Prvomajski izlet: Na Golico, ki so jo posule narcise

Plavški Rovt, Planina pod Golico in Golica pohodnike in ljubitelje narave tudi letos vabijo v cvetočo pravljico narcis, ki je že pobelila pobočja planin.

Če na Veliki planini občudujemo razcvet žafranov, se pohodniki, ki obožujete omamni vonj narcis, ta mesec lahko odpravite nad Jesenice v zahodne Karavanke. Pobočja Planine pod Golico so se namreč odela v zaščitene bele narcise, ki jih domačini imenujejo tudi ključavnice.

Narcise že cvetijo!

V Plavškem Rovtu je v teh dneh vse pognalo in v naslednjih dneh že lahko pričakujemo bele poljane. Najprej torej v Plavškem Rovtu, kasneje v Planini pod Golico, nazadnje pa še na Golici in Rožci,” so nam sporočili iz Turističnega društva Golica. Narcise zaradi različnih nadmorskih višin in vremenskih razmer cvetijo postopoma, največ pa jih boste ujeli prav v teh dneh in do konca meseca aprila in v maj.

Narcis nikar ne trgajte, saj so zaščitene!

Gorska narcisa je zavarovana rastlinska vrsta, zato je prepovedano njihovo uničevanje, zlasti trganje, rezanje, ruvanje … Med obiskom jih zato občudujte z očmi! Verjetno pa ni treba posebej poudarjati, da si jih ne nabirajte za v domačo vazo in se z njimi NE fotografirajte tako, da se mednje kar uležete …

Golica, tista, o kateri pojejo Avseniki

Od belih pobočij se lahko povzpnete še do Golice, po kateri nosi ime tudi slavna polka Slavka Avsenika. Planina je na 980 metrih nadmorske višine, od tod vodi najkrajša od poti proti Golici. Do Koče na Golici (1582m) je v povprečju uro in pol hoje, ob tu pa prek golih planjav še pol ure vzpona do Golice (1835), od koder se razlega čudovit razgled na avstrijsko Vrbsko jezero in Celovec na eni in Julijce in Kamniško-Savinjske Alpe na drugi strani.

Ujamete lahko tudi dogodek Miss narcis 2019

Tako kot vsako leto, bodo tudi letos izbrali najlepšo med najlepšimi – miss narcis. Dogodek lahko ujamete v soboto, 18. maja 2019 ob 14. uri na prireditvenem prostoru v Planini pod Golico. Več o dogodku preberite na njihovi Facebook strani (TUKAJ). 

Ne pozabite na planinsko opremo

Seveda ne pozabite na primerno planinsko opremo – dobre čevlje, športna oblačila, nahrbtnik s pijačo in malico – ki jo sicer lahko med majem in septembrom dobite tudi v koči, narcise pa občudujte tako, da ohranite naravne lepote slovenskih biserov.

 Foto: Shutterstock/Aleš Krivec

PREBERITE ŠE:

Ideja za izlet: Velika planina in njena vijoličasta odeja žafranov

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.