Obertauern: 10 smučarskih razlogov za skok v zibelko ski opening zabav

Ste že nabrusili smuči? Smučarska sezona je tu! Na med Slovenci zelo priljubljenem smučišču Obertauern so že odprli zimsko sezono 2023/24, ki bo trajala vse do 1. maja 2024. Zakaj na bele strmine prav tja?

#1 Ker ima Obertauern zagotovo dovolj snega, ki drži pol leta!

Obertauern je najvišje ležeče smučišče dežele Salzburg. Je pa tudi eno od smučišč v Alpah, kjer je sneg zagotovljen. Pogosto sneg zapade že oktobra in zdrži do maja, torej skoraj sedem mesecev! Da gre uradno za smučišče z najvišjo snežno odejo v Avstriji, dokazuje študija iz leta 2016, ki prikazuje pregled padavin zadnjih 30 let. Rezultati kažejo, da noben drug kraj v Avstriji nima toliko snega kot prav Obertauern. Torej, če tu ne bi bilo snega, ga ne bi našli niti nikjer drugje v Avstriji.

Imajo okrog 100 km urejenih smučarskih prog in veliko terenov za prosto smučanje. Od tega je 61 km lahkih (modre proge), 35 km srednjih (rdeče proge) in 4 km težavnih smučarskih prog (črne proge). Super Seven (S7) je oznaka za 7 najvišjih točk smučišča Obertauern. To so Seekareckbahn, Panoramabahn, Hundskogelbahn, Plattenkarbahn, Schaidbergbahn, Gamsleitenbahn 2 in Zehnerkarbahn.

#2 Ker ni daleč!

Obertauern je odlično smučišče, ki je Slovencem precej enostavno dostopno. Iz Ljubljane do tja vas loči 200 kilometrov, kar je dobri 2 uri vožnje, večina poti pa vodi po avtocesti. Obertauern leži 90 km južno od Salzburga v središču Visokih Tur. Statistično je med slovenskimi gosti velik del enodnevnih izletnikov in tistih, ki pridejo za eno ali dve noči – pogosto med tednom, da se izognejo povečanemu obisku ob koncih tedna.

Iz južne strani do tja pridete po avtocesti A10 (Beljak-Salzburg) iz smeri Beljak do cestninske postaje St. Michael Exit 104, od tam po magistralni cesti B99 v smeri Mauterndorf-Obertauern do mesta Radstadt, nato sledite oznakam do Obertauerna (20 km).

Nekaj odličnih ponudb za nočitev v Obertauernu najdete TUKAJ.

#3 Ker nas krožna tura žičnic vedno pripelje nazaj na izhodišče

Iz središča kraja, ki leži na nadmorski višini 1.740 m, se po gorskih pobočjih kot pajkova mreža razprostirajo proge, vse do nadmorske višine 2.313 m. Kraj obkroža 26 žičnic in vlečnic. Tauernrunde – rdeča krožna tura poteka v smeri urinega kazalca, zelena pa v nasprotni smeri. Izpopolnjen sistem ponuja možnost, da štartate pri eni od žičniških naprav, presmučate celotno krožno turo in se vrnete na izhodišče. Avtomobila v tem času ne potrebujete. Vsi obiskovalci Obertauerna se lahko brezplačno peljejo z avtobusom od Untertauerna do Twenga. Velika prednost kraja je tudi to, da do žičnic pridete s smučkami neposredno iz hotelov. Za prečkanje ceste so zgradili smučarske mostove. Z žičnicami Grünwaldkopfbahn, Plattenkarbahn in Zehnerkarbahn se lahko peljejo tudi osebe brez smučarske opreme, ki gredo na vrh zgolj po razgled in na okrepčilo v eno od restavracij s sončno teraso.

Proge, na katerih merijo čas so: Sonnenlift 3, Schönalmbahn, Schrotteralmlift in Kirchbühellift.
Proge, na katerih merijo hitrost pa so:
Zentralbahn z napravo za slikanje in Grünwaldkopfbahn.

Kaj pa nočno smučanje? Vsak ponedeljek in četrtek med 19. in 22. uro nočno smuko ponuja žičnica Edelweißbahn. Proga je dolga 1,5 km.

#4 Ker imajo First track: kar pomeni sveža snežna “rebrca” za zgodnje ptice

Le petkrat v sezoni (prva možnost bo 28. decembra 2023!) lahko izkoristite posebno ponudbo First track – in ste čisto prvi na smučišču! S takšno vozovnico ste lahko na progi že 7:30 in zarežete čez prva zasnežena “rebrca”, kot v smučarskem jeziku rečemo sveže ratrakirani progi. Vozovnice so omejene, poleg zgodnje smuke pa vključujejo tudi družbo lokalnih smučarskih vodnikov, pravih “insiderjev”, darilno vrečko presenečenja in brunch za okrepčilo po jutranji rekreaciji! Več o First track zgodbi najdete TU.

Sicer pa vsako sredo naslednje žičnice obratujejo že od 8:30: 6-sedežnica na progi Gamsleiten I, Achenrainbahn in Zehnerkarbahn.

#5 Ker imajo eno najbolj strmih grbinastih prog v Evropi

Obertauern ima tudi eno najbolj strmih grbinastih prog v Evropi, ki velja za črno progo in predstavlja zahteven izziv za izkušene smučarje in deskarje. To je ‘Gamsova’ proga »Gamsleiten 2«, čez katero gre ratrak le delno in v nerednih razmakih. Kdor si drzne spustiti se po tej progi, ga brez dvoma čaka nepozabna pustolovščina, ki jemlje sapo.

Sicer pa se deskarji in smučarji prostega sloga najraje srečujejo v snežnem parku ‘The Spot’. V Obertauernu je med drugim nastala tudi skupnost kajtarjev na snegu (t.i. snowkiter).

#6 Ker je dobro poskrbljeno za najmlajše

Smučanje za otroke do 5 let je v spremstvu staršev brezplačno, na smučišču pa je na voljo tudi več smučarskih šol. V Bobbyjevem parku, ki so ga odprli leta 2019, lahko najmlajši občudujejo zabavne figure in rešujejo uganke, večjim otrokom pa je namenjena proga z valovi in poligon. Urejen je tudi prostor za ogrevanje in sprostitev, za najmlajše pa otroški iglu. Pri »Bobbyjevem slalomu« lahko mali smučarski navdušenci vadijo svoje plužne zavoje. Imajo pa tudi smučarsko progo duhov v pravljičnem parku ob žičnici Schaidbergbahn, kjer je srhljiva in temna votlina, skozi katero se lahko peljete na smučkah.

Imate dojenčka, pa v avtu ob smučarski opremi ni prostora za voziček? V partnerskih obratih si lahko gostje brezplačno izposodijo otroške vozičke CYBEX z ustrezno opremo za sneg in jih preizkusijo na zimskih pohodniških poteh v Obertauernu.

#7 Ker slovijo po après-ski zabavah in legendarnih otvoritvah sezone

Ste vedeli, da naj bi prav na Obertauernu iznašli zabave ob otvoritvi – ski opening? Vsako leto sezono začnejo z velikim koncertom, kamor pridejo znani obrazi, ki privabijo tudi tiste, ki jim smučanje sploh ni blizu. Obertauern slovi tudi po dobrih après-ski zabavah (dobeseden prevod iz francoščine bi pomenil zabave “po smučanju”). Po dnevu na smučeh to torej pomeni, da zabobni glasba iz številnih lokalov in koč, smučarji pa kar v pancerjih plešejo še dolgo zatem, ko se žičnice ustavijo.

Obvezna sladica: Germknödel, sladek kvašeni cmok

#8 Ker kuhanca spijete na najvišje ležeči adventni tržnici v deželi Salzburg

Če ne na divji après-ski zabavi, pa lahko kuhano vino spijete na pravljičnem najvišje ležečem božičnem sejmu v deželi Salzburg. Adventne stojnice bodo odprte od 24. novembra do 17. decembra 2023; ob petkih in sobotah od 16. do 21. ure, ob nedeljah od 15. do 20. ure.

#9 Ker so se tu zabavali tudi Beatli

Marca 1965 so se obiskovalci in domačini čudili, ko je najslavnejša skupina sveta v Obertauernu snemala Help. Ker nihče od njih ni znal smučati, so imeli za te prizore dvojnike – domačine, ki še danes živijo tu! Na te dneve spominjata kip Beatlov ob žičnici Kirchbühel in replika klavirja. Oba sta priljubljen motiv počitniških fotografij. 

INSTA FOTOKOTIČKI:  

Poleg uveljavljenih fototočk z Beatli (klavir in kip) ter okvirjem za slikanje #loveobertauern pri koči Schaidberg se bo letošnja sezona začela s še dvema fototočkama. To sta najvišje ležeča gugalnica z razgledom v regiji Salzburger Land pri koči Schaidberg in razgledna ploščad 360° z daljnogledom na vrhu Hundskogel.

#10 Ker imajo nastanitve za vsak okus

V Obertauernu je okoli 150 hotelov, penzionov, mladinskih hostlov, apartmajev, ponudnikov privatnih sob in koč vseh cenovnih razredov. Nekaj nočitev vrhunskih ponudnikov najdete TUKAJ.

*Posebni dogodki v sezoni 2023/2024:

• ZAČETEK SEZONE: predvidoma 24. novembra 2023
• ODPRTJE SEZONE: od 1. do 3. decembra 2023, koncert Pizzera in Jaus, 2. december
• ADVENT NA TURAH: najvišje ležeči božični sejem v deželi Salzburg, od 24. novembra do 17. decembra 2023; odprto ob petkih in sobotah od 16. do 21. ure, ob nedeljah od 15. do 20. ure
• X-MAS.TRACK: 28. december 2023
• POWDER.TRACK: 11. januar 2024
• VALENTINE.TRACK: 14. februar 2024
• FAMILY.TRACK: 14. marec 2024
• SPRING.TRACK: 4. april 2024
• SMUČARSKI DAN ZA DAME #SHESKIS: 6. april 2024
• GAMSLEITEN KRITERIUM »DAS ORIGINAL« – največji avstrijski lov za zakladom v snegu: od 12. do 14. aprila 2024

FOTO: Obertauern.com, Maja Fister

PREBERITE ŠE: Top 10 organiziranih adventnih izletov, ki jih ne zamudite v veselem decembru

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.