Ideja za izlet: Na Kras na praznik terana in pršuta

Med številnimi dobrotami kraške vinorodne pokrajine sta največjo slavo v svet ponesla prav kraški teran in pršut. Iščete navdih, kam na izlet ta konec tedna? Drugi avgustovski vikend se v vas Dutovlje na Krasu vrača 47. Praznik terana in pršuta.

Na njem bodo številni kraški proizvajalci in gostinci predstavljali svoje izdelke in pridelke, med katerimi bosta najbolj v ospredju – kaj pa drugega – teran in pršut.

Skozi Dutovlje bo stekla tudi tradicionalna povorka, na sklepni prireditvi bodo med drugim podelili priznanja najboljšim kraškim vinarjem, predstavila se bo tudi nova kraljica terana, svoji naslednici pa bo lento predala Kristina Tavčar, trenutna kraljica terana.

In glasbena spremljava? Ob teranu in pršutu bodo obiskovalce čez ves konec tedna zabavale glasbene zasedbe Rok’n’band, Pop Design, Nera, Zvite Feltne in Modrijani.

Organizator dogodka Zavod za šport, turizem in prosti čas v sklopu dogodka pripravlja tudi voden pohod po Teranovi poti, na kateri si bo moč ogledati tako vinograde kot tudi tipične kraške domačije, kamnite kraške štirne, korita, kale in še kaj. Podate se lahko tudi na voden kolesarski izlet po Krasu, kjer vas na 25 kilometrov dolgi progi čakajo degustacijske postojanke in ogledi znamenitosti. Na ogled bodo tudi zanimive razstave domače obrti in fotografij.

Ob pestrem dogajanju bo vse tri dni na Bunčetovi domačiji v Dutovljah na ogled tudi soba pisatelja Borisa Pahorja, ki so jo odprli 22. junija letos. Na dvorišču omenjene domačije bo vsako uro možen tudi ogled Pepine kraške zgodbe ter Pepinega kraškega vrta. Vrtova prikazujeta ohranjanje in zaščito naravne in kulturne dediščine ter ohranitev matičnega Krasa kot edinstvenega primera kulturne krajine in pripovedujeta zgodbo kraškega človeka.

Mimogrede – vse do konca avgusta na Krasu poteka tudi projekt Poletje odprtih kleti, ki bodo odprte tudi v času praznika. Podrobnosti o sodelujočih vinarjih, urnikih odprtih klet in zemljevidi so na voljo na spletni strani Visitkras.info

Foto: Jaka Ivančič, Bogdan Macarol

Vikend izlet: tri stvari, ki jih moraš doživeti na Gorenjskem

Po dežju vedno posije sonce in kot kaže vremenska napoved, bo tudi tokrat tako. Po dobri meri dežja se lahko ponovno veselimo sončnega vikenda, ki ga bomo spet obogatili z Vandraj idejo za izlet. Ker vemo, da se okusi razlikujejo, smo za ta teden pripravili tri različno adrenalinske izvedbe, vsem pa je skupna lega na Gorenjskem. Bodisi boš ta čudoviti del naše dežele raziskoval z družbo, družino ali v dvoje, ti priporočamo, da dan zaključiš z dobrim poznim kosilom, saj te bodo spodnje aktivnosti na svežem zraku zagotovo dodobra zlakotnile.

#1 Svet dinozavrov in praživali v Lescah

Če se odpraviš proti Bledu, boš nekaj sto metrov pred krajevno tablo Bled opazil nekaj čudnega. Iz gozda namreč moli glava ogromnega dinozavra. Če se odpraviš bližje, boš ugotovil, da jih je poleg njega še precejšnje število, opazil pa boš tudi čisto pravi Stonehenge in divje zgodovinske zveri. Govorimo o Dinoparku, domovanju dinozavrov na prostem, ki jih lahko zajahaš, se na njih slikaš in se čudiš njihovi velikosti. Obisk parka je odlična pustolovščina za otroke, navdušila pa bo tudi odrasle obiskovalce. Na tej povezavi najdeš 50% cenejšo vstopnico v park za otroke in odrasle obiskovalce.

#2 Spust s kanujem po čudoviti Savi Bohinjki

Sprehod okoli Bohinjskega jezera ali poležavanje ob njem je gotovo recept za popoln dan, zabava pa bo še večja, če si v Ribčevem Lazu izposodiš kajak ali kanu ter se z njim spustiš proti Bohinjski Bistrici po čudoviti strugi kristalno čiste Save Bohinjke. Tako boš zabavo združil z rekreacijo in nekaj naredil še za svoje telo. Večja bo družba, bolj bo zabavno, na koncu pa se lahko potopiš še v poživljajoče mrzlo vodo, saj ob izposoji čolna dobiš tudi neoprensko obleko, ki te bo prijetno ogrela.

#3 Okoli Blejskega otoka s čolnom

Bled je atrakcija, ki privablja turiste s celega sveta, sami pa se premalokrat zares ustavimo in začutimo njegovo lepoto. Ker si se okrog jezera gotovo že kdaj sprehodil, lahko tokrat za prijetno spremembo najameš čoln ter se z njim odpraviš na otok ali okoli njega. Mirna in nenaporna vožnja je tudi prijetna priložnost za klepet s tistimi najbližjimi, ki jih boš povabil s seboj. Popust za najem čolna najdeš na tej povezavi. Ko se boš ravno potepal po Bledu, pa se lahko povzpneš tudi na Ojstrico z razgledom na Blejsko jezero.

Želimo ti čudovit vikend, svojih utrinkov na Instagramu pa ne pozabi opremiti z oznako #Vandraj ali nas označi s tagom @Vandraj.

Foto: Shutterstock

Vikend izlet: v Celje na sprehod, po nostalgijo, adrenalin in slasten burger

Čaka nas čudovit vikend in prav je, da ga izkoristimo v polni meri. Ker smo pretekli teden raziskovali Rakov Škocjan in občudovali kraško naravo, smo se odločili, da tokrat izlet urbano obarvamo ter obiščemo mesto, v katerega drugače ne zaidemo prav pogosto.

Celje je prikupno mesto, ki je v zadnjem času svojo turistično ponudbo ravno prav razširilo, da še vedno lahko začutimo romantiko njegove majhnosti, a se v njem kljub temu lahko zadržimo cel dan ali celo dva. Pred kratkim je naša ekipa raziskala njegove najbolj znane pa tudi skrite kotičke in moramo priznati, da nam je mesto zlezlo pod kožo.

Da je bilo Celje v rimskih časih imenovano Celeia, so nas večinoma naučili že v osnovni šoli, na dejstvo prisotnosti Rimljanov pa opozarjajo tudi čudovito ohranjen rimski mozaik ter druge arheološke najdbe, ki si jih lahko brezplačno ogledamo v novo urejenem Turistično informacijskem centru na Glavnem trgu 17. Nedavno prenovo je doživel tudi čudovit Krekov trg, ki ga obdajajo čudovite pastelne fasade, ki kar kličejo, da jih fotografiraš. Sredi trga stoji tudi kip v naravni velikosti ene največjih popotnic vseh časov, Alme Karlin, ki je po prvi svetovni vojni sama v osmih letih prepotovala svet. Pogumna ženska, katere zapisi so še za današnji čas precej divji, je prava inspiracija vsem popotnikom sveta, kljub vsem obiskanim krajem na svetu, pa se je na koncu zasidrala prav v Celju.

Nauči se nekaj novega

Priporočamo obisk Muzeja novejše zgodovine, kjer si lahko ogledaš, kakšno je bilo naše življenje v bližnji preteklosti. Od podrobno predstavljenega vojnega obdobja do vintage pralnega stroja, ki so ga uporabljale naše prababice – moramo priznati, da nas je pri posamičnih eksponatih prevzela nostalgija, prijetno pa se je bilo sprehoditi tudi po repliki ulice obrtnikov, kjer smo se med drugim pošteno nasmejali nekdanjim frizerskim pripomočkom. Znotraj muzeja je mogoče obiskati tudi edini otroški muzej v Sloveniji, kjer je poleg razstave plišastih medvedkov mogoče najti nešteto interaktivnih in poučnih igric, ki otroke popeljejo skozi čas ter omogočajo večurno brezskrbno zabavo. V muzeju povprašajte tudi po fotografskem studiu in temnici Pelikan, obisk katerih je zaradi neverjetne ohranjenosti izjemna izkušnja. Vstopnica v muzej za odrasle znaša 3,5 evrov, ob sobotah ga lahko obiščeš do 13. ure, v nedeljo pa je odprt med 14. in 18. uro.

Kje popiti dobro kavo?

Val minimalističnih bistrojev ter ljubkih kavarn je zajel tudi Celje. Ustavi se v Užitkarni Beli vol na Stanetovi ulici 3 ali popij skodelico ali naravnega ledenega čaja v čudoviti kavarni Oaza na Glavnem trgu 13. Sladke pregrehe najdeš tudi v prikupni trgovinici Polonine sladke skrivnosti, mmm.

A post shared by Valentina Jarc (@valentinajarc) on

 

A post shared by Valentina Jarc (@valentinajarc) on

Hrana za lačne oči in trebušček

Verjetno vam že ena najdaljših vrst na ljubljanski ‘Odprti kuhni’ pove, kam je treba zaviti, če želimo pojesti dober burger, rebrca ali zrezek. Dober glas namreč seže v deveto vas in zagotovo si tudi ti že slišal za Stari pisker. Kljub temu, da je restavracija gotovo znana predvsem po mesu, pa boš brez težav pojedel tudi čudovit vegetarijanski obrok ali slastno sladico. Stari pisker pa ni obnorel le slovenskih gurmanov temveč tudi digitalno platformo 9gag, kjer je njihov izzivalen burger z 10 pleskavicami, ki ti ga ni treba plačati, če ti uspe celega pojesti v pol ure, pobral kar 600 tisoč všečkov.

Adrenalin in zabava

Čeprav smo ravno pisali o hrani, naslednje atrakcije ne obišči s polnim želodcem. Le nekaj kilometrov iz mesta, na Celjski koči, se namreč nahaja letno sankališče bobkart, nekakšen tobogan, po katerem se lahko spustiš s prav posebnim bobom. Ena vožnja stane 4 evre, na vzpetino pa brez težav prideš peš ali z avtom. Obiščeš lahko tudi pustolovski park, kjer ti bo nekaj višinskih razlik in zip line spustov zagotovo pognalo adrenalin po žilah.

Celje je definitivno prijetna destinacija za kvalitetno preživet dan v dobri družbi, priporočamo pa ti, da si ogledaš tudi veličasten Celjski grad, kjer lahko poleti obiščeš tudi katerega izmed festivalov, ki jih najdeš na tej povezavi.

Svoje utrinke lahko z nami deliš na Instagramu – svoje fotografije označi z #vandraj ali @Vandraj.

Foto: Maja Fister, Celjska koča

Pet odličnih idej, kje preživeti čudovit vikend!

Delovni teden smo zaradi prazničnega ponedeljka komaj začeli, mi pa že razmišljamo, kje bi preživeli prihajajoči vikend. In čeprav se vreme še ni dokončno odločilo, kaj nam bo zagodlo ob koncu tedna, zaenkrat lahko računamo na vsaj pretežno oblačno razpoloženje, ponekod pa nas bo razveselilo tudi sonce. Skratka, prijeten nedeljski izlet nam ne uide, zato smo spodaj pripravili pet predlogov, kam se odpraviti na sproščujoč enodnevni odklop in pripravili tudi alternative za primer dežnih kapelj.

#1 Adrenalinski dan s prijatelji ob Kolpi

Rafting, adrenalinske vragolije in skoki z višine, združeni v prijetno druženje s prijatelji so vedno dobra ideja. Zberi svojo družbo ali člane svoje družine in se z njimi odpravi v idilično Belo Krajino, kjer lahko računaš na dan, poln smeha in zabave, preživet ob reki Kolpi.

#2 Pohod ob ponoru reke Reke po parku Škocjanske jame

Tradicionalni pohod po parku Škocjanske jame bo letos potekal že dvaindvajsetič zapored. Trasa poti je zelo razgibana, ni pa zahtevna, tako da je pohod primeren za vse starosti, pa tudi tvoj pasji prijatelj bo vesel malo daljšega sprehoda. Pohod traja štiri ure, pot nas bo vodila čez panoramsko kraško pokrajino, zavili pa bomo tudi v notranjost Škocjanskih jam, ki se ponašajo z največjim odkritim podzemnim kanjonom na svetu, na njihovem majhnem prostoru pa so razviti mnogi kraški pojavi, ki privabljajo krasoslovce s celega sveta. Več o pohodu in zemljevid poti si lahko ogledaš tukajpohod pa bo potekal tudi v primeru dežja.

#3 Sproščujoče razvajanje ob morju

Lahkoten sprehod čez portoroško riviero lahko nadgradiš z nekaj urnim razvajanjem celotnega telesa v Lifeclass spaju enega od vrhunskih hotelov na obali. Kopanje, savnanje in masaža bodo iz tvojega telesa odpravili še zadnje posledice spomladanske utrujenosti, popoln dan pa lahko zaključiš še z okusno večerjo v restavraciji Adria Grand Hotela Portorož.

#4 Wellness dan s pogledom na jezero

Sproščujoč dan v wellnessu lahko preživiš udi na gorenjskem koncu in sicer na Bledu v wellnessu Živa, kjer lahko ta vikend storitve koristiš za skoraj polovično ceno, če si priskrbiš kupon, ki ga najdeš tukaj. Sprehod okoli jezera seveda ne uide, po čudovitem detoks dnevu pa ne rabiš šteti niti kalorij pri kremni rezini. 

#5 Skok v Benetke

Tudi en dan je dovolj, da obiščemo drugo državo – še več, obiščemo lahko eno izmed svetovno najbolj priljubljenih turističnih destinacij, romantične Benetke. Bodisi si to mesto že obiskal, bodisi si ga želiš ogledati prvič, pisane hiše, neskončni kanali, Doževa palača, Trg svetega Marka, gondoljerji in odlična kava so gotovo tehtni razlogi za enodnevni skok v Benetke, ki ne razočarajo niti, ko jih obiščemo dvajsetič.

Foto: Shutterstock, arhiv

City break v Parizu

Spomladanski odklop v romantičnem mestu? Podpišemo takoj. Rogljički in sveže bagete za zajtrk, sprehod skozi zgodovino v Louvru, občudovanje trgovin na Elizejskih poljanah, ogled večerne kabaret predstave… Sliši se kot idealen oddih za konec tedna. Pariz bo iz zimskega spanja prebudil tvojo umetniško dušo, odpočil misli in prinesel nove zgodbe. Da pa ne boš ob poplavi znamenitosti, ki kar kričijo po ogledu, kar obstal, smo zate izbrali nekaj najlepših delov tega čarobnega mesta.

#1 Notre-Dame je ena najlepših gotskih katedral na svetu. Postavljena je na otok sredi reke Sene, Ile de la Cité. Če si navdušenec fotografije, priporočamo, da jo obiščeš v popoldanskih urah, ko zahajajoče sonce mehko obseva krasno zahodno fasado. Lahko si ogledaš tudi notranjost, kripto ali se celo povzpneš na zvonik. Opozarjamo pa te, da gotska lepotica zahteva kar nekaj čakanja v vrsti.

Notre_Dame_de_Paris

#2 Slavolok zmage je središče kaotičnega pariškega prometa. Zgrajen je bil na ukaz Napoleona Bonaparteja v ponos in spomin na veličastne zmage v bitkah. Priporočamo vzpon na vrh, saj je razgled na večno mesto naravnost veličasten.
p4

#3 Eden glavnih razlogov za obisk Pariza je gotovo Eifflov stolp. Morda ne veš, da je bil postavljen kot vhod na znamenito svetovno razstavo Expo, ki jo je leta 1889 gostilo mesto luči. Utrip mesta boš najbolje ujel s ptičje perspektive z vrha stolpa, na katerega se lahko povzpneš z dvigalom. Za športne navdušence je seveda možen tudi nič kaj lahkoten sprehod po 704 stopnicah, tisti ki pa ste bolj hedonistične narave pa si lahko na vrhu privoščite kozarec šampanjca, za katerega boste odšteli med 12 in 21 evrov.

p1

#4 Pravijo, da je za ogled Louvra potreben vsaj teden dni, saj se svetovno znan muzej ponaša z več kot 35000 umetninami v svoji zbirki. Za začetek priporočamo enodnevni ogled, v katerega pa moraš nujno vključiti grško Nike Samotraško, obsežno zbirko egipčanskih artefaktov in seveda da Vincijevo Mona Liso. Predvidevamo, da čakanje v vrsti ni tvoje najljubše opravilo, zato imamo zate majhen nasvet. V muzej vstopi skozi nakupovalni center Carrousel de Louvre, kjer vhod ni tako poznan kot pri vsem znani piramidi, in se tako izogni gruči turistov. Cena regularne vstopnice znaša 15€.

louvre_museum_courtyard

#5 Za ogled Versajskega dvorca se moraš odpraviti 20 km iz središča Pariza. Dan, preživet v zlatih sobanah z razkošnimi lestenci in ogledali, ti bo približal način življenja, ki ga je užival Sončni kralj Ludvik XIV.  Spomladanski čas je odličen za raziskovanje versajskih vrtov, ki so do potankosti urejeni v francoskem stilu kraljevih vrtnarjev.

Palais de Versailles

Odkrij čarobni Pariz z Megabonom za samo 399€.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.