Ideja za smučarski oddih: Snežna wellness pravljica nad Salzburgom

Na 1.700 m nadmorske višine vas pričakujeta najdebelejša snežna odeja v Avstriji in kar 100 km smučarskih stez za vsak okus.

Obertauern je smučišče, ki slovi po najdebelejši snežni odeji v Avstriji in ponudbi zimskih športnih vsebin, nad katerimi so navdušeni tako majhni kot veliki, smučarji in nesmučarji, začetniki in napredni športniki.

Najdebelejša snežna odeja v Avstriji

Najvišji prelaz v pokrajini Salzburg Obertauern slovi kot smučišče z največ snega in najdaljšo smučarsko sezono v Avstriji. Poleg urejenih stez v skupni dolžini 100 km in najboljše ponudbe après ski  zagotavlja veliko izbiro vsebin za vsak okus v objemu osupljive planinske narave.

Poleg alpskih panoram, ki jemljejo sapo, vas tu pričakuje več kot 100 kilometrov urejenih stez, kjer so smučali tudi legendarni Beatlesi. Najatraktivnejši alpski smučarski krog Tauernrunde vam omogoča preprost prehod iz enega spusta na drugi in vrnitev v središče smučišča, kadarkoli si zaželite.

Valamar Obertauern Hotel za vse vrste smučarjev

Valamar Obertauern Hotel je od smučišča oddaljen le nekaj korakov in vam omogoča premik na smučeh takoj, ko stopite iz hotela ter lažjo in preprostejšo vrnitev iz smučarske proge. Vso opremo lahko pustite v shrambi za smuči v hotelu, na punktu Valamar Experience Concierge prejmete vse informacije o smučišču in šoli smučanja ter si zagotovite popust pri najemu opreme. Smučarska karta je vaša vstopnica v svet zabave na smučišču Obertauern. Ne glede na to, ali želite smučati le dve uri ali 14 dni, lahko glede na svoje potrebe kupite smučarsko karto.

Po dnevu, polnem aktivnosti kot so smučanje in smučarske ture, se boste najbolje sprostili s poskušanjem vrhunskih vin ali koktajlov v hotelskem wine baru. Le nekaj minut stran od hotela, a tudi na samem smučišču, boste našli številne lokale, pube in restavracije v avtentičnem alpskem slogu.

Wellness center in nov ogrevan notranji bazen

Po dnevu preživetem na snegu vas v hotelu Valamar Obertauern pričakuje topla oaza wellness centra s savnami, sobami za sproščanje, notranjim-zunanjim bazenom in pestrim izborom masaž.

Slecite debela zimska oblačila in odprite vrata savn, ki vam bodo ponudila nežno sproščanje, razstrupitev in obnovljeno energijo. Poskusite finsko, turško ali infrardečo savno, v premorih med tretmaji pa se spočijte v sobi za sproščanje. Preizkusite enega izmed tretmajev obraza ali se sprostite ob enem izmed tretmajev Signature Balance ali ritualih, po katerih se boste počutili kot prenovljeni.

Iz povezave sredozemske dediščine in lepote lokalne kulture izhaja Balance Mediterranean Spa by Valamar, zatočišče za obnovitev duha in telesa, pomlajevanje in sprostitev.

Za odlično ponudbo za hotel Valamar Obertauern kliknite TUKAJ. 

 

 

Foto: Megabon

PREBERITE ŠE: Ideja za družinski oddih: V Terme Čatež na vodno zabavo v vseh letnih časih

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Obertauern: 10 smučarskih razlogov za skok v zibelko ski opening zabav

Ste že nabrusili smuči? Smučarska sezona je tu! Na med Slovenci zelo priljubljenem smučišču Obertauern so že odprli zimsko sezono 2023/24, ki bo trajala vse do 1. maja 2024. Zakaj na bele strmine prav tja?

#1 Ker ima Obertauern zagotovo dovolj snega, ki drži pol leta!

Obertauern je najvišje ležeče smučišče dežele Salzburg. Je pa tudi eno od smučišč v Alpah, kjer je sneg zagotovljen. Pogosto sneg zapade že oktobra in zdrži do maja, torej skoraj sedem mesecev! Da gre uradno za smučišče z najvišjo snežno odejo v Avstriji, dokazuje študija iz leta 2016, ki prikazuje pregled padavin zadnjih 30 let. Rezultati kažejo, da noben drug kraj v Avstriji nima toliko snega kot prav Obertauern. Torej, če tu ne bi bilo snega, ga ne bi našli niti nikjer drugje v Avstriji.

Imajo okrog 100 km urejenih smučarskih prog in veliko terenov za prosto smučanje. Od tega je 61 km lahkih (modre proge), 35 km srednjih (rdeče proge) in 4 km težavnih smučarskih prog (črne proge). Super Seven (S7) je oznaka za 7 najvišjih točk smučišča Obertauern. To so Seekareckbahn, Panoramabahn, Hundskogelbahn, Plattenkarbahn, Schaidbergbahn, Gamsleitenbahn 2 in Zehnerkarbahn.

#2 Ker ni daleč!

Obertauern je odlično smučišče, ki je Slovencem precej enostavno dostopno. Iz Ljubljane do tja vas loči 200 kilometrov, kar je dobri 2 uri vožnje, večina poti pa vodi po avtocesti. Obertauern leži 90 km južno od Salzburga v središču Visokih Tur. Statistično je med slovenskimi gosti velik del enodnevnih izletnikov in tistih, ki pridejo za eno ali dve noči – pogosto med tednom, da se izognejo povečanemu obisku ob koncih tedna.

Iz južne strani do tja pridete po avtocesti A10 (Beljak-Salzburg) iz smeri Beljak do cestninske postaje St. Michael Exit 104, od tam po magistralni cesti B99 v smeri Mauterndorf-Obertauern do mesta Radstadt, nato sledite oznakam do Obertauerna (20 km).

Nekaj odličnih ponudb za nočitev v Obertauernu najdete TUKAJ.

#3 Ker nas krožna tura žičnic vedno pripelje nazaj na izhodišče

Iz središča kraja, ki leži na nadmorski višini 1.740 m, se po gorskih pobočjih kot pajkova mreža razprostirajo proge, vse do nadmorske višine 2.313 m. Kraj obkroža 26 žičnic in vlečnic. Tauernrunde – rdeča krožna tura poteka v smeri urinega kazalca, zelena pa v nasprotni smeri. Izpopolnjen sistem ponuja možnost, da štartate pri eni od žičniških naprav, presmučate celotno krožno turo in se vrnete na izhodišče. Avtomobila v tem času ne potrebujete. Vsi obiskovalci Obertauerna se lahko brezplačno peljejo z avtobusom od Untertauerna do Twenga. Velika prednost kraja je tudi to, da do žičnic pridete s smučkami neposredno iz hotelov. Za prečkanje ceste so zgradili smučarske mostove. Z žičnicami Grünwaldkopfbahn, Plattenkarbahn in Zehnerkarbahn se lahko peljejo tudi osebe brez smučarske opreme, ki gredo na vrh zgolj po razgled in na okrepčilo v eno od restavracij s sončno teraso.

Proge, na katerih merijo čas so: Sonnenlift 3, Schönalmbahn, Schrotteralmlift in Kirchbühellift.
Proge, na katerih merijo hitrost pa so:
Zentralbahn z napravo za slikanje in Grünwaldkopfbahn.

Kaj pa nočno smučanje? Vsak ponedeljek in četrtek med 19. in 22. uro nočno smuko ponuja žičnica Edelweißbahn. Proga je dolga 1,5 km.

#4 Ker imajo First track: kar pomeni sveža snežna “rebrca” za zgodnje ptice

Le petkrat v sezoni (prva možnost bo 28. decembra 2023!) lahko izkoristite posebno ponudbo First track – in ste čisto prvi na smučišču! S takšno vozovnico ste lahko na progi že 7:30 in zarežete čez prva zasnežena “rebrca”, kot v smučarskem jeziku rečemo sveže ratrakirani progi. Vozovnice so omejene, poleg zgodnje smuke pa vključujejo tudi družbo lokalnih smučarskih vodnikov, pravih “insiderjev”, darilno vrečko presenečenja in brunch za okrepčilo po jutranji rekreaciji! Več o First track zgodbi najdete TU.

Sicer pa vsako sredo naslednje žičnice obratujejo že od 8:30: 6-sedežnica na progi Gamsleiten I, Achenrainbahn in Zehnerkarbahn.

#5 Ker imajo eno najbolj strmih grbinastih prog v Evropi

Obertauern ima tudi eno najbolj strmih grbinastih prog v Evropi, ki velja za črno progo in predstavlja zahteven izziv za izkušene smučarje in deskarje. To je ‘Gamsova’ proga »Gamsleiten 2«, čez katero gre ratrak le delno in v nerednih razmakih. Kdor si drzne spustiti se po tej progi, ga brez dvoma čaka nepozabna pustolovščina, ki jemlje sapo.

Sicer pa se deskarji in smučarji prostega sloga najraje srečujejo v snežnem parku ‘The Spot’. V Obertauernu je med drugim nastala tudi skupnost kajtarjev na snegu (t.i. snowkiter).

#6 Ker je dobro poskrbljeno za najmlajše

Smučanje za otroke do 5 let je v spremstvu staršev brezplačno, na smučišču pa je na voljo tudi več smučarskih šol. V Bobbyjevem parku, ki so ga odprli leta 2019, lahko najmlajši občudujejo zabavne figure in rešujejo uganke, večjim otrokom pa je namenjena proga z valovi in poligon. Urejen je tudi prostor za ogrevanje in sprostitev, za najmlajše pa otroški iglu. Pri »Bobbyjevem slalomu« lahko mali smučarski navdušenci vadijo svoje plužne zavoje. Imajo pa tudi smučarsko progo duhov v pravljičnem parku ob žičnici Schaidbergbahn, kjer je srhljiva in temna votlina, skozi katero se lahko peljete na smučkah.

Imate dojenčka, pa v avtu ob smučarski opremi ni prostora za voziček? V partnerskih obratih si lahko gostje brezplačno izposodijo otroške vozičke CYBEX z ustrezno opremo za sneg in jih preizkusijo na zimskih pohodniških poteh v Obertauernu.

#7 Ker slovijo po après-ski zabavah in legendarnih otvoritvah sezone

Ste vedeli, da naj bi prav na Obertauernu iznašli zabave ob otvoritvi – ski opening? Vsako leto sezono začnejo z velikim koncertom, kamor pridejo znani obrazi, ki privabijo tudi tiste, ki jim smučanje sploh ni blizu. Obertauern slovi tudi po dobrih après-ski zabavah (dobeseden prevod iz francoščine bi pomenil zabave “po smučanju”). Po dnevu na smučeh to torej pomeni, da zabobni glasba iz številnih lokalov in koč, smučarji pa kar v pancerjih plešejo še dolgo zatem, ko se žičnice ustavijo.

Obvezna sladica: Germknödel, sladek kvašeni cmok

#8 Ker kuhanca spijete na najvišje ležeči adventni tržnici v deželi Salzburg

Če ne na divji après-ski zabavi, pa lahko kuhano vino spijete na pravljičnem najvišje ležečem božičnem sejmu v deželi Salzburg. Adventne stojnice bodo odprte od 24. novembra do 17. decembra 2023; ob petkih in sobotah od 16. do 21. ure, ob nedeljah od 15. do 20. ure.

#9 Ker so se tu zabavali tudi Beatli

Marca 1965 so se obiskovalci in domačini čudili, ko je najslavnejša skupina sveta v Obertauernu snemala Help. Ker nihče od njih ni znal smučati, so imeli za te prizore dvojnike – domačine, ki še danes živijo tu! Na te dneve spominjata kip Beatlov ob žičnici Kirchbühel in replika klavirja. Oba sta priljubljen motiv počitniških fotografij. 

INSTA FOTOKOTIČKI:  

Poleg uveljavljenih fototočk z Beatli (klavir in kip) ter okvirjem za slikanje #loveobertauern pri koči Schaidberg se bo letošnja sezona začela s še dvema fototočkama. To sta najvišje ležeča gugalnica z razgledom v regiji Salzburger Land pri koči Schaidberg in razgledna ploščad 360° z daljnogledom na vrhu Hundskogel.

#10 Ker imajo nastanitve za vsak okus

V Obertauernu je okoli 150 hotelov, penzionov, mladinskih hostlov, apartmajev, ponudnikov privatnih sob in koč vseh cenovnih razredov. Nekaj nočitev vrhunskih ponudnikov najdete TUKAJ.

*Posebni dogodki v sezoni 2023/2024:

• ZAČETEK SEZONE: predvidoma 24. novembra 2023
• ODPRTJE SEZONE: od 1. do 3. decembra 2023, koncert Pizzera in Jaus, 2. december
• ADVENT NA TURAH: najvišje ležeči božični sejem v deželi Salzburg, od 24. novembra do 17. decembra 2023; odprto ob petkih in sobotah od 16. do 21. ure, ob nedeljah od 15. do 20. ure
• X-MAS.TRACK: 28. december 2023
• POWDER.TRACK: 11. januar 2024
• VALENTINE.TRACK: 14. februar 2024
• FAMILY.TRACK: 14. marec 2024
• SPRING.TRACK: 4. april 2024
• SMUČARSKI DAN ZA DAME #SHESKIS: 6. april 2024
• GAMSLEITEN KRITERIUM »DAS ORIGINAL« – največji avstrijski lov za zakladom v snegu: od 12. do 14. aprila 2024

FOTO: Obertauern.com, Maja Fister

PREBERITE ŠE: Top 10 organiziranih adventnih izletov, ki jih ne zamudite v veselem decembru

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Pet idej za otvoritev smučarske sezone

Čeprav je po nižinah še razmeroma toplo, bodo okoliški vrhovi kmalu zasneženi in sezona smučanja bo zdaj zdaj odprta. Spuščanje po snežnih strminah je idealen enodneven izlet, še bolje pa je, če lahko na smučišču preživimo cel teden ali vsaj podaljšan vikend, saj tako lažje nadgradimo svojo tehniko in v smuki še bolj uživamo. Izbira bližnjih in daljnih smučišč je velika, za lažjo odličitev pa smo pripravili nekaj predlogov za odlično smuko.

Nassfeld

Nassfeld oziroma Mokrine spadajo med 10 najboljših smučišč v Avstriji. Na vrhove kar 110 kilometrov smučarskih prog se lahko povzpnete s 30 sodobnimi žičniškimi napravami. Smučišče je prilagojeno vsem stopnjam zahtevnosti, tako da se bodo zabavali tako smučarski profesionalci kot otroci, za katere je organizirana tudi smučarska šola. Smučišče ima tudi območje za prosti slog in snežni park, zaradi posebne mikroklime pa ima to prostrano smučišče zagotovljeno obilico snega in sončno vreme skoraj celo sezono.

MEGABON priporoča // ugodno smučanje v Nassfeldu

nassfled_shutterstock_173395373

Obertauern

Smučanje na Obertauernu se začne na 1630 metrih nadmorske višine in konča čisto na vrhu ledenika, ki seže 2313 metrov v višino. Salzburško hribovje, ki ima skozi celotno sezono dovolj snega, se ponaša z gondolsko žičnico, 19 sedežnicami in šestimi žičnicami s katerimi se lahko povzpnete na vrhove kar 100 kilometrov dolgih prog. Po odlični smuki se lahko sprostite v vrhunskih hotelih ob smučišču, ki ponujajo tudi savne in wellness.

–> Veš, da ima Obertauern dokazano največ snega? Preberi tukaj.

matrei_shutterstock_490360177

Matrei Kals

Med nadmorsko višino 980 in 2621 metrov se razteza 110 kilometrov snežnih strmin z najdaljšo progo 11 kilometrov. Smučišče se ponaša tudi s 25 kilometri proge za tek na smučeh. Smučišče je primerno tako za začetnike kot profesionalce, zaradi otoškega parka z vlečnim trakom in otroško žičnico pa je idealno tudi za družine.

MEGABON priporoča // otvoritev sezone po enkratni ceni!

kals_shutterstock_458552377

Schladming

V smučarskem resortu Schladming bodo še posebej uživali smučarski navdušenci, saj se tukaj lahko z vrha hriba do doline spustimo po legendarni trikilometrski FIS progi. Raznovrstno smuko zagotavlja dobrih 120 kilometrov prog, večina katerih je lahke in srednje zahtevnosti, za krepčilo pa skrbijo v več alpskih kočah, kjer strežejo kulinarične specialitete avstrijske Štajerske po dostopnih cenah.

MEGABON priporoča // otvoritev sezone v Schladmingu

schladming_shutterstock_222780259

Val Thorens

Val Thorens je na 2300 metrih najvišji smučarski resort v Evropi, obkroža pa ga kar šest ledenikov ter šest dostopnih gorskih vrhov na višinah nad 3000 metrov. Mesto leži nad tremi dolinami imenovanimi Les Trois Valles, okrog katerih se razprostira največje smučarsko območje na svetu, kar potrjuje kar 600 kilometrov opremljenih prog in 174 različnih sedežnic ter vlečnic.

MEGABON priporoča // namestitev v priljubljenem Val Thorens

val_shutterstock_321554744

Foto: Shutterstock

Obertauern – smučišče z dokazano največ snega

Ob nizkih temperaturah, ki nas presenetijo vsako jutro, marsikoga že zamika vijuganje po zasneženih strminah. In do smučanja na Obertauernu res ni več veliko. Žičnice bodo tam namreč zagnali že 16. novembra, uradna otvoritev smučišča pa bo 3. decembra.

Obertauern – najvišje ležeče smučišče dežele Salzburg – je eno od smučišč v Alpah, kjer je sneg zagotovljen. Da gre uradno za smučišče z najvišjo snežno odejo v Avstriji, dokazuje opravljena raziskava, ki so jo potrdili tudi številni znanstveniki. Študija, ki prikazuje pregled zadnjih 30 let, je pokazala, da noben drug kraj v Avstriji nima toliko snega kot prav Obertauern. Torej, če na Obertauernu ne bi bilo snega, ga ne bi bilo nikjer drugje v Avstriji.  Študija je pokazala, da je snežna odeja v povprečju visoka 264 centimetrov, seveda v nekaterih letih več, tudi do štiri metre, drugih manj. Te meritve smučišče uvrščajo na prvo mesto najbolj zasneženih avstrijskih smučišč.

Prav zaradi izjemnih rezultatov preučevanja so se na smučišču odločili za nov slogan, ki se sedaj glasi Mi smo sneg.

obertauern_panorama

280 prebivalcev in 9000 postelj

Obertauern leži na nadmorski višini 1740 metrov, zaradi ugodne lege ima veliko snega, kraj pa ima le 280 prebivalcev, prenočišč za turiste pa je v Obertauernu kar 9000.

Smučišče ponuja 26 žičniških naprav, 100 kilometrov smučarskih prog, na uro pa lahko žičnice na vrh pripeljejo 50.000 smučarjev. A bojazni pred pretirano gnečo na progah ni. Kot nam je povedal Mario Siedler, direktor turističnega urada Obertauern, na sončen sobotni dan zabeležijo maksimalno 14.000 smučarjev, ki pa se, po njegovih besedah, na širokih in dolgih progah porazgubijo.

obertauern_ski

Kraj ponuja znamenit Turski krog, kar pomeni, da so smučišča razporejena okoli kraja, kar je seveda prednost za vse goste, ki si na dopustu ne želijo vožnje z avtomobilom, saj lahko iz vsakega hotela stopimo direktno na žičnico. Smučarski krog ‘Super Seven’ pa zahtevnejše in izkušenejše smučarje vodi na sedem najvišjih vrhov Obertauerna.

MEGABON priporoča // preveri prenočišča v Obertauernu

Iznašli ski opening

Obertauern je že prepoznan po dobrih Apres Ski zabavah, saj številni lokali, bari in restavracije ponujajo različne možnosti za druženje in zabavo. Uporabniki TripAdvisorja po smučanju priporočajo postanek v koči Hochalm, za obed med smučanjem pa pravijo, da boste najbolje jedli v koči Kringsalm, ki se nahaja na smučišču.

obertauern_apres

Kot že omenjeno, uradna otvoritev smučišča bo 3. decembra, otvoritev pa bo spremljal tudi veliki koncert. Prav na Obertauernu so namreč iznašli zabave ob otvoritvi, ki jih imenujemo ski opening.

obertauern_nocna

obertauern_smucisce

obertauern_smucar

obertauern_smucke

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.