Na Songkran, najbolj moker festival na Tajskem

Novo leto! Songkran je najpomembnejši tajski festival, ki po starem lunarnem siamskem koledarju zaznamuje začetek novega astrološkega leta. Novoletni festival vsako leto praznujejo na 13. aprila, Tajci pa zabavo navadno raztegnejo še za tri dni. In po čem je znan? Po tem, da so vsi obiskovalci premočeni od glave do pet!

Songkran v prevodu naznanja transofmacije in spremembe, praznovanja pa so polna simboličnih tradicij. Festivalsko jutro se začne z obiskom templjev in darovanjem hrane budističnim menihom, kipce Buddhe pa polivajo z vodo. S tem odplaknejo grehe in nesrečo ter pozdravijo nove začetke.

PREBERITE ŠE: 11 stvari, ki jih nikakor NE počnite na Tajskem

A festival je skozi leta prerasel svojo kulturno vrednost in danes velja za enega najbolj mokrih in veselih praznovanj novega leta na svetu. Zabave željni mladi na Songkran zaprejo ulice, kjer nato potekajo boji z vodo – od veder, vodnih pištolic do balonov, bistveno je, da z zabave ne odidete suhi.

Če vas na tajsko novo leto torej zanese na ulice Bangkoka, Chiang Maia ali kakšen južni otoček, vredne predmete zapakirajte v plastične vrečke ali vodoodporne torbice, gospodične pa spoštujte tamkajšnje zakone o neprimernem razgaljanju in pod belo majčko oblecite še kaj neprosojnega. In srečno novo leto!

PREBERITE ŠE: Zaščita pred turisti: Konec obiskov tajske idilične plaže iz filma The Beach

Foto: Reuters

Preberite še:

11 stvari, ki jih nikakor NE počnite na Tajskem

Štiri divje zabave, po katerih slovi jugovzhodna Azija

Zaščita pred turisti: Konec obiskov tajske idilične plaže iz filma The Beach

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.