Kdaj bodo letos v slovenskih mestih prižgali praznične luči?

Ta vikend bodo v več slovenskih mestih prižgali praznične luči.

Praznične luči že v novembru

Da lahko praznične luči že občudujete v Arboretum Volčji Potok in da se bodo ta vikend prižgale tudi v Mozirskem gaju, smo že pisali. Tokrat pa o mestih. V Ljubljani, Kopru, Celju, Ribnici in Krškem se lučke prižgejo že ta vikend! V Ljubljani in Krškem bodo prižig luči izvedli v petek, 25.11., Celje, Koper in Ribnica pa sledijo v soboto, 26.11.. Najhitrejši pa so bili na Vrhniki in v Kamniku, kjer lučke gorijo že od prejšnjega tedna! Za las bodo novembrski prižig luči ujeli v Izoli, kjer bodo lučke v vsem svojem sijaju zažarele 30.11.2022.

Kje bodo praznične luči prižgali v decembru?

Že takoj na začetku decembra bodo lučke prižgali v Mariboru in Velenju, torej 1.12. Dan kasneje, 2.12., se bodo prižgale na Bledu, v Radovljici, v Piranu, Novi Gorici in na Ptuju. V Kranju in Črnomlju se bodo lučke prižgale v soboto, 3.12.. Najkasneje pa bodo lučke prižgali v Murski Soboti in v Novem mestu, in sicer 5.12.2022. 

Za spremljevalni program ob prižigu lučk in o dogajanju skozi celoten veseli december si preberite na straneh posameznih občin. Naj bo veselo!

Seznam prižiga luči po dnevih

18.11. Vrhnika, Arboretum Volčji Potok

19.11. Kamnik

25.11. Ljubljana, Krško

26.11. Mozirski gaj, Celje, Koper, Ribnica

30.11. Izola

1.12. Maribor, Velenje

2.12. Bled, Radovljica, Piran, Nova Gorica, Ptuj

3.12. Kranj, Črnomelj

5.12. Murska Sobota, Novo mesto

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Top 10 organiziranih adventnih izletov, ki jih ne zamudite v veselem decembru

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Ideja za adventni izlet: Na sprehod med lučkami v Arboretum Volčji Potok

Decembrski arboretum so znova odeli v skoraj dva milijona lučk in z njimi osvetlili bogato botanično zbirko. Skozi praznično vzdušje osvetljenih kulis v obliki krogel, zaves in tunelov se lahko sprehodite na preko 22 ha parka. Letošnja novost je 25 metrov dolg tunel, kjer se barva lučk postopno spreminja, tako da vsak korak ustvari nov pogled, nove barve in občutek, da smo v kristalni palači.

Arboretum spet v lučkah in s svetlečimi novostmi

Sprehod med lučkami je tudi letos zasnovan kot enosmerna pot, ki vabi iz enega prizora v drugega. Osvetlitve, odsevi, krajinska in reliefna raznolikost so zagotovilo, da bo večerni sprehod edinstveno doživetje za vse. Posebna novost je 25 metrov dolg tunel, kjer se barva lučk postopno spreminja, tako da vsak korak ustvari nov pogled, nove barve in občutek, da smo v kristalni palači. Pred kuliso dvorca je 250 m² velika svetlobna zavesa, na kateri se kot na filmskem platnu spreminjajo svetlobni prizori. Velika krogla je letos dobila nove lučke in glasbeno spremljavo. Opazili boste veliko srčkov, ki so jih namenili vsem obiskovalcem. Čaka vas čudovit sprehod in kup lepih fotografij. Arboretum je sploh letos idealen za sprehod, saj tam ni gneče kot je v mestih.

Praznična dežela z Božičkom in praznično obarvana trgovinica

Za otroke so tudi letos uredili belo pravljično deželo z Božičkom, jelenčki, medvedi in škrati.
Trgovinico pri vhodu v park so praznično okrasili. V pestri ponudbi imajo spominke, izdelke slovenskih oblikovalcev, knjige, naravno kozmetiko, skodelice z različnimi motivi, izdelke za v kuhinjo, dežnike, igrače, nakit …

Delovni čas in vstopnice

Večerni sprehod med lučkami je mogoč vsak dan, tudi med vikendi in prazniki, med 19. 11. 2022 in 8. 1. 2023, predvidoma od 15.00 do 21.00. Park bo razsvetljen od 16.00 dalje.

Vstopnice za večerni sprehod lahko kupite pri blagajni parka ali prek spleta. Vstopnice prek spleta lahko kupite z 10 % popustom. Letošnja novost je 30 % popust na obisk Večernega sprehoda med lučkami po 19. uri.  Vstopnice s 30 % popustom lahko izkoristite izključno v terminu večernega sprehoda od 19. do 21. ure, kupite jih lahko preko spleta ali pri blagajni parka. Cenik najdete TUKAJ.

Nasvet za fotografiranje prazničnih lučk

Najboljša svetloba za nočno fotografijo je tik pred temo. Če boste fotografirali v času, ko bo padal mrak, se boste izognili popolni temi, v kateri bodo luči videti kot nekakšne lebdeče pike. Tako si vzemite čas ter si mesto za fotografiranje izberite že nekoliko prej, da boste ujeli kratek čas mračne svetlobe, ki vam bo v veliko pomoč pri fotografiranju.

Postavite se na oddaljeno in po možnosti višjo točko. Takih točk Arboretum ponuja dovolj. In uživajte v fotografiranju!

Foto: Arboretum Volčji Potok

PREBERITE ŠE: 3 top ideje za adventni oddih

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.