Pariz: slavni muzej Louvre zaprt zaradi strahu pred virusom

Eden najslavnejših muzejev na svetu Louvre, dom verjetno najslavnejše slike v zgodovini likovne umetnosti Mone Lise Leonarda da Vincija, je trenutno zaprt za obiskovalce.

Musée du Louvre, uradno Grand Louvre ali enostavno Louvre je najbolj obiskan muzej na svetu in zgodovinski spomenik. Dnevno ga obišče tudi 15 tisoč ljudi. Kar je eden od razlogov, zakaj so ga ob izbruhu koronavirusa tudi zaprli.

Louvre je vrata zaprl preventivno

Muzej, ki se nahaja v središču Pariza, na desnem bregu reke Sene, je obiskovalcem naznanil, da so se zaposleni na jutranjem sestanku tako odločili v strahu pred širjenjem novega koronavirusa.

V Franciji so doslej zabeležili 100 primerov okužbe z novim virusom in dve smrtni žrtvi. Vlada je med ukrepi sprejela tudi prepoved dogodkov z več kot 5000 udeleženci. To torej pomeni, da slavni muzej kot zaprt prostor, ki sprejme po več tisoč ljudi na dan, v tem času ne bo sprejemal obiskovalcev.

Zaposleni v muzeji ne želijo nazaj na delo

Poleg ukrepa vlade je tudi približno 300 zaposlenih “skoraj soglasno” izglasovalo, da muzej do nadaljnega ne bo odprl vrat. Vodstvo tako ni uspelo prepričati zaposlenih, da bi se vrnili na delo. Hkrati pa še ni znano, do kdaj bo zaprt. Če ste torej v Parizu in načrtujete obisk Louvra, predlagamo, da se o aktualnem dogajanju pozanimate na njihovi uradni strani oziroma na Facebook strani muzeja (tu).

⚠️ Une réunion de présentation aux personnels du plan d’action mis en œuvre au Louvre aura lieu le mercredi 4 mars à…

Objavil/a Musée du Louvre dne Ponedeljek, 02. marec 2020

POSODOBITEV INFORMACIJ 4. februar:

Louvre je svoja vrata po krajšem preventivnem premoru spet odprl in obiskovalce sprejema po ustaljenem urniku.

Mercredi 4 mars : le musée du Louvre est ouvert.-Pour les visiteurs du dimanche 1er et du lundi 2 mars, nous vous…

Objavil/a Musée du Louvre dne Sreda, 04. marec 2020

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Koronavirus v številkah po vsem svetu

Bi šli na oddih na preverjene destinacije? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust po Sloveniji.

Pariz: Airbnb razpisal natečaj za nočitev v stekleni piramidi muzeja Louvre

Priljubljeni spletni posrednik prenočišč Airbnb vsako leto preseneti z natečajem, ki zmagovalcu omogoči nočitev na zelo nenavadnem kraju. Tokrat bosta srečneža prespala v Louvru!

Ikonična piramida, takšna, kot jo vidite pred pariškim muzejem Louvre, bo po zaslugi Airbnb kmalu postala prenočišče za par, ki bo zmagal na natečaju. Naloga tistih, ki se bodo potegovali za nagrado pa je, da karseda inovativno odgovorijo na vprašanje: Zakaj bi bili ravno oni popoln gost Mone Lise? Izbranec bo 30. aprila lahko prespal med največjimi svetovnimi umetninami. Kot kaže pa Slovenci v natečaju ne moremo sodelovati, saj ta za nas ni razpisan.

Airbnb je natečaj v sodelovanju z muzejem Louvre pripravil ob 30. obletnici ikonične steklene piramide, ki se bohoti pred to mogočno zgradbo. Oblikoval jo je ameriško-kitajski arhitekt I. M. Pei. Nagrajenca pa bosta prespala v prav v ta namen oblikovani spalnici v pomanjšani piramidi, ki bo postavljena v največjo stekleno konstrukcijo.

Zaseben ogled Louvra, kot sta ga imela Obama ali Beyonce

Zmagovalec natečaja bo ob sončnem zahodu lahko skočil še na zaseben ogled muzeja, po katerem ga bo popeljal umetnostni zgodovinar. Mona Lisa bo na ogled samo nagrajencema, ki bosta ob pogledu nanjo lahko celo nazdravila z aperitivom. V družbi Miloške Venere pa jima bodo v začasni obedovalnici postregli še z večerjo. V sobanah Napoleona III. bo gosta pričakal še intimen akustični koncert, prespala pa bosta v pomanjšani stekleni piramidi.

Takšna kulturna srečanja so navadnim smrtnikom sicer precej nedostopna, saj se v muzeju, ko je ta odprt, vsak dan tre obiskovalcev – zgolj lani ga je obiskalo kar 10 milijonov ljudi. Zasebno turo po njem imajo zgolj pomembneži, kot je nekdanji ameriški predsednik Barack Obama, svoj ogled (in snemalni dan za videospot) pa sta imela tam tudi Beyonce in Jay-Z.

Čeprav natečaj ni odprt za Slovence, pa Louvre in Airbnb obljubljata nekaj za vse dostopnih izkušenj. Od maja do konca leta bodo organizirali serijo ekskluzivnih obiskov muzeja, ki jih boste lahko našli na Airbnbju.

Foto: Airbnb

Izgubljeni v Louvru? Uporabite aplikacijo!

Muzej v Louvru letno obišče več kot osem milijonov turistov, od tega več kot 80 odstotkov tujcev. Da bi omogočili lažjo »uporabo« muzeja, so se v Louvru lotili izboljšanja uporabniške izkušnje, vanj pa so vložili kar 53,5 milijonov evrov.

Ena izmed inovacij je aplikacija »My visit to the Louvre«, ki je dostopna na AppStoru in GooglePlayu ter omogoča lažje in bolj učinkovito raziskovanje muzeja, ki je v sezoni še posebej neprehoden. Aplikacija namreč zajema podatke o več kot 600 delih, razstavljenih v Louvru, ena najpomembnejših funkcij pa je njena GPS povezava, ki omogoča prikaz točne poti od umetnine do umetnine.

pariz_shutterstock_261270473

Verjetno si se tudi ti že marsikdaj izgubil v gruči azijskih turistov, saj se je to zgodilo skoraj vsakemu rednemu obiskovalcu svetovnih muzejev. Aplikacija v takem primeru poišče tvojo lokacijo in tako »pin« pošlje tistemu, za katerega želiš, da te najde. Tako boš lažje našel svojo družbo, bolj enostavno pa se boš tudi orientiral v muzeju s 35 tisoč umetninami, ki so razstavljene na več kot 60 tisoč kvadratnih metrih.

Z aplikacijo »My visit to the Louvre« je prav tako možno predhodno kupiti muzejske vstopnice, za kar boš zelo hvaležen ob pogledu na dolge vrste pri vhodu, saj si po besedah predsednika muzeja čakanje tako skrajšaš za kar uro in pol.

Za izvedbo vseh izboljšav imajo v Louvru na razpolago dve leti, predsednik muzeja pa je dejal, da je za ta namen tudi sam stopil v vrsto med turiste in na vstop čakal kar dve uri in pol. Da bi lažje odkril slabosti in potencial za izboljšanje uporabniške izkušnje, se je namreč kar sam podal na običajen obisk muzeja ter tako dobil kar nekaj idej, ki bodo tudi tebi kmalu lajšale potovanje po največjem hramu umetnosti na svetu.

Oh, smo povedali, da je aplikacija zasnovana tridimenzionalno in da jo več kot priporočamo?

pariz_shutterstock_375222418

Foto: Shutterstock

City break v Parizu

Spomladanski odklop v romantičnem mestu? Podpišemo takoj. Rogljički in sveže bagete za zajtrk, sprehod skozi zgodovino v Louvru, občudovanje trgovin na Elizejskih poljanah, ogled večerne kabaret predstave… Sliši se kot idealen oddih za konec tedna. Pariz bo iz zimskega spanja prebudil tvojo umetniško dušo, odpočil misli in prinesel nove zgodbe. Da pa ne boš ob poplavi znamenitosti, ki kar kričijo po ogledu, kar obstal, smo zate izbrali nekaj najlepših delov tega čarobnega mesta.

#1 Notre-Dame je ena najlepših gotskih katedral na svetu. Postavljena je na otok sredi reke Sene, Ile de la Cité. Če si navdušenec fotografije, priporočamo, da jo obiščeš v popoldanskih urah, ko zahajajoče sonce mehko obseva krasno zahodno fasado. Lahko si ogledaš tudi notranjost, kripto ali se celo povzpneš na zvonik. Opozarjamo pa te, da gotska lepotica zahteva kar nekaj čakanja v vrsti.

Notre_Dame_de_Paris

#2 Slavolok zmage je središče kaotičnega pariškega prometa. Zgrajen je bil na ukaz Napoleona Bonaparteja v ponos in spomin na veličastne zmage v bitkah. Priporočamo vzpon na vrh, saj je razgled na večno mesto naravnost veličasten.
p4

#3 Eden glavnih razlogov za obisk Pariza je gotovo Eifflov stolp. Morda ne veš, da je bil postavljen kot vhod na znamenito svetovno razstavo Expo, ki jo je leta 1889 gostilo mesto luči. Utrip mesta boš najbolje ujel s ptičje perspektive z vrha stolpa, na katerega se lahko povzpneš z dvigalom. Za športne navdušence je seveda možen tudi nič kaj lahkoten sprehod po 704 stopnicah, tisti ki pa ste bolj hedonistične narave pa si lahko na vrhu privoščite kozarec šampanjca, za katerega boste odšteli med 12 in 21 evrov.

p1

#4 Pravijo, da je za ogled Louvra potreben vsaj teden dni, saj se svetovno znan muzej ponaša z več kot 35000 umetninami v svoji zbirki. Za začetek priporočamo enodnevni ogled, v katerega pa moraš nujno vključiti grško Nike Samotraško, obsežno zbirko egipčanskih artefaktov in seveda da Vincijevo Mona Liso. Predvidevamo, da čakanje v vrsti ni tvoje najljubše opravilo, zato imamo zate majhen nasvet. V muzej vstopi skozi nakupovalni center Carrousel de Louvre, kjer vhod ni tako poznan kot pri vsem znani piramidi, in se tako izogni gruči turistov. Cena regularne vstopnice znaša 15€.

louvre_museum_courtyard

#5 Za ogled Versajskega dvorca se moraš odpraviti 20 km iz središča Pariza. Dan, preživet v zlatih sobanah z razkošnimi lestenci in ogledali, ti bo približal način življenja, ki ga je užival Sončni kralj Ludvik XIV.  Spomladanski čas je odličen za raziskovanje versajskih vrtov, ki so do potankosti urejeni v francoskem stilu kraljevih vrtnarjev.

Palais de Versailles

Odkrij čarobni Pariz z Megabonom za samo 399€.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.