Kairo s povorko mumij slavnih egiptovskih vladarjev

Kairo v soboto čaka velik dogodek – povorka, v kateri bodo prenesli 22 mumij – 18 kraljev in štiri kraljice iz obdobja med 17. in 20. dinastijo.

Kairo se pripravlja na veliko povorko. V njej bodo mumije egiptovskih kraljev iz egiptovskega muzeja na trgu Tahrir v središču egiptovske prestolnice prenesli v Nacionalni muzej egiptovske civilizacije (NMEC) na jugovzhodnem obrobju.

Med njimi bodo prenesli tudi mumijo kralja Sekenenra, ki je začel vojno s Hiksi. Pa tudi znano mumijo kraljice Hačepsut, ki ji je posvečen pogrebni tempeljski kompleks v Deir el-Bahariju na zahodnem bregu Nila nasproti Luksorja. Prenesli bodo tudi mumijo egiptovskega kralja Ramzesa II. Parado bosta pospremila glasba in ognjemet.

Povorka pod strogimi ukrepi

V NMEC bodo mumije približno 15 dni obravnavali v restavratorskih delavnicah. Nato imajo zanje pripravljene nove vitrine v dvorani kraljevskih mumij. Povorka bo potekala pod strogimi varnostnimi in zaščitnimi ukrepi, mumije pa bodo prenesli v posebnih vitrinah.

NMEC so deloma odprli februarja 2017, v njem bo predstavljena zbirka približno 50.000 eksponatov, ki bo predstavila egiptovsko civilizacijo od prazgodovine do danes.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Mlada Slovenca, ki že dobro leto živita na Novi Zelandiji in nabirata kivije #intervju

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Egipt: Arheologi so odkrili 35 mumij

Na kaj najprej pomislite, ko slišite za Egipt? Na piramide, kamele, cenkanje, starodavne civilizacije in mumije, seveda.

Skupina egiptovskih in nemških arheologov je zadnji dve leti preživela med izkopavanjem zgodovinskih najdb. V bližini piramid v Gizi so odkrili nov prostor, ki naj bi nekoč služil kot delavnica za mumificiranje. Podzemni prostor naj bi izkopali že v času 26. dinastije.

Nove osupljive najdbe, ki Egiptu vračajo čar

Naleteli so namreč na 30 metrov globok jašek. V njem so odkrili lončeno posodo z olji, ki so jih uporabljali za mumificiranje, od pomladi do danes skupno že 35 mumij, pet sarkofagov in leseno krsto. Našli so tudi srebrno masko, drugo na svetu v takšni podobi. Predvidevajo, da so najdbe stare več kot 2.300 let. Najdene kemikalije za mumificiranje so podobne tistim, ki so jih leta 2006 odkrili v Dolini kraljev. To je sicer le začetek imenitnega odkritja, arheologe pa čaka še veliko dela. Čeprav odkopavanje traja že od leta 2016, bo trajalo še dolgo, kaj vse bodo še odkrili, pa se pustimo presenetiti.

Egipt oživlja turizem 

Egipt je dolga leta veljal za zelo priljubljeno turistično destinacijo tudi med Slovenci, a se je navdušenje zadnja leta nekoliko umirilo. Sicer pa je upad turistov v te kraje občuten že od leta 2011. V Egiptu upajo, da bodo z novimi najdbami oživeli turizem, ki je sicer tudi glavni vir nacionalnega dohodka. V bližini piramid pravkar gradijo tudi velik muzej, ki naj bi ga delno odprli že letos. Tam bodo na ogled starodavni egipčanski artefakti, ki so še eden od izjemnih razlogov za obisk.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

Deset najstarejših mest na svetu, ki jih še vedno lahko obiščeš

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.