To so najbolj čudaški muzeji na svetu

Na svetu poleg muzejev, ki pričajo o zgodovini, umetnosti ali naravi, obstajajo tudi takšni, ki slavijo druge vidike človeške kulture. Pogledali smo, kateri so najbolj čudaški muzeji na svetu. Eden od njih se nahaja čisto blizu nas – v Zagrebu.

Muzej propadlih razmerij v Zagrebu

Seveda se čudaški muzeji nahajajo tudi zelo blizu nas. V Zagrebu stoji prav poseben muzej, namenjen zgodbam o propadlih razmerjih. V muzeju si lahko ogledate raznorazne zanimive predmete, ki pričajo o ljubezni in njenem koncu. Ljudje so jih, skupaj s pričanji o svojih propadlih ljubezenskih zvezah, darovali muzeju. Čeprav bi si misili, da je muzej žalosten kraj, temu ni tako. Muzej je namenjen predvsem pogovoru s samim sabo, upanju o spravi in ponovnemu iskanju ljubezni. Muzej je doživel velik uspeh in vest o njem se hitro širi po vsem svetu.

Katakombe v Italiji

Katakombe so podzemeljski hodniki z grobovi oz. grobnice, ki so jih uporabljali zlasti prvi kristjani. Grobnice so okrašene s kostmi umrlih, kar jim daje strašljivo, a hkrati pomenljivo podobo. Najbolj znane so rimske katakombe, ki so odprte tudi za turiste. V Rimu je več različnih grobnic, ki si jih lahko ogledate. Vanje se spustite po ozkih stopnicah, ki peljejo pod zemljo, po kilometer dolgih hodnikih pa se nato sprehodite med različnimi vzorci kosti.

Muzej slabe umestnosti (MOBA) v Bostonu

Muzej slabe umetnosti je, kot že samo ime pove, namenjen najslabši umetnosti, ki jo predstavlja najboljši publiki. Odprt leta 1993 v majhni kleti, jo je hitro prerasel in se preselil v večje prostore. Muzej je znan po zelo strogem ocenjevanju umetnosti, ki je dovolj slaba, da jo razstavijo. Tudi čudaški muzeji imajo visoke standarde. MOBA je tako znan, da so ljudje po celem svetu pozorni na slabo umetnost na bolšjih trgih, v second-hand trgovinah in celo v smeteh. Če odkrijete nekaj zelo slabega, je torej MOBA pravi naslov.

Muzej las v Kapadokiji

Lončar iz Kapadokije Chez Galip je zaradi svojega muzeja las prišel v Gunnessovo knjigo rekordov. Njegov muzej las se je pričel po naključju, ko je prijateljico prosil, da mu za spomin odreže pramen svojih las. Zgodba je nekako zaokrožila in ženske so lončarju začele puščati pramene svojih las. V tridesetih  letih je nabral že čez 16.000 različnih pramenov. Vsi so označeni z identiteto darovalke in visijo po stenah nekakšne jame, ki jo danes lahko obiščete. Čudaško, kajne?

Muzej mumij v Mehiki

V majhnem mehiškem mestecu Guanajuato je v kripti Pantheon de Santa Paula izkopanih več sto trupel. Kraj je danes pod zaščito UNESCA in predstavlja največjo zbirko naravnih mumij na svetu. Trupla, ki so jih oblasti izkopale v primeru, da si družina ni zmogla privoščiti pokopa, so naravno mumificirala, verjetno zaradi klimatskih pogojev v regiji. Čeprav to ni edini muzej take vrste, je edinstven zaradi naravne mumifikacije.

 

FOTO: Unsplash

PREBERITE ŠE: Ideja za izlet: Med tulipane, narcise, dinozavre in na razstavo Salvadorja Dalija

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.