Med številnimi spomladanskimi sprehodi, ki so primerni za družine, zaljubljence, ljubitelje narave in morskega zraka, je vsekakor pešpot Napoleonika ali Napoleonova pot. V prvi vrsti sprehajališče Tržačanov in prav tako priljubljena točka plezalcev, saj jim poleg izzivov v steni nudi tudi čudovit pogled na morje. Sprehajalna pot je makadamska, nezahtevna in tako primerna za vsakogar. Je super priložnost za dnevni izlet, ki bo v znamenju mediteranskih vonjav in sladoleda, do katerega se lahko odpravimo kar s tramvajem.

shutterstock_376089499

Ko se pripeljemo do Opčin, avto pustimo na enem izmed parkirnih mest. Peš se odpravimo po cesti v smeri Trsta in ko ne daleč stran zagledamo obelisk, vemo, da smo na izhodiščni točki Napoleonike. Da, obelisk v Italiji. Postavljen je bil 1839 kot spomin na odprtje ceste, ki jo je dal zgraditi avstrijski cesar Franc I. Ta je povezovala Trst z avstrijskim zaledjem, v smeri proti Ljubljani. Od tam uberemo pešpot, katero s strani obdajajo očarljivi primorski bori. Pot je panoramska, zavarovana pred burjo in ves čas razmigana. Ker je možnosti za tavanje po kraškem robu več, lahko te preučite na tablah, pri obelisku. Vsekakor je najprimernejša ta, ki se začne pri obelisku in se vzpne na razgledišče Vedetto Italia. Za tem vas popelje mimo cerkve na Griži in se po prijetni stezi CAI, potopljeni med kraško vegetacijo, spusti nazaj do obeliska.

Slabih deset kilometrov hoje vas bo spremljal razgled na Barkolo vse do Miramara z njegovim belim gradom. Poleg razgleda na celoten Trst, vam sprehod po kraškem robu, visoko nad morjem ponuja tudi čudovit razgled na del istrske obale ter Tržič. Napoleonika je zato spektakel v spektaklu, ki se ga splača uživati počasi.

In ker si lačen full drugačen, je priporočljivo, da se v vašem nahrbtniku najde še kaj za pregriznit in popit. Še posebej, če si dan želite še nekoliko podaljšati s skokom v Trst. Najbolj priročno in najbolj doživeto se je iz Opčin v center Trsta podati s tramvajem. Postaja, kjer lahko skočite na to super retro prevozno sredstvo, je kar v neposredni bližini obeliska.

Znameniti tramvaj povezuje Trst in Opčine že od daljnega leta 1902. Na svoji petkilometrski poti se spusti kar za 340 metrov, tako da na najstrmejših delih proge deluje kot žična vzpenjača. Svoj čas je tramvaj veljal za prevozno sredstvo premožnejših meščanov. Med domačini je še ved­no izjemno priljubljen, je pa tudi tržaška turistična znamenitost.

shutterstock_110102711

Med vožnjo na lesenih klopeh lahko opazujemo pot tračnic, ki se vijejo med hišami in z drevesi poraščenim hribom. Spuščamo se mimo mogočnih, s plezalkami obraslih vil. Pod nami se odpirajo pogledi na morje streh, tržaški zaliv, jadrnice, žerjave, galebe.

In ko prispemo v center Trsta, smo le streljaj  stran od najboljšega sladoleda v mestu. Lov za odlično, če ne za najboljšo kepico sladoleda daleč na okrog, boste dobili v slaščičarni Grom (Gelateria Grom, Ulica/Vila San Nicolo 18). Posebnost Gromovega sladoleda je, da bo na vas vsekakor naredil vtis, saj okusa ne bo tako zlahka pozabiti. Pregrešna mlečna masa različnih okusov je prav tako narejena iz ekoloških in sledljivih sestavin.

shutterstock_176673362

Sladoled naj bi imel daljne korenine v Mezopotamiji, tako da se Italijani ne morejo ravno tolči po prsih, da so izumitelji te priljubljene sladice. So pa zato na Apeninskem polotoku prvi izdelali sodobno, bolj kremasto različico sladoleda, kot ga poznamo in obožujemo danes.

Zato pa pot pod noge. Naj vas v sončnih spomladanskih dneh odnese na kraški rob s pogledom na morje. Naj vas tramvaj popelje do kepice ali tri angelskega gelata in verjamem, da bo vaš svet postal vsaj za en da še lepši.

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.