Rovaniemi: Na Severni pol k jelenom in Božičku v naročje

Pred nami je najbolj čaroben čas v letu. Kaj pa, če bi ga preživeli tam, od koder to čarobno vzdušje prihaja? Danes se bomo podali na Severni pol, na Finsko, v mesto Rovaniemi, kjer s svojimi škrati in jeleni prebiva Božiček.

Če si v zimskem času želite doživeti božično vzdušje v pravem pomenu besede, se odpravite na Severni pol. Sever Evrope, kjer boste v tem letnem času deležni le dobrih štirih ur dnevne svetlobe, pa sploh ni tako temačen, kot bi si lahko sprva mislili. Božične lučke se namreč svetijo povsod, kamor seže vaše oko, prav tako pa mesto razsvetljuje aurora borealis, severni sij, ki v zelenih, modrih in vijoličnih odtenkih pleše po nočnem nebu. Rovaniemi

Pristanek v Rovaniemiju vas bo najprej pretresel z nizkimi temperaturami. Te se namreč tu gibljejo krepko pod ničlo, a zdi se, da mraz lokalcev ne moti preveč. Med tem, ko se boste vi oblečeni kot čebula v mnogih slojih in najtoplejših plaščih komaj premikali po mestu, Finci brez težav kolesarijo v kavbojkah z luknjami pri kolenih. V snegu, ledu in temi. A brez skrbi, turistične točke v mestu bodo poskrbele za vse tiste, ki ste s seboj prinesli pretanko budno. Opremili vas bodo s toplimi kombinezoni, pletenimi nogavicami, skibuckami in drugo zimsko opremo, brez katere boste v Rovaniemiju precej premraženi. Rovaniemi

Arktični krog in božična pravljica Rovaniemi

A to, da je na Severu mraz, verjetno že veste. Zato je najbolje, da se odpravimo v Božičkovo vas, od leta 1985 uradni naslov, kjer prebiva gospod Božiček. Vas se nahaja na robu arktičnega kroga. Ko boste prestopili črto, ki se vije pred vhodom v Božičkovo hišo, boste tudi uradno vstopili v arktični krog. Hkrati pa tudi v božično pravljico v pravem pomenu besede.

Sneg, lučke, jeleni, ledene skulpture, božične stojnice … Pravljično mesto je zasnovano tako, da se bodo ob vstopu vanj oči zasvetile tako otrokom kot odraslim. V središču vasi se nahaja Božičkova hiša, kjer dobri mož vsak dan sedi na svojem velikem lesenem stolu in pričakuje goste od blizu in daleč. Božička seveda lahko spoznate, se mu usedete v naročje ter se z njim tudi fotografirate.

Vprega huskijev in severnih jelenov Rovaniemi

Prav tako zanimiva je tudi ledena dežela, kjer lahko v družbi ledenih skulptur pojeste večerjo ali pa popijete pijačo iz ledenega kozarca. V vasi lahko obiščete tudi park, kjer živijo huskiji in aljaški malamuti, psi, ki jih na Severu uporabljajo za pasjo vprego. Če želite, se lahko z njo popeljete krog po gozdu, lahko pa tudi sedete v kočijo ter se pustite vleči severnim jelenom.

Božično vzdušje pa lahko doživite tudi bližje. Na Megabonu preverite, kako ugodno na izlet na božične sejme v naši bližini.

Navdušenja nad vso to pravljično kuliso najverjetneje ne boste mogli skriti. Ne glede na starost vas bo čarobno vzdušje namreč potegnilo vase in na vaš obraz narisalo širok nasmeh, kakršnega imajo otroci, ko jim v roko seže sam gospod Božiček. Takšnih in drugačnih atrakcij je tu namreč polno, dih pa vam bo seveda vzela tudi čudovita narava. Zdi se, da iglasti gozdovi, pokriti s snegom, segajo v nedogled, ravno tja pa se boste morali odpraviti, če si boste želeli doživeti tudi eno najlepših čudes tega sveta. Da bi ujeli auroro borealis, se morate odpraviti ven iz mesta, stran od svetlobnega onesnaženja. Če boste imeli srečo in bo nebo jasno, bo v temi razsvetlila nebo neverjetna svetloba, ki vas bo pustila popolnoma brez besed. Rovaniemi

Ne pozabite zaviti še na pošto!

Če bi se dalo, bi severni sij lahko opazovali več ur, dni ali celo let, a ker na Severu verjetno ne boste dolgo, si je treba čas malce razporediti. Za obisk Rovaniemija in Božičkove dežele bo zadostovalo nekaj dni, preden pa odletite nazaj proti jugu, ne pozabite skočiti še na Božičkovo pošto, od koder lahko svojim bližnjim pošljete razglednico z Božičkovim žigom ali pa pismo pismo pošljete kar samemu dobremu možu ter mu zaupate svoje najbolj skrite želje.

Foto: Unsplash, Eva Natlačen

Preberite še: Maja Sonc: “Ljudje tam so čisto drugačni od nas.” #intervju

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.