Tajska in 13 odličnih razlogov, zakaj jo tako obožujemo

Tajska je nadvse priljubljena turistična destinacija jugovzhodne Azije, ki ponuja kup aktivnosti, dogodivščin, okusov in občutkov. Zbrali smo šopek stvari, ki jih obožujemo v deželi nasmehov. Kaj nas vleče na Tajsko?

Rajski tajski otoki

Tajska in njeni otoki ne potrebujejo posebne predstavitve, saj so njihove plaže na “bucket listi” številnih popotnikov. Koh Phi Phi seveda ni več tako tih in ugoden, kot je bil pred 20 leti in Koh Phangan je ob polni luni poln opitih žurerjev. Na Phuketu je vsako leto več bogatih Zahodnjakov, ki iščejo žene – ali zgolj popestritev, a še vedno obstaja kup kotičkov, ki so še vedno rajski. Tajski otočki vedno skrivajo kakšno malce bolj oddaljeno peščeno plažo, kjer ne srečate nikogar, s palme vam padajo kokosi in nekje med vejami se gugajo opice. Na Koh Lanti, na primer, boste ujeli kup takšnih, Koh Tao pa še vedno ne razočara ljubiteljev tihih zalivčkov in potapljačev.

Tajska je tudi sever! 

Medtem ko se ob misli na Tajsko marsikomu pred očmi prikažejo rajske plaže, pa nikar ne pozabite na sever države. Med riževe terase, preproste domorodce, nepregledne gozdove, na hladnejšo klimo. Od Bangkoka navzgor le skočite vsaj do mest kot so Chiang Mai, hipijevski Pai in Chiang Rai. Ne bo vam žal, saj marsikdo pravi, da se prava Tajska začne šele na severu.

Templji

Templji so velik del tajske kulture in ob številnih boste le zazijali. Mogočne zgradbe, posute in oblite z zlatom, gigantskimi kipci in razkošnimi poslikavami. Od nebeško belega templja Wat Rong Khun v Chiang Raiu, do antičnih ruševin v Ayutthayi, da ne omenjamo Wat Phra Kaewa in Grand Palaca v Bangkoku. Všeč vam bo tudi pogled na menihe, ki s svojo umirjenostjo v vas naselijo nekaj poduhovljenega.

Tajska hrana! 

Morda bi morala biti ta kar na prvem mestu. Tajska hrana je nadvse okusna in ko se boste vrnili domov, ne bo več šlo brez občasnega pad thaia, lepljivega riža z mangom, pa mangovih smutijev, tom yumov in še česa. Kar brez strahu, ulična hrana je imenitna – ugodna in slastna!

Festivali 

Tajski festivali in prazniki so kot naši, a na steroidih. Od spuščanja lantern v nebo, splavljanja ladjic po reki do Songkrana, najbolj mokrega festivala na Tajskem. Zabava ob takšnih priložnosti traja več dni skupaj!

Živalski svet

Slon je nacionalni simbol Tajske in seveda jih lahko tam tudi vidite. Kot odgovorni obiskovalci, jih nikar ne jahajte in ne spodbujajte mučenja s kavlji in verigami, vsekakor pa jih lahko vidite v prijetnejšem okolju – na primer v sirotišnicah ali templjih, kjer z njimi ravnajo tako, kot si kralji zaslužijo. Na Tajskem so tudi opice, giboni, kače, tigri (pazljivo pri izbiri templjev, nekateri so znani po zlorabljanju pomirjeval) … Seveda pa se lahko podate tudi pod vodo, kjer srečate pisane ribe, želve in še kaj.

Pozitivni lokalci

Tajske se ni zaman prijelo ime dežela nasmehov. Lokalci so prijazni – če ste le do njih prijazni tudi vi. Pričakali vas bodo z nasmehom in vedno imeli pri roki tisto, kar ta trenutek potrebujete. Morda ne vedno zastonj, a uredili bodo vse. Če si boste vzeli čas, vam bodo s širokim nasmehom in velikim veseljem povedali o svoji družini. In verjemite, da so njihove zgodbe vredne poslušanja.

Šoping!

Če obstaja, to lahko najdete na Tajskem. Na vaših oblačilih, dodatkih in tehnologiji, ki jo kupujete doma, pogosto piše “Made in Thailand”, kar pomeni, da ste v srcu produkcije večine stvari, ki jih doma kupujete za precej višje cene. Od gigantskih šoping centrov z znanimi znamkami, do uličnih prodajalcev, ki za drobiž prodajajo precej prepričljive ponaredke, spominke, bižuterijo in karkoli drugega vam pade na pamet. Ne pozabite barantati!

Nizke cene

Čeprav se s porastom turizma cene na Tajskem višajo, so še vedno prijazne. Sploh, če greste malo bolj v notranjost, v stransko ulico, nase ne navlečete zlatih ur in oblačil prestižnih znamk in malo povadite v barantanju. Nočitev že za 5 evrov? Brez težav. Pivo za mizo za manj kot evro? Kjerkoli. Pad thai za 50 centov? Seveda.

Tolerantnost 

Tajska je mešanica ljudi iz različnih okolij, ver, prepričanj, korenin in spolnih usmerjenosti. Živijo en ob drugem, v harmoniji. Muslimani delajo in se družijo z budisti, kristjani obiskujejo budistične templje, trans ljudje so sprejeti kjerkoli že. Seveda stvari, ko pobrskate globlje, niso tako zelo rožnate, a vsaj na površju je toleranca in homogenost precej boljša kot na zahodu.

Jezik

Tajski jezik je lep, zveni melodično in je precej ekspresiven. Glede na to, da vas do Tajske čaka dolga letalska vožnja, jo izkoristite za učenje nekaj osnovnih fraz – od pozdrava in zahvale, ki vam znajo odpreti kar nekaj vrat.

Tajska in nočno življenje! 

Bangkok je edinstveno mesto, ki ga ne moremo primerjati z nobenim drugim. Žuboreča metropola je glasna podnevi, a ne potihne niti ponoči. Na Khao San Roadu boste ujeli žurerje v vseh kotičkov Zemlje, ki plešejo, pojejo in pijejo, poskušajo ocvrte čričke, pijejo vodko iz veder in si ogledajo svoj prvi ping-pong show. Po mestu je tudi kup klubov, kjer nastopajo svetovne zvezde. In kot smo že omenili, pivo je poceni! 

Preberite še: Štiri divje zabave, po katerih slovi jugovzhodna Azija

*Full Moon Party

Če že govorimo o nočnem življenju … Zloglasne zabave ob polni luni na otoku Koh Phangan na plaži Haad Rin Beach so nekaj, česar ne doživite povsod. Več tisoč žurerjev se vsak mesec ob polni luni zbere na plaži, kjer pleše dolgo v noč, skače čez goreče kolebnice, spije vedra alkoholnih mešanic, nekje vmes izgubi vse svoje stvari, prijatelje in dostojanstvo. Zagotovo je to zabava, ki je dolgo ne boste pozabili, če se je že udeležite, pa vsekakor zdržite do sončnega vzhoda in se priključite čistilni akciji, saj je plaža – poleg tistih, ki so omagali in obležali na mivki – tudi polna smeti, ki jih je treba očistiti.

Foto: Maja Fister

PREBERITE ŠE: Štiri divje zabave, po katerih slovi jugovzhodna Azija

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.