Skrivnosti, dejstva in zanimivosti egipčanskih piramid v Gizi

Ste se kdaj spraševali, kaj vse se skriva v egipčanskih piramidah v Gizi? Misteriozni spomeniki že stoletja budijo zanimanje in so predmet številnih historičnih študij. Kaj vse se skriva v njih in zakaj so jih sploh zgradili? Pokukajmo malo globlje.

Piramide v Gizi stojijo blizu Kaira, glavnega mesta Egipta. Okoli njih kroži po svetu mnogo ugibanj, legend in zgodb. Težko je ločiti dejstva od mitov, dokaze od domišljije. Koliko v resnici zares vemo o njih?

Piramide so bile zgrajene pred več kot 4500 leti

V Gizi stojijo tri piramide, ampak samo ena spada med čudesa starega veka. To je največja in najstarejša od vseh – Keopsova piramida. Hkrati Keopsova oz. Velika piramida predstavlja tudi edino od čudes starega veka, ki je ostalo nedotaknjeno do danes, kljub temu, da je od vseh čudes najstarejša. Zgrajena je bila okoli leta 2600 pr.n.št., kar je več kot 4500 let nazaj!

Kako so piramide zgradili?

Še danes ni popolnoma znano, kako so v tistih časih zgradili tako ogromne strukture. Vemo, da so potrebovali več kot dva milijona ogromnih kamnitih opek in, da je vsaka tehtala med 2 in 15 tonami. Vemo, da so za izgradnjo potrebovali približno 27 let in približno 100.000 delavcev. Teorije o tem, kdo je piramide zgradil, si nasprotujejo. Nekateri menijo, da so jih zgradili sužnji, drugi, da so jih gradili plačani delavci. Ker so piramide zgrajene z veliko gradbeniškega in arhitekturnega znanja, je jasno, da so snovalci gradnjo obvladali in razumeli.

Zakaj so piramide sploh zgradili?

Piramide so definitivno povezane z egipčanskim verovanjem v posmrtno življenje. Egipčani so verjeli, da vsak od njih v sebi že nosi svoj drugi del, ki so ga imenovali ka. Ka naj bi bil del, ki nadaljuje pot v večno življenje po smrti telesa na Zemlji. Najbogatejši faraoni so si s piramidami želeli pripraviti popotnico v boljše posmrtno življenje. Piramide so bile njihove grobnice, vanje pa so poleg sarkofaga dodali tudi številne predmete, ki bi jim v posmrtnem življenju lahko prišli prav. Seveda so piramide delovale tudi kot statusni simbol.

Kaj se skriva v piramidah?

Najbolj zanimivo je, da je notranjost piramid v večini kamen. Le na dnu piramid se skrivajo hodniki, grobnice oz. sarkofagi in manjše sobe. Izjema je Keopsova piramida, saj v njej faraonov sarkofag leži na sredi piramide, dosegljiv po ozkem stopnišču. Sarkofag je izdolben iz enega samega kosa granita in je prevelik, da bi ga v piramido postavili po tem, ko je bila piramida zgrajena. Predvidevajo, da so piramido v resnici zgradili okoli sarkofaga.

Zanimivo je tudi, da piramide v Gizi niso okrašene s hieroglifi ali teksti in ne vsebujejo nobenih zakladov. Običaj okraševanja grobnic se je začel kasneje. Piramide v Gizi so tako precej prazne in skrivnostne. Jih pa ob obisku lahko raziskujete sami ali z vodičem.

Skrivnostna Sfinga

Sfinga iz Gize, mitološki simbol s telesom leva in glavo človeka, je še ena od misterioznih spomenikov stare egipčanske kulture. Zgrajena je bila kot zaščitnica piramid, ni pa čisto jasno, ali so jo zgradili hkrati s piramidami ali kasneje. Njeno telo predstavlja pogum in moč, njena glava pa znanje in inteligenco kraljev. Če obiščete Egipt, jo obvezno dodajte na seznam znamenitosti, ki jih ne smete izpustiti.

Vas zanima potovanje v Egipt? Preberite TOLE in poiščite idealno nastanitev zase. 

PREBERITE ŠE: Toskana in čudovite naravne terme, ki so povsem brezplačne

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Egipt: novo imenitno odkritje 14 starodavnih sarkofagov

Na kaj najprej pomislite, ko slišite za Egipt? Na piramide, kamele, cenkanje, starodavne civilizacije in mumije, seveda.

Egipt je dolga leta veljal za zelo priljubljeno turistično destinacijo tudi med Slovenci, a se je navdušenje zadnja leta nekoliko umirilo. V Egiptu sicer upajo, da bodo z novimi najdbami oživeli turizem, ki je sicer tudi glavni vir nacionalnega dohodka. Vendar pa trenutne razmere, ki so turizem popolnoma ohromile, temu niso najbolj naklonjene. A novo odkritje zato ni nič manj imenitno!

Novo, okoli 2500 let težko odkritje za Egipt

V starodavni nekropoli Sakara jugozahodno od Kaira so arheologi odkrili 14 novih sarkofagov, starih okoli 2500 let, so sporočile egiptovske oblasti. Nove sarkofage so med arheološkimi izkopavanji odkrili prav te dni, potem ko so pred tednom dni na tem območju odkrili 13 lesenih sarkofagov.

Sarkofagi z lepo ohranjenimi hieroglifi

Na dobro ohranjenih sarkofagih je videti rjave in modre podobe ter številne hieroglife. Sakara je obširno starodavno pokopališče staroegipčanske prestolnice Memfis. V Sakari je veliko piramid, med njimi slavna Džoserjeva stopničasta piramida, zgrajena okoli 2700 let pred našim štetjem, ki velja za eno najstarejših povsem kamnitih zgradb na svetu.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Egipt skozi oči Ljubljančanke, ki je tam živela tri leta

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Egipt: Arheologi so odkrili 35 mumij

Na kaj najprej pomislite, ko slišite za Egipt? Na piramide, kamele, cenkanje, starodavne civilizacije in mumije, seveda.

Skupina egiptovskih in nemških arheologov je zadnji dve leti preživela med izkopavanjem zgodovinskih najdb. V bližini piramid v Gizi so odkrili nov prostor, ki naj bi nekoč služil kot delavnica za mumificiranje. Podzemni prostor naj bi izkopali že v času 26. dinastije.

Nove osupljive najdbe, ki Egiptu vračajo čar

Naleteli so namreč na 30 metrov globok jašek. V njem so odkrili lončeno posodo z olji, ki so jih uporabljali za mumificiranje, od pomladi do danes skupno že 35 mumij, pet sarkofagov in leseno krsto. Našli so tudi srebrno masko, drugo na svetu v takšni podobi. Predvidevajo, da so najdbe stare več kot 2.300 let. Najdene kemikalije za mumificiranje so podobne tistim, ki so jih leta 2006 odkrili v Dolini kraljev. To je sicer le začetek imenitnega odkritja, arheologe pa čaka še veliko dela. Čeprav odkopavanje traja že od leta 2016, bo trajalo še dolgo, kaj vse bodo še odkrili, pa se pustimo presenetiti.

Egipt oživlja turizem 

Egipt je dolga leta veljal za zelo priljubljeno turistično destinacijo tudi med Slovenci, a se je navdušenje zadnja leta nekoliko umirilo. Sicer pa je upad turistov v te kraje občuten že od leta 2011. V Egiptu upajo, da bodo z novimi najdbami oživeli turizem, ki je sicer tudi glavni vir nacionalnega dohodka. V bližini piramid pravkar gradijo tudi velik muzej, ki naj bi ga delno odprli že letos. Tam bodo na ogled starodavni egipčanski artefakti, ki so še eden od izjemnih razlogov za obisk.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

Deset najstarejših mest na svetu, ki jih še vedno lahko obiščeš

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.