Šopek odličnih idej za praznična darilca: rokodelci iz Radol’ce

Radol’ca je bila od nekdaj dežela ustvarjalnih ljudi, glede na število rokodelcev, ki tam živijo in ustvarjajo, pa se tradicija ohranja še danes. In ker jim prazničnega sejma zaradi ukrepov za zajezitev epidemije ni uspelo izpeljati, so se prilagodili in priložnost izkoristili z virtualnim sejmom. Ste že našli svoja praznična darilca?

Praznična darilca, ki prihajajo izpod rok rokodelcev iz Radol’ce, so nekaj prav unikatnega. Z izbiro lokalnih izdelkov za decembrska darila, ki jih večina obrtnikov predstavlja in tudi prodaja prek spleta, podprete lokalno radolško rokodelsko kreativnost. Dodana vrednost poleg podpore lokalnemu, pa je gotovo tudi to, da večina ustvarjalcev z veseljem naredili izdelke po naročilu v barvah in velikostih, kot jih sami želite in tako darilo dobi še osebno noto. Kateri domači oblikovalci so nam padli v oči?

Laurel – Laura Bolčina

Oblikovalka Laura Bolčina prihaja iz Kamne Gorice in ustvarja pod znamko Laurel. Najpogosteje uporablja umetno usnje, iz katerega izdeluje stilsko dovršene obeske za ključe in drobižnice. Ustvarja tudi modne elastike za lase in lične žepke za polnjenje mobilnih telefonov, ki jih lahko obesite na vtičnico. V svojo ponudbo pa je nedavno dodala tudi pralne maske.

SkalArtNada P. Skalar

Posebno zgodbo govorijo tudi kamenčki Nade P. Skalar, ki pod znamko SkalArt izdeluje prikupne slike, pri katerih glavno vlogo odigrajo kamenčki. Te pobira med sprehodom ob Savi, vsako leto se s polnimi kanglicami vrne tudi s počitnic s Hvara. Večina slik nastane po naročilu z osebnim sporočilom, a so med izdelki tudi takšni, ki bodo polepšali stene vsakega doma. Veliko je osebnih zgodb, družinskim spominov ujetih v sliko iz kamenčkov in osebnim posvetilom, ki jih Nada Skalar ujame v svojih delih. Te dni nastaja po naročilu angelček iz kamenčkov, katerega bo, kot pravi, prav težko dala iz rok.

Šikamina – Tanja Vogelnik

Bi za praznična darilca podarili torbico ali nahrbtnik z osebnim podpisom? Tanja Vogelnik pod znamko Šikamina prisluhne željam. Njene torbice, nahrbtniki in denarnice so elegantne in priročne, po naročilu pa lahko dobite barvne kombinacije po vaših željah.

Manus – Anemari Laureni

Izbrano eleganco boste našli v torbicah znamke Manus, ki že več kot 25 let nastajajo v Radovljici. Prepoznavni znak izdelkov iz pravega usnja, ki jih pod to znamko ustvarja Anemari Laureni, so ročno naslikani barvni detajli, ki zagotavljajo, da je vsak izdelek unikaten. Poleg ženskih in moških usnjenih torb so na voljo tudi moške in ženske denarnice, drobižnice ter pasovi. Z unikatno in ročno izdelamo ovratnico pa boste navdušili tudi lastnike štirinožnih kosmatincev.

EniArt – Enisa Duraković

Čisto svoj, mladosten in igriv dizajn, je v svoje kreacije vnesla Enisa Duraković, ki ustvarja pod imenom EniArt. Majhno delavnico si je ustvarila kar na zaprtem in predelanem balkonu hiše. Na čevljarskem stroju in s profesionalnim šiviljskim strojem ustvarja torbe iz imitacije usnja, po naročilu jih izdela tudi iz filca ali bombaža. Morda lahko izberete zgolj ličen obesek za ključe ali torbico. V prazničnem času ustvarjalka daje večji poudarek potiskom z bleščicami, vedno modne so tudi tople kape s cofki, vedno pa vas bodo pogreli tudi copati iz volne. Prav tako pa mamice za praznična darilca zelo rade kupijo enako obleko ali majčko za sebe in hčerko.

Sweet CikCak – Nina Pirnat Pjekni

Nina Pirnat Pjekni, ki ustvarja pod blagovno znamko Sweet CikCak, je za šivalni stroj ponovno sedla po rojstvu hčerke, ki je sledila dvema sinovoma. Njen dizajn so krpanke, ki so ročno rezane. Zato je vsak izdelek unikat ter se lahko prilagaja tudi želji stranke. Praznični kolekciji oblek, ki so lahko bombažne ali iz toplejših materialov, dodaja tudi bleščice, iskani so tudi udobni kompleti jopic in hlač. Ustvarja tudi daljše jakne softshell, ki jih okrasi z mucko okoli roba kapuce. Športno elegantne so tudi torbice in nahrbtniki ter modni dodatki za lase.

Nimid – Nina Čuk

Ne gre za spregledati niti reciklirane mode Nine Čuk, ki ustvarja pod znamko Nimid. Njene toaletne torbice, ki se ujemajo tudi s trakovi za lase so čudovito darilo za majhne in malo večje gospodične.

Maja Zaplotnik

Koga bi razveselili z unikatnim kosom nakita, ki ga ustvarja oblikovalka in slikarka Maja Zaplotnik? Navdih za čudovite ogrlice, obeske, uhane ter prstane iz stekla umetnica najde v okolici Radovljice, kamor se je pred desetimi leti tudi preselila. Kot pravi ustvarjalka, je steklo večno, kot so lahko zgodbe in tradicija steklenega novoletnega okraska na jelki, ki je lepo, osebno darilo. Sploh, ker gre za unikaten kos, ki v času, ko smo zasičeni s cenenimi izdelki, dobi neprecenljivo vrednost.

6thSenseArt – Mateja in Matej Legat

Odlično darilo je lahko tudi keramična skodelica za kavo, narejena ročno in zato unikatna –  prav taka, kot jih pod znamko 6thSenseArt ustvarjata Mateja in Matej Legat. Kot pravita, veliko dela opravita ročno, zato so krožniki navadno različnih oblik. Tako je že skleda cedila sama po sebi dekorativna, saj lahko oprano sadje ali svežo zelenjavo enostavno postavite na mizo. Tudi lonček za kavo in čaj ali skodelica za kosmiče so lahko po naročilu osebno darilo. Tik pred prazniki sta si omislila tudi novoletno serijo izdelkov. Ti so v lepi zeleni barvi, ki se posveti na srebrno in rdeči, ki je primerna za ta čas. Z lepo smetanova belo barvo z rjavimi pikicami pa lahko na praznični mizi ustvarimo čarobnost sneženih kep.

Vanja Bajt

Na igriv način so izdelani tudi izdelki radovljiške keramičarke Vanje Bajt, ki je zadnje mesece veliko časa preživela v svoji delavnici in izdelovala krožnike, prav tako tudi manjše šalčke in posodice za otroke.  Pri njej najdete tudi za umetnico značilne zaobljene in živo-barvne okrasne figurice živali, narodne noše, zvončke, angelčke in celo jaslice ter tri decembrske dobre može. Všečni in uporabni so tudi keramični liji za marmelado in prikupni milniki, ki bodo popestrili vsako kopalnico, v rustikalno kuhinjo pa se bodo izvrstno podali njeni podstavki za vročo posodo.

Foto: različni ustvarjalci

PREBERITE ŠE: Dopust v izolaciji: bi spali v stekleni hiški s pogledom na severni sij?

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Osem idej, kaj podariti strastnim popotnikom

Prazniki se bližajo in prepričani smo, da se je marsikdo že podal na lov za božičnimi darili. Ob poplavi ponudbe ter popustov se je velikokrat težko odločiti, kaj podariti svojemu fantu, najboljši prijateljici, mami ali bratu. Zato predlagamo, da pred nakupom premisliš o tem, kaj obdarovanec rad počne. Če so njegova strast potovanja, se bo zagotovo razveselil spodnjih daril.

#1 Bucketlist zemljevid

Vsak popotnik si gotovo želi zabeležiti vse države, katere je že obiskal. To bo najlažje storil, če mu za letošnji božič podariš zemljevid s premazom, ki ga lahko odstraniš tako, da popraskaš po površini podobno kot pri hitrih srečkah. Zemljevid lahko naročiš preko spleta ali obiščeš trgovino Flet v Ljubljani.

#2 Potovalna denarnica

Vanjo lahko spravimo potni list, letalsko karto, bančne kartice, denar in kovance, kar nam bo na potovanjih prišlo še kako prav. Vsi poznamo stres, ki ga povzroča iskanje dokumentov po žepih na letališču, kajne? Nekaj izjemno prikupnih primerkov najdeš v Babushqa boutuque.

#3 Zmečkan zemljevid mesta

Seveda sedaj že vsi znamo uporabljati Google maps, a fizični zemljevidi imajo še vedno svoj čar. Posebej priročne, najdeš v trgovini Flet, saj so natisnjeni na zmečkljiv papir, ki se ne trga, v nahrbtniku pa ne bo zasedel skoraj nič prostora.

#4 Potovalna kozmetika

Vsi, ki se velikokrat znajdemo na letališču vemo, da v ročno prtljago ne smemo pospraviti stekleničk z vsebino, večjo od 125 mililitrov. Zato bo vsak strasten popotnik vesel, če mu podariš komplet kozmetike v majhnih stekleničkah. Zares ljubke kozmetične izdelke v potovalni velikosti najdeš v trgovini L’occitane.

#5 Knjižica za gurmane

Te prikupne knjižice z naslovom “How to read the menu” bodo prav prišle v Italiji, Španiji in Franciji. Z njihovo pomočjo bo namreč tvoje naročilo hrane v restavraciji naravnost brezhibno.

#6 Cocktail komplet v potovalni velikosti

Pravi hedonist si bo koktajl zagotovo želel zmešati tudi med potjo. Malo za šalo, malo za res, nam se zdi ta potovalni komplet nadvse simpatičen.

#7 Knjiga

Za preganjanje časa med čakanjem na letalo ali med vožnjo na vlaku je še vedno najboljši recept dobra knjiga. Izberi zares dobro.

#8 Letalska karta

Nadobudnemu popotniku zagotovo nikoli ne bo odveč novo potovanje. Razmisli, kam si tvoj obdarovanec še posebej želi, ter ga razveseli s skupnim potovanjem. Za ugodnimi letalskimi vozovnicami lahko pobrskaš tukaj.

Foto: spletne trgovine, Shutterstock

Decembrsko obdarovanje na Vandraj

Končno smo zakorakali v veseli december in meglene ter hladne dni bomo razsvetlili s prazničnimi lučkami. Božično vzdušje ima vsako leto svoj čar in seveda tudi na Vandraj menimo, da adventnega časa nikakor ne gre izpustiti.

Božič tako ali drugače praznujejo skoraj po celem svetu, v prav vsaki državi pa tradicija narekuje določene posebnosti. Vsekakor je december čas, ko svoje proste dneve in večere namenimo svojim najdražjim ter jih preživimo v krogi družine in prijateljev. Ker vemo, da je velik del božične tradicije tudi obdarovanje, menimo pa, da so potovanja edina kupljena stvar, ki nas bogati, smo zate letos pripravili adventni koledar, v katerem vsak dan “odpiramo” nova okenca s čudovitimi počitniškimi destinacijamivandrajchristmansPraznični paketi, ki smo jih pripravili posebej za to priložnost, omogočajo, da sebi in svojim najdražjim v prazničnih dneh podariš nekaj, česar se bodo zagotovo še dolgo spominjali. Spremljaj torej naš adventni koledar, ki ga najdeš na tej povezavi in si privošči noro silvestrovanje, izlet potovanje v tople kraje ali pa kratek oddih v termah, v okenca pa smo skrili tudi nekaj darilnih bonov.

Skupaj z nami lahko letos postaneš najboljši božiček, ki bo pod novoletno jelko pustil najlepša darila.

SAMSUNG CSC

Foto: Pexles

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.