Štirje nasveti za fotografiranje prazničnih lučk

Fotografiranje prazničnih lučk ni mačji kašelj. To so nasveti fotografa, ki praznične lučke fotografira za revijo National Geographic.

Naša mesta se v lučkah bleščijo že cel december, okrasili pa smo tudi že svoja domovanja. Čudovite prizore prazničnega mesta in stanovanja bi radi ujeli tudi v objektiv ter jih na družabnih omrežjih delili s prijatelji, a velikokrat se zgodi, da zaradi nočne svetlobe fotografije niso videti nič kaj praznično. Ker boste v teh dneh zagotovo želeli posneti vsaj kakšno družinsko sliko pred okrašeno jelko ali pa ujeti trenutek na adventnem sejmu, smo sestavili seznam z nasveti fotografa za revijo National Geographic, kako zastaviti fotografijo, da bo v njej zajeta prav vsa čarobnost prazničnega vzdušja. Fotografiranje prazničnih lučk

Najdite pravo pozicijo Fotografiranje prazničnih lučk

Od daleč boste trenutek ujeli veliko lažje, kot če boste stali direktno pod lučmi. Tako predlagamo, da se malce odmaknete in poiščete popoln kraj za fotografijo na primer na bližnjem mostu, ali pa poiščete mesto na nekoliko dvignjeni točki. Idealno mesto je na primer dvignjeno stopnišče, bližnji balkon ali celo streha stavbe. Če vzamemo za primer Ljubljano, je idealna točka Ljubljanski grad ali pa Šuštarski most, od koder Prešernov trg sije v vsej svoji lepoti. Fotografiranje prazničnih lučk

Čas je pomemben

Najboljša svetloba za nočno fotografijo je tik pred temo. Če boste fotografirali v času, ko bo padal mrak, se boste izognili popolni temi, v kateri bodo luči videti kot nekakšne lebdeče pike. Tako si vzemite čas ter si mesto za fotografiranje izberite že nekoliko prej, da boste ujeli kratek čas mračne svetlobe, ki vam bo v veliko pomoč pri fotografiranju.

Če ne fotografirate ravno vsak dan, priporočamo, da si že doma dobro ogledate možnosti in nastavitve, ki jih ponuja vaš fotoaparat (ali celo telefon). Če boste vedeli, kako pripraviti fotoaparat pred fotografijo boste veliko lažje ujeli trenutek, če pa boste fotoaparat takrat v rokah držali prvič, se zna zgoditi, da boste zamudili pravo svetlobo.

In seveda, ne pozabite predhodno napolniti baterij! Fotografiranje prazničnih lučk

S seboj imejte prave pripomočke Fotografiranje prazničnih lučk

V mrazu in temi boste res težko ujeli popolnoma jasno sliko, če se vam bodo tresle roke. Zato priporočamo, da s seboj vzamete kakšen pripomoček. Najbolje se bo seveda odrezal stativ. Ker pa nismo vsi lastniki popolnega kompleta fotografske opreme, lahko tudi malce improviziramo. Fotoaparat lahko položimo na streho parkiranega avtomobila, dovolj široko ograjo mostu ali pa na mizo bližnjega lokala. Malce iznajdljivosti ne bo škodilo, tudi brez opreme, pa bomo lahko posneli čudovito fotografijo.

Dajte si duška! Fotografiranje prazničnih lučk

Ko bodo nastavitve pripravljene, je čas, da le še opazujete nebo. Ko postane malce modro, boste opazili, da luči navidezno žarijo lepše in močneje. Takrat izkoristite ugodno svetlobo in fotografirajte kolikor vas je volja, pri tem pa si vzemite tudi čas, da vmesne fotografije preverite na ekranu svojega fotoaparata. Fotografiranje prazničnih lučk

Foto: Shutterstock

Preberite še: Mojca Mavec: “Nimam lastniškega stanovanja, ne dragega avta. Vse gre za potovanja.”

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.