Top 10 najdražjih in najcenejših mest na svetu

Kot kaže, so mesta, v katera nas najbolj vleče, tudi najdražja.

Sodeč po Ecomonistovi novi raziskavi Worldwide Cost of Living 2018 je 10 najdražjih mest na svetu tudi v vrhu najbolj priljubljenih popotniških destinacij. Kriteriji študije primerjajo 160 produktov in storitev v vsakem od mest, kar vključuje cene hrane, pijače, oblačil, gospodinjskih pripomočkov, izdelkov za osebno nego, pa tudi višino najemnin, prevoza, stroškov za elektriko in vodo, vključene so tudi šolnine, pomoč na domu in rekreacija.

Kriteriji, po katerih so merili, kako draga so omenjena mesta, so torej pokazatelj stroškov življenja v njih in ne toliko stroškov samega turističnega obiska, a s temi podatki lahko potegnemo vzporednice tudi s tem.

Tudi letos na prvem mestu ostaja Singapur, ki že nekaj let kraljuje na samem vrhu najdražjih mest, zaradi padca vrednosti dolarja v primerjavi z drugimi valutami, pa so z vrha seznama najdražjih malo nižje spolzela nekatera mesta v ZDA. New York, ki je bil lani na 9 mestu najdražjih, je letos padel na 13. mesto, Los Angeles pa iz 11 na 14. A da ne bo pomote, še vedno sta precej draga!

 

10 najdražjih mest na svetu

 1. Singapur
 2. Pariz
 3. Zürich
 4. Hongkong
 5. Oslo
 6. Ženeva
 7. Seul
 8. Kopenhagen
 9. Tel Aviv
 10. Sydney

10 najcenejših mest na svetu

 1. Damask
 2. Karakas
 3. Almaty
 4. Lagos
 5. Bangalore
 6. Karači
 7. Alžir
 8. Chennai
 9. Bukarešta
 10. New Delhi

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

To je 10 najsrečnejših držav na svetu! Kje je Slovenija?

10 najslabših in 10 najboljših držav za “freelancerje”: Slovenija na dnu

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.