7 zapovedi pri pakiranju, če greste na letalo le z ročno prtljago

Medtem ko izkušeni popotniki to storijo miže, je za tiste, ki letijo redkeje ali pa sploh prvič letijo z nizkocenivnim ponudnikom in le z ročno prtljago, vredno spomniti na nekaj zapovedi, ki vam bodo prihranile številne nevšečnosti že na začetku poti.

Potovanja z nizkocenovnimi ponudniki so lahko zelo ugodna, sploh, če potujete zgolj z ročno prtljago. Poleg nizke cene, je prednost potovanja zgolj z ročno prtljago tudi ta, da vam je med transportom s traku do/od prtljažnika letala nihče ne more izgubiti ali poškodovati. Pa tudi to, da vam ob pristanku ni treba čakati, da prtljago raztovorijo in jo prevzamete.

Vendar pa ima pakiranje kovčka ali nahrbtnika, ki ga smete vzeti s seboj na krov, svoja pravila. Da se vam že na letališču ne bi po nepotrebnem zapletlo, morate upoštevati pravila, ki jih predpisuje letalska družba. Nekatera so splošna in veljajo za vse (na primer, česa nikakor ne smete nesti na letalo), druga pa se nekoliko razlikujejo med prevozniki (na primer, kako velika in težka je lahko vaša prtljaga). Pred pakiranjem torej upoštevajte nekaj spodnjih zapovedi.

Preverite, kakšne dimenzije prtljage dovoljuje letalska družba, s katero potujete

Če letite le z ročno prtljago, pri letalski družbi preverite, kakšne so dovoljene dimenzije in teže prtljage. To vam običajno piše že v potrditveni elektronski pošti, ki jo dobite ob nakupu vozovnice, vsekakor pa to informacijo vedno najdete tudi na spletni strani družbe. Te podatke na primer pri Ryanairu najdete TUKAJ, pri EasyJetu TUKAJ, pri Wizz Airu TUKAJ. Medtem ko majhno ročno prtljago lahko na krov vzamete brezplačno, imate ob doplačilu seveda vedno na voljo tudi zakup večje prtljage, ki jo lahko oddate. Večinoma je ta ugodnejša, če jo dokupite že vnaprej, saj je doplačilo na letališču lahko višje.

Stroge varnostne zahteve glede ročne prtljage: omejitev tekočin in nevarnih predmetov

Varnostne zahteve velevajo, da so lahko prostornine vsake tekočine, ki jo prenašate v ročni prtljagi, velike največ 100 ml. To torej pomeni, da v ročni prtljagi ne smete imeti litrskega šampona, ampak le največ 100 ml embalažo. Te embalaže morate nato zapakirati v prozorno vrečko, ki pa ima lahko v seštevku največjo prostornino enega litra. (V oddani prtljagi omejitve na 100 ml embalaže ni.) Takšne mini potovalne embalaže lahko kupite že v drogeriji, sicer pa si lahko omislite tudi potovalne embalaže za večkratno uporabo, v katere že doma prelijete svojo kozmetiko.

Prostorninska omejitev ne velja za zdravila in otroško hrano. Namig: Če boste na letališče prišli s plastenko vode, ki jo nameravate piti na letalu, jo boste morali ob pregledu sprazniti ali zavreči. Zato predlagamo, da si jo kupite oziroma napolnite šele po pregledu, torej v notranjosti letališča.

Izjema so še brezcarinske tekočine (na primer parfumi in alkohol), kupljene na katerem koli letališču ali od katerega koli letalskega prevoznika, ki jih lahko prenašate v ročni prtljagi, če sta izdelek in račun spravljena v zatesnjeni varnostni vrečki z rdečim robom, ki ste jo dobili ob nakupu. Vrečke do prihoda na končni cilj potovanja ne odpirajte.

V ročni prtljagi prav tako niso dovoljeni ostri predmeti, ki bi se lahko uporabili kot orožje (v to skupino lahko padejo pilica za nohte, škarjice, odpirač, žepni nož …). Na letalu (tudi v oddani prtljagi) pa niso dovoljene tudi eksplozivne, vnetljive snovi in orožje.

Ne zakopljite vrečke s kozmetiko ali elektronike na dno ročne prtljage

Med pakiranjem imejte v mislih tudi to, da lahko ob rentgenskem pregledu od vas zahtevajo, da prtljago tudi odprete in pokažete. Običajno so problematične prav tekočine in potencialno nevarni kozmetični pripomočki. Zato poskrbite, da to spakirate na vrh prtljage, kjer bo enostavno dostopno za pregled, sicer boste imeli veliko dela s pospravljanjem. Enako velja za elektroniko, na primer računalnik ali fotoaparat, ki ga prav tako postavite ločeno na transportni pladenj in si s tem prihranite čas in živce.

Dokumenti naj bodo vedno pri roki

Letalsko vozovnico in osebni dokument morate pokazati več kot enkrat, zato ju imejte vedno pri roki. Uporabno je, če ima vaša torba žepek, ki bo namenjen samo dokumentom, še bolj priročno (in varno) pa je, če imate dokumente kar na sebi – v žepu puloverja ali mini torbici, od katere se ne ločite.

Nepogrešljive malenkosti za udobje med letom

Ko gre za letenje z nizkocenovnikom, na udobje ni ravno za računati. Lahko pa si pot polajšate z nekaj triki. Obvezen del prtljage je na primer velika ruta, ki jo zloženo lahko uporabite kot blazino, v primeru premočne klime pa kot odejo. Če imate odprto obutev, si za na letalo spakirajte dodatne nogavice. Za osvežitev ne pozabite mokrih robčkov, za malo miru pa so uporabni tudi čepki za ušesa in slušalke.

Spakirajte racionalno

Ne, res ne potrebujete trikrat več spodnjic, kot traja potovanje. Uporaben trik pri pakiranju je, da že vnaprej po dnevih sestavite kombinacije oblačil, ki gredo skupaj. In ne, tistih hlač, ki jih doma nikoli ne nosite, ne boste oblekli niti na potovanju. Odstranite jih iz kovčka! Uporabna alternativa je tudi to, da na potovanju uporabite pralnico – bodisi javne pralnice ali pa pralni stroj, če ga imate v nastanitvi. Na tak način lahko spakirate občutno manj stvari. Namig: oblačila bodo zavzela manj prostora, če jih boste zvili v rolico – na tak način bodo tudi bolj pregledno zložena.

Ne oblecite se v terminatorja  

Kaj mislimo s tem, da se oblecite “preprosto”? Brez težkih kovinskih pasov, okrepljenih bulerjev, visokih škornjev in jaken s kovinskimi neti. Tudi brez ogromno nakita. Vse to bi namreč piskalo in vse to boste morali na pregledu sleči in odstraniti. Tudi priljubljeni kombinezoni, torej enodelni kompleti niso najbolj pametna izbira, saj so težavni za slačenje.

FOTO: Unsplash

PREBERITE ŠE: Magična jesen v Istri: Vino, tartufi, odlične nastanitve in pobeg pred meglo

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.