Top 10 držav, ki s turizmom služijo največ na svetu

Svetovna turistična organizacija UNWTO je objavila seznam top 10 držav, ki so v letu 2018 zabeležile največ prihodov turistov in top 10 držav, ki jim je turizem prinesel največ zaslužka.

Ljudje potujemo vedno pogosteje, za več časa in v bolj oddaljene kraje. Turizem je v porastu, zanimivo pa je, da kar polovica svetovnega zaslužka v turizmu pripade zgolj top 10 državam. Katere so?

Na prvem mestu seznama držav z največ prihodi turistov je Francija. Ta je lani zabeležila 89 milijonov prihodov, sledita Španija s 83 milijoni in Združene države Amerike z 80 milijoni prihodov turistov.

Kar 63 milijonov ljudi je lani potovalo na Kitajsko, milijon manj kot tja jih je šlo v Italijo. Na šestem mestu po prihodih je Turčija, kamor je lani migriralo 46 milijonov ljudi, v Mehiko pa 41 milijonov. Nemčija je s 39 milijoni zabeleženih prihodov turistov v 2018 na osmem, Tajska pa z milijonom manj na devetem mesetu. Na desetem mestu po prihodih je s 36 milijoni Velika Britanija.

Pa je število prihodov enako zaslužku? Niti ne.

Največ denarja v turizmu so pobrale ZDA, za njimi Španija in Francija

S seznama največjih turističnih zaslužkarjev je razvidno, da je priliv ZDA iz naslova potovanj najvišji. In sicer 215 milijard ameriških dolarjev, kar je skoraj trikrat več od prihodkov drugo uvrščene Španije in zasledovalke Francije.

Sledijo jim Tajska, Velika Britanija, Italija, Avstralija, Nemčija, Japonska in Kitajska. Zanimivo je, da 10 največjih zaslužkarjev pospravi v žep skoraj 50 odstotkov vsega globalnega turističnega zaslužka, medtem ko 10 najbolj priljubljenih destinacij predstavlja 40 % vseh svetovnih turističnih prihodov.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

Slovenski par, ki se je podal na enoletno poročno potovanje po svetu #intervju

10 stvari, ki jih MORATE početi na potovanjih

Potovanja so namenjena oddihu, odklopu od domačega šumenja v glavi, polnjenju baterij, lovljenju navdiha ter širjenju obzorij.

Na poti pa ne pozabite tudi na spodnjih 10 stvari, ki bodo po sklepu The Culture Tripa vsako izkušnjo in potovanja po svetu naredile veliko boljše.

Naučite se nekaj lokalnih besed in fraz 

Tam ste tujci. In zelo lepa gesta je, če se naučite osnovnih fraz, kot so dober dan, nasvidenje, hvala in prosim v lokalnem jeziku. Domačine boste s tem navdušili, morda s slabo izgovorjavo tudi nasmejali, vsekakor pa bodo cenili trud.

Zavijte z uhojene poti 

Večino znanih turističnih krajev je pred vami prehodilo in raziskalo že milijone drugih popotnikov. Kar pomeni, da tam ne boste sami, sploh pa ne zgolj z lokalci. Za bolj avtentično izkušnjo se povežite prav z domačini. Vprašajte jih, kateri so njihovi najljubši kotički mesta, kje najraje jedo in kakšno pijačo naročijo.

Spoznajte lokalno kulinariko

Dobro veste, da imamo Slovenci kup odličnih picerij in zadnjih nekaj let tudi okusne burgerje. Verjetnost, da boste na tajskem otočku našli dobro pico, je zelo, zelo majhna, medtem ko bo padthai ali curry skoraj vedno odličen! Poskusite lokalno!

Bodite pozorni na turistične pasti

V vsaki državi so. Od prevarantskih taksistov, sleparskih menjalnic in kakšnih čisto svežih zvijač, s katerimi boste ostali brez denarja ali lastnine. A takšnim prevaram se je relativno lahko izogniti, če veste, kakšne so. Preden torej obiščete določeno deželo, se pozanimajte, kakšnih se tam najpogosteje poslužujejo. Predvsem pa pazite na svoje stvari, zaupajte svojemu instinktu in ne bodite preveč naivni.

Že doma si naložite uporabne aplikacije 

Če ne veste, kako bo z mobilnimi podatki in Wi-Fi-jem, si že doma naložite vse potrebne aplikacije. Nekaj uporabnih smo zbrali že TUKAJ.

Naredite realističen proračunski načrt 

Pri načrtovanju potovanj je pametno imeti v glavi okviren proračun. Ne le zato, da vemo, koliko smo zapravili in kaj si sploh lahko privoščimo, ampak tudi zato, ker v številnih krajih bankomati ne stojijo na vsakem vogalu. V teh primerih boste morali s seboj vzeti tudi gotovino. Kar pomeni, da je fino, če je ne vzamete premalo, oziroma po svetu ne hodite z občutno preveč denarja. Poleg tega že doma preverite, kakšne kartice v tujini sploh sprejemajo in če vaša banka dovoljuje takšne dvige. Predvsem pa se pozanimajte o lokalnih valutah, da boste imeli vsaj približno predstavo o menjalni vrednosti.

Ne zanemarite dobrega turističnega zavarovanja

Zavarovanje za tujino je nuja! Čeprav ga imate že pet let in se vam še nikoli ni nič zgodilo, vam bo tisto šesto leto, ko si ga ne omislite, Murphyjev zakon zagotovo pokazal, da ste naredili napako. Verjemite, tistih nekaj evrov ni nič v primerjavi z več sto, če ne tisoč evri, ki jih boste plačali za oskrbo in zdravljenje v tujini.

Bodite odprti

Potovanja širijo obzorja in lokalci so vedno veseli popotnikov, ki so odprti za nove kulture, ideje in navade. Čeprav so kakšne od njih na prvi pogled res čudne, se zavedajte, da so za njih tako običajne kot za nas goveja juha ob nedeljah. Spoštujte njihove poglede in vaše potovanje bo zagotovo bolj izpopolnjujoče.

Bodite spontani

Fino je, če imate dan vsaj okvirno načrtovan, a ne zapolnite ga do zadnje minute z aktivnostmi in točkami, ki jih želite videti. Pustite nekaj prostora za spontanost, sicer boste ves čas le nekam hiteli.

Uživajte v trenutku

Fotografiranje vseh imenitnih novih krajev, okusne kulinarike in osupljivih sončnih zahodov je ena ob pomembnih točk, ki jih kot turisti in popotniki odkljukamo s seznama. Zase, za svoje spomine, pa tudi zato, da naše dogodivščine okusijo tudi naši prijatelji, ko jim pokažemo fotodokaze.

Vendar pa ob lovljenju trenutkov skozi objektiv in ekran telefona lahko hitro pozabimo na bistveno stvari – uživanje v trenutku. Pospravite telefon in samo glejte. Vsrkajte trenutke in globoko vdihnite. Včasih je to veliko več vredno od dobre fotke.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

Tajska in 13 razlogov, zakaj jo obožujemo

Top 10 najdražjih in najcenejših mest na svetu

Kot kaže, so mesta, v katera nas najbolj vleče, tudi najdražja.

Sodeč po Ecomonistovi novi raziskavi Worldwide Cost of Living 2018 je 10 najdražjih mest na svetu tudi v vrhu najbolj priljubljenih popotniških destinacij. Kriteriji študije primerjajo 160 produktov in storitev v vsakem od mest, kar vključuje cene hrane, pijače, oblačil, gospodinjskih pripomočkov, izdelkov za osebno nego, pa tudi višino najemnin, prevoza, stroškov za elektriko in vodo, vključene so tudi šolnine, pomoč na domu in rekreacija.

Kriteriji, po katerih so merili, kako draga so omenjena mesta, so torej pokazatelj stroškov življenja v njih in ne toliko stroškov samega turističnega obiska, a s temi podatki lahko potegnemo vzporednice tudi s tem.

Tudi letos na prvem mestu ostaja Singapur, ki že nekaj let kraljuje na samem vrhu najdražjih mest, zaradi padca vrednosti dolarja v primerjavi z drugimi valutami, pa so z vrha seznama najdražjih malo nižje spolzela nekatera mesta v ZDA. New York, ki je bil lani na 9 mestu najdražjih, je letos padel na 13. mesto, Los Angeles pa iz 11 na 14. A da ne bo pomote, še vedno sta precej draga!

 

10 najdražjih mest na svetu

 1. Singapur
 2. Pariz
 3. Zürich
 4. Hongkong
 5. Oslo
 6. Ženeva
 7. Seul
 8. Kopenhagen
 9. Tel Aviv
 10. Sydney

10 najcenejših mest na svetu

 1. Damask
 2. Karakas
 3. Almaty
 4. Lagos
 5. Bangalore
 6. Karači
 7. Alžir
 8. Chennai
 9. Bukarešta
 10. New Delhi

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

To je 10 najsrečnejših držav na svetu! Kje je Slovenija?

10 najslabših in 10 najboljših držav za “freelancerje”: Slovenija na dnu

10 najlepših destinacij, po mnenju prve ženske, ki je obiskala vse države sveta

Odločitev, na kateri konec sveta odpotovati za letni dopust je vedno težka, saj ima večina izmed nas doma dolge sezname destinacij, ki bi jih radi obiskali. Morda pa ti bo letos v pomoč seznam najljubših destinacij nekoga, ki je videl prav vse države sveta.

Pred kratkim smo namreč pisali o 27-letni Cassie De Pecol, prvi ženski, ki je obiskala vseh 196 držav sveta in za to porabila le 18 mesecev in 26 dni. Nedavno je Cassie v intervjuju z medijsko hišo The Telegraph bralcem zaupala seznam desetih destinacij, ki so jo na njeni ekspediciji najbolj očarale.

In kateri so najlepši kraji za nekoga, ki je videl prav vse?

#1 Mongolija

#2 Butan

#3 Maldivi

#4 Vanuatu

#5 Pakistan

#6 Oman

#7 Tunizija

MEGABON priporoča // Po poteh Ali Babe in počitnice v Tuniziji

#8 Peru

#9 Kostarika

#10 New England

Foto: Shutterstock, Pixabay

Najbolj zaželjena AirBnb prenočišča po svetu

AirBnb je zadnja leta vse bolj pogosta izbira popotnikov, ki si želijo destinacije doživeti na avtentičen način, podoben izkušnji lokalcev. Seveda je platforma za to odličen začetek, saj boš svoj dan pričel v stanovanju domačina, ki ti bo (če imaš srečo) priporočil tudi njegove najljubše kotičke mesta, ki niso polni turistov. Kakor smo si različni ljudje, pa se med seboj razlikujejo tudi naša domovanja, zato je na AirBnbju moč najti prenočišče za prav vsak okus. Preverili smo, katera prenočišča so na platformi najbolj zaželjena in koliko dolarjev na noč je za njih potrebno odšteti. Oglej si lestvico 10 AirBnb prenočišč, ki so se največkrat znašla na seznamu želja svetovnih popotnikov.

10. Off the Gridit House, Pioneertown, Kalifornija – 380$/nočitev

air10

9. Brand New Mini Loft, Rim, Italija – 42$/nočitev

air9

8. Balian Treehouse, Bali, Indonezija -87$/nočitev

air8

7. Pirates of the Caribbean Getaway, Topanga Canyon, Kalifornija – 95$/nočitev

air7

6. Mushroom Dome Cabin, Aptos, Kalifornija – 115$/nočitev

air6

5. Aroma(n)tica Treehouse, San Salvatore Monferrato, Italija – 161$/nočitev

air5

4. Unique Cob Cottage, Mayne Island, BC, Kanada – 110$/nočitev

air4

3. TREEhouse/casaBARTHEL, Toskana, Italija – 288$/nočitev

air3

2. The Seashell House ~ Casa Caracol, Isla Mujeres, Mehika -308$/nočitev

air2

1. Secluded Intown Treehouse, Atlanta, Georgia – 350$/nočitev

air1

Foto: AirBnb

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.