To je Britanec, ki je preplaval neverjetno pot okoli Otoka

Že poznate zgodbo 33-letnega Rossa Edgleyja? Britanec je prvi na svetu preplaval pot okoli celotne Velike Britanije!

5 mesecev plavanja, ne da bi stopil na kopno

Ross Edgley je za 2900 kilometrov dolgo pot potreboval več kot pet mesecev, v tem času pa niti enkrat stopil na kopno. Plaval je po 12 ur na dan, spal pa je na spremljevalnem čolnu. Okoli Otoka je plaval v smeri urinega kazalca.

Boj z meduzami, ladjami, tokovi, valovi in lastnim telesom

Njegova pot se je začela 1. junija v pristanišču Margate na jugovzhodu Velike Britanije. Na morju je bil tako 157 dni, fizičnih naporov pa mu ni lajšala niti narava. Razbesnelo in hladno morje z valovi in močnimi tokovi so popestrile tudi meduze, pot pa so mu pogosto sekale tudi ladje. Največ težav je imel z odrgninami na vratu in ranjenim jezikom, ki ga je načela sol.

“Oprostite, zamujam!”

Njegov podvig bi sicer moral trajati “le” 100 dni, a se je zaradi težavnosti nekoliko zavlekel. Rossove prve besede ob prihodu na kopno, kjer ga je pričakala glasna množica podpornikov, so bile tako: “Oprostite, zamujam!”

Le še en rekord v njegovi zbirki

Britanec je tako postal prvi na svetu, ki je preplaval pot okoli celotne Velike Britanije. Ross je sicer znan po neverjetnih podvigih. V Guinnessovo knjigo rekordov se je vpisal že s plezanjem po vrvi, dolgi toliko kot je visok Mount Everest, poleg tega pa je pretekel tudi maraton, medtem ko je za seboj vlekel avto!

View this post on Instagram

Leg Rehab Begins 😊 Tomorrow the @vivobarefoot sports scientists will be assessing the damage (eek) & toll the #greatbritishswim has had on my feet, legs & running biomechanics! As always I will be documenting the good, bad and ugly so together we can learn of the impact an adventure on this scale can have on the body 😊 The theory is (taken from an older post back on the boat from the physio HERO @jeffrossphysio ) … “The intrinsic muscles in the feet have a huge responsibility in terms of providing stability and support for the feet and the legs. These muscles respond to load, force and stimulation. If there is no load and force they switch off and stop working. This is exactly what has happened to Ross because he has been doing very little weightbearing over the last 5 months. The result is disuse atrophy of these intrinsic muscles. This means that when we try and get Ross to break the movement of walking down he doesn’t have the strength, balance or neural feedback to perform these basic movements. These muscles need to be worked (just like any other muscles) and if they are not they go to sleep! They are postural muscles and need to worked hard to rebuild the strength – which is exactly what Ross will be doing over the next few weeks!!”

A post shared by Ross Edgley (@rossedgley) on

Foto: Ross Edgley/Instagram

PREBERITE ŠE:

Istanbul: Top 10 stvari, ki jih tam morate doživeti

Najstnik, ki kolesari okoli sveta, je ostal brez kolesa

Saj ni res, pa je. Britanskemu najstniku Charlieju Condellu, ki se je s kolesom podal na pot okoli sveta, so ponoči izmaknili kolo. In vse ostalo imetje.

Charlie Condell je britanski najstnik, ki kolesari okoli sveta. V dobrih stotih dneh je prekolesaril 20 držav in 11.000 kilometrov, s svojim podvigom pa se želi v zgodovino vpisati kot najmlajša oseba, ki je prekolesarila svet.

Charlie je v svoji dogodivščini prekolesaril že Evropo, Bližnji vzhod, Indijo in jugovzhodno Azijo. Zdaj se bo poskusil prebiti še čez vzhodno obalo Avstralije, nato pa bo nadaljeval po Novi Zelandiji in ZDA.

A nepridipravi do mu prekrižali načrte. V kraju Townsville na severu Avstralije so mu ukradli kolo, poleg tega pa so mu izmaknili še potni list, opremo za kampiranje in kolesarsko opremo.

Njegovo črno-zeleno kolo znamke Cervelo, ki ga je poimenoval Colin, je skupaj z vsem ostalim izginilo v hostlu, kjer je prenočil. Policija v Queenslandu je že javno pozvala nepridiprave, naj kolo vrnejo lastniku.

Kraja, ki mu je prinesla tudi nekaj dobrega 

Charliejevo potovanje sicer nima velike medijske podpore, njegovo zgodbo spremlja zgolj peščica sledilcev. A stvari so se s krajo spremenile. Kot je zapisal na Instagramu, kjer mu (za zdaj) sledi le okoli tisoč ljudi, mu vse od kraje telefon zvoni kot nor.

Z vseh koncev sveta namreč dobiva ponudbe in pomoč, njegova zgodba pa je zaokrožila po televizijah, radiih in časopisih v manj kot enem dnevu. Sreča v nesreči mu bo tako kmalu vrnila izgubljeno in pot bo lahko nadaljeval še z večjo podporo.

Končati mora pred 19. rojstnim dnem

Če želi podreti rekord, pa bo moral svet prekolesariti pred 20. marcem, ko bo upihnil 19. svečko. Le tako namreč lahko premaga 19-letnega Britanca, ki trenutno drži rekord najmlajšega človeka, ki je prekolesaril svet.

Foto: Instagram/Charlie Condell

PREBERITE ŠE:

Slovenijo je obiskala Suki, popotniška mačka z življenjem, ki ji ga zavidamo

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.