Muzej v Varšavi, kjer lahko pijete vodko!

Kaj pa vas najbolj navdušuje na potovanjih? Obiskovanje muzejev ali nočno življenje? Kaj pa, če bi življenje za točilnim pultom združili s kulturno-izobraževalno noto? Priporočamo muzej vodke!

V Varšavi bodo v nekdanji tovarni vodke Koneser iz 19. stoletja te dni odprli Muzej poljske vodke, ki se poklanja 500-letni zgodovini proizvajanje te priljubljene opojne substance na Poljskem.

Kaj ni vodka ruska?

V tem muzeju boste lahko degustirali vodko, ugotavljali, kako in iz česa je narejena ter domov zagotovo ne odšli povsem trezni. Vodka, oziroma Wodka je rezultat destilacije krompirja ali žitaric – tradicionalno rži, pšenice ali drugega zrnja. Je poljska nacionalna pijača, del zgodovine, tradicije in dediščine, pa tudi eden njihovih največjih izvoznih produktov.

Kaj pa Rusi? Poljaki in Rusi se namreč že leta pričkajo, čigava je vodka. Poljaki namreč trdijo, da metoda destilacije izvira iz Zahodne Evrope, v Rusijo pa naj bi prišla šele sto let zatem. Kakorkoli že, to priljubljeno pijačo so v zgodovini radi pili vsi sloji, uporabljala se je tudi kot zdravilo, za darila in celo kot podkupnina v 2. svetovni vojni. Na zdravje, torej!

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

Vandraj insider: V Krakov jo je odnesla redna služba

https://www.vandraj.si/v-varsavo-in-nazaj-za-44-evrov/

 

 

Pet mest, ki jih je vredno obiskati avgusta

Še je čas za organizacijo dopusta in čeprav je avgust sinonim za višek turistične sezone in trume turistov, obstajajo prelepa mesta, ki so malce manj obiskana, a vseeno zagotavljajo odlične počitnice, ob enem pa so malce prijaznejša do tvoje denarnice. Zate smo pripravili nekaj idej, kam se odpraviti v prihodnjih vročih dneh.

#1 Sofia, Bolgarija

Z zanesljivo lepim avgustovskim vremenom je Sofija odlična evropska destinacija za popotnike, ki iščejo pristno lokalno izkušnjo. Zaradi množične migracije domačinov proti obali črnega morja se bolgarska prestolnica v času poletne vročine celo malo sprazni, posledično pa je moč najti ugodne ponudbe v nekaterih prestižnejših hotelih. Najcenejše evropsko turistično mesto v zadnjih letih pridobiva na priljubljenosti predvsem med backpackerji, zaradi malce pomanjkljive infrastrukture pa ti priporočamo, da pred prihodom nekoliko znižaš svoja pričakovanja.

MEGABON priporoča: Hoteli v Sofiji // Letalske karte do Sofije

avgust_sofija_shutterstock_285063071

#2 Krakow, Poljska

V poletnih mesecih izredno priljubljena destinacija za evropske žurerje, zato pričakuj občasne množice. Krakow je z očarljivim centrom mesta, nadvse prijaznim sprejemom, nizkimi cenami nastanitev, atrakcij ter dobre hrane in pijače zagotovo ena boljših evropskih kupčij. V zadnjem času je to mesto tudi priljubljena destinacija za praznovanje dekliščin in fantovščin, zato tistim z bolj rahlim spancem svetujemo nastanitev izven strogega mestnega jedra.

MEGABON priporoča: Hoteli v Krakowu // Letalske karte do Krakowa

avg_krakow_shutterstock_310614122

#3 Budimpešta, Madžarska

Kljub valu podražitev v zadnjih letih Budimpešta ostaja eno dostopnejših evropskih mest. V avgustu lahko pričakuješ vroče dneve ter nekoliko hladnejše noči, v primeru neznosne vročine pa ti priporočamo, da se skriješ v senco dreves na Margaretinem otoku. Zaradi priljubljenosti med »budget« popotniki lahko pričakuješ veliko število obiskovalcev, visokim cenam hotelov v poletni sezoni pa se lahko izogneš tako, da raje najameš cenovno ugodno stanovanje.

MEGABON priporoča: Hoteli v Budimpešti do -50% // Flixbus do Prage

avg_budimpe_shutterstock_318460982

#4 Praga, Češka

Češki prestolnici nekateri pravijo tudi velika Ljubljana, saj imata mesti kar nekaj skupnega. Romantične zgradbe ter sledi Plečnikovega ustvarjanja kar kličejo po fotografiranju, v vročih dneh pa ti priporočamo osvežitev v enem izmed neštetih lokalov ob reki. Hrana in pijača sta razmeroma ugodni, predvsem pa zelo okusni.

MEGABON priporoča: Hoteli v Pragi do -64% // Letalske karte do Prage // Flixbus do Prage

av_praga_shutterstock_206319370

#5 Lizbona, Portugalska

Zahvaljujoč obalni legi ponuja Lizbona perfektno poletno vreme. Hladne sapice omilijo tudi najbolj vroče dni, kar naredi portugalsko prestolnico odličen kraj za preživljanje avgustovskega dopusta. Poleti tukaj tudi skoraj ni dežja, zato lahko dežnik samozavestno pustiš doma. Ugodno nastanitev je moč najti v enem od številnih mestnih hostlov, lahko pa se zaneseš tudi na nizke cene AirBnB stanovanj.

MEGABON priporoča: Hoteli v Lizboni // Letalske karta do Lizbone

avg_lizbona_shutterstock_160977977

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.