Mojca Mavec: “Nimam lastniškega stanovanja, ne dragega avta. Vse gre za potovanja.”

Nov teden, nov intervju. In kdo bi nam o potovanjih lahko povedal več kot Mojca Mavec, popotnica, ki že dobro desetletje skače “čez planke” in gledalcem odkriva bližnje in daljne kraje našega lepega planeta. Še preden se pričnejo prazniki, smo z njo poklepetali o tem, kaj ji pomenijo potovanja, kje vse je že bila, pa tudi, kam namerava odpotovati v 2020.

Mojca, ljudje vas poznajo kot strastno popotnico. Kako pa bi se opisali sami?

Popotnica, televizijka in strastna kuharica, pa čeprav kdaj kaj pozabim v pečici (v tem vrstnem redu). Mojca Mavec

Ste najprej radi potovali in nato pričeli z oddajo Čez planke ali vas je potovanje navdušilo skozi službo?

Nimam dragega avtomobila, nimam lastniškega stanovanja, vse kar imam gre za potovanja. Postala so način življenja in od nekdaj – tudi najboljša učilnica za vse, kar danes znam. Je pa lepo, da sem strast lahko združila tudi s poklicem. To ni tako enostavno in uživaško, kot si marsikdo predstavlja. Potuje in uživa. Vmes je veliko dela in priprav. Delovati v tujini, kjer nimaš zvez in poznanstev je povsem nekaj drugega kot delovati doma.

Zaradi oddaje ste videli kar nekaj sveta. Kolikokrat letno pa odpotujete zasebno, brez kamere?

Kamera je moja zvesta spremljevalka, kamor koli grem. Obe sva majhni in prenosni in v zadnjih letih večino stvari posnamem sama, včasih tudi mimogrede, ko se znajdem med zanimivimi ljudmi. Tako je nastala tudi simpatična reportaža med Poljaki, predstavili so mi svoje božične običaje in kuhinjo. Objavljena bo v kratkem v oddaji Dobro jutro.

Po kakšnem ključu izbirate naslednjo destinacijo za dopust?

Dopust? Ni dopusta. Vsaj ne v klasičnem smislu. Ležati na plaži, z možgani na off. Sem svobodnjakinja, nisem  zaposlena na RTV, in tako moram vedno skrbeti, da nisem predolgo odsotna. A vmes je veliko lepih, podaljšanih koncev tedna, ko se zares odklopim in se spočijem. Pa zato ni treba daleč, že samo kava v Trstu ali koncert na Dunaju so lep približek idealnega dopusta po moji meri.

Kaj vam pomenijo potovanja?

Kot rečeno – najboljša učilnica, šola za življenje. Zaradi potovanj sem postala boljši človek, bolj razumevajoč, z več empatije. Morda tudi večji optimist. Da ni vse tako slabo kot se zdi v novicah.

Koliko držav ste že obiskali?

Nimam pojma, ne štejem, res ne! Veliko več štejejo izkušnje, ki si jih pridobil, ljudje, ki si jih spoznal. Pri številkah nikoli nimam pravega občutka.

Katero je bilo zadnje potovanje, ki vas je navdušilo?

Florida, Key West. Dolgo sem si želela obiskati Hemingwayevo hišo. Res je polna njegovih mačk, že sedma generacija. To so resnične gostiteljice, ki so mi pustile čisto blizu.

Katera destinacija vas je tako navdušila, da bi jo priporočili prav vsakomur?

Vedno znova Islandija! Sploh neokrnjena narava Skandinavije.

V katero državo se najraje vračate?

V najbližje. Slovenija ima neverjetno lokacijo. V osrčju Evrope smo, obdani s številnimi narodi. Samo nekaj kilometrov levo ali desno se zapelješ, pa govorijo že povsem drug jezik. Tak položaj ima res malo držav v Evropi, kaj šele širše.

Katera destinacija je bila za vas največji kulturni šok?

Ne vem, nobena zares, se hitro privadim, kamorkoli grem. Se mi pa zdi, da sem bila sama največji kulturni šok za Japonce. Sem preveč sredozemski tip, govorim in krilim z rokami ter se glasno smejim.

Na kateri celini se počutite najbolj domače? Mojca Mavec

Sem zaprisežena Evropejka. Iz zgoraj naštetih razlogov – v Evropi resnično ni treba daleč in čutiš raznolikost kontinenta. V Ameriki lahko letiš ure in ure in si še vedno v isti državi.

Ste imeli na potovanjih kdaj kakšno neprijetno izkušnjo/nevarnost?

Nikoli zares, včasih morda delujem krhko, a nisem naivna. Pazim, kam grem in s kom. Ko snemam v nevarnih predelih, poskrbim za vodnika, ki mu lahko zaupam. Sploh je stik z ljudmi najpomembnejši, da imaš pravi občutek, kdo ti zares lahko pomaga in kdo ne.

Imate kakšen popotniški nasvet za naše bralce?

Ni treba daleč, da doživiš nekaj novega. In dobiš nekaj zdrave distance do lastnega sveta.

Katere tri slovenske kraje bi priporočili za prijeten enodnevni izlet in kaj je tam vredno obiskati?

Slovenijo vedno znova odkrivam. In navijam, da tudi v Sloveniji ostanemo dlje, da niso to le enodnevni izleti. Prespati v Brdih, pri vinarjih. Moj top 1. Potem kontinentalni del Istre, res prevečkrat spregledan, sploh pozimi, ko je Istra tako drugačna. Z veliko vode, skritimi slapovi. In kako slabo jo poznamo stran od morja. In gozdovi na Notranjskem – mord atura s konjem ali pravo preživetje v gozdu z usposobljenim vodnikom. Nekaj povsem nepozabnega in tudi odličen predlog, če iščete nov izziv za team building.

Kje boste preživeli prihajajoče praznike?

Doma z očetom in sestro.

Že imate kakšne popotniške plane za 2020?

Jaaaa! Vstopamo v olimpijsko leto (pomežik).

Da bi se odklopili od vsakdanjega sveta ter spoznali nove stvari pa vam ni potrebno odpotovati tako daleč kot Mojca Mavec. Tudi bližje lahko uživate z Megabonom in poiščete odklop, ki vam bo pisan na kožo.

Foto: Arhiv Mojca Mavec (Instagram)

Preberite še: Sanja Grohar Kovič iskreno o selitvi, življenju, vzgoji otroka, (ne)prepoznavnosti in zaslužkih v Londonu

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.