10 stvari, ki jih MORATE početi na potovanjih

Potovanja so namenjena oddihu, odklopu od domačega šumenja v glavi, polnjenju baterij, lovljenju navdiha ter širjenju obzorij.

Na poti pa ne pozabite tudi na spodnjih 10 stvari, ki bodo po sklepu The Culture Tripa vsako izkušnjo in potovanja po svetu naredile veliko boljše.

Naučite se nekaj lokalnih besed in fraz 

Tam ste tujci. In zelo lepa gesta je, če se naučite osnovnih fraz, kot so dober dan, nasvidenje, hvala in prosim v lokalnem jeziku. Domačine boste s tem navdušili, morda s slabo izgovorjavo tudi nasmejali, vsekakor pa bodo cenili trud.

Zavijte z uhojene poti 

Večino znanih turističnih krajev je pred vami prehodilo in raziskalo že milijone drugih popotnikov. Kar pomeni, da tam ne boste sami, sploh pa ne zgolj z lokalci. Za bolj avtentično izkušnjo se povežite prav z domačini. Vprašajte jih, kateri so njihovi najljubši kotički mesta, kje najraje jedo in kakšno pijačo naročijo.

Spoznajte lokalno kulinariko

Dobro veste, da imamo Slovenci kup odličnih picerij in zadnjih nekaj let tudi okusne burgerje. Verjetnost, da boste na tajskem otočku našli dobro pico, je zelo, zelo majhna, medtem ko bo padthai ali curry skoraj vedno odličen! Poskusite lokalno!

Bodite pozorni na turistične pasti

V vsaki državi so. Od prevarantskih taksistov, sleparskih menjalnic in kakšnih čisto svežih zvijač, s katerimi boste ostali brez denarja ali lastnine. A takšnim prevaram se je relativno lahko izogniti, če veste, kakšne so. Preden torej obiščete določeno deželo, se pozanimajte, kakšnih se tam najpogosteje poslužujejo. Predvsem pa pazite na svoje stvari, zaupajte svojemu instinktu in ne bodite preveč naivni.

Že doma si naložite uporabne aplikacije 

Če ne veste, kako bo z mobilnimi podatki in Wi-Fi-jem, si že doma naložite vse potrebne aplikacije. Nekaj uporabnih smo zbrali že TUKAJ.

Naredite realističen proračunski načrt 

Pri načrtovanju potovanj je pametno imeti v glavi okviren proračun. Ne le zato, da vemo, koliko smo zapravili in kaj si sploh lahko privoščimo, ampak tudi zato, ker v številnih krajih bankomati ne stojijo na vsakem vogalu. V teh primerih boste morali s seboj vzeti tudi gotovino. Kar pomeni, da je fino, če je ne vzamete premalo, oziroma po svetu ne hodite z občutno preveč denarja. Poleg tega že doma preverite, kakšne kartice v tujini sploh sprejemajo in če vaša banka dovoljuje takšne dvige. Predvsem pa se pozanimajte o lokalnih valutah, da boste imeli vsaj približno predstavo o menjalni vrednosti.

Ne zanemarite dobrega turističnega zavarovanja

Zavarovanje za tujino je nuja! Čeprav ga imate že pet let in se vam še nikoli ni nič zgodilo, vam bo tisto šesto leto, ko si ga ne omislite, Murphyjev zakon zagotovo pokazal, da ste naredili napako. Verjemite, tistih nekaj evrov ni nič v primerjavi z več sto, če ne tisoč evri, ki jih boste plačali za oskrbo in zdravljenje v tujini.

Bodite odprti

Potovanja širijo obzorja in lokalci so vedno veseli popotnikov, ki so odprti za nove kulture, ideje in navade. Čeprav so kakšne od njih na prvi pogled res čudne, se zavedajte, da so za njih tako običajne kot za nas goveja juha ob nedeljah. Spoštujte njihove poglede in vaše potovanje bo zagotovo bolj izpopolnjujoče.

Bodite spontani

Fino je, če imate dan vsaj okvirno načrtovan, a ne zapolnite ga do zadnje minute z aktivnostmi in točkami, ki jih želite videti. Pustite nekaj prostora za spontanost, sicer boste ves čas le nekam hiteli.

Uživajte v trenutku

Fotografiranje vseh imenitnih novih krajev, okusne kulinarike in osupljivih sončnih zahodov je ena ob pomembnih točk, ki jih kot turisti in popotniki odkljukamo s seznama. Zase, za svoje spomine, pa tudi zato, da naše dogodivščine okusijo tudi naši prijatelji, ko jim pokažemo fotodokaze.

Vendar pa ob lovljenju trenutkov skozi objektiv in ekran telefona lahko hitro pozabimo na bistveno stvari – uživanje v trenutku. Pospravite telefon in samo glejte. Vsrkajte trenutke in globoko vdihnite. Včasih je to veliko več vredno od dobre fotke.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

Tajska in 13 razlogov, zakaj jo obožujemo

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.