10 stvari, ki jih MORATE početi na potovanjih

Potovanja so namenjena oddihu, odklopu od domačega šumenja v glavi, polnjenju baterij, lovljenju navdiha ter širjenju obzorij.

Na poti pa ne pozabite tudi na spodnjih 10 stvari, ki bodo po sklepu The Culture Tripa vsako izkušnjo in potovanja po svetu naredile veliko boljše.

Naučite se nekaj lokalnih besed in fraz 

Tam ste tujci. In zelo lepa gesta je, če se naučite osnovnih fraz, kot so dober dan, nasvidenje, hvala in prosim v lokalnem jeziku. Domačine boste s tem navdušili, morda s slabo izgovorjavo tudi nasmejali, vsekakor pa bodo cenili trud.

Zavijte z uhojene poti 

Večino znanih turističnih krajev je pred vami prehodilo in raziskalo že milijone drugih popotnikov. Kar pomeni, da tam ne boste sami, sploh pa ne zgolj z lokalci. Za bolj avtentično izkušnjo se povežite prav z domačini. Vprašajte jih, kateri so njihovi najljubši kotički mesta, kje najraje jedo in kakšno pijačo naročijo.

Spoznajte lokalno kulinariko

Dobro veste, da imamo Slovenci kup odličnih picerij in zadnjih nekaj let tudi okusne burgerje. Verjetnost, da boste na tajskem otočku našli dobro pico, je zelo, zelo majhna, medtem ko bo padthai ali curry skoraj vedno odličen! Poskusite lokalno!

Bodite pozorni na turistične pasti

V vsaki državi so. Od prevarantskih taksistov, sleparskih menjalnic in kakšnih čisto svežih zvijač, s katerimi boste ostali brez denarja ali lastnine. A takšnim prevaram se je relativno lahko izogniti, če veste, kakšne so. Preden torej obiščete določeno deželo, se pozanimajte, kakšnih se tam najpogosteje poslužujejo. Predvsem pa pazite na svoje stvari, zaupajte svojemu instinktu in ne bodite preveč naivni.

Že doma si naložite uporabne aplikacije 

Če ne veste, kako bo z mobilnimi podatki in Wi-Fi-jem, si že doma naložite vse potrebne aplikacije. Nekaj uporabnih smo zbrali že TUKAJ.

Naredite realističen proračunski načrt 

Pri načrtovanju potovanj je pametno imeti v glavi okviren proračun. Ne le zato, da vemo, koliko smo zapravili in kaj si sploh lahko privoščimo, ampak tudi zato, ker v številnih krajih bankomati ne stojijo na vsakem vogalu. V teh primerih boste morali s seboj vzeti tudi gotovino. Kar pomeni, da je fino, če je ne vzamete premalo, oziroma po svetu ne hodite z občutno preveč denarja. Poleg tega že doma preverite, kakšne kartice v tujini sploh sprejemajo in če vaša banka dovoljuje takšne dvige. Predvsem pa se pozanimajte o lokalnih valutah, da boste imeli vsaj približno predstavo o menjalni vrednosti.

Ne zanemarite dobrega turističnega zavarovanja

Zavarovanje za tujino je nuja! Čeprav ga imate že pet let in se vam še nikoli ni nič zgodilo, vam bo tisto šesto leto, ko si ga ne omislite, Murphyjev zakon zagotovo pokazal, da ste naredili napako. Verjemite, tistih nekaj evrov ni nič v primerjavi z več sto, če ne tisoč evri, ki jih boste plačali za oskrbo in zdravljenje v tujini.

Bodite odprti

Potovanja širijo obzorja in lokalci so vedno veseli popotnikov, ki so odprti za nove kulture, ideje in navade. Čeprav so kakšne od njih na prvi pogled res čudne, se zavedajte, da so za njih tako običajne kot za nas goveja juha ob nedeljah. Spoštujte njihove poglede in vaše potovanje bo zagotovo bolj izpopolnjujoče.

Bodite spontani

Fino je, če imate dan vsaj okvirno načrtovan, a ne zapolnite ga do zadnje minute z aktivnostmi in točkami, ki jih želite videti. Pustite nekaj prostora za spontanost, sicer boste ves čas le nekam hiteli.

Uživajte v trenutku

Fotografiranje vseh imenitnih novih krajev, okusne kulinarike in osupljivih sončnih zahodov je ena ob pomembnih točk, ki jih kot turisti in popotniki odkljukamo s seznama. Zase, za svoje spomine, pa tudi zato, da naše dogodivščine okusijo tudi naši prijatelji, ko jim pokažemo fotodokaze.

Vendar pa ob lovljenju trenutkov skozi objektiv in ekran telefona lahko hitro pozabimo na bistveno stvari – uživanje v trenutku. Pospravite telefon in samo glejte. Vsrkajte trenutke in globoko vdihnite. Včasih je to veliko več vredno od dobre fotke.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

Tajska in 13 razlogov, zakaj jo obožujemo

Osem idej, kaj podariti strastnim popotnikom

Prazniki se bližajo in prepričani smo, da se je marsikdo že podal na lov za božičnimi darili. Ob poplavi ponudbe ter popustov se je velikokrat težko odločiti, kaj podariti svojemu fantu, najboljši prijateljici, mami ali bratu. Zato predlagamo, da pred nakupom premisliš o tem, kaj obdarovanec rad počne. Če so njegova strast potovanja, se bo zagotovo razveselil spodnjih daril.

#1 Bucketlist zemljevid

Vsak popotnik si gotovo želi zabeležiti vse države, katere je že obiskal. To bo najlažje storil, če mu za letošnji božič podariš zemljevid s premazom, ki ga lahko odstraniš tako, da popraskaš po površini podobno kot pri hitrih srečkah. Zemljevid lahko naročiš preko spleta ali obiščeš trgovino Flet v Ljubljani.

#2 Potovalna denarnica

Vanjo lahko spravimo potni list, letalsko karto, bančne kartice, denar in kovance, kar nam bo na potovanjih prišlo še kako prav. Vsi poznamo stres, ki ga povzroča iskanje dokumentov po žepih na letališču, kajne? Nekaj izjemno prikupnih primerkov najdeš v Babushqa boutuque.

#3 Zmečkan zemljevid mesta

Seveda sedaj že vsi znamo uporabljati Google maps, a fizični zemljevidi imajo še vedno svoj čar. Posebej priročne, najdeš v trgovini Flet, saj so natisnjeni na zmečkljiv papir, ki se ne trga, v nahrbtniku pa ne bo zasedel skoraj nič prostora.

#4 Potovalna kozmetika

Vsi, ki se velikokrat znajdemo na letališču vemo, da v ročno prtljago ne smemo pospraviti stekleničk z vsebino, večjo od 125 mililitrov. Zato bo vsak strasten popotnik vesel, če mu podariš komplet kozmetike v majhnih stekleničkah. Zares ljubke kozmetične izdelke v potovalni velikosti najdeš v trgovini L’occitane.

#5 Knjižica za gurmane

Te prikupne knjižice z naslovom “How to read the menu” bodo prav prišle v Italiji, Španiji in Franciji. Z njihovo pomočjo bo namreč tvoje naročilo hrane v restavraciji naravnost brezhibno.

#6 Cocktail komplet v potovalni velikosti

Pravi hedonist si bo koktajl zagotovo želel zmešati tudi med potjo. Malo za šalo, malo za res, nam se zdi ta potovalni komplet nadvse simpatičen.

#7 Knjiga

Za preganjanje časa med čakanjem na letalo ali med vožnjo na vlaku je še vedno najboljši recept dobra knjiga. Izberi zares dobro.

#8 Letalska karta

Nadobudnemu popotniku zagotovo nikoli ne bo odveč novo potovanje. Razmisli, kam si tvoj obdarovanec še posebej želi, ter ga razveseli s skupnim potovanjem. Za ugodnimi letalskimi vozovnicami lahko pobrskaš tukaj.

Foto: spletne trgovine, Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.