VANDRAJ PODARJA: Predbožični izlet na Dunaj za dve osebi!

Decembrska obdarovanja so tu! In tudi Vandraj ima darilce za svoje bralce. Praznični izlet na Dunaj!

Podarjamo izlet v praznično okrašen DUNAJ za dve osebi z vključenim prevozom in vodenimi ogledi po programu! Dan izleta: 22. december.

Kako do te čudovite dogodivščine?

  1. Skočite na naš Vandraj Facebook profil (kliknite tukaj),
  2. všečkajte objavo VANDRAJ PODARJA: Predbožični izlet na Dunaj za dve osebi!,
  3. v komentarju označite osebo, za katero želite, da z vami doživi advent v avstrijski prestolnici.

Od Schönbrunna, znamenitosti mestnega središča, decembrskih stojnic in Sacher tortice!

V avstrijski prestolnici boste skočili do Schönbrunna, veličastne letne rezidence Habsburžanov, kjer je manjši vsakoletni tradicionalni božični sejem. Nato si boste ogledali mestno središče, se sprehodili po nekdanjem cesarskem dvorcu Hofburgu ter se odpravili do znamenite stolnice sv. Štefana, Državne opere, Mestne hiše in Parlamenta.

Po vodenih ogledih pa vas seveda čaka še prosto popoldne, ki ga lahko izkoristite za nakupovanje, obisk muzejev ali pa, kot se za praznični čas spodobi, obiščete praznično okrašene stojnice, spijete vročo čokolado, kuhano vino ali pa skočite na slavno Sacher torto in dunajca.

Sodelujete lahko prek Facebooka do petka, 14. decembra 2018, ko bomo izbrali srečneža, ki prejmeta adventno pustolovščino in bosta 22. decembra obiskala to čudovito mesto. Držimo pesti!

PREBERITE ŠE: Kako smo na Dunaju poslušali zvok polarnega sija

Adventni Zagreb: Ugoden izlet na najlepši praznični sejem v Evropi

Božičnih 25: Praznični Zagreb z vrhunskim razvajanjem za manj kot 100 evrov

Ste že odprli naš adventni koledar, ki ‘’visi’’ malo nižje na strani? V njem vsak dan ponujamo nova okenca s čudovitimi počitniškimi destinacijami.

Danes smo tako odprli okence številka 6, pod katerim nas je razveselila izjemna priložnost za obisk Zagreba, ki se ga v adventnem času res splača obiskati. Hrvaška prestolnica je bila namreč že večkrat nagrajena za eno najlepše okrašenih mest v božičnem času in tudi letos ne bo nič drugače.

PREBERITE še // Vse o Vandraj adventnem koledarju

Poleg sprehoda med stojnicami, ogleda svetlečih lučk in požirka toplega čaja ali kuhanega vina, pa pozimi prija tudi razvajanje telesa. Zato naj obisk Zagreba vključuje vse.

Naš adventni koledar namreč ponuja nočitev za dve osebi v štiri zvezdničnem hotelu Phoenix, kjer vama bo na voljo obisk savne in 30 minutna čokoladna masaža. Pa seveda bogat zajtrk, saj vsi vemo, kakšno veselje prikličejo hotelski zajtrki.

zagreb

In naj še izdamo po čem slovi hotel Phoenix. Gre za prvi romantični hotel s 4 zvezdicami v Zagrebu, ki je prejel prestižno nagrado svetovnega turističnega časopisa Luxury Travel Guide za najbolj romantičen hotel na Hrvaškem. Hotel Phoenix ponuja popolnoma nov koncept hotela, ki je namenjen romantičnim parom in poslovnim gostom, ki poleg nastanitve iščejo tudi uživanje in sprostitev od stresa.

VANDRAJ priporoča // Privoščita si oddih v Zagrebu za ugodnih 92 evrov

Pred obiskom adventnega Zagreba pa preberite, zakaj je advent v Zagrebu drugačen.

zagreb_shutterstock_518183212

Foto: Shutterstock in arhiv hotela

Dišeč, romantičen advent v Avstriji

Vonj po cimetu, punču, kuhanem vinu ter sladkih in drugih dobrotah, domiselno, pisano in razkošno okrasje, praznične stojnice in izložbe ter ulice, polne ljudi, nas navdajo s toplino, tudi ko zunaj pritiska mraz. V nas se naselita radost in pričakovanje; tudi, če sicer nismo navdušeni nad gnečo in nenehnim poslušanjem enih in istih prazničnih pesmi, se jih potiho veselimo, saj vemo, da je prišel čas, ki nas zbližuje – čas za razmislek, druženje, srčnost ter upanje in ideje, zazrte v prihodnost. Spremljajo ga številni sejmi, dogodki in prireditve v čast praznikom ob koncu leta.

advent-christkindlmarkt-hauptplatz-panorama-graz-tourismus-foto-fischer_jpg_3247498

FOTO: Graz Tourismus / Fischer ©

V Avstriji je temu tako že vse od srednjega veka – zato ni nič nenavadnega, da so tamkajšnji božični sejmi vsako leto množično obiskani. Stojijo na vseh večjih mestnih trgih, na njih se mešajo razni vonji in okusi, obiskovalcem se nasmihajo izbrani ročno narejeni izdelki iz raznih materialov, umetnine, izdelki lokalne pridelave, sladkarije, prigrizki, topli napitki; alpski pridih manjših mest in eleganca večjih pa skupaj z zasneženimi strehami in sijočimi lučkami prideta še bolj do izraza in ustvarita prav posebno vzdušje, ki ga ne gre zamuditi.

christkindlmarkt-graz-c-graz-tourismus-tom-lamm

FOTO: Graz Tourismus / Tom Lamm ©

Avstrijske božične sejme, ki večinoma trajajo od srede novembra do božiča, lahko obiščete, ko ste na enodnevnem izletu, ko preživljate podaljšan vikend v mestu ali ste na smučarskih počitnicah ali sprostitvenem oddihu. Na Dunaju jih je več kot dvajset: sprehodite se po parku pred pompozno mestno hišo, okušajte kulinarične dobrote ob pogledu na mesto izpred baročnega dvorca Belvedere, s tržnice na Maria-Theresienplatzu zavijte še v katerega od muzejev ali si po ogledu palače Schönbrunn privoščite skodelico punča pred njo. Praznično dogajanje romantično zaznamuje tudi okolico salzburških dvorcev in trdnjav: pred Hellbrunom stojijo bakle, otroci se lahko popeljejo s sanmi, ki jih vleče pravi jelen; izpod trdnjave Hohensalzburg, s katere se odpira čudovit pogled na mesto, odmevata zborovsko petje in zvok godbe na pihala, pestro pa je tudi ob romarski cerkvi v okrožju St. Leonhard, kjer diši po kostanju in tradicionalnih medenjakih.

Fußgängerzone Graben mit Pestsäule bei Weihnachtsschmuck

FOTO: Österreich Werbung / Volker Preusser ©

Domača kulinarika je na pokušino tudi na najstarejši božični tržnici v Gradcu, v frančiškanski četrti, ter na grajskem hribu, sveže piškote pa ob delih nadebudnih okoliških umetnikov ponujajo tudi v muzejski četrti Joanneum, ki zaradi izbire glasbe – alternativne in elektronske – tako kot Paradeishof privablja predvsem mlajšo populacijo. Karmeliterplatz vsako leto popestri drsališče, Färberplatz umetniška tržnica, najlepše graško renesančno dvorišče Landhaushof pa gosti ledene jaslice v naravni velikosti. V pravljičnem linškem Volksgartnu jaslice oživijo in se prelevijo v igro s posebnimi učinki in glasbeno spremljavo, Innsbruck pa slovi po enih najlepših božičnih sejmov v alpski regiji. Praznični utrip v Avstriji je nekaj, kar morate doživeti vsaj enkrat v življenju – ali pa vsaj na vsake toliko.

00000030419-wiener-eistraum-rathausplatz-oesterreich-werbung-wolfgang-zajc

FOTO: Österreich Werbung / Wolfgang Zajc ©

00000030910-weihnachtsmarkt-salzburg-oesterreich-werbung-bryan-reinhart

FOTO: Österreich Werbung / Bryan Reinhart ©

00000029087-adventmarkt-in-wien-rathausplatz-oesterreich-werbung-popp-g

FOTO: PÖsterreich Werbung / Popp G. ©

Objava je promocijsko sporočilo.

Deset gurmanskih razlogov za obisk Bratislave

Če kdaj, potem se zagotovo v času adventa splača obiskati Bratislavo. Trge in ulice krasijo bogato založene stojnice, ki pritegneje številne obiskovalce. Torej, če te pot zanese na božični market v Bratislavo, potem ne zamudi dogajanja na različnih kotičkih starega dela mesta. In ker so marketi po večini polni dobrot, bomo danes pogledali, katere so tiste specialitete, ki jih lahko poskusiš na božičnem sejmu v Bratislavi.

bratislava_shutterstock_474521674

# Lokše

To so krompirjeve palačinke. Poskusiš lahko slano in sladko različico. Najbolj priljubljen lokše je polnjen z zeljem in klobaso ali z lokalnim slovaškim sirom bryndza. Seveda pa pridejo na svoj račun tudi sladkosnedi, za katere palačinke napolnijo s čokolado in oreščki.

bratislava_shutterstock_350242199

# Romska pečenka

Gre za zavitek napolnjen s piščančjim ali svinjskim mesom, ki mu dodajo gorčico in čebulo. Vsekakor ena najbolj priljubljenih jedi na sejmu, ki jo je vredno poskusiti.

MEGABON priporoča // Enodnevni izlet v Bratislavo za ugodnih 26 evrov

# Klobasa

Klobasa je pečena na grilu in postrežena z gorčico in kruhom.

# Kruh z mastjo in čebulo

Severovzhodni del Slovenije pozna dotično specialiteto, za katero tudi v Bratislavi trdijo, da bi bil greh jo zamuditi.

# Korbačik

Če si ljubitelj sira, potem poskusi korbačik. Kako ga prepoznati? Videti je kot spletena kitka iz vrvic sira.

bratislava_shutterstock_123820894

# Štrudelj

Poleg palačink ne smemo pozabiti tudi na slavni štrudelj oziroma zavitek. Takšen z višnjami in oreščki, ali pa s skuto in višnjami, morda z jabolki in makom? To so najbolj priljubljene različice in vsaj eno od teh moraš poskusiti.

MEGABON priporoča // Doživite pravo adventno vzdušje in obiščite Dunaj in Bratislavo po neverjetni ceni!

# Trdelnik

Najbolj priljubljena bratislavska sladica je dišeč trdelnik. Tega boš zavonjal že nekaj metrov pred stojnico. Pečene rolice na posebni palici bodo dišale po cimetu, kokosu in vaniliji.

# Medovnik

To so medenjaki takšnih in drugačnih oblik in poslikav. Morda najdeš prav posebnega za tebi ljubo osebo in ji ga podariš.

bratislava_shutterstock_350242214

# Oblatki

Prav tako sladka dobrota se v osnovni različici je z dodatkom medu pred božično večerjo. Slovakom predstavlja simbol miru in sreče. Oblatke lahko na marketu najdeš z dodatki lešnikov, čokolade in mandeljnov.

# Domaca, medovina, včelovina, punč in vareno vino

Seveda pa ne gre zamuditi niti pijače. Ob mrazu te lahko pogreje domaca, kar je domače sadjevo žganje. K temu se pridružuje medica (medovina) in včelovina, ki je podobna medici, vendar je okus močnejši. In pa seveda, le kako bi človek odšel na božični market in ne nazdravil s punčem ali kuhanim vinom?

Naj vam teknejo vse bratislavske dobrote!

Vir: www.welcometobratislava.eu

Foto: Shutterstock

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.