Ideja za izlet: Snežni gradovi kralja Matjaža v Črni na Koroškem

Vrača se tradicionalna prireditev Gradovi kralja Matjaža, tekmovanje ekip v gradnji snežnih gradov in snežnih skulptur.

Gradovi kralja Matjaža, že 28. prireditev njegovemu visočanstvu v čast, bo potekala v med 24. in 26. januarjem 2020 v Črni na Koroškem. Tridnevno dogajanje se prične v petek zvečer na smučišču v Črni na Koroškem z nočnim slalomom med baklami.

Tekmovanje ekip v gradnji snežnih gradov in snežnih skulptur za vsakogar

Osrednji dogodek prireditve, ki bo letos potekal na Matevževih travnikih pod stadionom v centru Črne na Koroškem, je sobotno tekmovanje ekip v gradnji snežnih gradov in snežnih skulptur, tematsko sorodnih legendi kralja Matjaža.

Odličen jadralni padalec Matjaž Ferarič bo tudi tokrat, v soboto ob 10.00 uri opravil spust iz Obistovih skal na samo prizorišče letošnjega dogajanja. Skok bo hkrati tudi otvoritev pričeteka gradnje gradov.

Celodnevno gradnjo vsako leto spremlja pester zabavno kulturni program. Med drugim je to izbor Alenčice, pa prižiganje bakel in sveč, ognjena predstava, svečani prihod kralja Matjaža, glasbeni nastopi na pravi koroški gavdi … S prižiganjem bakel in razglasitvijo najlepših gradov, doživi celodnevno pravljično dogajanje zvečer svoj vrhunec, ko ob soju plamenic snežni gradovi dodatno zažarijo.

Nedelja je namenjena otrokom, za katere pripravijo zanimive otroške animacije, lutkovne predstave, pesmice, iskanje skritega zaklada, možnost jahanja,.. In vse to kralju Matjažu v čast!

V podzemlje Pece

V času prireditve Gradov kralja Matjaža lahko pokukate tudi v podzemlju Pece! Vodeni ogledi rudnika z vlakom bodo tako možni v soboto, 25. 1., ob 11. in 15. uri, ter v nedeljo ob 11. uri. Vse goste naprošajo, da ste pri njih najkasneje 15 minut pred začetkom ogleda.

Več novičk o aktualnem dogajanju spremljajte na njihovem Facebook profilu – Snežni gradovi kralja Matjaža, svojo ekipo pa lahko za gradnjo prijavite TUKAJ.

Vstopnina za obiskovalce v soboto, 25. 1. 2020:

  • Otroci do 8. leta starosti imajo prost vstop,
  • Otroci od 8. leta starosti do 15. leta starosti: 2,5 evra
  • Odrasli (od 15. leta starosti naprej): 5 evrov

Vstopnina za obiskovalce v nedeljo, 26. 1. 2020:

  • Otroci do 15. leta starosti imajo prost vstop
  • Odrasli ( od 15. leta starosti naprej): 5 evrov

Foto: Boris Keber/TIC Črna

PREBERITE ŠE: Zimske počitnice – 4 destinacije, o katerih boste še dolgo govorili

5 razlogov, zakaj je smučanje nekaj najboljšega za vas

Izkušeni smučarji pravijo, da je smučanje način življenja. To potrjuje vedno večje število zaljubljencev v ta šport.

Je smučanje pri vas na seznamu rekreacije? Ali ste med tistimi, ki si ne predstavljate zimskega oddiha brez hitrega in že malce adrenalinskega smučanja? V obeh primerih vam smučanje nudi več kot samo to. Ni treba biti Ilka Štuhec, da bi uživali na snegu. Da smučanje ni rezervirano samo za bogataše, pa dokazuje bogata ponudba namestitev v smučarskih centrih, ki so cenovno dosegljivi vsakomur.

Smučanje in svež zrak

Vsi vemo, kako dobro na nas vpliva svež zrak. Potrebujete protistresno terapijo? Odpravite se na oddih v bližino smučišč. Svež gorski zrak bo dobro vplival na vas in pozabili boste na hiter tempo vsakdana. Čeprav se sliši nemogoče, se boste ob takšnem oddihu prerodili. Blagodejno bo vplivalo tudi na vaše zdravje. Imate težave z dihali? Ali ste bolj nagnjeni k alergijam? Bivanje na visoki nadmorski višini vam bo v obeh primerih prišlo še kako prav. V smučanje se boste enostavno zaljubili. Po plazenju in padcih po belih strminah boste kmalu ugotovili, da ste nad smučanjem očarani.

Smučanje je odlična fizična aktivnost

Ste že kdaj stali na smučeh? Vsi, ki so vsaj enkrat to preizkusili, pravijo, da je to odlična rekreacija. In po njej se boste še dolgo počutili odlično. Samo spuščanje po strminah vam zagotavlja odlično telovadbo. A pozor, preden se spustite, pazite, da ne bi na koncu pristali na najnevarnejši črni stezi. Ta je seveda rezervirana za odlične in izkušene smučarje. Številne steze so primerne za smučarje začetnike, ki se učijo smučati. Tako boste z dobro izbiro steze imeli mir med učenjem in čisto nič vam ne bo nerodno. Bela steza je idealna za začetnike, modra je priljubljena za družine, ki si malo več upajo. Rdečo in črno bodo uporabili izkušenejši smučarji. In na njih gotovo uživali.

Izleti, velnes in nakupovanje

Zimske radosti ne vključujejo samo smučanja. Lahko jih združimo z obiski različnih mest, velnesom in nakupovanjem. Veliko ljudi pri iskanju smučišča išče bogato velnes ponudbo. Tako se bodo na oddihu sprostili s pomočjo različnih terapij in masaž. K idealnemu oddihu bodo prispevale savne in druge storitve, ki jih danes ponuja že veliko resortov. Bližina okoliških zanimivih mest z bogato nakupovalno in gastro ponudbo je gotovo ključni pozitivni dejavnik za izbiro počitniške destinacije.

Smučanje kot zabava za vso družbo

Če se dobro organizirate, lahko skupaj z družbo najdete ugodno namestitev za popoln oddih. K temu dodajte dejstvo, da boste uživali na svežem zraku in se rekreirali. Mislimo, da je smučanje idealna rešitev za oddih v zimskih mesecih. Priljubljena smučarska središča organizirajo zabave do pozno v noč. Na koncu se zna zgoditi, da bo smučanje še bolj zabavno kot poletne počitnice. Zato pri izbiri destinacije bodite pozorni na to, kaj si želite. Zabavo ali miren oddih?

Vse je lažje ob kuhanem vinu in vročem čaju

Ste uživali v adrenalinu? Ste zadovoljni s tem, kako ste se naučili vijugati? Ali ste več časa preživeli na tleh kot na smučeh? Na vsa tri vprašanja imamo enak odgovor. Konec dneva, ne glede na to, kako ste ga preživeli, lahko uživate v kuhanem vinu ali vročem čaju. Po aktivno preživetem dnevu, uživanju v velnesu ali obisku trgovin vam bo topel napitek še kako prijal.

Še vedno dvomite v to, da je smučanje tisto pravo za vas? Ustavite se na tej strani. Poiščite ponudbo, ki ustreza vašemu okusu in željam. Rezervirajte svoj oddih in domov se boste vrnili z novo ljubeznijo. Tokrat se boste zaljubili v smučanje.

Foto: Megabon, Shutterstock

PREBERITE ŠE: Advent v Zagrebu: Kako ugodno do božične pravljice v Zagrebu?

Kranjska Gora: Prenovljen Best Western Hotel in smučarska vozovnica za odlično ceno

Ko nekdo omeni Kranjsko Goro, najprej pomislimo na čudovita smučišča, naravo in zimske radosti …

Ta december doživite nekaj novega in obiščite na novo prenovljen Best Western Hotel ter uživajte v wellness ponudbi, ki vključuje bazen, finsko, parno in infrardečo savno ter jacuzzi! Poleg wellnessa, vas vabimo, da si ogledate znamenitosti v okolici Kranjske Gore, kot so Ruska kapelica, Park miru ali morda Slovenski planinski muzej.

Ali ste že obiskali Zelence? Čudovit izvir Save Dolinke, ki je oblikoval jezero izrazito zelene barve, vas pričakuje v vseh letnih časih. Menimo, da je to eden od številnih čudovitih krajev v Kranjski Gori, ki jih enostavno morate obiskati!

Idealna lokacija in ponudba

Best Western Hotel se nahaja v središču veličastno Julijskih Alp in na robu Triglavskega narodnega parka, ki se nahaja le 5 minut od centra mesta. Ni pomembno, če vas zanima aktiven oddih ali morda sproščujoče počitnice, Best Western Hotel ponuja rešitev za vse.

Megabon ponudba vključuje 2-dnevno smučarsko vozovnico za vse ljubitelje smučanja. Za tiste, ki se radi sproščajo, pa je na voljo velik notranji bazen s pogledom na čudovito naravno okolje, ki pomirja telo in duha. Predstavljajte si sprostitev v vročem jacuzziju s pogledom na snežne gore in naravo. Je to že preveč idilično? Seveda ne – ravno prav za uživanje v dvoje.

Za še boljšo zimsko izkušnjo predlagamo, da obiščete jezero Jasna na poti do Vršiča. Ustavite se, privoščite si spominsko fotografijo poleg znane skulpture kozoroga, oblikujte snežaka in uživajte v čudoviti naravi. Prepustite se naravni pravljici! Za okrepitev, obiščite eno izmed številčnih brunarc in koč ter se pogrejte ob toplem čaju ali vroči čokoladi. Kdo bi se lahko temu uprl?

Miren oddih v Kranjski Gori

Po vseh aktivnostih, ki jih lahko doživite v v Kranjski Gori, se bosta zagotovo prilegla mir in udobje hotela Best Western. Prijazno osebje bo skrbelo za udobnost vašega bivanja. Sprostite se v prostornih in svetlih sobah z balkonom, uživajte v večerjah z izredno dobro hrano in odlično postrežbo. Poleg svoje odlične lokacije, bogate spa ponudbe, okusne kulinarike in odličnih storitev, Best Western Hotel v svojem paketu ponuja tudi 2-dnevno smučarsko vozovnico za eno osebo! Se vidimo na strminah!

Foto: Megabon, Shutterstock

PREBERITE ŠE:

Smučanje: Naj se snežna zabava prične!

Turki nimajo le dolgih peščenih plaž

Turčija, kjer je turizem še pred časom cvetel, je zaradi terorističnih napadov in neuspelega državnega udara ena od držav, v katerih se je obisk tujih gostov močno zmanjšal.

A so tudi kraji, ki gotovo niso visoko na seznamu terorističnih skupin ali posameznikov z zlimi nameni. Tako je smuka v smučarskem središču Karacadag blizu mesta Siverek (na fotografiji) na jugovzhodu Turčije, kjer prevladuje kurdsko prebivalstvo, gotovo varna in prijetna.

Turčija, ki je sicer bolj znana po poletnem turizmu in plažah, ima najmanj 16 večjih smučarskih središč.

Članek je bil objavljen v Tripu.

Foto: Reuters

Obertauern – smučišče z dokazano največ snega

Ob nizkih temperaturah, ki nas presenetijo vsako jutro, marsikoga že zamika vijuganje po zasneženih strminah. In do smučanja na Obertauernu res ni več veliko. Žičnice bodo tam namreč zagnali že 16. novembra, uradna otvoritev smučišča pa bo 3. decembra.

Obertauern – najvišje ležeče smučišče dežele Salzburg – je eno od smučišč v Alpah, kjer je sneg zagotovljen. Da gre uradno za smučišče z najvišjo snežno odejo v Avstriji, dokazuje opravljena raziskava, ki so jo potrdili tudi številni znanstveniki. Študija, ki prikazuje pregled zadnjih 30 let, je pokazala, da noben drug kraj v Avstriji nima toliko snega kot prav Obertauern. Torej, če na Obertauernu ne bi bilo snega, ga ne bi bilo nikjer drugje v Avstriji.  Študija je pokazala, da je snežna odeja v povprečju visoka 264 centimetrov, seveda v nekaterih letih več, tudi do štiri metre, drugih manj. Te meritve smučišče uvrščajo na prvo mesto najbolj zasneženih avstrijskih smučišč.

Prav zaradi izjemnih rezultatov preučevanja so se na smučišču odločili za nov slogan, ki se sedaj glasi Mi smo sneg.

obertauern_panorama

280 prebivalcev in 9000 postelj

Obertauern leži na nadmorski višini 1740 metrov, zaradi ugodne lege ima veliko snega, kraj pa ima le 280 prebivalcev, prenočišč za turiste pa je v Obertauernu kar 9000.

Smučišče ponuja 26 žičniških naprav, 100 kilometrov smučarskih prog, na uro pa lahko žičnice na vrh pripeljejo 50.000 smučarjev. A bojazni pred pretirano gnečo na progah ni. Kot nam je povedal Mario Siedler, direktor turističnega urada Obertauern, na sončen sobotni dan zabeležijo maksimalno 14.000 smučarjev, ki pa se, po njegovih besedah, na širokih in dolgih progah porazgubijo.

obertauern_ski

Kraj ponuja znamenit Turski krog, kar pomeni, da so smučišča razporejena okoli kraja, kar je seveda prednost za vse goste, ki si na dopustu ne želijo vožnje z avtomobilom, saj lahko iz vsakega hotela stopimo direktno na žičnico. Smučarski krog ‘Super Seven’ pa zahtevnejše in izkušenejše smučarje vodi na sedem najvišjih vrhov Obertauerna.

MEGABON priporoča // preveri prenočišča v Obertauernu

Iznašli ski opening

Obertauern je že prepoznan po dobrih Apres Ski zabavah, saj številni lokali, bari in restavracije ponujajo različne možnosti za druženje in zabavo. Uporabniki TripAdvisorja po smučanju priporočajo postanek v koči Hochalm, za obed med smučanjem pa pravijo, da boste najbolje jedli v koči Kringsalm, ki se nahaja na smučišču.

obertauern_apres

Kot že omenjeno, uradna otvoritev smučišča bo 3. decembra, otvoritev pa bo spremljal tudi veliki koncert. Prav na Obertauernu so namreč iznašli zabave ob otvoritvi, ki jih imenujemo ski opening.

obertauern_nocna

obertauern_smucisce

obertauern_smucar

obertauern_smucke

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.