Golica: Na izlet do cvetočih narcis letos malo drugače

Na ogled cvetočih narcis v Plavškem Rovtu, Planini pod Golico in na Golici, se bomo letos odpravili z več spoštovanja do okolja – z javnim prevozom.

Če na Veliki planini občudujemo razcvet žafranov, se pohodniki, ki obožujete omamni vonj narcis, lahko odpravite nad Jesenice v zahodne Karavanke. Pobočja Planine pod Golico so se odela v zaščitene bele narcise, ki jih domačini imenujejo tudi ključavnice. Plavški Rovt, Planina pod Golico in Golica pohodnike in ljubitelje narave tudi letos vabijo v cvetočo pravljico narcis, ki pa je zaradi pozne snežne odeje letos pobočja planin posula malo kasneje kot običajno.

Ko izgine bela odeja snega, se nariše bela odeja narcis

Narcise trenutno cvetijo v srednjih nadmorskih legah, npr. v Javorniškem Rovtu in Planini pod Golico, na rovtih pod Golico, v nižjih legah (Plavški Rovt) je višek cvetenja že mimo. Na Golici se narcise šele odpirajo, so sporočili iz Turističnega društva Golica. Vsi gostinski obrati vključno s Kočo na Golici so odprti in vas pričakujejo. Planinske poti na Golico so z ustrezno planinsko opremo normalno prehodne, še dodajajo.

Zaradi porasta avtomobilov bo letos vozil brezplačen javni promet

Travniki cvetočih narcis vsako leto v vasi pod Golico privabijo številne obiskovalce. Po lanskih slabih izkušnjah z množico avtomobilov so se letos na Jesenicah odločili, da med majskimi vikendi cesti na Planino pod Golico in Javorniški Rovt zaprejo za osebna vozila ter za obiskovalce organizirajo brezplačen javni prevoz. Cesta bo sicer prevozna za domačine. Parkiranje bo zagotovljeno v središču Jesenic za občinsko stavbo, od koder bo vozil brezplačni avtobus. Tam bo tudi informacijska točka, na kateri bodo obiskovalci prejeli letake z voznim redom in gostinsko ponudbo.

Večje težave so se namreč pojavile že lanskega maja, ko zaradi epidemije ni bilo javnega prevoza in se je veliko obiskovalcev do travnikov odpravilo z osebnimi vozili. Prišlo je celo do tega, da je bilo v enem trenutku na kratki razdalji več kot 500 avtomobilov, in da je bila cesta povsem neprevozna. Tako je bil onemogočen dostop tudi domačinom.

Narcis nikar ne trgajte, saj so zaščitene!

Gorska narcisa je zavarovana rastlinska vrsta, zato je prepovedano njihovo uničevanje, zlasti trganje, rezanje, ruvanje … Med obiskom jih zato občudujte z očmi! Verjetno pa ni treba posebej poudarjati, da si jih ne nabirajte za v domačo vazo in se z njimi NE fotografirajte tako, da se mednje kar uležete …

Golica, tista, o kateri pojejo Avseniki

Od belih pobočij se lahko povzpnete še do Golice, po kateri nosi ime tudi slavna polka Slavka Avsenika. Planina je na 980 metrih nadmorske višine, od tod vodi najkrajša od poti proti Golici. Do Koče na Golici (1582m) je v povprečju uro in pol hoje, ob tu pa prek golih planjav še pol ure vzpona do Golice (1835), od koder se razlega čudovit razgled na avstrijsko Vrbsko jezero in Celovec na eni in Julijce in Kamniško-Savinjske Alpe na drugi strani. Kam na izlet? Golica kliče!

FOTO: UNSPLASH/Pika Žvan

PREBERITE ŠE: BLED in top 10 idej za malo drugačno dogodivščino

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Prvomajski izlet: Na Golico, ki so jo posule narcise

Plavški Rovt, Planina pod Golico in Golica pohodnike in ljubitelje narave tudi letos vabijo v cvetočo pravljico narcis, ki je že pobelila pobočja planin.

Če na Veliki planini občudujemo razcvet žafranov, se pohodniki, ki obožujete omamni vonj narcis, ta mesec lahko odpravite nad Jesenice v zahodne Karavanke. Pobočja Planine pod Golico so se namreč odela v zaščitene bele narcise, ki jih domačini imenujejo tudi ključavnice.

Narcise že cvetijo!

V Plavškem Rovtu je v teh dneh vse pognalo in v naslednjih dneh že lahko pričakujemo bele poljane. Najprej torej v Plavškem Rovtu, kasneje v Planini pod Golico, nazadnje pa še na Golici in Rožci,” so nam sporočili iz Turističnega društva Golica. Narcise zaradi različnih nadmorskih višin in vremenskih razmer cvetijo postopoma, največ pa jih boste ujeli prav v teh dneh in do konca meseca aprila in v maj.

Narcis nikar ne trgajte, saj so zaščitene!

Gorska narcisa je zavarovana rastlinska vrsta, zato je prepovedano njihovo uničevanje, zlasti trganje, rezanje, ruvanje … Med obiskom jih zato občudujte z očmi! Verjetno pa ni treba posebej poudarjati, da si jih ne nabirajte za v domačo vazo in se z njimi NE fotografirajte tako, da se mednje kar uležete …

Golica, tista, o kateri pojejo Avseniki

Od belih pobočij se lahko povzpnete še do Golice, po kateri nosi ime tudi slavna polka Slavka Avsenika. Planina je na 980 metrih nadmorske višine, od tod vodi najkrajša od poti proti Golici. Do Koče na Golici (1582m) je v povprečju uro in pol hoje, ob tu pa prek golih planjav še pol ure vzpona do Golice (1835), od koder se razlega čudovit razgled na avstrijsko Vrbsko jezero in Celovec na eni in Julijce in Kamniško-Savinjske Alpe na drugi strani.

Ujamete lahko tudi dogodek Miss narcis 2019

Tako kot vsako leto, bodo tudi letos izbrali najlepšo med najlepšimi – miss narcis. Dogodek lahko ujamete v soboto, 18. maja 2019 ob 14. uri na prireditvenem prostoru v Planini pod Golico. Več o dogodku preberite na njihovi Facebook strani (TUKAJ). 

Ne pozabite na planinsko opremo

Seveda ne pozabite na primerno planinsko opremo – dobre čevlje, športna oblačila, nahrbtnik s pijačo in malico – ki jo sicer lahko med majem in septembrom dobite tudi v koči, narcise pa občudujte tako, da ohranite naravne lepote slovenskih biserov.

 Foto: Shutterstock/Aleš Krivec

PREBERITE ŠE:

Ideja za izlet: Velika planina in njena vijoličasta odeja žafranov

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.