6 nasvetov za lažje in varnejše potovanje v poletnem času

Prihaja poletni počitniški čas, koronavirus in z njim povezani ukrepi pa se še niso čisto dokončno poslovili. Prav tako je opaziti, kako je informacijska doba omogočila lahek dostop do vseh vrst informacij, ki pa niso vedno točne in verodostojne. Včasih zato nastane prava mala zmešnjava. 

V 27. epizodi podkasta Potovanja in delo v tujini se je Maja Novak, Mayita, pogovarjala s Katjo Kenda iz podjetja Z letalom na Poti. Katja je prava zakladnica znanja in neumorna raziskovalka aktualnih informacij glede rezervacij potovanj in spremljanja ukrepov ter zahtev za vstop v države. Tu pa je 6 najpomembnejših nasvetov za potovanja v prihajajočem poletnem času:

1. Cene letalskih kart naraščajo, zato jih rezervirajte čim prej.

Nekatere cene letalskih kart so se podražile tudi za več kot 100% in nasvet za trenutno obdobje ostaja, da z rezervacijo kart ne odlašajte predolgo. Glavni razlog podražitve je namreč prvo poletje po pandemiji koronavirusa, ko res lahko potujemo skoraj brez skrbi in posledično so se opogumili tudi najbolj boječi. To pa je rezultiralo v velikem povpraševanju in v tem, da so najbolj ugodne letalske karte za potovanja v poletnem času na žalost že pošle.

2. Pogoje za vstop v državo preglejte na verodostojnih spletnih straneh.

Ponekod so še vedno zahtevani PCT pogoji za vstop v državo zato se je dobro pozanimati, kako je s pogoji na destinaciji, za katero načrtujete potovanje. Ker je na spletu malo morje informacij in so nekatere že precej zastarele, je nujno, da preverite informacije zgolj in samo na uradnih straneh držav.

3. Priskrbite si riziko odpovedi.

Vsako storitev, ki jo kupite na internetu, lahko zanjo preko slovenskih zavarovalnic uredite riziko odpovedi. Pri rezervaciji nastanitve na booking.com, lahko kupite nastanitev brez možnosti odpovedi in nato naknadno pri zavarovalnici uredite riziko odpovedi. Slovenske zavarovalnice večinoma zaračunajo za riziko odpovedi 5% od zavarovane vsote.

4. Potujte počasi in se poglobite v državo po kateri potujete.

Poglobite se v ljudi in v kulturo, mogoče lahko najdete namestitev pri domačinih in se z njimi za kratek čas tudi podružite in tako doživite lokalen utrip kraja. V takšnih situacijah se pogosto zgodijo zgodbe, katere niste mogli predvideti in tako nastanejo najlepši spomini. Recimo, ko nas domačin povabi na večerjo ali celo na poroko. Pristni človeški odnosi so nekaj, na kar smo v zadnjih dobrih dveh letih pandemije kar malce pozabili, saj smo se temu morali na veliko izogibati. Obudimo jih nazaj.

5. Zavedajmo se, da nam ‘travel influenserji’ prikazujejo samo najlepše strani potovanj. 

In da je to, da so slikani v lepem hotelu, ob bogatem zajtrku, v prelepi večerni obleki, pravzaprav njihovo delo. A je daleč od realnosti, zato prenehajte loviti popolne trenutke, ki bodo popolni le tistih pet minut na vašem Instagramu. Potovanja so več kot  to, zato bodimo pogumni ter kdaj obiščimo kraj ali destinacijo, ki ni najbolj priljubljena v tem trenutku, je pa zato avtentična in polna skrivnosti, ki jih IG algoritem do sedaj še ni zaznal.

6. Če v poletnem času potujete na bolj obljudene in turistične morske destinacije:

Če vas turistična obleganost duši, je ena izmed super idej tudi dnevni najem manjšega plovila, s katerim se lahko zapeljete do skritega zaliva in uživate v kristalno čisti vodi. Posebno v Grčiji je to zelo priljubljeno. Še več, tam večkrat sploh ne potrebujete dovoljenja za upravljanje čolna. Pravtako pa so cene izjemno dostopne, še posebej, če najamete plovilo kot skupina.

O tem, kako opaziti goljufije na letališčih, kjer zahtevajo nepotreben PCR test in zakaj so cene najema avtomobila poskočile v nebo, pa več v

27. podkast epizodi Potovanja in Delo v tujini.

 

 

PREBERITE ŠE: Kakšne so možnosti za selitev in delo v tujini za Slovence: Nasveti iz prve roke!

Foto: Unsplash

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

10 stvari, ki jih MORATE početi na potovanjih

Potovanja so namenjena oddihu, odklopu od domačega šumenja v glavi, polnjenju baterij, lovljenju navdiha ter širjenju obzorij.

Na poti pa ne pozabite tudi na spodnjih 10 stvari, ki bodo po sklepu The Culture Tripa vsako izkušnjo in potovanja po svetu naredile veliko boljše.

Naučite se nekaj lokalnih besed in fraz 

Tam ste tujci. In zelo lepa gesta je, če se naučite osnovnih fraz, kot so dober dan, nasvidenje, hvala in prosim v lokalnem jeziku. Domačine boste s tem navdušili, morda s slabo izgovorjavo tudi nasmejali, vsekakor pa bodo cenili trud.

Zavijte z uhojene poti 

Večino znanih turističnih krajev je pred vami prehodilo in raziskalo že milijone drugih popotnikov. Kar pomeni, da tam ne boste sami, sploh pa ne zgolj z lokalci. Za bolj avtentično izkušnjo se povežite prav z domačini. Vprašajte jih, kateri so njihovi najljubši kotički mesta, kje najraje jedo in kakšno pijačo naročijo.

Spoznajte lokalno kulinariko

Dobro veste, da imamo Slovenci kup odličnih picerij in zadnjih nekaj let tudi okusne burgerje. Verjetnost, da boste na tajskem otočku našli dobro pico, je zelo, zelo majhna, medtem ko bo padthai ali curry skoraj vedno odličen! Poskusite lokalno!

Bodite pozorni na turistične pasti

V vsaki državi so. Od prevarantskih taksistov, sleparskih menjalnic in kakšnih čisto svežih zvijač, s katerimi boste ostali brez denarja ali lastnine. A takšnim prevaram se je relativno lahko izogniti, če veste, kakšne so. Preden torej obiščete določeno deželo, se pozanimajte, kakšnih se tam najpogosteje poslužujejo. Predvsem pa pazite na svoje stvari, zaupajte svojemu instinktu in ne bodite preveč naivni.

Že doma si naložite uporabne aplikacije 

Če ne veste, kako bo z mobilnimi podatki in Wi-Fi-jem, si že doma naložite vse potrebne aplikacije. Nekaj uporabnih smo zbrali že TUKAJ.

Naredite realističen proračunski načrt 

Pri načrtovanju potovanj je pametno imeti v glavi okviren proračun. Ne le zato, da vemo, koliko smo zapravili in kaj si sploh lahko privoščimo, ampak tudi zato, ker v številnih krajih bankomati ne stojijo na vsakem vogalu. V teh primerih boste morali s seboj vzeti tudi gotovino. Kar pomeni, da je fino, če je ne vzamete premalo, oziroma po svetu ne hodite z občutno preveč denarja. Poleg tega že doma preverite, kakšne kartice v tujini sploh sprejemajo in če vaša banka dovoljuje takšne dvige. Predvsem pa se pozanimajte o lokalnih valutah, da boste imeli vsaj približno predstavo o menjalni vrednosti.

Ne zanemarite dobrega turističnega zavarovanja

Zavarovanje za tujino je nuja! Čeprav ga imate že pet let in se vam še nikoli ni nič zgodilo, vam bo tisto šesto leto, ko si ga ne omislite, Murphyjev zakon zagotovo pokazal, da ste naredili napako. Verjemite, tistih nekaj evrov ni nič v primerjavi z več sto, če ne tisoč evri, ki jih boste plačali za oskrbo in zdravljenje v tujini.

Bodite odprti

Potovanja širijo obzorja in lokalci so vedno veseli popotnikov, ki so odprti za nove kulture, ideje in navade. Čeprav so kakšne od njih na prvi pogled res čudne, se zavedajte, da so za njih tako običajne kot za nas goveja juha ob nedeljah. Spoštujte njihove poglede in vaše potovanje bo zagotovo bolj izpopolnjujoče.

Bodite spontani

Fino je, če imate dan vsaj okvirno načrtovan, a ne zapolnite ga do zadnje minute z aktivnostmi in točkami, ki jih želite videti. Pustite nekaj prostora za spontanost, sicer boste ves čas le nekam hiteli.

Uživajte v trenutku

Fotografiranje vseh imenitnih novih krajev, okusne kulinarike in osupljivih sončnih zahodov je ena ob pomembnih točk, ki jih kot turisti in popotniki odkljukamo s seznama. Zase, za svoje spomine, pa tudi zato, da naše dogodivščine okusijo tudi naši prijatelji, ko jim pokažemo fotodokaze.

Vendar pa ob lovljenju trenutkov skozi objektiv in ekran telefona lahko hitro pozabimo na bistveno stvari – uživanje v trenutku. Pospravite telefon in samo glejte. Vsrkajte trenutke in globoko vdihnite. Včasih je to veliko več vredno od dobre fotke.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

Tajska in 13 razlogov, zakaj jo obožujemo

Z nekaj triki lahko privarčuješ pri najemu avtomobila

Zakaj te ponekod stane en teden najema avtomobila 300 evrov in dodaten teden pri isti družbi le 50? Variiranje cen je pri rent-a-carjih stalnica, saj se cene ves čas spreminjajo. Ampak obstaja nekaj trikov, kako boš lahko na tvojem naslednjem potovanju, v primeru, da boš najemal avto, prihranil nekaj evrov.

Ne plačaj vnaprej

Nekatera rent-a-car podjetja ponudijo manjši popust, če plačaš takoj ob rezervaciji. Po pisanju New York Timesa, strokovnjak na tem področju, Gary Leff, svetuje naj ne uberemo te poti. S tem namreč izgubimo priložnost, da prihranimo denar, v primeru, da se cena zniža tik pred tvojim potovanjem. In to se po navadi tudi zgodi. Po tem ko si naredil rezervacijo, Leff priporoča, da to rezervacijo vneseš na stran AutoSlash.com. To je platforma, ki bo sledila cenam drugih ponudnikov in te obvestila, ko bo naletela na ponudbo, ki je podobna tvoji, vendar cenejša. Tako boš imel priložnost narediti novo in cenejšo rezervacijo.

Najemi avtomobil za dalj časa in privarčuj

Logično bi bilo, da je najem avtomobila za tri dni cenejši, kot najem za celoten teden. A velikokrat se zgodi ravno obratno in je najem za daljši čas cenejši. Leff poudarja, da so rezervacije ob poslovnem potovanju krajše in ne tako zelo občutljive na ceno, kot pa pri turističnih potovanjih, ki so tudi daljša. In industrija rent-a-carja se tega močno zaveda, zato prilagaja cene glede na potrebe. In prav tako je boljše za vas, da avta ne vračate predčasno, saj bo posledično manjšemu številu najema dni dražje, kakor ste bili dogovorjeni na začetku.

avto_shutterstock_269260949

Izogibaj se rent-a-carjem na letališču

Rent-a-car družbe, ki domujejo neposredno na letališčih, imajo v ceno všteto tudi letališko takso, ki jo morajo letališču plačati. Ta se giba v povprečju okrog 25 odstotkov. Zato prihrani denar in poišči družbo, lahko je tudi ista, le da ni stacionirana na letališču. In, ker je taksa po navadi zaračunana samo v primeru, ko avto na letališču prevzameš, ne pa tudi vrneš, ga boš lahko za isto ceno vrnil na letališču. No, v primeru, da ima družba tam svoj sedež podjetja.

Poišči manj znana podjetja

Če je mogoče, se ne zaženi ravno v znana imena kot so Herts, Avis, National in Enterprise ter ostala nam poznana rent-a-car podjetja. Obstajajo seveda tudi manjša, ne tako poznana, ki svoje storitve nudijo precej ceneje. Njihova edina slabost je po navadi ta, da so locirana daleč stran od letališča in ne nudijo ugodnosti za redne stranke.

Vsekakor nam najem avtomobila na potovanju velikokrat olajša odkrivanje lepot sveta. In zakaj ne bi olajšali ob tem tudi naš finančni plan za potovanje, če je to mogoče?

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.