi – strehe koč so krite s smrekovimi skodlami, ki segajo nizko proti tlom. Na teh koncih Slovenije jim pravijo pastirska bajta ali pastirski stan, smrekovi skodli pa po domače rečejo “šinkel”.

Glamping pod Veliko planino!

In če bi enodnevni izlet malo podaljšali? Prav ob vznožju Velike planine najdete tudi priljubljeni glamping eco resort, kjer lahko glamurozno kampirate v prikupnih hišicah. Ponudbo preverite TUKAJ, sicer pa je pestra tudi ponudba nočitev v tradicionalnih hiškah prav na Veliki planini.

SUPER PONUDBA: Prek Megabona ugodno v SLOVENIA ECO RESORT POD VELIKO PLANINO ali pa v kočo s savno VELIKA PLANINA RESORT (ponudba tukaj)

Foto: Velikaplanina.si

Preberite še:

Top pet idej za velikonočni oddih

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.