Ideja za čaroben izlet: Božičkova dežela v Bohinju

Kam na prazničen izlet? Božičkovo deželo najdete daleč od ponorelega sveta, skrito med drevesi – v bližini Bohinjskega jezera.

Božičkova dežela v Bohinju je poseben kraj, ki že od leta 2012 razveseljuje otroke, pa tudi kakšnega odraslega, ki ni pozabil na svoje otroške sanje. V idilični leseni koči in njeni okolici je spet zaživela zgodba pravljičnih junakov, ki si neizmerno želijo družbe rdečeličnih malčkov, ki še vedno verjamejo v pravljice.

Do hiške belobradega dobrega moža

Skozi gozd vas bo Božičkova pomočnica popeljala do idilične koče, kjer bo otroke pričakal belobradi gospod, odet v rdeča oblačila. Ob odprtem ognjišču lahko otroci prisluhnejo zgodbicam iz pravljičnega sveta. V času zgodbice so otroci v koči sami z Božičkom, zato je program primeren za otroke, starejše od treh let.

POZOR: Do 17. decembra (do 10h) lahko sodelujete v Vandraj obdarovanju in prejmete DRUŽINSKO VSTOPNICO (2 odrasla + 1 otrok) za Božičkovo deželo! Več o tem, kako sodelujete, preverite TUKAJ!

Jelenčkov spust in snežne tube

V Božičkovi deželi imajo tudi jelenčkov spust, ki ga sestavljata dva ziplina. Otroke pa razveselijo tudi raziskovanje skozi Polhov rovček, zapletena pajkova mreža in spretnostna potka. Skozi Božičkov park starši spremljate svoje otroke.

Če vremenski pogoji to dovoljujejo, imajo tudi spuste s snežnimi tubami. Imajo tudi veliki tobogan in otroški kotiček z ustvarjalnimi delavnicami, ponujajo pa še družinsko fotografiranje “Palčkove družine”. Tu živijo palčki in vragolije!

Božičkov nabiralnik za pisma

Pri njih najdete tudi Božičkov nabiralnik, kamor otroci lahko prinesejo svoje risbice in pisma, ki jih lahko ožigosajo s pravim Božičkovim žigom. Več o rezeraciji terminov za obisk najdete TU.

FOTO: Božičkova dežela

PREBERITE ŠE: Rovaniemi: Na Severni pol k jelenom in Božičku v naročje

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Božič in nenavadni običaji praznovanj po svetu

Božično vzdušje je v zraku! Prav verjetno vam v želodčku že kruli, ko se spomnite na tatarski biftek in francosko solato. Za božič pa ne veljajo povsod enaki običaji. Rdečih oblačil, ki so obvezna na naših prazničnih večerjah, na primer v Etiopiji ne boste videli. Preberite, zakaj.

Etiopija

Božič v Etiopiji praznujejo 7. januarja in ne 25. decembra. Dan prej za vse velja post. Zjutraj se vsi skupaj odpravijo v cerkev, oblečeni v tradicionalno oblačilo bele barve, imenovano šama. Po jutranji maši je čas za praznovanje. Na obisk pridejo prijatelji in družina, mize pa se šibijo pod obilico hrane. Zanimiva je tudi igra, ki jo moški igrajo pred večernim slavjem. Imenuje se ganno in je podobna hokeju na travi.

Švedska

Božič se na Švedskem začne praznovati že zgodaj in sicer na dan Svete Lucije 13. decembra. To je namreč najkrajši dan v letu in za Švede predstavlja tudi praznovanje svetlobe. Večina mest in vasi organizira svoj sprevod, ki ga vodijo otroci. Oblečejo se v bele halje, deklice pa v rokah nosijo sveče (pogosto električne). Fantje imajo na glavi klobuke in nosijo palice z zvezdicami. Deklica, ki jo izberejo za Sveto Lucijo, vodi povorko s krono (pravih) sveč na glavi.

Japonska

Čeprav božič ne velja za uradni praznik na Japonskem, lahko vseeno občudujemo praznično okrašena mesta. Majhni otroci dobijo darila, za večerjo pa praviloma jedo ocvrtega piščanca. Drugače pa božični večer za Japonce velja za zelo romantičen čas. Restavracije pari rezervirajo tudi mesece vnaprej.

Avstralija

V Avstraliji je 25. decembra vroče poletje, zato je božični dan pravi čas za plažo. Tam boste lahko videli deskarje, oblečene kot Božičke in božična drevesa, postavljena na pesek. Božična večerja je ponavadi pripravljena na žaru, povabljencem pa nihče ne zameri, če so v kopalkah.

Venezuela

Venezuela je verska dežela, v kateri je večina ljudi katoličanov. Zato ni nenavadno, da božični čas vključuje veliko obiskovanja cerkev. V glavnem mestu Caracas obstaja običaj, da na božično jutro zaprejo ulice z avtomobili, ljudje pa prikotalkajo na mašo.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Dopust v izolaciji: bi spali v stekleni hiški s pogledom na severni sij?

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Decembrsko obdarovanje na Vandraj

Končno smo zakorakali v veseli december in meglene ter hladne dni bomo razsvetlili s prazničnimi lučkami. Božično vzdušje ima vsako leto svoj čar in seveda tudi na Vandraj menimo, da adventnega časa nikakor ne gre izpustiti.

Božič tako ali drugače praznujejo skoraj po celem svetu, v prav vsaki državi pa tradicija narekuje določene posebnosti. Vsekakor je december čas, ko svoje proste dneve in večere namenimo svojim najdražjim ter jih preživimo v krogi družine in prijateljev. Ker vemo, da je velik del božične tradicije tudi obdarovanje, menimo pa, da so potovanja edina kupljena stvar, ki nas bogati, smo zate letos pripravili adventni koledar, v katerem vsak dan “odpiramo” nova okenca s čudovitimi počitniškimi destinacijamivandrajchristmansPraznični paketi, ki smo jih pripravili posebej za to priložnost, omogočajo, da sebi in svojim najdražjim v prazničnih dneh podariš nekaj, česar se bodo zagotovo še dolgo spominjali. Spremljaj torej naš adventni koledar, ki ga najdeš na tej povezavi in si privošči noro silvestrovanje, izlet potovanje v tople kraje ali pa kratek oddih v termah, v okenca pa smo skrili tudi nekaj darilnih bonov.

Skupaj z nami lahko letos postaneš najboljši božiček, ki bo pod novoletno jelko pustil najlepša darila.

SAMSUNG CSC

Foto: Pexles

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.