Kairo s povorko mumij slavnih egiptovskih vladarjev

Kairo v soboto čaka velik dogodek – povorka, v kateri bodo prenesli 22 mumij – 18 kraljev in štiri kraljice iz obdobja med 17. in 20. dinastijo.

Kairo se pripravlja na veliko povorko. V njej bodo mumije egiptovskih kraljev iz egiptovskega muzeja na trgu Tahrir v središču egiptovske prestolnice prenesli v Nacionalni muzej egiptovske civilizacije (NMEC) na jugovzhodnem obrobju.

Med njimi bodo prenesli tudi mumijo kralja Sekenenra, ki je začel vojno s Hiksi. Pa tudi znano mumijo kraljice Hačepsut, ki ji je posvečen pogrebni tempeljski kompleks v Deir el-Bahariju na zahodnem bregu Nila nasproti Luksorja. Prenesli bodo tudi mumijo egiptovskega kralja Ramzesa II. Parado bosta pospremila glasba in ognjemet.

Povorka pod strogimi ukrepi

V NMEC bodo mumije približno 15 dni obravnavali v restavratorskih delavnicah. Nato imajo zanje pripravljene nove vitrine v dvorani kraljevskih mumij. Povorka bo potekala pod strogimi varnostnimi in zaščitnimi ukrepi, mumije pa bodo prenesli v posebnih vitrinah.

NMEC so deloma odprli februarja 2017, v njem bo predstavljena zbirka približno 50.000 eksponatov, ki bo predstavila egiptovsko civilizacijo od prazgodovine do danes.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Mlada Slovenca, ki že dobro leto živita na Novi Zelandiji in nabirata kivije #intervju

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Bi šli na brezplačen virtualen sprehod po slavnih muzejih kar z domače zofe?

Potovanja, znamenitosti, muzeji in svet so na čakanju. Zahvaljujoč tehnologiji pa lahko nekaj umetnosti za dušo na virtualen način vidite in doživite kar iz udobja domače karantene. Ste za virtualen sprehod po hramih kulture?

Te dni je virtualen sprehod naša najboljša izbira – poleg tistih v ednini ali dvojini po osamljenih kotičkih narave, seveda. Samoizolacije brez pomoči tehnologije si danes marsikdo ne zna niti predstavljati. Hkrati pa velja – če jo že imamo na dosegu roke, je seveda smiselno, da jo tudi pametno izkoristimo.

Ob razglasitvi pandemije so svoja vrata zaprli tudi muzeji po vsem svetu. Tisti, ki na potovanjih radi zavijete tudi v kulturne hrame, pa na svoj račun vsaj za prvi okus tokrat lahko pridete s pomočjo virtualnih muzejskih razstav.

Na platformi Google Arts & Culture najdete zbirko kar 2.500 muzejev in galerij po vsem svetu. Najdete jih TU. Kateri so najbolj pri srcu nam?

Louvre v Parizu

Louvre je narodni muzej Francije, stoji v središču Pariza, na desnem bregu reke Sene in velja za najbolj obiskan muzej na svetu. V njem je na 60.600 kvadratnih metrov površine razstavljenih 35.000 predmetov. Med njimi tudi slavna Mona Lisa Leonarda da Vincija.

Natural History Museum v Londonu

Prirodoslovni muzej v Londonu, ogled katerega vsakič znova priporočamo vsem, ki jih odnese v London, je eden takšnih, po katerem se lahko sprehodite virtualno. To je tisti muzej z mogočnimi stopnišči, ki očara že s samo arhitekturo, v glavni ladji pa ima razstavljeno tudi gigantsko okostje. Celotna zbirka obsega približno 70 milijonov predmetov, ki so razdeljeni na pet glavnih zbirk s področij botanike, entomologije, mineralogije, paleontologije in zoologije.

Galerija Uffizi v Firencah 

Ta muzej umetnosti najdete v središču Firenc ob reki Arno in ima eno najboljših zbirk italijanske umetnosti, vse od 13. do 18. stoletja. Tu najdete dela Leonarda da Vincija, Sandra Botticellija, Giambattista Pittonija, Michelangela Buonarrotija in drugih, z razlogom pa velja za eno najbolj obiskanih italijanskih galerij. Muzej obsega več kot 1800 razstavljenih slik v 45 sobah.

Guggenheim v New Yorku

Guggenheim je muzej moderne umetnosti na peti aveniji v Manhattnu v Velikem jabolku. Nekaj posebnega je že samo pročelje zgradbe arhitekta Franka Lloyda Wrighta, in spiralno stopnišče, v svojih zbirkah pa imajo vsa velika imena svetovnih umetnikov. Muzej ima sicer podružnice še v Berlinu, Bilbau in Benetkah.

Van Goghov muzej v Amsterdamu

Eden najbolj obiskanih muzejev v Amsterdamu ima v stalni zbirki okoli 200 slik in 550 risb. Poleg Van Goghovih del so v muzeju tudi njegovi sodobniki.

Virtualen sprehod tudi po slovenskih muzejih in galerijah

Poleg številnih tujih, sicer lahko virtualen obisk izvedete tudi v slovenskih muzejih – med drugim v Narodni galeriji, Slovenskem etnografskem muzeju, v Galeriji Jakopič, vsebine na spletu ponuja tudi Moderna galerija, pobudi pa se pridružuje vedno več kulturnih hiš.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Odlične novice: To je prizor iz Benetk, ki vrača upanje

Pariz: Airbnb razpisal natečaj za nočitev v stekleni piramidi muzeja Louvre

Priljubljeni spletni posrednik prenočišč Airbnb vsako leto preseneti z natečajem, ki zmagovalcu omogoči nočitev na zelo nenavadnem kraju. Tokrat bosta srečneža prespala v Louvru!

Ikonična piramida, takšna, kot jo vidite pred pariškim muzejem Louvre, bo po zaslugi Airbnb kmalu postala prenočišče za par, ki bo zmagal na natečaju. Naloga tistih, ki se bodo potegovali za nagrado pa je, da karseda inovativno odgovorijo na vprašanje: Zakaj bi bili ravno oni popoln gost Mone Lise? Izbranec bo 30. aprila lahko prespal med največjimi svetovnimi umetninami. Kot kaže pa Slovenci v natečaju ne moremo sodelovati, saj ta za nas ni razpisan.

Airbnb je natečaj v sodelovanju z muzejem Louvre pripravil ob 30. obletnici ikonične steklene piramide, ki se bohoti pred to mogočno zgradbo. Oblikoval jo je ameriško-kitajski arhitekt I. M. Pei. Nagrajenca pa bosta prespala v prav v ta namen oblikovani spalnici v pomanjšani piramidi, ki bo postavljena v največjo stekleno konstrukcijo.

Zaseben ogled Louvra, kot sta ga imela Obama ali Beyonce

Zmagovalec natečaja bo ob sončnem zahodu lahko skočil še na zaseben ogled muzeja, po katerem ga bo popeljal umetnostni zgodovinar. Mona Lisa bo na ogled samo nagrajencema, ki bosta ob pogledu nanjo lahko celo nazdravila z aperitivom. V družbi Miloške Venere pa jima bodo v začasni obedovalnici postregli še z večerjo. V sobanah Napoleona III. bo gosta pričakal še intimen akustični koncert, prespala pa bosta v pomanjšani stekleni piramidi.

Takšna kulturna srečanja so navadnim smrtnikom sicer precej nedostopna, saj se v muzeju, ko je ta odprt, vsak dan tre obiskovalcev – zgolj lani ga je obiskalo kar 10 milijonov ljudi. Zasebno turo po njem imajo zgolj pomembneži, kot je nekdanji ameriški predsednik Barack Obama, svoj ogled (in snemalni dan za videospot) pa sta imela tam tudi Beyonce in Jay-Z.

Čeprav natečaj ni odprt za Slovence, pa Louvre in Airbnb obljubljata nekaj za vse dostopnih izkušenj. Od maja do konca leta bodo organizirali serijo ekskluzivnih obiskov muzeja, ki jih boste lahko našli na Airbnbju.

Foto: Airbnb

Pariz: Prvi digitalni muzej, ki vam bo vzel sapo

Pariz je bogatejši za še en muzej, ki bo navdušil tudi ljubitelje tehnologije. V nekdanji pariški livarni so odprli prvi digitalni muzej lepih umetnosti.

Pariz ima nov muzej, ki nas je navdušil. Muzej Atelier des Lumières vas namreč popelje v nove dimenzije umetnosti. Barvita dela likovnih mojstrov si lahko ogledate kot velikanske projekcije na stene in tla muzeja, izkušnjo pa dodatno popestri še izbrana glasba. V muzeju boste namreč poslušali dela največjih umetnikov, kot so Wagner, Chopin in Beethoven.

Klimt kot velikanska projekcija na stene in tla muzeja

Barvne projekcije slik iz zgodnjega 20. stoletja so zaradi svoje velikosti še bolj mogočne – si lahko predstavljate dela Gustava Klimta, ki obdajo ves prostor?

Deset metrov visoke projekcije lahko občudujete na 3300 kvadratnih metrih, na katere sveto 140 reflektorjev in videoprojektorjev. Muzej ima tri glavne razstavne prostore. Manjši je namenjen novodobnim umetnikov, ostala dva pa avstrijskemu slikarju Gustavu Klimtu in stoletju dunajskega slikarstva, vključno z deli Egona Schiela in Hundertwasserja. Naslednjo razstavo bo obarval Vincent Van Gogh.

Digitalizacija umetnosti je korak bližje tistim, ki so pozabili na muzeje kot take. “Menim, da je združevanje umetnosti in digitalne tehnologije prihodnost razširjanja umetnosti med prihodnjimi generacijami,” je povedal Bruno Monnier, predsednik Culturespaces.

Foto: atelier-lumieres.com

PREBERITE ŠE:

Vandraj insider: Slovenka, ki se je s Francozom ustalila na rajskih Karibih

Muzej v Varšavi, kjer lahko pijete vodko!

Kaj pa vas najbolj navdušuje na potovanjih? Obiskovanje muzejev ali nočno življenje? Kaj pa, če bi življenje za točilnim pultom združili s kulturno-izobraževalno noto? Priporočamo muzej vodke!

V Varšavi bodo v nekdanji tovarni vodke Koneser iz 19. stoletja te dni odprli Muzej poljske vodke, ki se poklanja 500-letni zgodovini proizvajanje te priljubljene opojne substance na Poljskem.

Kaj ni vodka ruska?

V tem muzeju boste lahko degustirali vodko, ugotavljali, kako in iz česa je narejena ter domov zagotovo ne odšli povsem trezni. Vodka, oziroma Wodka je rezultat destilacije krompirja ali žitaric – tradicionalno rži, pšenice ali drugega zrnja. Je poljska nacionalna pijača, del zgodovine, tradicije in dediščine, pa tudi eden njihovih največjih izvoznih produktov.

Kaj pa Rusi? Poljaki in Rusi se namreč že leta pričkajo, čigava je vodka. Poljaki namreč trdijo, da metoda destilacije izvira iz Zahodne Evrope, v Rusijo pa naj bi prišla šele sto let zatem. Kakorkoli že, to priljubljeno pijačo so v zgodovini radi pili vsi sloji, uporabljala se je tudi kot zdravilo, za darila in celo kot podkupnina v 2. svetovni vojni. Na zdravje, torej!

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

Vandraj insider: V Krakov jo je odnesla redna služba

https://www.vandraj.si/v-varsavo-in-nazaj-za-44-evrov/

 

 

Prihodnja tri leta v znamenju Picassa

Ko govorimo o umetnosti, brez nekaterih imen seveda ne gre, v prihodnjih letih pa bo eno izmed njih še posebej izstopalo.

Španskemu mojstru Pablu Picassu bo v slabih treh letih posvečenih več kot 60 razstav, ki ga bodo osvetljevale v vseh njegovih odtenkih. Slikarja imajo v svojem programu razstavišča v Parizu, Neaplju, Rimu, Barceloni in Atenah. Francoski tisk trenutno govori o picassomaniji.

Picasso velja za enega najbolj ustvarjalnih umetnikov 20. stoletja. Poznavalci menijo, da je slikar v več kot 60 letih izdelal do 20.000 slik in risb. Ob tem ne upoštevajo keramik, grafik, kolažev in skulptur. Toda picassomanije ni mogoče pojasniti zgolj z neutrudno slo po ustvarjanju, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po mnenju Bernarda Ruiza-Picassa, vnuka Pabla in njegove prve žene Olge, gre enega od vzrokov iskati v Picassovi univerzalnosti. Picasso danes pripada vsemu svetu, je pojasnil umetnostni poznavalec. Umetnik naj bi bil instrument, s katerim lahko razumemo večino zgodovine umetnosti v 20. stoletju.

Bernard Ruiz-Picasso je eden od pobudnikov Picassovega muzeja v španskem mestu Malaga, ki so ga odprli leta 2003. Tam se je njegov ded rodil 25. oktobra 1881. Ruiz-Picasso je galerist in kustos, sodeloval je pri razstavi del z naslovom Olga Picasso, ki so jo marca odprli v Picassovem pariškem muzeju.

Okoli 350 eksponatov prikazuje razgibano ljubezensko zgodbo med mojstrom in Olgo, ki je bila Picassu vir navdiha za številne kompozicije matere z otrokom. Hkrati odslikavajo Picassovo upodabljanje, ki se je začelo na tradicionalen način, končalo pa s kubizmom. Vmes sta njegovo modro in rožnato obdobje.

Za direktorja Picassovega pariškega muzeja Picasso uteleša umetnost, ki ves čas dopušča nove perspektive. Njegovo delo se nenehno obnavlja, je Laurent Le Bon pojasnil večno novo zanimanje za slikarja in kiparja. Le Bon je ključno prispeval k trenutni picassomaniji. Projekt Picasso-Sredozemlje, ki ga bo med pomladjo 2017 in 2019 v osmih državah izvedlo 60 ustanov, med drugim v Italiji, Španiji, Grčiji in Maroku, je bil njegova ideja. Na seznamu s Picassom vodi Francija z več kot 35 muzeji in kulturnimi institucijami.

“Picasso de Picasso” v Fundaciji Helene & Edouard Leclerc sodi med razstave, ki so nastale neodvisno od projekta direktorja Picassovega pariškega muzeja. Muzej iz Bretanje v bližini Bresta prikazuje več kot 200 del. Posebnost del, ki bodo na ogled do 1. novembra: Picasso jih je vse življenje hranil pri sebi, v različnih ateljejih. Po umetnikov smrti so delno prešla v dediščino Jacqueline, Picassove druge in zadnje soproge.

Drugačno razlago, zakaj je Picasso neizčrpna tema razstav, nudi Emmanuel Guigon, direktor Picassovega muzeja iz Barcelone. Po mnenju Francoza ne bo umetnik nikoli v nevarnosti, da bi se ga občinstvo naveličalo. Kajti Picasso naj bi bil genij. “Gre za enega od ustanoviteljev kubizma, enega največjih keramikov 20. stoletja, pomembnega grafika in kiparja,” je pojasnil Guigon.

Konec oktobra bo sam odprl razstavo, ki tematizira Picassa in Barcelono. Katalonska prestolnica, v kateri je Picasso študiral umetnost, je bila zanj vir navdiha za eno njegovih najslavnejših slik, Avignonske gospodične, prostitutk na rue d’Avignon.

Vir: STA
Foto: Shutterstock

Japonska umetnica Yayoi Kusama bo odprla svoj muzej v Tokiu

Pionirka japonske umetniške avantgarde Yayoi Kusama bo odprla svoj muzej v Tokiu. Muzej bo oseminosemdesetletna umetnica, znana po uporabi pikčastih vzorcev in živih barv, s katerimi prekriva slike in skulpture, odprla 1. oktobra z razstavo svojih del iz serije My Eternal Soul, pisanje japonskih medijev povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Prijateljica Warhola, Judda, Cornella …

Yayoi Kusama se je rodila leta 1929 v zimskem središču Nagano. Odraščala je v konservativni premožni družini in se že zgodaj, kljub nasprotovanju matere, v določeni meri pa prav zaradi tega, začela kaliti kot umetnica.

'I Who Have Arrived In Heaven' razstava

‘I Who Have Arrived In Heaven’ razstava

Leta 1957 se je preselila v New York, kjer se je na vrhuncu razcveta poparta in hipijevskega gibanja družila z umetniki, kot so bili Donald Judd, Andy Warhol, Joseph Cornell in Claes Oldenburg. Po vrnitvi v domovino je bila najprej dejavna na področju trgovanja z umetninami, nato se je odločila za življenje v psihiatrični ustanovi, kjer prebiva od leta 1977.

Duševna stiska velik del njenega ustvarjanja

Za umetnico pravijo, da je njena ponavljajoča se uporaba pik in svetlih barv poustvaritev njenih vizualnih in zvočnih halucinacij, zaradi katerih je trpela v otroštvu.

Yayoi Kusama

Yayoi Kusama

Poleg slikarstva in kiparstva je Yayoi Kusama dejavna tudi na področjih filma, performansov in okoljskih instalacij. Napisala je tudi več romanov in kratkih zgodb, zbirko poezije in avtobiografijo.

Leta 2006 je postala prva Japonka, ki je prejela nagrado praemium imperiale, eno najprestižnejših in najvišje dotiranih japonskih nagrad za umetnike z globalnim vplivom.

'I Who Have Arrived In Heaven' razstava

‘I Who Have Arrived In Heaven’ razstava

Vir: STA
Foto: GettyImages

Glava na pladnju in metuljčki v želodcu v Muzeju Iluzij

Obiskali smo Muzej iluzij v Ljubljani in priporočamo, da ga obiščete tudi vi s svojo družino ali v družbi vedoželjnih prijateljev.

muzej

Pred kratkim se je v Ljubljani odprl nov muzej, a tokrat njegova vsebina ne govori o zgodovini ali umetnosti, temveč spodbuja naše možgane, da se zbudijo.

Eksperimentalno zasnovan Muzej iluzij je svoja vrata odprl na Kongresnem trgu 13, k sebi pa vabi male in velike. V njem je dovoljeno slikanje, smejanje in glasno govorjenje, obvezna pa je zabava. Znanost, kot je fizika, v Muzeju iluzij postane zanimiva, saj jo lahko občutimo na lastni koži, ugotovimo pa tudi, kako zelo hitro lahko ukanemo svoje oči in želodec.

muzejjiluzij

V muzeju lahko preizkusite hoditi po mostu, okoli katerega se vrti “vesolje” in čeprav stojite čisto pri miru, vam bo hitro postalo malce čudno v trebuhu. Zmedli vas bodo tudi številni hologrami, neskončna soba z ogledali, soba, ki spremeni človekovo velikost in številne miselne igre.

Si predstavljate, da bi lahko viseli s stropa? V Muzeju iluzij to lahko poskusite, navdušili pa se boste tudi nad znanostjo, saj so vsi pojavi v muzeju dobro razloženi. Uživali bodo tudi najmlajši, saj bodo lahko prosto tekali po muzeju in sami preizkusili delovanje gravitacije, svetlobe in perspektive.

V muzeju se boste naučili, da ni vse tako, kot se zdi na prvi pogled in da je kdaj kakšno stvar treba pogledati dvakrat. Pri tem pa se boste neizmerno zabavali.

Vandraj namig: Muzej je odprt vsak dan med 9.00 in 22.00

Foto: Muzej iluzij

V katere muzejske trgovine je vredno zaviti

Obisk muzeja se po navadi zaključi še s krogom po muzejski trgovini, med katerimi je vedno več takšnih, ki ponujajo izvirne in resnično lepe izdelke. Večina je res še vedno takšnih, kjer je izbira standardna – magneti, plakati, svinčniki in notesniki. Tokrat predstavljamo tiste muzejske trgovine, v katerih je vredno ostati kakšno dodatno minuto več, saj boš morda prav tam našel čisto poseben kos, ki te bo spomnil na potovanje.

Muzej umetnosti in dizajna, New York

Trgovina v MAD je specializirana za ročno narejene izdelke. Ponujajo nakit, rute, šale, keramične izdelke in izdelke za dom. V trgovini boš našel izdelke znamk MoonSpoon, Robert Tateossian, Michal Lando, Gillian Chvat, Susan Dwyer.

Nacionalna galerija portretov, London

Na londonskem Trafalgar Square stojita National Gallery in National Portrait Gallery. Prva je zagotovo bolj znana, a druga je, roko na srce, bolj zabavna. Po njej se lahko sprehajaš in ugibaš, kdo so slavne osebe na slikah. Trgovina te barvite galerije pa ponuja bogato zbirko razglednic, ki bodo zagotovo najbolj izviren pozdrav iz Londona.

The Broad, Los Angeles

Precej nov muzej v Los Angelesu predstavlja dela sodobne umetnosti, trgovina pa ponuja številne izdelke, ki so bili izdelani v sodelovanju z umetniki, ki sicer v muzeju razstavljajo. Našel boš veliko skic in skulptur, podpisanih knjig, za 500 dolarjev ponujajo celo knjigo The Complete Spot Paintings s podpisom Damiena Hirsta.

muzej_1_shutterstock_329942216

Letalski muzej, Seatle

Zagotovo je Museum of Flight nujen postanek za vse, ki jih zanimajo letala, pilotiranje in zračni promet. Trgovina pa ponuja številne retro izdelke, miniaturne različice razstavljenih letal in, seveda, aviatorke.

Inštitut umetnosti v Chicagu

The Art Institute of Chicago je drugi največji umetniški muzej v Ameriki. Pohvali se z bogato zbirko impresionističnih del, ti pa so dobro predstavljeni tudi v muzejski trgovini. Domov lahko recimo odneseš odejo s poslikavo Gustava Caillebotta ‘Paris Street, Rainy Day’ ali dežnik Georgesa Seurata ‘A Sunday on La Grande Jatte.’

muzej_2_shutterstock_254513743

Metropolitanski muzej umetnosti, New York

Trgovina v Met (Metropolitan Museum of Art) je najboljše mesto za brskanje po knjigah o umetnosti. Posebno ponudbo imajo v času novoletnih praznikov, čez celo leto pa ne manjka izredno lepega nakita, svilenih rut in številnih drugih spominkov. Preveri keramične izdelke umetnika Artura More.

Fundacija Joana Miroja, Barcelona

Dela španksega umetnika Joana Miroja lahko vidimo po celem svetu, a najboljše mesto za spoznavanje z njegovim delom je Fundació Joan Miró v Barceloni. V trgovini pa boš našel številne izdelke, ki so poslikani z njegovimi potiski.

Foto: Shutterstock

Izgubljeni v Louvru? Uporabite aplikacijo!

Muzej v Louvru letno obišče več kot osem milijonov turistov, od tega več kot 80 odstotkov tujcev. Da bi omogočili lažjo »uporabo« muzeja, so se v Louvru lotili izboljšanja uporabniške izkušnje, vanj pa so vložili kar 53,5 milijonov evrov.

Ena izmed inovacij je aplikacija »My visit to the Louvre«, ki je dostopna na AppStoru in GooglePlayu ter omogoča lažje in bolj učinkovito raziskovanje muzeja, ki je v sezoni še posebej neprehoden. Aplikacija namreč zajema podatke o več kot 600 delih, razstavljenih v Louvru, ena najpomembnejših funkcij pa je njena GPS povezava, ki omogoča prikaz točne poti od umetnine do umetnine.

pariz_shutterstock_261270473

Verjetno si se tudi ti že marsikdaj izgubil v gruči azijskih turistov, saj se je to zgodilo skoraj vsakemu rednemu obiskovalcu svetovnih muzejev. Aplikacija v takem primeru poišče tvojo lokacijo in tako »pin« pošlje tistemu, za katerega želiš, da te najde. Tako boš lažje našel svojo družbo, bolj enostavno pa se boš tudi orientiral v muzeju s 35 tisoč umetninami, ki so razstavljene na več kot 60 tisoč kvadratnih metrih.

Z aplikacijo »My visit to the Louvre« je prav tako možno predhodno kupiti muzejske vstopnice, za kar boš zelo hvaležen ob pogledu na dolge vrste pri vhodu, saj si po besedah predsednika muzeja čakanje tako skrajšaš za kar uro in pol.

Za izvedbo vseh izboljšav imajo v Louvru na razpolago dve leti, predsednik muzeja pa je dejal, da je za ta namen tudi sam stopil v vrsto med turiste in na vstop čakal kar dve uri in pol. Da bi lažje odkril slabosti in potencial za izboljšanje uporabniške izkušnje, se je namreč kar sam podal na običajen obisk muzeja ter tako dobil kar nekaj idej, ki bodo tudi tebi kmalu lajšale potovanje po največjem hramu umetnosti na svetu.

Oh, smo povedali, da je aplikacija zasnovana tridimenzionalno in da jo več kot priporočamo?

pariz_shutterstock_375222418

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.