Ideja za izlet: Napoleonova pot in sladoled v pomladnem Trstu

Med številnimi spomladanskimi sprehodi, ki so primerni za družine, zaljubljence, ljubitelje narave in morskega zraka, je vsekakor pešpot Napoleonika ali Napoleonova pot. Izlet, ki ga lahko podaljšate s skokom v Trst.

Napoleonova pot

V prvi vrsti je Napoleonova pot sprehajališče Tržačanov in priljubljena točka plezalcev, ki poleg izzivov v steni, dobijo tudi čudovit pogled na morje. Sprehajalna pot je makadamska, nezahtevna in primerna za vsakogar. Je super priložnost za dnevni izlet, ki bo v znamenju mediteranskih vonjav in sladoleda, do katerega se lahko odpravite tudi s tramvajem.

shutterstock_376089499

Kako do tja in kaj vse boste na poti videli?

Ko se pripeljemo do Opčin, avto pustimo na enem izmed parkirnih mest. Peš se odpravimo po cesti v smeri Trsta in ko ne daleč stran zagledamo obelisk, vemo, da smo na izhodiščni točki Napoleonike. Da, obelisk v Italiji. Postavljen je bil 1839 kot spomin na odprtje ceste, ki jo je dal zgraditi avstrijski cesar Franc I. Ta je povezovala Trst z avstrijskim zaledjem, v smeri proti Ljubljani. Od tam uberemo pešpot, katero s strani obdajajo očarljivi primorski bori. Pot je panoramska, zavarovana pred burjo in ves čas razmigana. Ker je možnosti za tavanje po kraškem robu več, lahko te preučite na tablah, pri obelisku. Vsekakor je najprimernejša ta, ki se začne pri obelisku in se vzpne na razgledišče Vedetto Italia. Za tem vas popelje mimo cerkve na Griži in se po prijetni stezi CAI, potopljeni med kraško vegetacijo, spusti nazaj do obeliska.

Slabih deset kilometrov hoje vas bo spremljal razgled na Barkolo vse do Miramara z njegovim belim gradom. Poleg razgleda na celoten Trst, vam sprehod po kraškem robu, visoko nad morjem ponuja tudi čudovit razgled na del istrske obale ter Tržič. Napoleonika je zato spektakel v spektaklu, ki se ga splača uživati počasi.

V Trst kar s tramvajem

Izlet si lahko podaljšate s skokom v Trst. Najbolj priročno in najbolj doživeto se je iz Opčin v center Trsta podati s tramvajem. Postaja, kjer lahko skočite na to super retro prevozno sredstvo, je kar v neposredni bližini obeliska. Znameniti tramvaj povezuje Trst in Opčine že od daljnega leta 1902. Na svoji petkilometrski poti se spusti za 340 metrov, tako da na najstrmejših delih proge deluje kot žična vzpenjača. Svoj čas je tramvaj veljal za prevozno sredstvo premožnejših meščanov. Med domačini je še ved­no izjemno priljubljen, je pa tudi tržaška turistična znamenitost.

Med vožnjo na lesenih klopeh lahko opazujemo pot tračnic, ki se vijejo med hišami in z drevesi poraščenim hribom. Spuščamo se mimo mogočnih, s plezalkami obraslih vil. Pod nami se odpirajo pogledi na morje streh, tržaški zaliv, jadrnice, žerjave, galebe.

Kam na najboljši sladoled v Trstu?

Ko prispete v center Trsta, ste le streljaj  stran od najboljšega sladoleda v mestu. Lov za odlično, če ne za najboljšo kepico sladoleda daleč na okrog, boste dobili v slaščičarni Grom (Gelateria Grom, Ulica/Vila San Nicolo 18). Posebnost Gromovega sladoleda je, da bo na vas vsekakor naredil vtis, saj okusa ne bo tako zlahka pozabiti. Pregrešna mlečna masa različnih okusov je narejena iz ekoloških sestavin.

Sladoled naj bi imel daljne korenine v Mezopotamiji, tako da se Italijani ne morejo ravno tolči po prsih, da so izumitelji te priljubljene sladice. So pa zato na Apeninskem polotoku prvi izdelali sodobno, bolj kremasto različico sladoleda, kot ga poznamo in obožujemo danes.

shutterstock_176673362

 

Foto: Shutterstock, Unsplash

PREBERITE ŠE: Ste že slišali za pravljični Tübingen, prvo nemško vegansko mesto?

Na sprehodu po okrašenima Ljubljani in Trstu

Praznične lučke se res močno trudijo, da bi njihova luč čim močneje svetila na naša srca v času, ko ne gre vse tako kot bi moralo. Če jih v objektiv zajame Nika Korošec, pa sežejo celo čez ekrane. Naj vam polepšajo večer!

Praznična Ljubljana

Ljubljana je kljub vsemu še vedno naše glavno mesto. Čeprav je manj ljudi kot ponavadi, je čutiti pravo vzdušje, vonj po kuhanem vinu in odmev božičnih pesmi. Letos je malo bolj skromno okrašena, a zato nič manj lepa. Trst

Za tisto pravo praznično vzdušje je treba v večje mesto. V prestolnici je bilo tako živahno, polno ljudi, glasba, na vsakem koraku lučke, smrekice, diši po kuhančku… res smo kar težko odšli domov, tako nam je bilo všeč.” – Nika Korošec

 

Prazničen Trst

Trst je toplejši, ob morju in v Italiji. Trije dobri razlogi za obisk v adventem času. Kako točno pa trenutno tam vse skupaj poteka?

Nika Korošeč je povedala takole:

“Stojnice so odprte. Na Piazza del Ponterosso imajo stojnice z okraski/spominki pa tudi fritulami, kurtoši in pijačo. Piazza Unitta je okrašena z naravnimi smrekami in jaslicami- prečudovito je! Na Piazza della Borsa stoji najbolj instagramabilen vrtiljak. Vse pospravijo takoj po božiču, tako da imate samo še nekaj dni za obisk. Med tednom (me smo bile v ponedeljek) ni bilo nobene gneče. Dodam še da so tudi na prostem obvezne maske.” 

Niko Korošec lahko spremljate tudi na njenem Instagram profilu TUKAJ

Za več idej, kam po zimsko idilo in odlične nastanitve (tudi na turistične bone) po izjemni ceni, obiščite TO povezavo. 

Foto: Nika Korošec

PREBERITE ŠE: Na sprehodu po praznično okrašenima Mariboru in Lendavi

Predbožični sejmi pri naših sosedah, ki so več kot vredni obiska

V decembrskih dneh ni lepšega, kot za trenutek ustaviti čas in odpotovati v praznično dogajanje. Evropski predbožični sejmi so eni najlepših na svetu. Le nekaj uric vožnje z avtobusom (po super ugodnih cenah) in znašli se boste sredi čarobnega dogajanja!

Zagreb

Čeprav Zagreb ni v skupini največjih evropskih prestolnic, vas bo december v Zagrebu prepričal v nasprotno. Imeli boste občutek, da ste v velikem in edinstvenem mestu. Zakaj? Adventni Zagreb se odvija na številnih lokacijah, kar obiskovalcem daje občutek, da celotno mesto živi samo za Advent. Okusite vroče miške z nutello, ogrejte se s kuhanim vinom in se sprehodite po starem mestu, okrašenem z več tisočimi lučkami. Zagreb je eden od razlogov, zakaj so predbožični sejmi v Evropi med najlepšimi na svetu.

Rezervirajte izlet z Megabonom po neverjetni ceni za samo 12 €/osebo z vključenim prevozom, spremstvom in organiziranimi programi.  (PONUDBA VAS ŽE ČAKA TUKAJ)

Trst

Mesto je bilo nekoč glavno pristanišče avstro-ogrskega cesarstva, zato se njegovi najpomembnejši spomeniki nanašajo na to zlato obdobje. Občudovali jih boste lahko odete v praznične lučke. Praznični utrip ob morju vas bo prepričal s svojo očarljivostjo in okrasitvijo. Med sprehodom po okrašenih ulicah, boste lahko nakupili darila, popili cappuccino in poskusili raznovrstne slaščice in ostale italijanske dobrote.

Rezervirajte izlet z Megabonom po neverjetni ceni za samo 15 €/osebo z vključenim prevozom, spremstvom in organiziranimi programi.  (PONUDBA VAS ŽE ČAKA TUKAJ)

Salzburg

Slikovito mestno jedro z dvorci in palačami ter starimi mestnimi hišami je idealno za romantičen sprehod z ogledovanjem božičnih izložb, ki oznanjajo prihajajoči božič. Salzburg ima v zimskem času vsako leto postavljeno tudi odprto drsališče, kjer se ob spremljavi božičnih pesmi zabavajo pari, družbe in cele družine. Posladkate se lahko na stojnicah z božičnimi dobrotami, obiščite pa tudi slavno slaščičarno Demel ter si privoščite tudi kakšen kos božanskih tort za domov.

TRENUTNO IZLETI V SALZBURG NISO MOGOČI, ZARADI UKREPOV OB PANDEMIJI.

Foto: Megabon, Unsplash

PREBERITE ŠE: Ideja za oddih: Pristno zimsko vzdušje ob našem največjem jezeru

Odlične novice: To je prizor iz Benetk, odkar je turizem potihnil

Koronavirus je ohromil svet. Pandemija je v zelo kratkem času vzela življenja, svobodo gibanja, tudi številne službe in naredila ogromno gospodarsko škodo, ki nas bo kot cunami dobro ujela šele po »potresu«. A od tega morda odnesemo tudi kaj pozitivnega.

Morda nas prav ta pandemija spet nauči, kaj so tiste osnovne vrednote. Kako malo v resnici potrebujemo za lepo življenje in da je dobro zdravje vendarle osnova. Pa tudi tega, kako pomembno je imeti zdrav odnos do planeta, ki nam daje dom.

Pandemija je Benetke (in svet) od utapljanja v turistih popeljala do praznih ulic

Benetke, eno turistično najbolj obiskanih mest v Italiji in na svetu nasploh, so imele zadnja leta zaradi množic turistov včasih več skrbi kot koristi. Vsako leto jih obišče okoli 25 milijonov turistov. Od tega jih 14 milijonov tam preživi samo en dan. Mestni svet je tako v zadnjih letih uvedel še strožja pravila za nedostojne turiste. Oblasti pa so za letošnje poletje načrtovale tudi vstopnino, ki bi šla nato za vzdrževanje mesta.

Ne glede na ukrepe, so se Benetke vseeno še kar šibile pod nogami turistov, novi koronavirus pa je Italijo prizadel ravno med znamenitim pustnim beneškim karnevalom. Tega so morali po razglasitvi epidemije v Italiji predčasno končati in Benetke – s celotno državo vred – je zajela tišina.

Ko se umaknejo ljudje

Upad obiska in prazne ulice so gostincem in delavcem v turizmu vzeli kruh, a vse le ni tako črno. Odkar so Benetke mesto duhov, po kanalih katerega ne vozijo niti gondole, ne motorni čolni, v pristanišču ne pristajajo gigantske križarke in hoteli ostajajo prazni, se je posledično zbistrila tudi voda v kanalih med beneškimi ulicami.

Mesto na vodi, kot mu radi rečemo, je po dolgih letih onesnaževanja, ki ga prinese masovni turizem, te dni pričakal že skoraj pozabljen prizor – zaradi mirovanja vodnega prometa se vidi peščeno dno kanalov in ribe v njih. To sicer še ni znak, da je morje kaj bistveno manj onesnaženo, saj bi za to potrebovalo več časa. Za CNN so v v uradu beneškega župana Luigija Brugnara povedali, da so učinki upada turizma zagotovo vidni, vendar dno kanalov vidimo predvsem zaradi zmanjšanega prometa, saj voda ni več tako skaljena.

Pozitivni učinki umika človeka in ohromitve množičnega turizma ter prometa se kažejo tudi drugod. Po zmanjšanju ladijskega prometa v Trstu so tako na primer po dolgih letih v pristanišče – čisto do obale, priplavali tudi delfini.

Prihodnost potovanj je v odgovornem turizmu

Potovanja so v zadnjih letih za zahodni svet iz nekdanjega luksuza, ki si ga lahko privoščijo le redki, postala precej dostopna predvsem na račun nizkocenovnih letalskih prevoznikov, novih ponudnikov ugodnih nastanitev in vsesplošne digitalizacije, ki je olajšala tudi raziskovanje sveta.

A čas za zatiskanje oči pred tem, da ima množični turizem poleg tega, da številnim ljudem prinaša vir zaslužka, vsakdanji kruh in streho nad glavo, tudi negativne plati, je pošel. Potovanja prihodnosti bodo torej temeljila na odgovornem turizmu, ki se trudi čimmanj posegati v kraje, ki jih obiskuje, uporabljati alternativne oblike transporta, hkrati pa proizvajati čimmanj odpadkov. Poskrbimo, da se tudi beneški kanali po izboljšanju trenutnih razmer, ki ogrožajo zdravje ljudi, ne povrnejo v temne vode.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

Benetke z novimi prepovedmi: zdaj na račun kadilcev

Benetke: Nemška turista zaradi kave oglobili za tisoč evrov in ju izgnali iz mesta

Benetke: Kako (brezplačno) do najlepšega razgleda v mestu?

Benetke: Po novem do 500 evrov kazni za turiste, ki se ne znajo obnašati

V Trst na kraljevski zajtrk, ki ga postrežejo na križarki

Trst ostaja ena od priljubljenih enodnevnih destinacij, kamor se Slovenci radi odpravimo v šoping, na kavo ali priljubljen italijanski aperitivo. Ob pomolih blizu glavnega trga Piazza Unita ste ob obisku mesta zagotovo že kdaj občudovali zasidrane križarke, ki vedno znova osupnejo s svojo veličino, le redko pa si lahko ogledate tudi njihovo notranjost.

Tokrat lahko na prestižni križarki Costa Luminosa celo zajtrkujete! V nedeljo, 18. junija se namreč po palubi lahko sprehodite med vodenim ogledom mogočne križarke in pokukate v njeno notranjost. Čeprav z ladjo ne boste izpluli, pa se lahko v dopoldanske goste prelevite tako, da na križarki preizkusite tudi ponudbo kraljevih zajtrkov.

 *Kako do svojega mesta na palubi za samo 14 evrov, preverite v Megabon ponudbi.*

Popoldne lahko izkoristite za raziskovanje tega slikovitega pristaniškega mesta. Od palač na trgu Piazza dell’Unita se sprehodite do Terezijanske četrti, četrti Svetega Justa ali pa skočite do gradu Miramar. Če imate od posedanja na kavah raje umetnost, si oglejte muzeje Revoltella, Museo Ferroviario di Trieste Campo Marzio in il Museo Del Mare ali pa skočite do Rimskega teatra in svetilnika Zmage. In za konec? Kozarec aperol-spritza ali kepica pravega italijanskega sladoleda!

Foto: Costa Luminosa, Pixabay, Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.