5 aplikacij za pametne telefone, s katerimi na potovanju prihranite denar

V času, ko skoraj vsak popotnik potuje s pametnim telefonom, ga je pametno izkoristiti še za kaj več kot samo za fotografije. Tudi za to, kako prihranite denar.

Za vas smo naredili seznam 6 potovalnih aplikacij, s katerimi prihranite denar po predlogu Lonely planeta.

#1 Tripcoin

Najboljši način, ki vam bo pomagal prihraniti denar na potovanju, je, da za začetek veste, kam gre. Tripcoin je aplikacija, ki vam bo pomagala slediti stroškom. Deluje pa tudi brez internetne povezave, kar je idealno, če nimate v navadi kupiti lokalne sim kartice. Aplikacija vam, med drugim, tudi samodejno pretvori stroške v domačo valuto in razčleni izdatke po dnevih.

#2 Skiplagged

Je aplikacija, ki vam pomaga do cilja priti ceneje. Namesto vas išče različne lete, ki vas bodo najceneje pripeljali do cilja. Recimo, da želite leteti iz Slovenije v Istanbul. Letalska karta bi verjetno stala okoli 250 evrov, pot s postankom v Beogradu pa okoli 100 evrov.

#3 Splitwise

Če potujete s prijatelji, vam aplikacija Splitwise lahko pomaga pri zagati, kdo je komu dolžan. Povežete jo lahko s svojim paypalom, nakazano pa dobite vsi naenkrat. Posebej uporabno pri večjih družbah, ki potujejo skupaj dlje časa.

#4 Hopper

Sicer obstaja več aplikacij, ki analizirajo pretekle podatke o cenah letalskih vozovnic, a le redke so tako natančne kot Hopper. Aplikacija vas obvesti, ko cena letalske karte za določeno državo pade in vam nudi nasvete za najcenejši nakup. Omogoča tudi koledar, ki pobarva dneve, ko naj bi bile cene za določeno destinacijo najcenejše.

#5 HotelTonight

HotelTonight popotnikom omogoča namestitev v zadnjem trenutku, pogosto po nižjih cenah, kot če bi rezervirali vnaprej. Pri rezervacijah v zadnjem trenutku so pogosto cene veliko nižje, saj hoteli želijo zapolniti proste sobe. Obstaja tudi funkcija, ki se imenuje »daily deal«, ki vam pokaže namestitve po smešno nizkih cenah, vendar je potrebno rezervirati najkasneje v 15 minutah.

Foto: Unsplash

Preberite še: Nasveti iz prve roke, kako raziskati Oman s šotorom in najetim terencem

 

Kaj bo omogočala aplikacija za odkrivanje Slovenije?

Turistična zveza Slovenije je zasnovala mobilno aplikacijo – digitalnega turističnega vodiča za domače in tuje obiskovalce z namenom približati znamenitosti in lepote Slovenije čim večjemu krogu ljudi.

Turistična zveza Slovenije je skupaj z agencijo Emporij začela s projektom digitalizacije. Prvi korak je digitalni vodič po Sloveniji (Slovenia Travel Guide), aplikacija v slovenskem in angleškem jeziku z vgrajenimi Googlovimi zemljevidi.

Aplikacija bo uporabljala geolokacijo uporabnika in na mobilnih napravah prikazovala interesne točke, ki so v njegovi bližini. Vsebovala bo različne interesne točke, od naravnih do kulturnih znamenitosti, hotelov, gastronomije, športnih aktivnosti do dogodkov, ki se dogajajo v okolici. Aplikacija bo predstavljala slovenske kraje in njihove zanimivosti. Vsebina bo uredniško oblikovana, med drugim bodo v aplikacijo vnašali tudi informacije o aktualnih prireditvah in prometne informacije.

Uporabnik bo tako lahko med samim sprehodom pregledal, kaj je zanimivega v njegovi bližini. In uporabil navigacijsko vodenje do izbrane točke kar znotraj aplikacije. Izbrane točke si bo lahko shranil tudi med priljubljene, jih obiskal kdaj drugič ali večkrat.

Aplikacija, ki bo ponujala organizirane izlete po Sloveniji

Cilj aplikacije je, da bi Slovenci in tujci bolje spoznali Slovenijo. TZS namerava v kratkem punuditi tudi organizirane izlete po Sloveniji. Informacija o teh bo prav tako vključena v aplikacijo, je na novinarski konferenci povedal Pavle Hevka, novi predsednik Turistične zveze Slovenije.

Uporabnik si bo tako v nekaj preprostih korakih lahko sestavil izlet po želji. V prvih korakih bo določil, za kako dolg izlet gre (dan, dva, tri itd), katera regija v Sloveniji in aktivnosti ga zanimajo, sistem pa mu bo sestavil nekaj predlogov itinerarjev različnih poti z znamenitostmi, aktualnimi dogodki in gastronomskimi predlogi. Več o tem, kdaj bo aplikacija na voljo, bo znano kmalu.

Foto: Turistična zveza Slovenije

Top sedem mobilnih aplikacij, ki olajšajo potovanje

Z razvojem tehnologije so naša potovanja danes videti precej drugače kot pred desetimi leti. Le kdo še uporablja kompas? Kupe papirnatih zemljevidov in vodnikov v fizični obliki so zamenjali pametni telefoni, ki nam olajšajo marsikaj. Poglejmo, katere aplikacije si morate naložiti, preden se odpravite na pot, da bo ta karseda brezskrbna.

Maps.Me

Aplikacija Maps.Me je navigacijski program, zbirka zemljevidov, ki jih lahko shranite na telefon in uporabljate brez internetne povezave. Prav pride v tujini, kjer bi vam vaš mobilni operater zaračunal previsok prenos podatkov. Poskrbite le, da si zemljevide na telefon prenesete še preden greste na pot, oziroma tam, kjer še imate Wi-Fi. Pot vam prilagodi glede na način transporta – z avtomobilom, kolesom ali peš.

Poleg natančnega zemljevida, ki se obrača skupaj z vami, pa med kategorijami najdete tudi najbližje hotele, restavracije, lekarne, avtobusne postaje, bencinske črpalke, bankomate, bolnišnice, parkirišča, policijo, stranišča, banke, pošte trgovine in znamenitosti, pa še marsikaj drugega. Kraje si lahko tudi shranite pod zaznamke in izračunate poti med njimi.

Aplikacija vam ne bo v pomoč le pri iskanju krajev, ampak jo lahko uporabite tudi na primer med vožnjo v taksiju in preverjate, ali vas taksist vozi po pravi ali nekoliko podaljšani poti.

XE Currency

Kako se znajdete v državah, kjer valuta niso evri ali dolarji? Z XE Currency vam ne bo treba množiti in deliti, koliko kaj stane v evrih, saj vam bo glede na trenutne menjalne tečaje to izračunala v trenutku. Deluje tudi brez internetne povezave.

Google Translate

Servis, ki ga verjetno pogosto uporabljate tudi za druge namene, vam bo zelo prav prišel v državah, kjer so znaki in druga obvestila napisana v lokalnem jeziku, ki pač ni angleščina. Z aplikacijo lahko fotografirate besedilo, ga označite, ta pa zazna jezik in ga prevede, ne da bi morali besedilo sploh vtipkati v program.

Uber

Konkurenca taksistom je olajšala potovanja tistim, ki denar radi prihranijo na transportu. Z njeno pomočjo lahko prikličete prevoz, ki ga nato plačate prek aplikacije. Glede na vašo lokacijo vam prikaže najbližjega prostega voznika in takoj lahko vidite, kako hitro bo pri vas. Sorodna alternativa – sploh po Aziji, v krajih, kjer Uber še ni tako razvit – je aplikacija Grab Taxi, ki deluje na podoben način.

Tripadvisor

Ena najbolj priljubljenih popotniških strani vsebuje milijone ocen prenočišč in restavracij, je baza številnih znamenitosti, ki so vredne oglede, ker aplikacijo uporablja ogromno ljudi, pa je tudi odličen kanal za pridobivanje aktualnih podatkov in izkušenj ljudi, ki so kraje, kamor vas vleče, obiskali nedavno. Prek nje si lahko tudi rezervirate hotel ali letalsko karto.

Airbnb

Bi namesto v hotelu ali hostlu raje prenočili v stanovanju ali hiši? Prek Airbnbja to lahko najamete brez večjih komplikacij in posredovanja agencij ter komunicirate kar z gostitelji. Ti s svojimi gosti pogosto radi delijo tudi skrivnosti o mestu, ki jih poznajo le lokalci, zato je takšna izkušnja lahko še bolj avtentična kot izolacija v hotelu. Ponudba je ogromna, preden se zanjo odločite, lahko preberete tudi ocene prejšnjih gostov.

Hostelworld

Če vam bolj dišijo nizkocenovna potovanja, kjer nimate težav s tem, da spite v hostlu in si sobo delite z drugimi zanimivimi popotniki, je Hostelworld najboljša baza za iskanje takšnih prenočišč. Svojo posteljo lahko rezervirate kar prek nje, v pomoč pa vam bodo tudi ocene gostov, ki so bili tam pred vami.

Foto: Shutterstock

 

Poišči osebo na svetu, ki ti je na las podobna

Včasih potujemo, da bi našli sorodno dušo. Po našem planetu pa se poleg nje sprehaja tudi oseba, ki nam je na videz na las podobna. V želji, da bi svojega dvojnika lahko našli, je nastala aplikacija Twin strangers, s katero lahko poiščeš nekoga, ki je videti tako kot ti.

Aplikacija deluje preprosto. Najprej naložiš svojo fotografijo ter v meniju odkljukaš karakteristike svojega obraza. Imaš velik nos, okrogel obraz, visoko čelo, dolge lase, velike oči? Aplikacija bo poiskala seznam ljudi, ki so odkljukali enako kot ti in iskanje tvojega dvojnika se lahko začne.

Na seznamu se bodo tako pojavili ljudje, ki ti bodo bolj ali manj podobni, ti pa boš izbral tistega, katerega videz se bo najbolj ujemal s tvojim. O svoji ugotovitvi ga lahko tudi obvestiš in morda se domenita, da se nekoč srečata.

Morda pa ostane le pri dejstvu, da ti Sally iz Miamija na las podobna. Vsekakor gre za zanimivo aplikacijo, ki jo seveda omogočajo pametni telefoni in vsepovsod dostopen internet, če pa ima tvoj dvojnik podoben tudi karakter, morda z njo spoznaš  celo novega prijatelja ali partnerja za potovanje.

Več o aplikaciji si lahko ogledaš tukaj, želimo pa ti, da bo tvoje iskanje kar se da uspešno.

Foto: Pexles

Izgubljeni v Louvru? Uporabite aplikacijo!

Muzej v Louvru letno obišče več kot osem milijonov turistov, od tega več kot 80 odstotkov tujcev. Da bi omogočili lažjo »uporabo« muzeja, so se v Louvru lotili izboljšanja uporabniške izkušnje, vanj pa so vložili kar 53,5 milijonov evrov.

Ena izmed inovacij je aplikacija »My visit to the Louvre«, ki je dostopna na AppStoru in GooglePlayu ter omogoča lažje in bolj učinkovito raziskovanje muzeja, ki je v sezoni še posebej neprehoden. Aplikacija namreč zajema podatke o več kot 600 delih, razstavljenih v Louvru, ena najpomembnejših funkcij pa je njena GPS povezava, ki omogoča prikaz točne poti od umetnine do umetnine.

pariz_shutterstock_261270473

Verjetno si se tudi ti že marsikdaj izgubil v gruči azijskih turistov, saj se je to zgodilo skoraj vsakemu rednemu obiskovalcu svetovnih muzejev. Aplikacija v takem primeru poišče tvojo lokacijo in tako »pin« pošlje tistemu, za katerega želiš, da te najde. Tako boš lažje našel svojo družbo, bolj enostavno pa se boš tudi orientiral v muzeju s 35 tisoč umetninami, ki so razstavljene na več kot 60 tisoč kvadratnih metrih.

Z aplikacijo »My visit to the Louvre« je prav tako možno predhodno kupiti muzejske vstopnice, za kar boš zelo hvaležen ob pogledu na dolge vrste pri vhodu, saj si po besedah predsednika muzeja čakanje tako skrajšaš za kar uro in pol.

Za izvedbo vseh izboljšav imajo v Louvru na razpolago dve leti, predsednik muzeja pa je dejal, da je za ta namen tudi sam stopil v vrsto med turiste in na vstop čakal kar dve uri in pol. Da bi lažje odkril slabosti in potencial za izboljšanje uporabniške izkušnje, se je namreč kar sam podal na običajen obisk muzeja ter tako dobil kar nekaj idej, ki bodo tudi tebi kmalu lajšale potovanje po največjem hramu umetnosti na svetu.

Oh, smo povedali, da je aplikacija zasnovana tridimenzionalno in da jo več kot priporočamo?

pariz_shutterstock_375222418

Foto: Shutterstock

Spot – aplikacija, s katero odkrivaš najboljše kraje sveta

O mobilnih aplikacijah, ki so odličen sopotnik na potovanjih, smo že pisali. Pomagale so nam načrtovati potovanja in njihov budget, naročati taksije v tujini in še marsikaj. Pred kratkim nas je navdušil Spot, aplikacija, ki od sedaj naprej dela tvoja potovanja še boljša.

IMG_1993

Kako? V resnici je vse skupaj čisto preprosto. Recimo, da s prijatelji načrtuješ potovanje na Bali, prebral si že nekaj vodičev, ampak tebe bolj kot glavne znamenitosti zanima, kje se zbirajo kul ljudje in gledajo sončni zahod nad Indijskim oceanom. Torej, naložiš si aplikacijo Spot, v njegov SEARCH vtipkaš besedo »sunsets« in izpisal se ti bo seznam možnosti, ki so jih predlagali posamezni popotniki pred tabo, pa tudi pravi eksperti, saj ti aplikacija ponuja ocene Lonely Planeta, TimeOuta, Thrillista in drugih. Ob predlaganih destinacijah, barih in na splošno »must visit spotih«, app nudi tudi prikaz odpiralnih časov, telefonsko številko in naslov, poleg tega pa je lično povezan z Google mapsi, tako da boš hitro našel pot.

IMG_1987

Spot ti nudi tudi možnost ustvarjanja baze svojih najljubših krajev (»Favourite places«), da slučajno kakšnega ne pozabiš, poleg tega pa ti olajša situacijo, ko te bo prijatelj spraševal »Ej, kaj moram obvezno videti na Baliju?«. Takrat z njim preprosto deliš svoj Favourite Bali seznam.

FullSizeRender (5)

App ima tudi veliko bazo že ustvarjenih seznamov, na primer »Kam grem sam na kosilo v New Yorku?«, »Žuranje v pariških soseskah« ali pa “Kam splezati za najboljši razgled na Barcelono?”. Vse skupaj je zelo pregledno, uporabno in sploh čisto simpl.

IMG_1995

Aja, Spot si je izmislil ustanovitelj aplikacije StumbleUpon in taksi gamechangerja Uber, ki ima že več kot osem milijonov uporabnikov.

Če načrtuješ potovanje ali pa želiš le malo posanjariti, ti predlagamo, da čimprej skočiš v app store na svojem telefonu in najdeš svoj najljubši Spot na tem planetu.

Foto: Shutterstock, Eva Natlačen

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.