Kako dobro poznate Liverpool, glasbeno in kulturno središče Anglije?

Liverpool je mesto, ki navdušuje s svojo edinstveno mešanico kulture, zabave in zgodovine. Osvojil vas bo tako s svojo glasbeno zgodovino in kulturnimi znamenitostmi, kot tudi z naravnimi lepotami in nočnim življenjem.

Liverpool je mesto z bogato zgodovino, kar ga postavlja med najbolj priljubljena turistična mesta v Veliki Britaniji. Ne le da je dom ene največjih glasbenih skupin vseh časov, ampak ponuja tudi številne druge kulturne znamenitosti in dogodke, ki si jih je vredno ogledati.

Glasbena zgodovina Liverpoola

Liverpool se lahko ponaša s številnimi glasbenimi zvezdniki, med katerimi so najbolj znani The Beatles, ki so s svojim edinstvenim slogom glasbe in osebnostjo osvojili svet v 60-ih letih prejšnjega stoletja. V mestu lahko obiščete številne kraje, ki so pomemben del glasbene zgodovine, med drugim tudi klub The Cavern, kjer so The Beatles pogosto nastopali. Tam si lahko ogledate tudi razstavo o zgodovini skupine in drugih glasbenih skupinah, ki so izvirale iz Liverpoola.

Kulturne znamenitosti Liverpoola

Ena najbolj obiskanih turističnih atrakcij v Liverpoolu je Albertov pristan, ki je bil nekoč eno najpomembnejših pristanišč v Evropi. Danes je tam veliko turističnih znamenitosti, med drugim muzej ladij Merseyside, ki prikazuje zgodovino pristanišča in pomorstva v regiji.

Liverpool je dom enemu najbolj znanih angleških nogometnih klubov – Liverpool FC. Stadion Anfield Road je ena od glavnih turističnih znamenitosti mesta, saj tam lahko obiskovalci občutijo vzdušje nogometne tekme in se sprehodijo po znameniti tribuni Kop.

Pruljubljene turistične točke so še Tate Liverpool, ki je del zbirke umetnosti Tate v Londonu, Liverpool Museum, ki prikazuje zgodovino mesta in druge pomembne dogodke v britanski zgodovini in Liverpool One, eno največjih nakupovalnih središč v Veliki Britaniji.

Mestno življenje v Liverpoolu

Liverpool je znan po živahnem mestnem življenje in ponuja številne restavracije, bare in klube, ki so odprti pozno v noč. V središču mesta lahko uživate v odlični hrani, saj ponuja številne restavracije z različnimi kuhinjami in cenovnimi razredi. Za ljubitelje nočnega življenja pa je Liverpool pravi raj, med drugim je zelo priljubljen klub Garlands, ki je znan po svoji eklektični mešanici glasbe in kulture.

Mesto Liverpool pa ne ponuja le zabave in kulture, ampak tudi naravne lepote. Obiska vredna sta na primer obalne kraja Southport in Crosby Beach.

10 zanimivh dejstev o Liverpoolu

1. Liverpool je na Googlu najbolj iskano britansko mesto. Verjetno, ker je dom ene najbolj priljubljenih glasbenih skupin vseh časov. In zaradi nogometa.

2. V Liverpoolu je nekoč imel stal srednjeveški grad. Ko obiščete Liverpool in hodite mimo Liverpoolskega kraljevskega sodišča na Derby Square, se morda zdi težko verjeti, da je tam nekoč stal srednjeveški grad. Grad je bil zgrajen iz peščenjaka in imel 4 stolpe.

3. Na vrhu stavbe Royal Liver Building, kraljujeta ptici Bertie in Bella. Ptici imata svoji vlogi – moški Bertie gleda proti notranjosti, da bi pazil na mesto, medtem ko ženska Bella gleda proti morju.

4. V trgovini na ulici Bold Street se skriva vodnjak. V notranjosti butika z vintage oblačili Soho’s je 240 let star vodnjak, ki sega v 17. stoletje. Če se sprehodite skozi trgovino, ga boste videli.

5. Pod veleblagovnico John Lewis je vidno še originalno pristanišče. Na tleh pred trgovino John Lewis v Liverpool ONE je krožno okno v preteklost. Ponuja vpogled v stare pristaniške priveze, ki segajo v leto 1715.

6. Poskusite Scouse! V Liverpoolu ne morete biti, ne da bi poznali “scouse”. Gre za vrsto enolončnice, ki je običajno narejena iz kosov mesa – običajno govejega ali jagnječjega – s krompirjem, korenjem in čebulo.

7. Liverpool Cathedral je največja katedrala ali verska zgradba v Veliki Britaniji. Največja verska zgradba v državi ni slavna Westminster Abbey, temveč Liverpool Cathedral, katedrala anglikanske škofije Liverpoola. Visoka je 331 metrov.

8. V Liverpoolu še vedno stoji nesrečna stavba White Star. Vsi vedo, da je bil Titanic registriran v Liverpoolu, zato je na krmi ladje pisalo ime mesta. Liverpool je še vedno domovanje stavbe White Star, ladijskega podjetja za nesrečno ladjo. Stavba je znana tudi kot Albion House ali 30 James Street.

9. Ena izmed ur na stavbi Royal Liver Building je nekoč služila kot miza. Novembra 1910 je bila ena izmed ur uporabljena kot miza za banket, ki je slavil britanski inženiring in dosežke gradnje.

10. Ob čudoviti anglikanski stolnici v Liverpoolu lahko preizkusite ‘šepetajoči obok’. Obiskovalci lahko sedijo narazen in si šepetajo drug drugemu, občudujejo pa lahko, kako se glas razširja in sliši tudi najtišje šepete.

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Ideja za izlet z otroki: Grad Brdo #fotozgodba

 

 

Top 10 držav, ki s turizmom služijo največ na svetu

Svetovna turistična organizacija UNWTO je objavila seznam top 10 držav, ki so v letu 2018 zabeležile največ prihodov turistov in top 10 držav, ki jim je turizem prinesel največ zaslužka.

Ljudje potujemo vedno pogosteje, za več časa in v bolj oddaljene kraje. Turizem je v porastu, zanimivo pa je, da kar polovica svetovnega zaslužka v turizmu pripade zgolj top 10 državam. Katere so?

Na prvem mestu seznama držav z največ prihodi turistov je Francija. Ta je lani zabeležila 89 milijonov prihodov, sledita Španija s 83 milijoni in Združene države Amerike z 80 milijoni prihodov turistov.

Kar 63 milijonov ljudi je lani potovalo na Kitajsko, milijon manj kot tja jih je šlo v Italijo. Na šestem mestu po prihodih je Turčija, kamor je lani migriralo 46 milijonov ljudi, v Mehiko pa 41 milijonov. Nemčija je s 39 milijoni zabeleženih prihodov turistov v 2018 na osmem, Tajska pa z milijonom manj na devetem mesetu. Na desetem mestu po prihodih je s 36 milijoni Velika Britanija.

Pa je število prihodov enako zaslužku? Niti ne.

Največ denarja v turizmu so pobrale ZDA, za njimi Španija in Francija

S seznama največjih turističnih zaslužkarjev je razvidno, da je priliv ZDA iz naslova potovanj najvišji. In sicer 215 milijard ameriških dolarjev, kar je skoraj trikrat več od prihodkov drugo uvrščene Španije in zasledovalke Francije.

Sledijo jim Tajska, Velika Britanija, Italija, Avstralija, Nemčija, Japonska in Kitajska. Zanimivo je, da 10 največjih zaslužkarjev pospravi v žep skoraj 50 odstotkov vsega globalnega turističnega zaslužka, medtem ko 10 najbolj priljubljenih destinacij predstavlja 40 % vseh svetovnih turističnih prihodov.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

Slovenski par, ki se je podal na enoletno poročno potovanje po svetu #intervju

Vandraj insider – Rok Klanšek: “Na ulicah mesta opaziš veliko različnih ljudi, med katerimi pa ni občutiti sovražnosti, zaničevanja ali posmehovanja.”

Tokrat v Vandraj insiderju z nami klepeta Rok Klanšek, študent, ki se je po nova znanja odpravil v Veliko Britanijo. Zase pravi, da je pozitivna in ambiciozna oseba, ki se želi izpopolniti na vseh področjih, vendar pa ga pri tem včasih ovira lenoba. Rešitev je našel v tem, da se prisili izstopiti iz cone udobja in živeti bolj aktivno in produktivno, zato se je tudi preselil v Manchester. Kakšni pa so tamkajšnji ljudje? In kakšno je tam življenje? Preverite spodaj!

Preberi več

London in 11 dejstev, ki jih o njem še ne poznate

London je priljubljena prestolnica za obisk tudi med Slovenci. In ponuja nekaj za vsakogar! Čeprav ste morda eden tistih, ki je v to živahno mesto skočil že večkrat, smo prepričani, da o njem še ne veste vsega.

Zbrali smo 11 dejstev, ki jih o Londonu (skoraj) zagotovo še ne poznate!

 •  Zakon veleva, da je v Westminstrski palači, ki je sedež slovitega angleškega parlamenta (in del katere je sloviti Big Ben) prepovedano umreti.
 • Licenco za voznika taksija v Londonu lahko dobite le, če dokažete, da poznate VSAKO ulico in znamenitost mesta. Naboru vseh teh informacij pravijo The Knowledge (Znanje). Povprečen človek pa potrebuje od tri do štiri leta, da se vse to nauči na pamet.
 •  Leta 1700 naj bi v Londonu živelo le 20 % žensk, od tega naj bi bile vse prostitutke.
 •  Zemljo, na kateri stoji spomenik Georgea Washingtona na Trafalgar Squaru, naj bi uvozili iz Amerike. Zakaj? Ker je ta nekoč izjavil, da nikoli več ne bo stopil na angleška tla.
 • Leta 1251 je Henry III v dar od norveškega kralja dobil polarnega medveda. Nastanil ga je v Tower of London in ga privezal na dolgo verigo, da je lahko plaval po reki Temzi in lovil ribe.

 • Bolnišnica Bethlem Royal, znana tudi kot Bedlam asylum, je v 18. stoletju veljala za turistično atrakcijo. Obiskovalci so plačali, da so lahko bolščali v bolnike.
 • Med prvotnimi lastniki nekoč enega največjih panoramskih razglednih koles na svetu London Eye je bila tudi letalska družba British Airways. Ko so se ob dvigu 135 metrov visokega kolesa pojavili gradbeni zapleti, je Richard Branson, ustanovitelj družbe Virgin Group, nad gradbišče poslal cepelin z napisom “BA se ne dvigne.”
 • Pred olimpijskimi igrami v Londonu leta 2012 so organizatorji pisali menedžerju zasedbe The Who in ga vprašali, če ima Keith Moon čas za nastop na otvoritveni slovesnosti. Moon je umrl leta 1978.
 • Kraljeva mornarica, ki vstopa na Port of London, mora po zakonu upravljalcu še vedno prinesti zaboj ruma.
 • Na mostu Albert Bridge visijo znaki, ki vojake nagovarjajo, naj upočasnijo korak. Tresljaji, ki jih povzroča korakanje, bi namreč lahko poškodovali most.
 •  S spomenika žrtvam Velikega londonskega požara (Monument to the Great Fire of London) v bližini London Bridgea je skočilo (in padlo) več ljudi, kot je bilo žrtev v samem požaru. Veliki londonski požar je bil katastrofalen požar. Med nedeljo 2. septembra in sredo 5. septembra 1666 je divjal po srednjeveškem središču Londona. Mesto je požgal do tal, uničenih je bilo 70.000 domov od takratnih 80.000. Uradno število žrtev je zgolj šest. Nekateri zgodovinarji temu podatku sicer nasprotujejo, saj revni del prebivalstva najverjetneje ni bil popisan. Vseeno je v sodobnejšem času s spomenika naštetih 6 samomorov in dve nesreči, kar je več kot uradnih žrtev požara.

Foto: Unsplash

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

PREBERITE ŠE: Slovenci in Slovenija skozi oči Japonke Kei #INTERVJU

To je Britanec, ki je preplaval neverjetno pot okoli Otoka

Že poznate zgodbo 33-letnega Rossa Edgleyja? Britanec je prvi na svetu preplaval pot okoli celotne Velike Britanije!

5 mesecev plavanja, ne da bi stopil na kopno

Ross Edgley je za 2900 kilometrov dolgo pot potreboval več kot pet mesecev, v tem času pa niti enkrat stopil na kopno. Plaval je po 12 ur na dan, spal pa je na spremljevalnem čolnu. Okoli Otoka je plaval v smeri urinega kazalca.

Boj z meduzami, ladjami, tokovi, valovi in lastnim telesom

Njegova pot se je začela 1. junija v pristanišču Margate na jugovzhodu Velike Britanije. Na morju je bil tako 157 dni, fizičnih naporov pa mu ni lajšala niti narava. Razbesnelo in hladno morje z valovi in močnimi tokovi so popestrile tudi meduze, pot pa so mu pogosto sekale tudi ladje. Največ težav je imel z odrgninami na vratu in ranjenim jezikom, ki ga je načela sol.

“Oprostite, zamujam!”

Njegov podvig bi sicer moral trajati “le” 100 dni, a se je zaradi težavnosti nekoliko zavlekel. Rossove prve besede ob prihodu na kopno, kjer ga je pričakala glasna množica podpornikov, so bile tako: “Oprostite, zamujam!”

Le še en rekord v njegovi zbirki

Britanec je tako postal prvi na svetu, ki je preplaval pot okoli celotne Velike Britanije. Ross je sicer znan po neverjetnih podvigih. V Guinnessovo knjigo rekordov se je vpisal že s plezanjem po vrvi, dolgi toliko kot je visok Mount Everest, poleg tega pa je pretekel tudi maraton, medtem ko je za seboj vlekel avto!

Foto: Ross Edgley/Instagram

PREBERITE ŠE:

Istanbul: Top 10 stvari, ki jih tam morate doživeti

Big Ben bo štiri leta zavit v tišino

Zvonovi Big Bena so včeraj, 21. avgusta, zadnjič zadoneli, saj morajo v času prenove zagotoviti varnost delavcev, so sporočili iz britanskega parlamenta. Slišati jih bo mogoče za novo leto in na dan spomina na žrtve prve svetovne vojne.

Big Ben je v resnici ime najtežjega od petih zvonov v Elizabetinem stolpu, ki je bil pred letom 2012 imenovan preprosto Urni stolp. Vendar je ne glede na uradno ime stolp znan predvsem kot Big Ben, najverjetneje poimenovan po stavbeniku in politiku Benjaminu Hallu. Stolp je ena izmed najbolj poznanih znamenitosti na svetu.

Prekinitve zvonjenja Big Bena so redke. Nazadnje so zvonovi utihnili aprila 2013 zaradi pogreba prve britanske ženske premierke Margaret Thatcher, pred tem pa so zvonovi utihnili še leta 2007, 2005, 1979, 1956 in 1934. Tokratna ustavitev bo najdaljša v zgodovini.

PREBERI še // Najboljši londonski kotički za nakupovanje

Zgodovina stolpa

Znameniti zvon je bil na svoje trenutno mesto v Elizabetinem stolpu postavljen oktobra 1858 in je prvič zadonel 11. julija 1859. Stolp je visok 96 metrov, ima 11 nadstropij in skupno 399 stopnic. Urni kazalci so dolgi 2,7 metra in tehtajo 300 kilogramov, minutni pa so dolgi 4,2 metra in tehtajo 100 kilogramov. Kladivo, s pomočjo katerega zvon zadoni, je težko 200 kilogramov, višina zvoka pa je enaka 118 decibelom, kar je primerljivo z udarcem strele.

Zvonovi ob Temzi donijo že skoraj 157 let.

Zvonovi ob Temzi donijo že skoraj 157 let.

Do utišanja britanskega državnega simbola je prišlo ravno v času britanskega izstopa iz EU, ki naj bi bilo obdobje politične turbulence in gospodarske negotovosti, navaja AFP.

PRED KRATKIM smo klepetali s Slovenko, ki živi v Londonu. Vtise iz britanske prestolnice najdeš tu.

(Pre)dolga štiri leta

Politiki medtem zatrjujejo, da niso bili seznanjeni, da bodo za prenovo stolpa, ki naj bi stala 31,9 milijona evrov, potrebna štiri leta. “Vsekakor poskušamo zagotoviti varnost delavcev, ampak Big Ben ne more za štiri leta obnemeti,” je dejala britanska premierka Theresa May, ki zato poziva komisijo britanskega spodnjega doma, da poskuša zagotoviti, da bo britanski državni simbol še vedno mogoče slišati.

Trojica poslancev britanskega parlamenta se medtem zavzema, da bi bilo zvonove ponovno mogoče slišati 29. marca 2019, ko naj bi Velika Britanija uradno izstopila iz EU.

Vir: STA
Foto: Unsplash

7 glasbenih festivalov, ki jih letos ne smeš zamuditi

Z majem se začenja tudi sezona open air dogodkov in medtem, ko je Coachella na ameriškem kontinentu že izzvenela, se v Evropi počasi pripravljajo prizorišča za glasbene spektakle. Katerih festivalov letos nikakor ne smeš zamuditi? Da bo odločitev, katero festivalsko vstopnico kupiti, lažja, smo zate pripravili seznam bližnjih in bolj oddaljenih festivalov ter glavna imena bogatih line upov, ki jih obljubljajo.

#1 Sea Star festival, Umag, Hrvaška

Komaj čakaš poletje? V Umagu se prične že maja! Ekipa, ki že leta več kot uspešno realizira festival EXIT, letos namreč prihaja tudi na Hrvaško. V njihovi režiji se bo med 26. in 27. majem odvil festival Sea Star festival, kjer bo na šestih odrih nastopilo več kot 70 glasbenih izvajalcev, med katerimi ne bodo manjkali The Prodigy, Fat Boy Slim, Dubioza Kolektiv in drugi.

Vandraj priporoča//Poišči ugodno nastanitev za čas festivala v Umagu!

#2 INmusic, Zagreb, Hrvaška

Letos se bo na zagrebškem Jarunu odvila že dvanajsta epizoda festivala InMusic, ki letos že tradicionalno obljublja zveneča imena svetovne glasbene scene. Tokrat nas bodo med 19. in 21. junijem navduševali Kings of Leon, Arcade Fire, Alt-J, Kasabian, Michael Kiwanuka, Flogging Molly in drugi. Vstopnice so na voljo že za 60 evrov in ker gredo za med, si nikakor ne privošči, da se razprodajo!

Vandraj priporoča// Hotelska nočitev z zajtrkom za dve osebi v času festivala le 43 evrov!

#3 Primavera Sound, Barcelona, Španija

Med 31. majem in 4. junijem se lahko udeležiš festivala Primavera Sound, ki te bo gotovo navdušil z norim ambientom, toplim podnebjem in hudim line upom. Naj omenimo samo The XX, Francka Oceana, Arcade Fire, Bon Iver… Si že prepričan? Ne odlašaj z nakupom, vstopnice najdeš tukaj.

#4 Fresh Island, Pag, Hrvaška

Od 11. do 13. julija se bo letos že šestič zabavalo v paških Zrćah na festivalu Fresh Island, kamor prihajajo zveneča imena rap, trap in R’n’B scene. Gostovali bodo Rae Sremmurd, Young Thug, Sean Paul, French Montana in mnogi drugi, tridnevne vstopnice za prebivalce ozemlja bivše Jugoslavije pa so na voljo že za 45 evrov!

Vandraj priporoča// Najemi apartma za celo družbo v Novalji kar 52% ceneje!

#5 Glastonbury, Bristol, Velika Britanija

Eden največjih festivalov v Evropi velja za britansko različico Coachelle, karte za petdnevni festival, ki se letos prične 21. junija, pa se vsako leto razprodajo v nekaj tednih. Letošnja edicija se ponaša z bogatim line upom, na katerem ne manjka zvenečih imen glasbenega sveta, med drugim bodo v bližini Bristola letos odzvanjali Radiohead, Ed Sheeran, Foo Fighters in drugi.

#6 Sziget, Budimpešta, Madžarska

Festival ob Donavi bo letos gostil izvajalce kot so Flume, Rita Ora, Wiz Khalifa, Alt-J in drugi. Celoten line up si lahko ogledaš tukaj, kjer si lahko zagotoviš tudi festivalsko vstopnico za celotno dogajanje med 9. in 16. avgustom.

Vandraj priporoča// Hotel v Budimpešti kar 50% ceneje!

#7 Openair Frauenfeld, Frauenfeld, Švica

The Weeknd, Travis Scott, Nas, G-Eazy – to so le nekatera izmed zvenečih imen, ki bodo med 6. in 8. julijem nastopili na švicarskem glasbenem festivalu Frauenfeld. Več o festivalu si lahko prebereš tukaj.

Foto: arhiv festivalov, Shutterstock

FOTO: Idilična angleška mesteca, v katera se boste zaljubili

Anglija je priljubljena turistična destinacija, a večina obišče London, morda Liverpool ali Manchester. Za doživetje prekrasne angleške pokrajine pa bi morali obiskati majhna mesteca, ki so tako pravljična, da se v njih počutimo, kot da smo se znašli v nekih preteklih, drugih časih. Mesteca polna zelenja, naravnih znamenitosti in zakoreninjene tradicije so zagotovo vredna obiska.

Katera angleška mesteca so torej vredna obiska?

# Alfriston, East Sussex

01_shutterstock_115921939

#Helmsley, Yorkshire

02_shutterstock_478126081

# Haworth, Yorkshire

03_shutterstock_374234701

# Upper Slaughter Cotswolds

04_shutterstock_20776117

# Lacock, Wiltshire

05_shutterstock_489936160

Foto: Shutterstock

Citybreak: Kraljevi London

London je vedno dobra ideja. In ker je dobro povezan z ljubljanskim letališčem, citybreak v britanski prestolnici sploh ni tako daleč. V jesenskih dneh in predbožičnem času pa ima še posebej velik čar, saj se Britanci z okraševanjem mesta vsako leto bolj izkažejo.

Naj bo romantičen pobeg med mestne ulice ali pa popoln odklop z družbo, London ponuja prav vse za vsakega. Dinamično mesto nikoli ne spi in tempo britanskega življenja je precej hitrejši, kot ga poznamo pri nas. A ker smo verjetno poletje uživali nekje ob morju med sproščenimi španskimi, italijanskimi ali hrvaškimi prebivalci, je jesenski citybreak z nekoliko hitrejšim ritmom prijetna sprememba.

london_shutterstock_243410305

Saj ne, da Britanci ne bi znali uživati, le takt njihovega hedonizma je malce bolj poskočen in dinamičen. Seveda pa nam kot turistu hitremu tempu nikakor ni treba slediti. Počasni sprehod skozi jesenski Hyde park, kjer bi lahko cele dneve hranili simpatične požrešne veverice, se ne sliši prav nič stresno. In London ponuja še veliko več.

MEGABON priporoča // Skok v London po izjemni ceni

Mesto z več kot sedem milijonov prebivalcev je bilo v letu 2016 druga najbolj obiskana prestolnica na svetu, saj jo je do septembra obiskalo skoraj 20 milijonov turistov.

Nakupovanje do nezavesti

London že od nekdaj velja za modno prestolnico in shopping oazo za vse, ki radi sledijo in postavljajo trende. Oxfordstreet je pravzaprav postal sinonim za nakupovanje in dnevno to ulico z več kot 300 trgovinami obišče malce več kot pol milijona ljudi. Na približno dveh kilometrih dolžine so ena zraven druge zložene trgovine vseh cenovnih razredov, od Zare in Bershke, kot jih poznamo pri nas pa vse do najprestižnejših londonskih znamk, ki jim seveda kraljuje veleblagovnica Harrods nekaj ulic nižje. V zadnjih letih so se v Londonu razvili tudi prikupni pop up stori in konceptualne trgovine, ki bodo navdušile še tako zahtevne ljubitelje dizajna, mesto pa je že dolga leta kraljestvo takoimenovanih “thrift shopov” z vintage oblekami in pohištvom.

london_shutterstock_134594855

london_shutterstock_221316733

Kavarne za popoldanski čaj

Popoldanski čaj je tradicionalno britanski vsakodnevni opravek. Odpravite se na pravi angleški čaj v eno izmed neštetih čajnic s prikupnim ambientom. Po priporočilih pravih Britancev boste najboljši čaj dobili v The Tea House, Tea Rooms ali Urban Tea Rooms, najbolj tradicionalne postrežbe čaja pa boste deležni v The Ritz hotelu.

PREBERI še // London oblikovalke Angele Lukanovich <–

Notting Hill

To “posh” okrožje vsi poznamo že iz filma z Hugh Grantom in Julio Roberts, v zadnjem času pa obiskovalce še posebej privablja zaradi mode na socialnih omrežjih. Pisana pročelja vrstnih hiš privabljajo blogerke z vsega sveta, ki se slikajo pred barvastimi fasadami v ujemajočih se oblačilih. V tem okrožju boste v trgovinah našli tudi mnoge nadvse uporabne spominke, saj med stanovanjskim hišam družbo delajo prijetne trgovine z dizajnom in mnoge čajnice.

Muzeji, galerije in turistične atrakcije

Kot se za turistično mesto spodobi, se London ponaša tudi z mnogimi muzeji in turističnimi atrakcijami. Kultni Big Ben, pred katerim morate posneti turistično fotografijo, Buckinghamska palača z vojaško gardo, Westminsterska palača in Britanski muzej s kraljičinimi diamanti so tradicionalne turistične postojanke, prav tako množice turistov na letni ravni prepelje največje razgledno kolo na svetu London Eye. Obiščete lahko tudi akvarij, prirodoslovni muzej ter mnoge umetniške galerije, veliko turistov pa privlači tudi Madamme Tussauds s svojo zbirko voščenih figure znanih osebnosti. Bolj pogumne vabimo tudi v London Dungeon, kjer boste skozi voden sprehod po strašljivem muzeju spoznali zgodovino Sevilskega brivca, Jacka Razparača in drugih temnih osebnosti britanske zgodovine.

london_shutterstock_296369036

Da bi se izognili čakalnim vrstam in prihranili kakšen funt, priporočamo, da vstopnice na atrakcije in v muzeje kupite že pred odhodom preko spleta, poceni letalske karte pa lahko poiščete v našem brskalniku letalskih kart.

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.