Trst velja za priljubljeno izletniško točko med Slovenci, ki se tja pogosto odpravijo zgolj po vonj morja in zato, da spijejo kavo ali aperol spritz na enem od slikovitih mestnih trgov. Imamo nekaj idej, kako tak izlet razširiti dlje od slovitega trga Piazza Unità d’Italia. Še prej pa – Napoleonova pot!

Napoleonova pot: sprehajališče z imenitnim razgledom

Panoramska Napoleonova pot, Strada Napoleonica, oziroma Vincentinska cesta (Strada Vicentina) je priljubljeno sprehajališče Tržačanov, ki na dobrih treh kilometrih odpira pogled na Tržaški zaliv. Od tod se vidi tudi na znameniti grad Miramar (do katerega pridemo malo kasneje) in beli vršaci v ozadju. Pot je makadamska in nezahtevna, lahko pa jo začnete na obeh koncih – v Opčinah ali Proseku. Ob poti pri Proseku je tudi priljubljena točka plezalcev, ki svoje spretnosti preverjajo v visoki steni z enim lepših razgledov.

Napoleonova pot odpira pogled na Tržaški zaliv, je makadamska in nezahtevna.

Najlažje jo boste našli tako, da parkirate na velikem parkirišču v Opčinah, na levi strani zadnjega krožišča (iz smeri mejnega prehoda Fernetiči proti Trstu), kakšnih 400 metrov pred obeliskom. Če se je boste lotili iz druge strani, lahko avto pustite na velikem parkirišču tik pred vasjo Prosek.

Lahko se vrnete po isti poti ali naredite podaljšano krožno pot, ki pa je zaradi vzponov bolj razgibana. Vzpnete se lahko na razgledišče Vedetto Italia, mimo svetišča na Vejni (Monte Grisa ali Griža) in se po prijetni stezi CAI spustite nazaj do obeliska. V primeru krožne poti lahko parkirate tudi na primer pri svetišču na Vejni. Lahko pa podaljšate tudi na pot Sentiero Natura, ki vodi vse do čudovitega gradu Miramar, a tudi tu vas čaka veliko stopnic. Več možnosti poti vam kažejo tudi informativne table ob poti, oziroma si jo vnaprej lahko ogledate TU.

Grad Miramar, ki ga vidimo med sprehodom po Napolonovi poti

Openski tramvaj: retro prevozno sredstvo, ki je tudi tržaška turistična znamenitost

Ko prehodite Napolonovo pot, si lahko izlet podaljšate s skokom v Trst. Ena od zabavnih možnosti prevoza iz Opčin v center Trsta je bil že od leta 1902 Openski tramvaj, ki je imel eno od postaj prav tu, blizu obeliska. Žal so ga po nesreči leta 2016 ustavili in trenutno še ne obratuje, se pa kot kaže končno le nekaj premika v to smer. Tramvaj se sicer na svoji petkilometrski poti spusti za 340 metrov, tako da na najstrmejših delih proge deluje kot žična vzpenjača. Svoj čas je tramvaj veljal za prevozno sredstvo premožnejših meščanov, kot edinstven primerek tovrstnega prevoznega sredstva pa še danes velja za turistično znamenitost.

Trst: na aperitivo, čez Kanal, na Veliki trg in mestni grič

Če boste izlet od Napoleonove poti po Trstu podaljšali do gradu Miramar, priporočamo, da greste v Trst kar z avtom. Mi običajno parkiramo ob morju ali na parkirišču za zapornico Molo 4. Čeprav smo v Trst še pred leti hodili po nakupih, danes tja ne gremo več nujno s tem namenom. A le nekaj korakov od omenjenega parkirišča je v stari stavbi pristaniške uprave slavna Mirella, med Slovenci izjemno priljubljena trgovina z ugodnimi oblačili in obutvijo, ki je izkušnja sama zase. Sistem plačevanja je nekaj drugega od tega, kar smo vajeni. Vreče z izbranimi oblačili namreč kar sproti oddajate na pult, kjer dobite svoj listek, z njim pa nato plačate Mirelli Zamarin osebno. Gospa je namreč ikona tega nizkocenovnega modnega kotička, ki je na prvi pogled videti vse drugo kot bleščeča nakupovalna središča. Kljub temu pa, glede na nepopisno gnečo, ki vlada v trgovini, posel teče. A vrnimo se k bolj zgodovinskim znamenitostim …

Za uvod: Veliki kanal, Ponterosso in mogočne cerkve

Na koncu Velikega kanala je trg Sant’Antonio Nuovo s cerkvijo iz leta 1825, ob kanalu pa stoji tudi pravoslavna cerkev svetega Spiridona.

Le streljaj od tam leži Veliki kanal (Canal Grande), ki je bil leta 1700 zgrajen tako, da so ladje lahko tovor raztovarjale v mestu. Tisti, ki ste tu nakupovali v času Jugoslavije, ta del Trsta najbolj poznate po Ponterossu, trgu, ki je ime dobil po (nekoč rdečem) mostu. Na Kanalu so bili nekoč trije dvižni mostovi, po predpisih pobarvani rdeče. Danes so mostovi betonski, v kanal pa lahko zapeljejo le še manjši čolni. Tudi tržnice za ugodne nakupe blaga v takem obsegu ni več. Na nekdanjem rdečem mostu boste opazili tudi kip irskega pisatelja Jamesa Joycea, ki je v Trst prišel leta 1904. Nekaj časa je pisal za italijanski časopis Il Piccolo in tu začel pisati svoj najbolj znani roman Ulikses.

Je že čas za kavo in posladek? Le nekaj korakov stran najdete Pasticcerio La Bomboniera, kjer se je čas že pred stoletji ustavil. Priporočamo rogljič s pistacijevim polnilom in kapučino. Blizu je tudi Narodni dom, ki ga je zasnoval arhitekt Maks Fabiani.

Kapučino in rogljič s pistacijo v Pasticcerii La Bomboniera.

Nato pa po mreži slikovitih uličic nadaljujemo v srce mesta, kjer se pogosto “zatakne” večina izletnikov – proti Velikemu trgu. Na poti prečkamo Trg borze, kjer stoji krasen primer neoklasisistične arhitekture. Na pročelju Stare borze iz začetka 19. stoletja se dvigajo štirje mogočni stebri v dorskem slogu.

Srce mesta Trst: Piazza Unità d’Italia ali Veliki trg

Še nekaj korakov stran se končno odpre Trg italijanske enotnosti – Piazza Unità d’Italia (tudi Veliki trg). Veljal naj bi za največji mestni trg s pogledom na morje v Evropi. Na trgu najdete številne imenitne palače. Tista, ki v celoti gleda na morje, je Občinska palača. Na njej stoji stolp z uro in zvonom, na kateri bijeta Mihec in Jakec. Pred njo je Mazzolenijeva fontana štirih (takrat poznanih) celin z njihovimi najbolj značilnimi živalmi. Piramido sestavljajo kraški kamni, iz katerih teče voda. Prvotno so jo postavili 1751 kot zaključek mestnega vodovoda, ki ga je na podlagi rimske kanalizacije dala zgraditi Marija Terezija.

Na Velikem trgu (Piazza Unità) je Občinska palača s stolpom z uro in zvonom, na kateri bijeta Mihec in Jakec, pred njo pa Mazzolenijeva fontana.

Na eni strani trga so tudi palače Pitteri, Vanoli in Lloyd, na drugi pa Modello, Stratti in vladna palača. Eden najbolj fotogeničnih lokalov trga, kjer se tudi Slovenci radi ustavijo na aperitivu – aperol spritzu s prigrizki – je Caffè degli Specchi. V tržaškem pristanišču se pogosto priveže tudi kakšna mogočna križarka, ki jo lahko vidite precej od blizu.

Od rimskega amfieteatra do gradu z razgledom na Trst

.

Le 500 metrov sprehoda od Velikega trga najdete rimski amfiteater – Teatro Romano.

Zanimiva znamenitost sredi mesta so tudi ostanki rimskega amfiteatra (Teatro Romano) iz 1. stoletja našega štetja. Od Velikega trga je oddaljen le 500 metrov sprehoda. Od tod pa priporočamo, da se povzpnete še na Grad svetega Justa (Castello di san Giusto). Na griču vas pričakajo katerala, grad, muzej in krasen razgled na mesto. Z griča se nato spustite po drugi poti, na koncu parka pri obelisku, ki so ga leta 1938 postavili ob Mussolinijevem obisku. Dolgo stopnišče Scala dei Giganti se spusti do trga Goldoni. V bližini je tudi pokrita tržnica in ob njej pekarnica Charlotte, kjer imate še eno možnost za rogljič s pistacijevim polnilom.

Mogočno stopnišče Scala dei Giganti, ki iz trga Goldoni vodi na Grad sv. Justa.

Kam na pico? Če ste že na tem delu mesta, se sprehodite še do Viale Venti Settembre, z drevoredom ohlajene ulice, kjer je kup kavarn in trgovinic. Na tem koncu imajo odlično napolitansko pico v L’ Antica Pizzeria da Michele in San Genna’. Če boste ostali nekje ob morju, pa lahko preiskusite Assaje, picerijo, ki je sodeč po Instagramu očitno precej priljubljena med slovenskimi izletniki. Poleg dobrih pic je njihova uspešnica tudi tiramisu, ki ga postrežejo kar v kafetieri. Ljubitelji mesnin pa ste zagotovo že slišali za Buffet da Pepi. Vsekakor zaupajte svojemu nosu in poiščite kaj po svojem okusu, izbire je veliko.

Pica in aperol spritz v Assaje

Če bi nekaj italijanskih dobrot radi odnesli tudi domov, skočite še ob pristanišče, v pokrito tržnico italijanskih dobrot Eataly. Izbira je pestra, cene nekoliko višje. Za cenejše dobrote pa zavijte kar v kakšnega od njihovih supermarketov – na poti domov imate v Opčinah tik pred mejo na primer Conad.

Do belega gradu Miramar in skozi njegove krasne vrtove

Od mestnega jedra Trsta do gradu Miramar vas loči le slabih 15 minut vožnje. Parkirna mesta so ob morju, ob cesti, ki vodi do gradu, pa tudi tik ob njem, od vaše sreče in gneče tisti dan je odvisno, kako blizu ga boste našli.

Grad Miramar – v prevodu pomeni pogled na morje

Castello di Miramare (v prevodu: pogled na morje) je osupljiv bel grad, ki počiva na pečini nad morjem. Je mešanica gotskih, srednjeveških in renesančnih elementov. Zase in svojo ženo Šarloto Belgijsko ga je dal zgraditi princ Ferdinand Maksimilijan Habsburški. V pritličju si lahko ogledate njune zasebne prostore, še bolj zanimiva pa je zunanjost. Poleg mogočnih stopnišč ob zalivu ima namreč krasne vrtove z redkimi eksotičnimi rastlinami, ki jih je Ferdinand Maksimilijan prinesel s svojih potovanj. Vsekakor se sprehodite tudi po njih!

Tako, to je le nekaj idej, kaj vse lahko počnete na tem delu Italije, le streljaj od slovenske meje. Vse zgoraj omenjeno je za en sam dan morda preveč ambiciozen načrt, zato izluščite zase najzanimivejše ali pa izlet razdelite na več dni. Ti kraji vsekakor skrivajo še kup znamenitosti in okusov, ki so vredni pozornosti in jih tokrat nismo uspeli omeniti, a navdiha vam ne bo zmanjkalo.

FOTO: Maja Fister

PREBERITE ŠE: Slikovit enodnevni izlet v Italijo: Čedad, Videm in Palmanova

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih nastanitvenih ponudb!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.