Julijske Alpe med top pohodniškimi destinacijami po izboru Guardiana

Ugledni britanski časopis The Guardian je Slovenijo in Julijske Alpe vključil na seznam destinacij, ki jih priporoča za obisk.

Britanski časopis Guardian je objavil seznam 40 najboljših krajev, ki se jih po njihovem mnenju splača obiskati. Med priporočene je uvrstil tudi pohodniško pot Julijske Alpe. Gre za 300 kilometrov dolgo krožno pohodniško pot po Julijcih.

Slovenske alpske lepote, ki niso le Triglav

Na novo osnovana pot okrog Julijskih Alp v osnovi poteka v smeri urinega kazalca. Razdeljena je na priporočljive etape. Dnevne etape so zasnovane tako, da je v krajih od začetka oziroma konca možno prenočiti. Tam je tudi možnosti za okrepčilo ali nakup hrane in pijače. Etapa se, če je le mogoče, začne na železniški ali avtobusni postaji. To pohodnikom omogoča trajnosten in mobilen dostop.

Julijci ob boku New Yorku, Japonski in Velikem kanjonu

Na lestvici 40 destinacij, ki si jih je vredno ogledati, so med drugim izpostavili tudi otok Madeiro, Lyon, Bristol, Manchester, Severno Irsko, Veliki kanjon, Argentino, Belize, Etiopijo, Jordanijo, New York, Normandijo, Singapur in Japonsko.

OD RATEČ DO MOJSTRANE

Pot se začne na državni meji med Slovenijo in Italijo v Ratečah, do koder bodo pohodniki z zadnje etape prispeli iz Bovca oziroma Loga pod Mangartom. Pot gre dalje skozi vaško jedro Rateč, mimo izvira Save Dolinke v Zelencih in pod pobočji Vitranca v Kranjsko Goro. Tam je pravzaprav začetek prve etape poti. Iz Kranjske Gore vodi pot po levem bregu Save Dolinke. Nato se vzpne na slikovit in razgleden Srednji vrh. Od tam nazaj v dolino in od Belce naprej po desnem bregu Dolinke do Mojstrane, kjer se etapa zaključi.

JESENICE – ŽIROVNICA – RADOVLJICA – BLED

Iz Mojstrane se pot vije prek sončnih Karavank, Dovških Raven po gozdnih cestah vse do Plavških rovtov, od koder se spusti na Jesenice. Skozi muzejsko Staro Savo in pod Mežakljo pot vodi na Lipce in prek Dobravskega polja, v vasi pod Stolom. Vasi pod Stolom od Žirovnice do Rodin povezuje pot kulturne dediščine, ki jim pot okrog Julijskih Alp v dobršni meri sledi.

Z Rodin se povzpnemo na Svetega Petra nad Begunjami, ki nudi enega najlepših razgledov na Julijske Alpe z vzhoda. Hkrati pa odpira pogled skoraj vse do Ljubljane. Nadalje pot vodi skozi vasi Begunje, Dvorsko vas, Gorico in Vrbnje do Radovljice, se spusti k Savi ter ob njenem levem bregu mimo sotočja obeh Sav – Bohinjke in Dolinke – pripelje na Šobec ter od tam na Bled.

POKLJUKA – RIBČEV LAZ – BOHINJSKA BISTRICA

Dalje gre pot ob severni obali jezera pod Blejskim gradom do železniške postaje Bled Jezero in od tam v Gorje. Tu se začne zahteven vzpon na Pokljuko. Pot vstopi v Triglavski narodni park in vodi skozi naraven spomenik Pokljuška soteska čez planini Kranjska dolina in Zajavornik v vas Goreljek na Pokljuki.

Nato se pot spusti skozi slikovite vasi Gorjuše, Koprivnik, Jereko, Zgornje bohinjske doline skozi vasi (Češnjica, Srednja vas, Studor, Stara Fužina) do Ribčevega Laza. Tam začasno zapusti zaselke in vodi pod vznožje spodnjih bohinjskih gora in čez slikovito Dobravo vse do Bohinjske Bistrice.

V Bohinjski Bistrici se pot okrog Julijskih Alp počasi poslovi od Gorenjske. Vodi le še navkreber čez Nemški Rovt in naprej po gozdnih cestah in poteh vse do sedla Vrh Bače. S sedla se spusti v vas Bača, iz vasi pa mimo osamljene kmetije Kacempoh na Kalarsko brdo. Tam se križa s planinsko potjo za Črno prst.

Udobnejša in hitrejša pot do te točke vodi tudi z vlakom skozi bohinjski predor v Podbrdo in navzgor po planinski poti.

VRH BAČE – GRAHOVO – MOST NA SOČI

Skozi slikovite gorske vasi Kal, Stržišče, Znojile in vse do Oblok pot sledi trasi znanega maratona štirih občin. Iz Oblok se pot nadaljuje po stari cesti, ki nas v zložnem spustu povede na današnjo glavno cesto skozi Baško grapo. Po dobrem kilometru jo v vasi Koritnica zapustimo in se po klancu spustimo do reke Bače.

Iz Grahovega se pot ponovno vzpenja – sledimo starim razglednim potem do kmetije Ravence in naprej do vasi Temljine, spustimo se na Knežo, od tam pa sledimo kar stranski cesti proti Tolminu čez Hum do vasi Ljubinj. Malce pred vasjo poiščemo gozdno pot na levi, ki nas popelje na vrh Senice, imenitno razgledišče na Sočo, okoliške gore in dolino. Še zadnji izraziti spust na primorski strani zaključimo na Mostu na Soči.

Ne spreglejte: Most na Soči: turkizni razgledi, ki jih morate doživeti še letos (klik)

TOLMIN – KOBARID – BOVEC

Od Mosta na Soči pa vse do Bovca naše potovanje okoli Julijskih Alp nadaljujemo ob reki Soči. Najprej po urejeni sprehajalni poti ob jezeru do Tolmina, nato izmenično po poljskih poteh in stranski cesti »na sončni strani«, kot pravijo domačini, do Kobarida, kjer pri odcepu poti za znameniti slap Kozjak (ker je le par minut stran, si ga je vredno ogledati) ulovimo stezo, ki nas mimo vasi Trnovo, Srpenica in Žaga, vse so na nasprotnem bregu, popelje vse do Loga Čezsoškega. Tu ponovno stopimo na asfaltirano stransko cestico, ki ji mimo slapu Boka sledimo v Čezsočo in naprej v Bovec.

Ne spreglejte: V osupljiva Tolminska korita in na t’minsko friko (klik)

LOG POD MANGARTOM – PREDEL – RAJBELJ – RATEČE

V Bovcu poiščemo zgodovinsko pot, ki nas mimo trdnjave Kluže in naprej ob reki Koritnici vodi v Log pod Mangartom, postavljen pod mogočne alpske zidove Mangarta, Jalovca in Loške stene. Iz Loga nas za Pokljuko in Bačarskim sedlom čaka tretji največji vzpon na našem krogu, čez prelaz Predel. Takoj za mostom na koncu vasi poiščemo stezo, ki nas popelje med slikovite slapove v soteski Predilnice in ji sledimo vse do prelaza.

Na italijansko stran nadaljujemo po cesti, ki pa jo že na tretjem ovinku zapustimo in nadaljujemo kar naravnost naprej po stari poti v rudarski Rajbelj. Na vroč poletni dan se je vredno spustiti tudi do jezera pod prelazom in zaplavati. Iz Rajblja nadaljujemo najprej po nasipih rudniške jalovine in nato nekaj kilometrov po cesti. Malo pred koncem doline prečkamo most čez reko in nadaljujemo po poljskih poteh do kolesarsko pohodniške steze, ki povezuje Trbiž in Kranjsko Goro. V Ratečah se ponovno vrnemo na slovensko stran.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Kraljevski oddih na turistične bone v dvorcu s pogledom na Triglav

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Preberite še: Gorenjska: To je 9 odličnih nastanitev, kjer lahko unovčite turistični bon

Praznični izlet: Do Mojstrane na žive jaslice v ledu

Če te praznike potrebujete malo navdiha, kam bi se lahko podali na izlet, naj vam namignemo, kje se piše božična zgodba, ujeta v ledeno kraljestvo. Čakajo vas žive jaslice v ledu! Kje? V soteski Mlačca v Mojstrani.

Kako do tja?

In kje najdete žive jaslice v ledu? Po gorenjski avtocesti vozite do Jesenic in greste na izvoz Hrušica. Nato vozite v smeri Kranjske Gore do vasi Mojstrana. Sredi vasi je odcep proti dolinama Kot in Krma, po približno 500 metrih makadamske ceste pri tabli Mlačca zavijete ostro desno, po 100 metrih pa parkirate na parkirišču poleg igrišč za tenis. Od tu dalje pelje kakšnih 300 metrov dolga pešpot ob potoku in že ste v središču soteske Mlačca.

Kaj vas tam čaka? Ledeno kraljestvo, Snežna Kraljica in žive jaslice v ledu!

Tudi letos si lahko ogledate skulpture ledenega kraljestva, osvetljene s sojem bakel in lanternic. Ali pa se skupaj s Snežno Kraljico povzpnete na njen ledeni prestol in nekaj trenutkov vladate ledenemu kraljestvu, nato pa skupaj z Ledeno Princeso ustvarite gozd izpolnjenih želja.

Sprehodite se lahko med v led odetimi drevesi, prosojnimi ledenimi zavesami, ledenimi vrtnicami, brvmi, potočki, jezerci, rudnikom ledenih sveč in vodometom želja do velike kristalne dvorane ledenih slapov, kjer lahko pogledate gledališko predstavo Žive jaslice v ledenem kraljestvu.

Urnik predstav in vstopnice

Predstavo Žive jaslice v ledenem kraljestvu si lahko ogledate med 25. in 30. 12. 2019 ob 16., 17. in 18. uri. Rezervacije niso potrebne, ker število obiskovalcev ni omejeno; razen za organizirane avtobusne prevoze. Cena vstopnic: 14 evrov za odrasle, 8 evrov za otroke in 2 evra za predšolske otroke.

Žive jaslice v ledu je pravi ledeni spektakel, ki obsega tudi plezalne, glasbene, plesne in ognjene točke. V njej se vam bo v 45 minutah predstavilo 22 igralcev v derezah.

Predstavo si lahko ogledate pred kuliso 25-metrskih ledenih slapov, nad katerimi poleti mala deklica Hana, devetletni leteči angelček. Pred vami bodo oživeli dobro znani liki božične zgodbe: Marija in Jožef, ki bosta negotovo iskala prenočišče pri bogatih gostilničarjih in bosta našla zavetje v pastirski koči, kamor se pridejo detetu poklonit sveti trije kralji in mu milozvočno zapojejo angeli. V idilo poseže rimski vojak, pred katerim sveta družinica pobegne v Egipt, prerok pa nam sporoči, da so se srečno vrnili domov.

Krožna pot vas bo popeljala do poslednjih postaj ledenega kraljestva. Žive ovčke vam bodo zablejale ob stacionarnih jaslicah, najmlajšim pa bodo pomežiknili dobro znani risani junaki. Skupaj z njimi se lahko fotografirate ali odigrate kakšno igrico. Na poti domov pa ne pozabite še na galerijo stacionarnih jaslic. In še to, toplo se oblecite!

Foto: Iztok Medja (naslovna fotografija) in Žiga Vogrin

PREBERITE ŠE: Božične tradicije, za katere ne boste verjeli, da smo jih ukradli Nemcem

Prvomajski izlet: Na Golico, ki so jo posule narcise

Plavški Rovt, Planina pod Golico in Golica pohodnike in ljubitelje narave tudi letos vabijo v cvetočo pravljico narcis, ki je že pobelila pobočja planin.

Če na Veliki planini občudujemo razcvet žafranov, se pohodniki, ki obožujete omamni vonj narcis, ta mesec lahko odpravite nad Jesenice v zahodne Karavanke. Pobočja Planine pod Golico so se namreč odela v zaščitene bele narcise, ki jih domačini imenujejo tudi ključavnice.

Narcise že cvetijo!

V Plavškem Rovtu je v teh dneh vse pognalo in v naslednjih dneh že lahko pričakujemo bele poljane. Najprej torej v Plavškem Rovtu, kasneje v Planini pod Golico, nazadnje pa še na Golici in Rožci,” so nam sporočili iz Turističnega društva Golica. Narcise zaradi različnih nadmorskih višin in vremenskih razmer cvetijo postopoma, največ pa jih boste ujeli prav v teh dneh in do konca meseca aprila in v maj.

Narcis nikar ne trgajte, saj so zaščitene!

Gorska narcisa je zavarovana rastlinska vrsta, zato je prepovedano njihovo uničevanje, zlasti trganje, rezanje, ruvanje … Med obiskom jih zato občudujte z očmi! Verjetno pa ni treba posebej poudarjati, da si jih ne nabirajte za v domačo vazo in se z njimi NE fotografirajte tako, da se mednje kar uležete …

Golica, tista, o kateri pojejo Avseniki

Od belih pobočij se lahko povzpnete še do Golice, po kateri nosi ime tudi slavna polka Slavka Avsenika. Planina je na 980 metrih nadmorske višine, od tod vodi najkrajša od poti proti Golici. Do Koče na Golici (1582m) je v povprečju uro in pol hoje, ob tu pa prek golih planjav še pol ure vzpona do Golice (1835), od koder se razlega čudovit razgled na avstrijsko Vrbsko jezero in Celovec na eni in Julijce in Kamniško-Savinjske Alpe na drugi strani.

Ujamete lahko tudi dogodek Miss narcis 2019

Tako kot vsako leto, bodo tudi letos izbrali najlepšo med najlepšimi – miss narcis. Dogodek lahko ujamete v soboto, 18. maja 2019 ob 14. uri na prireditvenem prostoru v Planini pod Golico. Več o dogodku preberite na njihovi Facebook strani (TUKAJ). 

Ne pozabite na planinsko opremo

Seveda ne pozabite na primerno planinsko opremo – dobre čevlje, športna oblačila, nahrbtnik s pijačo in malico – ki jo sicer lahko med majem in septembrom dobite tudi v koči, narcise pa občudujte tako, da ohranite naravne lepote slovenskih biserov.

 Foto: Shutterstock/Aleš Krivec

PREBERITE ŠE:

Ideja za izlet: Velika planina in njena vijoličasta odeja žafranov

Popolno darilo: Razvajanje na Gorenjskem za odlično ceno

Praznična obdarovanja nas vedno malo pogrejejo – sploh, če jih lahko izkoristimo v dvoje. Našli smo odlično dvodnevno akcijo za popoln oddih na Gorenjskem – to je Lambergh Chateau & Hotel!

V Lambergh Chateau & Hotel se lahko podate po ugodni ceni, saj je Megabon pripravil dvodnevni popust na nakup darilnega bona. Za nočitev za dve osebi v Lambergh Chateau & Hotelu boste odšteli 89 evrov! Akcija traja do 12. 12., do 12. ure.

Očarala vas bo ponudba prestižno opremljenega hotela Lambergh Chateau & Hotel, kjer se lahko razvajate v wellnessu, zaplavate v bazenih z razgledom na naravo ali pa se sproščate v jacuzziju. In če bi se radi še bolj pregreli? Tu vas čakajo še turška, finska ali infrardeča savna!

Osupljiv razgled na Julijske Alpe in zasneženi Triglav

Navdušil vas bo tudi renesančni dvorec, očaral pa pogled skozi okno hotela. Tam se vam namreč odpira osupljiv razgled na Julijske Alpe in zasneženi Triglav ter na grajski vrt in konje, ki se pasejo v ogradi tik ob posestvu.

Kako do tja?

Ko zapeljete z gorenjske avtoceste, v smeri proti Radovljici, vas usmerjevalne table hitro pripeljejo v Dvorsko vas – idilično alpsko vasico, kjer na obronkih gozda spokojno počivata romantičen dvorec in butični hotel – dobrodošli v Lambergh Chateau & Hotel. 

Foto: Megabon

PREBERITE ŠE: Kam na oddih? Na kraljevsko razvajanje na Gorenjsko!

Kam na oddih? Na kraljevsko razvajanje na Gorenjsko!

Kam na oddih? Na kraljevsko razvajanje na Gorenjsko!

Prvi sneg je skopnel, a brez skrbi, kmalu bo nova pošiljka. Nekateri so izredno navdušeni nad tem, drugi pa ne ravno najbolj … Vsem pa razkrijemo skrivnost, kako omiliti zimo. Imamo odlično ponudbo za Wellness razvajanje v Lambergh Chateau & Hotel!

Begunje na Gorenjskem vabijo v svoj objem

Uživajte v spokojnem okolju in raziščite vse stvari, ki jih ponuja ta regija. V idiličnem in intimnem okolju, kjer kraljujejo narava, mir in sproščeno vzdušje. Prednost te vasice je tudi to, da se lahko hitro zapeljete do starega mestnega jedra Radovljice ali pa do edinstvenega Blejskega jezera. Verjetno pa ste že vsi slišali za Muzej talcev, ki se ga nedvomno izplača pogledati.

Lambergh Chateau & Hotel

Ste razpoloženi za brezčasno eleganco? Ali se mogoče želite sprostiti in doživeti kulinarične in wellness počitnice, o katerih ste vedno sanjali? Ko zapeljete z gorenjske avtoceste, v smeri proti Radovljici, vas usmerjevalne table hitro pripeljejo v Dvorsko vas, idilično alpsko vasico, kjer na obronkih gozda spokojno počivata romantičen dvorec in butični hotel Lambergh Chateau & Hotel 4*!

Popoln odklop od vseh tegob, stresa in skrbi

Lambergh Chateau & Hotel  vam nudi vse, kar potrebujete, da si napolnite baterije, povrnete zdravje in izboljšate počutje. V hotelu, kjer so sobe luksuzno opremljene, je zagotovljeno doma udobje. Vemo pa, kaj vas bo še bolj navdušilo. Renesančni dvorec! Začaral vas bo s svojo nostalgično lepoto iz preteklosti, medtem ko vas bo sodoben hotel napolnil s svežino moderne preprostosti in minimalistične elegance. Vse sobe so čudovito opremljene, pogled skozi okno pa vas bo pustil brez besed – osupljiv razgled na Julijske Alpe in zasneženi Triglav, na grajski vrt ter na konje, ki se pasejo v ogradi tik ob posestvu.

Wellness & Spa center Lambergh

Pika na i je vsekakor čudovit wellness, ki ponuja vse, kar potrebujete za učinkovito sprostitev ter očiščenje telesa in duha. Wellness & Spa center Lambergh je ravno prav velik, predvsem pa skrbi za občutek topline in domačnosti. Lahko zaplavate v krasnih bazenih, ki nudijo neponovljiv pogled na naravo ali pa se sproščate v jacuzziju. Idealen pa je tudi za vse ljubitelje savne! Turška, finska ali infrardeča? Katera pa je vam najljubša? Katerokoli boste izbrali, sprostitev je zagotovljena!

Za vse gurmane

V Lambergh Chateau & Hotelu lahko uživate v kulinariki, ki bo razvajala vaše brbončice. V restavraciji Lambergh se meniji nenehno prilagajajo sezoni in ponujajo inovativne kulinarične podvige, ki izhajajo iz tradicionalnih lokalnih jedi s pridihom sodobnosti in nepogrešljive kuharske kreativnosti. Harmonija okusov doseže svojo popolnost šele takrat, ko se zlije s pravo žlahtno kapljico. Gostom izbor ustrezne vinske spremljave priporoča izkušeni sommelier, ki se z veseljem pogovori z vsakim gostom ter mu svetuje glede na njegove želje in okus.

Kje najti najboljši paket?

Na Megabonu dobite super paket za 2 noči s polpenzionom, kopanjem, uporabo jacuzzija in savn. Kaj je še prednost tega paketa? Unovčljivost do konca marca in super nizka cena! Ne zamudite te MEGA priložnosti in KLIKNITE TUKAJ!

Avtor: Ajla Kovačević
Foto:
Lambergh Chateau & Hotel

PREBERITE ŠE:

Umag: Romantika v hotelu s petimi zvezdicami, ki je namenjen samo odraslim

Ideja za zelen oddih: Bohinj in njegove lepote

Bohinj je ponosna zelena dolina v osrčju Triglavskega parka in Julijskih Alp, ki je znan tudi po svojih številnih atrakcijah. Ali ni ravno to tisto, kar obožujemo pri naši zeleni Sloveniji? Da so nam vse te dih jemajoče atrakcije na dosegu roke in jih lahko obiščemo kadarkoli?

Atrakcije, ki privlačijo prav vse

Verjetno vas je že veliko obiskalo spektakularen slap Savica, vklenjen v prepadne stene Komarče. Vsekakor pa bi bilo škoda, da ne obiščete korit Mostnica in Doline Voje, ki sta popoln dokaz o ustvarjalnosti narave. In seveda najbolj znana naravna znamenitost – veličastno Bohinjsko jezero.

Bohinj – ponosen na največje naravno jezero v Sloveniji

Ste vedeli, da je Bohinjsko jezero največje naravno jezero v Sloveniji? Popolnoma jasno nam je, zakaj privablja ogromno število tako turistov kot tudi domačinov, saj je tako izjemna naravna danost v naravi, kakor tudi bogat vir priložnosti za številne aktivnosti. V toplejših mesecih lahko plavate, se vozite s čolnom, lovite ribe, se potapljate ali si privoščite panoramsko vožnjo z ladjo, pozimi pa se včasih ponudi tudi možnost drsanja.

Čudovit ekološki hotel

Za toliko atrakcij pa nikakor ni dovolj en dan! Priporočamo nastanitev v priljubljenem Bohinj Eco Hotelu, ki se prav tako ponaša z naravnimi materiali in je znan kot prvi ekološki hotel v Sloveniji! Vsekakor vas bodo navdušila ogromna okna, od stropa do tal, ki nudijo dih jemajoči pogled na Julijske Alpe. Neizmerno zabavo vam bo nudil Vodni park Bohinj, kjer se lahko sproščate v whirpoolih, bazenih in savnah. Če ste pa bolj aktivnega duha, verjamemo, da vas bodo razveselile plezalne stene nad bazeni. Niti gurmani ne bodo ostali ravnodušni, saj se hotel ponaša s slovensko in mednarodno kulinariko ter s posebnimi vegetarijanskimi in nizkokaloričnimi jedmi, pripravljenimi iz ekoloških sestavin lokalnega izvora.

Bi se vam prilegel takšen sproščujoč oddih v naravi in zelenju? Veste, kje najdete najbolj ugoden paket v 4* Bohinj Eco Hotelu? Na Megabonu – 1 nočitev v Superior sobi za 2 osebi z zajtrkom, kopanjem in savno za samo 129 €! (PONUDBO PREVERITE TUKAJ).

AVTOR: Ajla Kovačević
FOTO: Shutterstock in Bohinj Eco Hotel

PREBERITE ŠE:

Izlet na deževen vikend: V Kranjsko Goro!

Hotel na Bledu z nepozabnim razgledom na jezero in grad

Bled je ena najbolj priljubljenih slovenskih izletnih destinacij, ki s svojo očarljivo kuliso privlači tudi številne turiste. Ena od njenih najbolj fotografiranih točk je zagotovo jezero z edinim otokom v Sloveniji, mi pa smo našli kotiček, od koder se ta odlično vidi iz udobnega wellnessa.

Po kaj na Bled? Posladkajte se s pristno kremno rezino, se odpravite na dobrih šest kilometrov dolg sprehod okoli ledeniškega jezera ali pa se povzpnite do še enega simbola Bleda, ki se nad jezero dviga 130 metrov visoko, kjer na mogočni strmi skali stoji Blejski grad.

Hotel in spa z razgledom na domače lepote

Prav ta grad, jezero pod njim in vrhove gora v ozadju lahko ujamete s Hotela Kompas, ki stoji na manjši vzpetini v samem središču mesta. Zgrajen v značilnem alpskem slogu se harmonično vklaplja v svojo naravno okolico, ki jo zaznamujejo visoke planote in julijski vršaci. Posebej očarljiva je hotelska terasa, tam pa lahko zaplavate v zastekljenem bazenu z razgledom ali skočite v masažni bazen in finsko, turško ali infrardečo savno. Vstop v bazen in uporaba masažnega bazena sta za goste, nastanjene v Hotelu Kompas, brezplačna.

Hotel Kompas Bled, 2 nočitvi s polpenzionom in wellness centrom za 2 osebi: 198 evrov

Foto: Hotel Kompas Bled

PREBERITE ŠE:

Planšarija Dolga njiva: svež gorski zrak, odlični žganci in mali živalski vrt

Izlet: Klopca nad Bledom, ki je preplavila Instagram

 

Kaj se na Krvavcu dogaja, ko sneg skopni?

Krvavec je ena priljubljenih točk za zimske športne aktivnosti, nič manj pa ni zanimiv niti v toplejšem delu leta. Ko se sneg umakne s planine, se ta obarva v zeleno, smučišča pa zamenjata šopek pohodniških tur in poletni park s številnimi aktivnostmi.

Izlet z razgledom na Ljubljansko kotlino in Alpe

Do izhodišča za pohodništvo, kolesarjenje in adrenalinske podvige, tako kot pozimi, tudi poleti vozi kabinska žičnica, na katero vstopite na postaji tik ob urejenem brezplačnem parkirišču. Ta vas v slabih desetih minutah prepelje s 602 na 1450 metrov nadmorske višine, med vožnjo pa se vam odpre osupljiv pogled na Ljubljansko kotlino in Julijske ter Kamniško-Savinjske Alpe. Žičnica v zgodnji sezoni obratuje vsak dan od 14. do 19. ure, torke in četrtke še uro dlje, ob vikendih pa se park odpre še prej – ob 9. uri. V glavni poletni sezoni, torej od 23. junija naprej se tudi urnik med tednom poenoti s tistim med konci tedna.

UGODNO: Nočitev z zajtrkom v hotelu Krvavec, uporaba savne in vstopnica v Poletni park Krvavec le 62 evrov!

Poletni park Krvavec za ljubitelje adrenalina

Poletni park ponuja več različnih aktivnosti – pustolovski park, plezalni stolp, slackline, tube, frizbi golf, trampoline, lokostrelstvo … Na Krvavcu vas po zimski sezoni pričaka pustolovski park s poligonom in ovirami, ki vodijo skozi gozd. Svoje ravnotežje lahko preverite na slacklinu, elastični vrvi, napeti med drevesi, adrenalin po žilah si lahko poženete tudi s spustom s tubo ali na plezalnem stolpu, preizkusite pa se lahko tudi v lokostrelstvu ali frizbi golfu. Po tlakovani poti se lahko tudi spustite z gorskimi go-karti ali skiroji, ljubitelji adrenalina pa lahko skočite še na gorsko kolo. Park do 31. julija obratuje ob sobota in nedeljah od 10. do 18. ure, od 1. do 31. avgusta pa ob enakih urah vse dni v tednu.

Bike park z največjo višinsko razliko v spustih

Krvavec je priljubljen tudi med navdušenci nad spusti na dveh kolesih. Ponaša se s 27 kilometri označenih kolesarskih poti in spustov za vse okuse ter stopnje kolesarskega znanja, hkrati pa se lahko pohvali tudi z največjo višinsko razliko v spustih med Bike parki v Sloveniji.

Jadralno padalstvo za ljubitelje ptičje pespektive 

Izjemen panoramsko pogled lahko ujamete tudi z jadralnega padala. Krvavec je priljubljeno vzletišče, ki omogoča dolge spuste, hkrati pa vam na vrh ni treba preveč pešačiti, saj do tja vodi žičnica. Organizirajo tudi tandemske polete, za tiste, ki se z jadralnim padalom srečujete prvič.

Idilično izhodišče za pohodnike

Nenazadnje se Krvavec v poletnem času prelevi tudi v pravo oazo za pohodnike. Od tod vas lahko ponese na ture na Kompotelo, Kalški greben, Kokrško sedlo in Cojzovo kočo. Vedno bolj priljubljena pa je tudi nordijska hoja, vadba, pri kateri s pravilno uporabo palic pri hoji lahko spodbudimo kar 90 odstotkov vseh mišic v telesu.

UGODNO: Nočitev z zajtrkom v hotelu Krvavec, uporaba savne in vstopnica v Poletni park Krvavec le 62 evrov!

We RIDE tomorrow? ?: @sandi.bertoncelj

A post shared by Bike Park Krvavec (@bikeparkkrvavec) on

What's your favourite side? Our's is sideways?

A post shared by Bike Park Krvavec (@bikeparkkrvavec) on

Kamorkoli vas ta konec tedna že zanese, svojih utrinkov na Instagramu ne pozabite opremiti z oznako #Vandraj ali nas označite s tagom @Vandraj.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

Vandraj namig: Trije ugodni hoteli na slovenski obali (nočitev s polpenzionom že za 44 evrov!)

 

INTERVJU: Mala Poštast Mici, tista Gorenjka, ki je noro zaljubljena v gore

Tokrat smo klepetali z Andrejo Jakopič, Gorenjko, ki je skoraj nihče ne pokliče po tem imenu. Raje je Mala Poštast Mici, tista Mici, ki nas na Instagramu vsakič znova navduši z osupljivimi fotografijami trenutno zasneženih gora.

Andreja je večinoma kar Deja oziroma Mici. Je jesenski otrok z Gorenjske, ki kruh služi kot pravnica v visokotehnološkem podjetju v Ljubljani. V prostem času rada razgraja po svetu in diha gorski zrak. Obožuje nova obzorja, modre ledenike, zasnežene smreke in črno kavo, njen Instagram profil pa je eden tistih, ki nam daje navdih, da se skotalimo z domače zofe in gremo v svet – najraje v hribe!

O vrhovih, fotografiranju le-teh in tem, da so gore in ljubezen do njih Gorenjcem že zapisani v genih, smo poklepetali v tokratnem Vandraj intervjuju.

Od kod ljubezen do gorskih vrhov?

Večkrat se rada pošalim, da imamo Gorenjci ljubezen do narave in gora zapisano že v svojih genih. Ko sem bila mlajša, me je bilo treba večkrat “zvleči” v hribe, sedaj pa velikokrat slišim: “Ali ne bi raje malo doma počivala?” (smeh)

Kakšne podobe najpogosteje lovite v objektiv?

Zelo redko kaj lovim, ker potem običajno nič ne ujamem (smeh). Raje vse prepustim naključju in na lokaciji, na kateri se nahajam, glede na dane razmere fotografiram tisto, kar me takrat najbolj prevzame. Kadar grem v hribe, so to utrinki s poti: okoliški vrhovi, rože, drevesa, reke, jezera in pa seveda ljudje, ki so z mano. Veliko je odvisno tudi od mojega počutja in motivacije. Včasih preprosto raje uživam v trenutku in pustim fotoaparat v nahrbtniku.

Kaj pri fotografiji vas najbolj navdušuje in kaj vas je potegnilo v njen svet?

Fotografijo obožujem že od malih nog. V osnovni šoli sem celo potihem upala, da bo to nekoč moj poklic, pa me je odneslo čisto v druge vode. Pri fotografiji me navdušuje predvsem to, da včasih lahko pove, kar besede ne morejo. Je način opazovanja, zaznavanja in izražanja. Popelje nas v trenutek iz preteklosti, ki smo ga z njo ujeli in obudi naše takratne občutke. V prihodnje si ponovno želim več fotografirati z analognim fotoaparatom, saj so nas digitalni fotoaparati kar malo “razvadili”, ker dajejo praktično neomejene možnosti glede števila fotografij. Takoj lahko preveriš, kakšno fotografijo si naredil in če nisi zadovoljen, lahko narediš novo. Pri filmu tega ni. Poleg tega pogrešam tisto pričakovanje, ki te prevzame, ko film neseš v razvijanje in potem nekaj časa čakaš, da končno vidiš svoje izdelke.

Od kod se je vzel hashtag #AnkerAnbenga?

Ideja se je porodila pred dobrim letom na eni izmed skupnih tur s prijatelji. Če se prav spomnim, smo po prvem jesenskem sneženju še pred sončnim vzhodom “gazili” proti Kompoteli v Kamniško-Savinjskih Alpah in uživali v dejstvu, da smo lahko sami in v miru, obkroženi z belimi vrhovi, pozdravili nov dan.

Top tri najbolj fotogenične gorske destinacije v Sloveniji?

Vse, kar se nahaja levo in desno na relaciji jezero Jasna – prelaz Vršič. Verjemite, gre za več kot samo tri destinacije (smeh).

Katere destinacije po svetu so na seznamu želja, ki jih želite ujeti?

Definitivno si ponovno želim obiskati Nepal, zelo visoko na seznamu želja so še Islandija, Aljaska, Peru, Bolivija, Čile in Pakistan.

Vaše delo na Instagramu spremlja skoraj 13 tisoč sledilcev. Kaj je ključno za grajenje uspešnega profila z odzivno bazo sledilcev?

O tem nikoli nisem preveč razmišljala. Instagram profil imam že od leta 2012. Sprva se je na njem znašlo marsikaj, nato pa je vse bolj začela prevladovati gorska tematika. Mogoče je razlog ravno v tem, da je bil moj profil v času, ko Instagram v Sloveniji še ni bil tako popularen, eden prvih s tako vsebino. K njegovi prepoznavnosti zagotovo pripomore tudi kvaliteta fotografij in seveda motivi na njih. In verjetno dejstvo, da se ne jemljem preveč resno.

Foto: arhiv Andreje Jakopič

 

PREBERITE ŠE:

INTERVJU: Gap year v Avstraliji Lane Mazzini

Mal na zrak: Fantje, ki rešujejo večno dilemo, kam na izlet

Izlet: Klopca nad Bledom, ki je preplavila Instagram

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.