Pet idej za otvoritev smučarske sezone

Čeprav je po nižinah še razmeroma toplo, bodo okoliški vrhovi kmalu zasneženi in sezona smučanja bo zdaj zdaj odprta. Spuščanje po snežnih strminah je idealen enodneven izlet, še bolje pa je, če lahko na smučišču preživimo cel teden ali vsaj podaljšan vikend, saj tako lažje nadgradimo svojo tehniko in v smuki še bolj uživamo. Izbira bližnjih in daljnih smučišč je velika, za lažjo odličitev pa smo pripravili nekaj predlogov za odlično smuko.

Nassfeld

Nassfeld oziroma Mokrine spadajo med 10 najboljših smučišč v Avstriji. Na vrhove kar 110 kilometrov smučarskih prog se lahko povzpnete s 30 sodobnimi žičniškimi napravami. Smučišče je prilagojeno vsem stopnjam zahtevnosti, tako da se bodo zabavali tako smučarski profesionalci kot otroci, za katere je organizirana tudi smučarska šola. Smučišče ima tudi območje za prosti slog in snežni park, zaradi posebne mikroklime pa ima to prostrano smučišče zagotovljeno obilico snega in sončno vreme skoraj celo sezono.

MEGABON priporoča // ugodno smučanje v Nassfeldu

nassfled_shutterstock_173395373

Obertauern

Smučanje na Obertauernu se začne na 1630 metrih nadmorske višine in konča čisto na vrhu ledenika, ki seže 2313 metrov v višino. Salzburško hribovje, ki ima skozi celotno sezono dovolj snega, se ponaša z gondolsko žičnico, 19 sedežnicami in šestimi žičnicami s katerimi se lahko povzpnete na vrhove kar 100 kilometrov dolgih prog. Po odlični smuki se lahko sprostite v vrhunskih hotelih ob smučišču, ki ponujajo tudi savne in wellness.

–> Veš, da ima Obertauern dokazano največ snega? Preberi tukaj.

matrei_shutterstock_490360177

Matrei Kals

Med nadmorsko višino 980 in 2621 metrov se razteza 110 kilometrov snežnih strmin z najdaljšo progo 11 kilometrov. Smučišče se ponaša tudi s 25 kilometri proge za tek na smučeh. Smučišče je primerno tako za začetnike kot profesionalce, zaradi otoškega parka z vlečnim trakom in otroško žičnico pa je idealno tudi za družine.

MEGABON priporoča // otvoritev sezone po enkratni ceni!

kals_shutterstock_458552377

Schladming

V smučarskem resortu Schladming bodo še posebej uživali smučarski navdušenci, saj se tukaj lahko z vrha hriba do doline spustimo po legendarni trikilometrski FIS progi. Raznovrstno smuko zagotavlja dobrih 120 kilometrov prog, večina katerih je lahke in srednje zahtevnosti, za krepčilo pa skrbijo v več alpskih kočah, kjer strežejo kulinarične specialitete avstrijske Štajerske po dostopnih cenah.

MEGABON priporoča // otvoritev sezone v Schladmingu

schladming_shutterstock_222780259

Val Thorens

Val Thorens je na 2300 metrih najvišji smučarski resort v Evropi, obkroža pa ga kar šest ledenikov ter šest dostopnih gorskih vrhov na višinah nad 3000 metrov. Mesto leži nad tremi dolinami imenovanimi Les Trois Valles, okrog katerih se razprostira največje smučarsko območje na svetu, kar potrjuje kar 600 kilometrov opremljenih prog in 174 različnih sedežnic ter vlečnic.

MEGABON priporoča // namestitev v priljubljenem Val Thorens

val_shutterstock_321554744

Foto: Shutterstock

Obertauern – smučišče z dokazano največ snega

Ob nizkih temperaturah, ki nas presenetijo vsako jutro, marsikoga že zamika vijuganje po zasneženih strminah. In do smučanja na Obertauernu res ni več veliko. Žičnice bodo tam namreč zagnali že 16. novembra, uradna otvoritev smučišča pa bo 3. decembra.

Obertauern – najvišje ležeče smučišče dežele Salzburg – je eno od smučišč v Alpah, kjer je sneg zagotovljen. Da gre uradno za smučišče z najvišjo snežno odejo v Avstriji, dokazuje opravljena raziskava, ki so jo potrdili tudi številni znanstveniki. Študija, ki prikazuje pregled zadnjih 30 let, je pokazala, da noben drug kraj v Avstriji nima toliko snega kot prav Obertauern. Torej, če na Obertauernu ne bi bilo snega, ga ne bi bilo nikjer drugje v Avstriji.  Študija je pokazala, da je snežna odeja v povprečju visoka 264 centimetrov, seveda v nekaterih letih več, tudi do štiri metre, drugih manj. Te meritve smučišče uvrščajo na prvo mesto najbolj zasneženih avstrijskih smučišč.

Prav zaradi izjemnih rezultatov preučevanja so se na smučišču odločili za nov slogan, ki se sedaj glasi Mi smo sneg.

obertauern_panorama

280 prebivalcev in 9000 postelj

Obertauern leži na nadmorski višini 1740 metrov, zaradi ugodne lege ima veliko snega, kraj pa ima le 280 prebivalcev, prenočišč za turiste pa je v Obertauernu kar 9000.

Smučišče ponuja 26 žičniških naprav, 100 kilometrov smučarskih prog, na uro pa lahko žičnice na vrh pripeljejo 50.000 smučarjev. A bojazni pred pretirano gnečo na progah ni. Kot nam je povedal Mario Siedler, direktor turističnega urada Obertauern, na sončen sobotni dan zabeležijo maksimalno 14.000 smučarjev, ki pa se, po njegovih besedah, na širokih in dolgih progah porazgubijo.

obertauern_ski

Kraj ponuja znamenit Turski krog, kar pomeni, da so smučišča razporejena okoli kraja, kar je seveda prednost za vse goste, ki si na dopustu ne želijo vožnje z avtomobilom, saj lahko iz vsakega hotela stopimo direktno na žičnico. Smučarski krog ‘Super Seven’ pa zahtevnejše in izkušenejše smučarje vodi na sedem najvišjih vrhov Obertauerna.

MEGABON priporoča // preveri prenočišča v Obertauernu

Iznašli ski opening

Obertauern je že prepoznan po dobrih Apres Ski zabavah, saj številni lokali, bari in restavracije ponujajo različne možnosti za druženje in zabavo. Uporabniki TripAdvisorja po smučanju priporočajo postanek v koči Hochalm, za obed med smučanjem pa pravijo, da boste najbolje jedli v koči Kringsalm, ki se nahaja na smučišču.

obertauern_apres

Kot že omenjeno, uradna otvoritev smučišča bo 3. decembra, otvoritev pa bo spremljal tudi veliki koncert. Prav na Obertauernu so namreč iznašli zabave ob otvoritvi, ki jih imenujemo ski opening.

obertauern_nocna

obertauern_smucisce

obertauern_smucar

obertauern_smucke

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.