Znan slovenski biser med top 20 kraji za varna potovanja po krizi

Na seznamu top 20 evropskih destinacij, ki jih je po pandemiji koronavirusa najvarneje obiskati, se je znašla tudi Slovenija – in sicer Bohinj!

Že sanjarite o potovanjih? Seznam top 20 najbolj varnih evropskih destinacij je sestavilo združenje evropskih destinacij odličnosti – European Best Destinations (EBD). Med njimi pa je precej takšnih, ki so nam resnično blizu. Organizacija Evropske najboljše destinacije, ki deluje v okviru mreže evropskih destinacij odličnosti, že skoraj 10 let izpostavlja izbrane najboljše destinacije za počitnice, izlete, nakupovanja, pohode in druge aktivnosti.

Kriterij za med top 20 tudi delež okuženih na prebivalca v državi

Tokrat so objavili seznam evropskih destinacij, ki jih je covid-19 najmanj prizadel, med kriteriji so tako šteli bližina bolnišnic, dobre zdravstvene kapacitete, delež okuženih na prebivalca v državi, kakovost same destinacije, število bolniških postelj na prebivalca v državi, dostopnost zaščitnih pripomočkov, ustrezne varnostne protokole za zaščito pred širjenjem virusa in dobra turistična infrastruktura.

Bohinj na zemljevidu varnih destinacij

Prav na tem seznamu se tako bohoti tudi Bohinj! Ta se je na seznam evropskih destinacij odličnosti uvrstil že leta 2018, letos pa pozdravlja s seznama najvarnejših krajev po epidemiji novega koronavirusa. Poleg varnosti ga priporočajo tudi zato, ker cilja na trajnostni turizem in ohranjanje okolja. In prav trajnostni turizem je naša najsvetlejša različica prihodnosti potovanj. V izboru so zapisali, da je Bohinj mirno zatočišče za vse ljubitelje narave, zunanjih aktivnosti, lokalnih izdelkov in pravih doživetij.

Foto: Maja Fister

Preberite še: Ideja za izlet: Kranjska Gora, Zelenci, jezero Jasna in dan za hedonizem

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Bohinj in Piran na lestvici neverjetnih krajev v Evropi, za katere “nihče ne ve”

Tuji mediji o Sloveniji in njenih lepotah navadno pišejo precej začudeno, kot da za nas nikoli prej niso slišali, novo odkritje pa jim je nadvse všeč. Tokrat sta jih navdušila Bohinj in Piran.

Spletni medij Culture trip je objavil članek z naslovom “19 neverjetnih krajev v Evropi, za katere niste vedeli, da obstajajo” in v njem med drugimi izpostavil kar dve slovenski destinaciji: Bohinj in Piran.

Skriti dragulji: najboljši način raziskovanja Evrope

Slovenija se je tako uvrstila na še eno zanimivo lestvico. Portal velja za enega od najhitreje rastočih spletnih medijev s pisarnami v Londonu, New Yorku in Tel Avivu. Na mesec jih bere 20 milijonsko občinstvo. Na družbenih omrežjih pa jim sledi več kot 7 milijonov sledilcev. V članku so zapisali, da je najbojši način raziskovanja Evrope z odkrivanjem skritih draguljev.

Dva od njih sta po njihovem mnenju tudi Bohinj in Piran. Bohinj opisujejo kot »edinstveno, lepo in očarljivo destinacijo v osrčju Julijskih Alp.« Piran pa priporočajo za cilj na fotografskem potovanju, saj je »nedvomno eno izmed najbolj fotogeničnih mest v celotnem Mediteranu«, ki vabijo z bogato zgodovino, kulturo in prijaznostjo domačinov.

Na seznamu so se poleg Bohinja in Pirana znašli še hrvaški Hvar, italijanski biseri Burano, Alberobello in Civita di Bagnoregio, pa slap Kravica v BIH, Dinant v Belgiji, Isle of Skye na Škotskem, Kylemore Abbey na Irskem, Faial na Portugalskem, Meteora – samostani med zemljo in nebom v Grčiji, švicarski Lugano, Ohrid v Makedoniji, Sintra na Portugalskem, Lofoten na Norveškem, črnogorski Kotor, Ronda v Španiji ter Kizhi v Rusiji.

Vir: STO
Foto: Maja Fister

PREBERITE ŠE:

Poreč in vsi razlogi, zakaj morate tja na oddih

Lonely Planet: Slovenija med top 10 destinacijami, vrednimi obiska v 2019

Lonely Planet je Slovenijo uvrstil na enega od štirih seznamov destinacij, ki jih popotnikom priporočajo za obisk v letu 2019. Slovenija se na seznamu enega najvplivnejših turističnih portalov na svetu nahaja med destinacijami za »best value«, torej doživetja z najvišjo vrednostjo.

Lonely Planet je Slovenijo uvrstil na 10. mesto seznama destinacij z najvišjo vrednostjo (best value). To je destinacij, ki obiskovalcem zagotavljajo nepozabna doživetja za najboljšo ceno. Ta globalno prepoznavni in vplivni popotniški vodnik našo deželo opisuje kot destinacijo z vrhunskimi restavracijami in vinotekami, slikovitimi pokrajinami in neodkritimi majhnimi mesti. Še posebej vodnik priporoča odkrivanje slovenskih Alp, Ljubljane, Blejskega in Bohinjskega jezera.

»Umestitev na lestvico top desetih destinacij, ki ponujajo najvišjo vrednostjo za leto 2019, je za Slovenijo velika čast. Lonely Planet je eden od najuglednejših medijskih hiš na področju popotovanj. Izpostavlja najbolj vznemirljive in izstopajoče destinacije na svetu. Umestitev naše dežele med destinacije, ki zagotavljajo visoko vrednost, nas izpostavlja kot destinacijo vrhunske kulinarike in nepozabnih doživetij, ki popotniku še dolgo ostanejo v spominu«, je dejala mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije.

“V enem samem dnevu lahko obiščete Piran, obalno mesto z benečanskim pridihom. Ali se zapeljete čez alpske prelaze in občudujete dramatično gorsko pokrajino. In večerjate ob reki v središču Ljubljane,” so pojasnili uvrstitev Slovenije v izbor.

Izpostavili so tudi vrsto aktivnosti v naravi, ki so finančno dostopnejše kot v drugih alpskih državah. “Ta žep Evrope v malem je odlična izbira za vse, ki želijo izkusiti najboljše strani celine, a jim primanjkuje časa ali sredstev,” so zapisali na turističnem portalu. Slovenija je zanje tudi “kraj vrhunskih restavracij in vinotek ter neodkritih majhnih mest”.

Potovanje po državi je po oceni Lonely Planeta preprosto in ugodno, številne ceste in železnice pa ponujajo spektakularne vožnje. Izpostavljajo tudi Blejsko in Bohinjsko jezero, ki poleti sicer pritegneta množice, a se najde tudi dovolj skritih kotičkov.

Top države 2019

Države, ki bodo po mnenju Lonely Planeta prihodnje leto najbolj navduševale, so Šrilanka, Nemčija, Zimbabve, Panama, Kirgizija, Jordanija, Indonezija, Belorusija, Sveti Tomaž in Princ ter Belize.

Top mesta 2019

Mesta, ki jih velja obiskati prihodnje leto, so Köbenhavn na Danskem, Shenzhen na Kitajskem, Novi Sad v Srbiji, Miami v ZDA, Katmandu v Nepalu, Ciudad de Mexico v Mehiki, Dakar v Senegalu, Seattle v ZDA, Zadar na Hrvaškem in Meknes v Maroku.

Top regije 2019

Najboljše regije leta 2019 – so italijanska dežela Piemont, gorovje Catskill v ZDA, severni Peru, tako imenovano Rdeče središče v osrednji Avstraliji, Škotsko višavje in otoki, daljni vzhod Rusije, indijska zvezna država Gudžarat, kanadska provinca Manitoba, francoska regija Normandija in dolina Elqui v Čilu.

Foto: Maja Fister

PREBERITE ŠE:

Ideja za izlet: Kranjska Gora, Zelenci, jezero Jasna in dan za hedonizem

Ideja za zelen oddih: Bohinj in njegove lepote

Bohinj je ponosna zelena dolina v osrčju Triglavskega parka in Julijskih Alp, ki je znan tudi po svojih številnih atrakcijah. Ali ni ravno to tisto, kar obožujemo pri naši zeleni Sloveniji? Da so nam vse te dih jemajoče atrakcije na dosegu roke in jih lahko obiščemo kadarkoli?

Atrakcije, ki privlačijo prav vse

Verjetno vas je že veliko obiskalo spektakularen slap Savica, vklenjen v prepadne stene Komarče. Vsekakor pa bi bilo škoda, da ne obiščete korit Mostnica in Doline Voje, ki sta popoln dokaz o ustvarjalnosti narave. In seveda najbolj znana naravna znamenitost – veličastno Bohinjsko jezero.

Bohinj – ponosen na največje naravno jezero v Sloveniji

Ste vedeli, da je Bohinjsko jezero največje naravno jezero v Sloveniji? Popolnoma jasno nam je, zakaj privablja ogromno število tako turistov kot tudi domačinov, saj je tako izjemna naravna danost v naravi, kakor tudi bogat vir priložnosti za številne aktivnosti. V toplejših mesecih lahko plavate, se vozite s čolnom, lovite ribe, se potapljate ali si privoščite panoramsko vožnjo z ladjo, pozimi pa se včasih ponudi tudi možnost drsanja.

Čudovit ekološki hotel

Za toliko atrakcij pa nikakor ni dovolj en dan! Priporočamo nastanitev v priljubljenem Bohinj Eco Hotelu, ki se prav tako ponaša z naravnimi materiali in je znan kot prvi ekološki hotel v Sloveniji! Vsekakor vas bodo navdušila ogromna okna, od stropa do tal, ki nudijo dih jemajoči pogled na Julijske Alpe. Neizmerno zabavo vam bo nudil Vodni park Bohinj, kjer se lahko sproščate v whirpoolih, bazenih in savnah. Če ste pa bolj aktivnega duha, verjamemo, da vas bodo razveselile plezalne stene nad bazeni. Niti gurmani ne bodo ostali ravnodušni, saj se hotel ponaša s slovensko in mednarodno kulinariko ter s posebnimi vegetarijanskimi in nizkokaloričnimi jedmi, pripravljenimi iz ekoloških sestavin lokalnega izvora.

Bi se vam prilegel takšen sproščujoč oddih v naravi in zelenju? Veste, kje najdete najbolj ugoden paket v 4* Bohinj Eco Hotelu? Na Megabonu – 1 nočitev v Superior sobi za 2 osebi z zajtrkom, kopanjem in savno za samo 129 €! (PONUDBO PREVERITE TUKAJ).

AVTOR: Ajla Kovačević
FOTO: Shutterstock in Bohinj Eco Hotel

PREBERITE ŠE:

Izlet na deževen vikend: V Kranjsko Goro!

Vikend izlet: tri stvari, ki jih moraš doživeti na Gorenjskem

Po dežju vedno posije sonce in kot kaže vremenska napoved, bo tudi tokrat tako. Po dobri meri dežja se lahko ponovno veselimo sončnega vikenda, ki ga bomo spet obogatili z Vandraj idejo za izlet. Ker vemo, da se okusi razlikujejo, smo za ta teden pripravili tri različno adrenalinske izvedbe, vsem pa je skupna lega na Gorenjskem. Bodisi boš ta čudoviti del naše dežele raziskoval z družbo, družino ali v dvoje, ti priporočamo, da dan zaključiš z dobrim poznim kosilom, saj te bodo spodnje aktivnosti na svežem zraku zagotovo dodobra zlakotnile.

#1 Svet dinozavrov in praživali v Lescah

Če se odpraviš proti Bledu, boš nekaj sto metrov pred krajevno tablo Bled opazil nekaj čudnega. Iz gozda namreč moli glava ogromnega dinozavra. Če se odpraviš bližje, boš ugotovil, da jih je poleg njega še precejšnje število, opazil pa boš tudi čisto pravi Stonehenge in divje zgodovinske zveri. Govorimo o Dinoparku, domovanju dinozavrov na prostem, ki jih lahko zajahaš, se na njih slikaš in se čudiš njihovi velikosti. Obisk parka je odlična pustolovščina za otroke, navdušila pa bo tudi odrasle obiskovalce. Na tej povezavi najdeš 50% cenejšo vstopnico v park za otroke in odrasle obiskovalce.

#2 Spust s kanujem po čudoviti Savi Bohinjki

Sprehod okoli Bohinjskega jezera ali poležavanje ob njem je gotovo recept za popoln dan, zabava pa bo še večja, če si v Ribčevem Lazu izposodiš kajak ali kanu ter se z njim spustiš proti Bohinjski Bistrici po čudoviti strugi kristalno čiste Save Bohinjke. Tako boš zabavo združil z rekreacijo in nekaj naredil še za svoje telo. Večja bo družba, bolj bo zabavno, na koncu pa se lahko potopiš še v poživljajoče mrzlo vodo, saj ob izposoji čolna dobiš tudi neoprensko obleko, ki te bo prijetno ogrela.

#3 Okoli Blejskega otoka s čolnom

Bled je atrakcija, ki privablja turiste s celega sveta, sami pa se premalokrat zares ustavimo in začutimo njegovo lepoto. Ker si se okrog jezera gotovo že kdaj sprehodil, lahko tokrat za prijetno spremembo najameš čoln ter se z njim odpraviš na otok ali okoli njega. Mirna in nenaporna vožnja je tudi prijetna priložnost za klepet s tistimi najbližjimi, ki jih boš povabil s seboj. Popust za najem čolna najdeš na tej povezavi. Ko se boš ravno potepal po Bledu, pa se lahko povzpneš tudi na Ojstrico z razgledom na Blejsko jezero.

Želimo ti čudovit vikend, svojih utrinkov na Instagramu pa ne pozabi opremiti z oznako #Vandraj ali nas označi s tagom @Vandraj.

Foto: Shutterstock

Oddih na svežem gorskem zraku

Tudi ti sodiš med tiste, ki prosti čas radi preživijo na višji nadmorski višini? Če se raje kot na morje odpraviš v hribe, je pomlad zagotovo letni čas, ki ti je pisan na kožo. Prebujajoča se narava je v tem času naravnost čudovita in kar kliče po sproščenih urah na svežem gorskem zraku. Da pa oddih ne bo le športen, priporočamo, da si za pobeg v naravo vzameš vsaj dva dni ter se po trekingu dodobra spočiješ v wellnessu ter se z mini dopusta vrneš kot prerojen.

Zate smo poiskali nekaj osvežujočih vikend pobegov oziroma slovenskih gorskih klasik, ki so več kot primerni za prihajajočo pomlad.

#1 Bled

Bled je odlična destinacija za sproščeno pohajkovanje okoli Blejskega jezera, premore pa tudi največ hotelskih in wellness kapacitet na tem koncu Slovenije. Je tudi odlično izhodišče za pohode v bližnje hribe, ena najbolj priljubljenih razglednih točk pa je seveda Osojnica, od koder lahko uživaš čudovit razgled na jezero z otokom.

VANDRAJ priporoča // Bi na prenočil na Bledu? Megabon ponuja številne ponudbe

#2 Bohinj

Bližina adrenalinskega parka, kristalno čisto jezero, kolesarske in treking poti, neokrnjena narava. Eden najčudovitejših naravnih biserov naše dežele je aktualen prav v vseh letnih časih, spomladi pa so razmere odlične za dosego katerega izmed bližnjih vrhov, ki so bili zaradi zimskih razmer bolj nedostopni. Bohinjska narava pa je pred leti privabila celo slavno Agatho Christie, ki je Bohinj označila celo za tako lep kraj, da si tam ni mogla zamisliti nobenega umora za svoje romane.

VANDRAJ priporoča // Preglej Megabonovo ponudbo v Bohinju

#3 Krvavec

Če smučaš, deskaš na snegu ali pa se navdušuješ nad kakšnim drugim zimskim športom je Krvavec zagotovo idealna izbira, da v slogu zaključiš zimski čas in pozdraviš toplejše dni. Izkoristi še zadnje zasnežene trenutke ter se zabavaj na smučišču, dokler snega ne prežene toplo vreme.

VANDRAJ priporoča // Izkoristi zadnje zimske dni z Megabonom

#4 Velika Planina

Velika Planina je priljubljeno vikend izhodišče predvsem zaradi bližine naši prestolnici ter nezahtevnega dostopa. Čudoviti pašniki in neokrnjena narava tu zares omogočata popoln odklop, če pa bi rad okusil prednosti mirnega pastirskega življenja, se za nekaj dni lahko nastaniš v čudovitih hišicah, ker boš bival v stiku z naravo. (Seveda je tovrstno pastirsko življenje precej omiljeno, saj bodo za krave in ovce poskrbeli drugi, medtem, ko se boš ti lahko razvajal v planinskem spaju.)

VANDRAJ priporoča // Poišči ugoden paket na Megabonu

#5 Kranjska Gora

Za izkoristek preostanka smučarske sezone še zdaleč ni prepozno in če letos še nisi stal na smučeh, je marec zadnji čas, da se spustiš čez bele strmine. Naše najbolj znano smučarsko letovišče je vedno zelo gostoljubno, njegove hotelske in apartmajske kapacitete pa te bodo z veseljem razvajale z domačo kulinariko, pestrim izborom športnih aktivnosti in wellness storitvami.

VANDRAJ priporoča // Številne možnosti oddiha v Kranjski Gori ponuja Megabon

Foto: Shutterstock

Vikend skok na Gorenjsko med pravljične in umetniške junake

Vikend je za marsikoga čas za počitek in sprostitev ter vsaj krajši pobeg od doma. Tokrat vas vabimo na Gorenjsko, kjer se bo ta vikend odvijala Zlatorogova pravljična dežela ob Bohinjskem jezeru. Še posebej bodo v dogodku uživali otroci in tisti, ki nosite otroka še vedno v sebi.  Za vse ljubitelje likovnega izražanja pa so v Galeriji 14 na Bledu do sobote še vedno odprta vrata, da prestopite prag Nizozemske že v Sloveniji.

Zlatorogova pravljična dežela v Ukancu za najmlajše in njihove starše

Če vprašate otroke, kje je konec sveta, bodo rekli: »Tam, kjer nikamor več ne moreš in se vse konča!« In prav tako se zdi, ko pridete v Ukanc, saj so naprej samo še visoke gore.

In na tem koncu sveta, bo letos 21. in 22. maja (v primeru slabega vremena 4. in 5. junija) že šestič zapored potekala dvodnevna pravljična prireditev za družine z otroci. To je dogodek, ki ni čisto običajen. Je nekaj posebnega. Dogaja se namreč na poti dolgi dva kilometra polni pravljičnih presenečenj, ki vas pelje ob reki, skozi gozd, čez travnike in mimo Bohinjskega jezera.

Tu je sicer čez leto vse mirno, le sedem junakov bohinjskih pravljic vas čaka s štampiljkami in lesenimi igrali. V pravljičnem vikendu pa je živahno, saj je na poti je kar 30 postaj – 30 možnosti, da se otroci gibajo, skozi igro nekaj naučijo, ustvarjajo in razvijajo svoja čutila. Ob tem dobijo še 7 štampiljk od pravih pravljičnih bitij v knjižico, ki jo brezplačno prejmejo ob vstopu v Zlatorogovo pravljično deželo. Odrasel človek pot sicer prehodi v pol ure, vendar z otroci prav gotovo v enem dnevu ni mogoče doživeti vsega, pa čeprav se prireditev vsak dan začne ob 9.30 in konča ob 14.00.

Na prireditvi ne morete ničesar kupiti, razen kosila, pa še to je za simbolično ceno. S seboj boste tako veliki kot majhni odnesli nova znanja, knjižico z bohinjskimi pravljicami in lepe spomine.

Made in Holand – likovna razstava na Bledu

Nizozemska je dežela polj, ukradenih morju. Ravna pokrajina prepletena s kolesarskimi stezami in kraljevina, ki se ponaša z diamanti, svobodo in  velikimi umetniki.

Sprehod ob poteh barvnih hiš in odsevov ogromnih oken spominjajo na estetiko galerij in urejenih izložb. V njih so police polne izbranih predmetov in stene slik ter okrasnih predmetov. Vsak tujec bi morda želel vstopiti, saj  domačnost in odprtost vabita.

A zato ne rabimo takoj stopiti čez prag Nizozemske. Ta vikend imate priložnost podoživeti deželo tulipanov in cokel, s skupinsko razstavo štirih nizozemskih avtorjev. Z združeno raznolikostjo štirih umetniških sopotnikov, kjer vsak doda svoj unikaten umetniški jezik in združeno prestavijo skupnega na novo, višjo raven.

nizozemska_shutterstock_105440606

Nekaj misli nizozemskih umetnikov, ki so lahko vaš današnji navdih:

Hans van den Berkmortel

  • Potovati in se spraševati, biti tujec povsod pa vendar v sebi vedno doma.

Roel van Daal

  • Opazovati odseve odsevov in imeti moč pretvarjati navadno v nenavadno.

Roel Hanssen

  • Življenje je umetnost in strast do ustvarjanja.

Tinus Derks

  • V kompleksnosti tega sveta je komunikacija ključnega pomena.

Razstava je v delovnem času Galerije 14 odprta do nedelje 22. 5. 2016. Vstop prost.

Delovni čas Galerije 14:

  • četrtek in petek: 12.00 – 17.00
  • sobota: 9.00 – 13.00

Naj bo konec tedna poln otroškega smeha ter sijočih oči.

Foto: www.bohinj.si in Shuttestock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.