Kako dobro poznate Liverpool, glasbeno in kulturno središče Anglije?

Liverpool je mesto, ki navdušuje s svojo edinstveno mešanico kulture, zabave in zgodovine. Osvojil vas bo tako s svojo glasbeno zgodovino in kulturnimi znamenitostmi, kot tudi z naravnimi lepotami in nočnim življenjem.

Liverpool je mesto z bogato zgodovino, kar ga postavlja med najbolj priljubljena turistična mesta v Veliki Britaniji. Ne le da je dom ene največjih glasbenih skupin vseh časov, ampak ponuja tudi številne druge kulturne znamenitosti in dogodke, ki si jih je vredno ogledati.

Glasbena zgodovina Liverpoola

Liverpool se lahko ponaša s številnimi glasbenimi zvezdniki, med katerimi so najbolj znani The Beatles, ki so s svojim edinstvenim slogom glasbe in osebnostjo osvojili svet v 60-ih letih prejšnjega stoletja. V mestu lahko obiščete številne kraje, ki so pomemben del glasbene zgodovine, med drugim tudi klub The Cavern, kjer so The Beatles pogosto nastopali. Tam si lahko ogledate tudi razstavo o zgodovini skupine in drugih glasbenih skupinah, ki so izvirale iz Liverpoola.

Kulturne znamenitosti Liverpoola

Ena najbolj obiskanih turističnih atrakcij v Liverpoolu je Albertov pristan, ki je bil nekoč eno najpomembnejših pristanišč v Evropi. Danes je tam veliko turističnih znamenitosti, med drugim muzej ladij Merseyside, ki prikazuje zgodovino pristanišča in pomorstva v regiji.

Liverpool je dom enemu najbolj znanih angleških nogometnih klubov – Liverpool FC. Stadion Anfield Road je ena od glavnih turističnih znamenitosti mesta, saj tam lahko obiskovalci občutijo vzdušje nogometne tekme in se sprehodijo po znameniti tribuni Kop.

Pruljubljene turistične točke so še Tate Liverpool, ki je del zbirke umetnosti Tate v Londonu, Liverpool Museum, ki prikazuje zgodovino mesta in druge pomembne dogodke v britanski zgodovini in Liverpool One, eno največjih nakupovalnih središč v Veliki Britaniji.

Mestno življenje v Liverpoolu

Liverpool je znan po živahnem mestnem življenje in ponuja številne restavracije, bare in klube, ki so odprti pozno v noč. V središču mesta lahko uživate v odlični hrani, saj ponuja številne restavracije z različnimi kuhinjami in cenovnimi razredi. Za ljubitelje nočnega življenja pa je Liverpool pravi raj, med drugim je zelo priljubljen klub Garlands, ki je znan po svoji eklektični mešanici glasbe in kulture.

Mesto Liverpool pa ne ponuja le zabave in kulture, ampak tudi naravne lepote. Obiska vredna sta na primer obalne kraja Southport in Crosby Beach.

10 zanimivh dejstev o Liverpoolu

1. Liverpool je na Googlu najbolj iskano britansko mesto. Verjetno, ker je dom ene najbolj priljubljenih glasbenih skupin vseh časov. In zaradi nogometa.

2. V Liverpoolu je nekoč imel stal srednjeveški grad. Ko obiščete Liverpool in hodite mimo Liverpoolskega kraljevskega sodišča na Derby Square, se morda zdi težko verjeti, da je tam nekoč stal srednjeveški grad. Grad je bil zgrajen iz peščenjaka in imel 4 stolpe.

3. Na vrhu stavbe Royal Liver Building, kraljujeta ptici Bertie in Bella. Ptici imata svoji vlogi – moški Bertie gleda proti notranjosti, da bi pazil na mesto, medtem ko ženska Bella gleda proti morju.

4. V trgovini na ulici Bold Street se skriva vodnjak. V notranjosti butika z vintage oblačili Soho’s je 240 let star vodnjak, ki sega v 17. stoletje. Če se sprehodite skozi trgovino, ga boste videli.

5. Pod veleblagovnico John Lewis je vidno še originalno pristanišče. Na tleh pred trgovino John Lewis v Liverpool ONE je krožno okno v preteklost. Ponuja vpogled v stare pristaniške priveze, ki segajo v leto 1715.

6. Poskusite Scouse! V Liverpoolu ne morete biti, ne da bi poznali “scouse”. Gre za vrsto enolončnice, ki je običajno narejena iz kosov mesa – običajno govejega ali jagnječjega – s krompirjem, korenjem in čebulo.

7. Liverpool Cathedral je največja katedrala ali verska zgradba v Veliki Britaniji. Največja verska zgradba v državi ni slavna Westminster Abbey, temveč Liverpool Cathedral, katedrala anglikanske škofije Liverpoola. Visoka je 331 metrov.

8. V Liverpoolu še vedno stoji nesrečna stavba White Star. Vsi vedo, da je bil Titanic registriran v Liverpoolu, zato je na krmi ladje pisalo ime mesta. Liverpool je še vedno domovanje stavbe White Star, ladijskega podjetja za nesrečno ladjo. Stavba je znana tudi kot Albion House ali 30 James Street.

9. Ena izmed ur na stavbi Royal Liver Building je nekoč služila kot miza. Novembra 1910 je bila ena izmed ur uporabljena kot miza za banket, ki je slavil britanski inženiring in dosežke gradnje.

10. Ob čudoviti anglikanski stolnici v Liverpoolu lahko preizkusite ‘šepetajoči obok’. Obiskovalci lahko sedijo narazen in si šepetajo drug drugemu, občudujejo pa lahko, kako se glas razširja in sliši tudi najtišje šepete.

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Ideja za izlet z otroki: Grad Brdo #fotozgodba

 

 

Improvizija, improvizacijska parodija Evrovizije se vrača v Ljubljano

Improvizija se v nedeljo, 26. maja, ob 20.00 vrača v Linhartovo dvorano Cankarjevega doma. Za prestižni pokal se bo pomerilo 10 žanrsko raznolikih nastopov, ki bodo parodirali evrovizijske nastope desetih držav – od Švedske, Grčije in Ukrajine, pa vse do Vatikana, Izraela in Slovenije.

Improvizija je gledališko-glasbena parodija blišča in bede, kot jo pooseblja Evrovizija. Stilsko povsem raznovrstne zasedbe se potegujejo za naslov zmagovalne impro popevke večera. Besedilo in glasba sta prepuščena spontanemu navdihu, naslove popevk določi občinstvo. Nepozaben dogodek povezuje izjemno očarljiv, briljantno uigran in s šalami oborožen voditeljski par, zmagovalno pesem Improvizije pa s »televotingom« izberejo aktivno udeleženi obiskovalci. In brez skrbi – v nasprotju z Evrovizijo, kuhinja tukaj zagotovo bo!

Pester nabor nastopajočih

Prireditev bosta vodila Rok Bohinc in Rahela Klopčič, v vloge pevcev in glasbenikov se bodo podali Luka Korenčič, Nina Sojar Košorok, Tim Kern, Maja Trampuš, Jera Krečič, Aleš Zorec, Ivan Mijačević, Goran Završnik in Luka Korenčič, umetniški vodja predstave pa je Peter Frankl.

Že 18. izvedba Improvizije

V letu 2019 bo Improvizija sicer doživela že svojo 18. izvedbo – začetki projekta segajo v daljne leto 2002, ko je predstava potekala še v prostorih KUD-a France Prešeren. Spektakel je kmalu postal prevelik za trnovsko dvorano, tako da najbolj zabavno popevkarsko tekmovanje pri nas od leta 2008 poteka v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. V sedemnajstih letih se je na odru Improvizije zvrstil cel kup zanimivih performansov, iznajdljivosti improvizatorjev pa je lahko parirala zgolj domišljija gledalcev, saj so v preteklosti določili zanimive naslove skladb, kot so: Izkopala si bom grob (prva zmagovalna popevka), Ljubica, zakaj? Chica, porque? (zmagovalna popevka 2006) in Ustreli mi galeba (zmagovalna popevka 2011).

Lansko zmagovalko vsako leto zapoje znan slovenski glasbeni gost

Improvizija ima tudi tradicijo, da pesem, ki je zmagala leto prej, na prireditvi zapoje znan slovenski glasbeni izvajalec ali performer. Lani je tako zmagovalno skladbo Improvizije 2017 zapel raper Zlatko, letos pa bo lanski zmagovalni komad Javna uprava na Mars zapel priznan slovenski ženski vokal, ki je tudi že stopil na oder Evrovizije! Za katero pevko gre, naj do prireditve ostane skrivnost!

In še posebna letošnja novost: ena izmed lanskih skladb, pesem z naslovom Cepci, je letos dobila tudi svojo studijsko podobo. Pesem, ki sta jo zapela Sara Gorše in Tim Kern, glasbo za njo pa je pripravil Tomaž O. Rous (Siddharta) je izšla pri založbi Nika Records in se vrti tudi po radijskih postajah. Videospot lahko ujamete spodaj.

Producenta dogodka sta KUD Sokoli Tabor in Cankarjev dom. Vstopnice so že naprodaj – tukaj.

Foto: Maruša Rems

IMPROVIZIJA: Po Evroviziji v Ljubljano prihaja parodija nanjo

Po Evroviziji v Lizboni se evforija seli v Ljubljano! V prestolnico se namreč vrača Improvizija! V soboto, 19. maja, ob 19:30 se bodo iz Linhartove dvorane Cankarjevega doma slišali glasna glasba, bučen aplavz in nekontroliran krohot gledalcev, saj ekipa Improvizije tudi letos pripravlja nabor evrovizijskih parodij, ki vas ne bodo pustile ravnodušnih.

Improvizija je gledališko-glasbena parodija blišča in bede, kot jo pooseblja Evrovizija. Stilsko povsem raznovrstne zasedbe se potegujejo za naslov zmagovalne impro popevke večera. Besedilo in glasba sta prepuščena spontanemu navdihu, naslove popevk določi občinstvo, improvizatorji pa se morajo spopasti tudi z različnimi gledališkimi izzivi. Nepozaben dogodek povezuje izjemno očarljiv, briljantno uigran in s šalami oborožen voditeljski par, zmagovalno pesem Improvizije pa s »televotingom« izberejo aktivno udeleženi obiskovalci. In brez skrbi – v nasprotju z Evrovizijo, kuhinja tukaj zagotovo bo!

Letos se bo v soboto, 19. maja, ob 19.30 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma za prestižni pokal pomerilo devet žanrsko raznolikih sestavov – od kantavtorja “Fata Obsheerana” do političnega muzikala v družni izvedbi vseh nastopajočih.

Od Siddharte do Reke ljubezni

Prireditev bosta vodila Sašo Stare (Skečoholiki, Zvezde plešejo) in Urška Mlakar (scenaristka oddaje Osvežilna fronta). V vlogi pevcev bodo nastopili igralci Voranc Boh (Reka ljubezni), Sara Gorše (Reka ljubezni) in Zala Ana Štiglic ter improvizatorji Juš Milčinski, Nina Sojar Košorok in Tim Kern. Za glasbo pa bodo skrbeli Rok Šinkovec (Slon in Sadež, Kombinatke), Tomaž O. Rous (Siddharta) ter duet SZ3 (Aleš Zorec in Ivan Mijačević). Umetniški vodja projekta je Peter Frankl, producenta pa KUD Sokoli Tabor in Cankarjev dom. V letu 2018 bo Improvizija sicer doživela že svojo 17. izvedbo – začetki projekta segajo v daljne leto 2002, ko je predstava potekala še v prostorih KUD-a France Prešeren. Spektakel je kmalu postal prevelik za tesno trnovsko dvorano, tako da najbolj zabavno popevkarsko tekmovanje pri nas od leta 2008 poteka v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. V šestnajstih letih se je na odru Improvizije zvrstil cel kup zanimivih performansov, iznajdljivosti improvizatorjev pa je lahko parirala zgolj domišljija gledalcev, saj so v preteklosti določili izredno zanimive naslove skladb, kot so: Izkopala si bom grob (prva zmagovalna popevka), Ljubica, zakaj? Chica, porque? (zmagovalna popevka 2006) in Ustreli mi galeba (zmagovalna popevka 2011). Lani je na šestnajsti Improviziji slavil duet v postavi Ivan Rožnik in Jože Golovec, ki sta v stilu Iztoka Mlakarja zapel pesem Sir iz mleka bom naredil. 

Kdo bo letošnji posebni gost?

Improvizija ima tudi tradicijo, da pesem, ki je zmagala leto prej, na prireditvi zapoje znan slovenski glasbeni izvajalec ali performer. Lani je tako zmagovalno skladbo Improvizije 2016 zapel Jonas Žnidaršič, organizatorji pa tudi za letošnjo izvedbo napovedujejo prijetno presenečenje!

Vstopnice gredo tudi letos za med, svojo pa si lahko zagotovite TUKAJ.

 

Foto: Maruša Rems

Preberite še:

Intervju napovednik: Peter Frankl o tem, zakaj ne smemo zamuditi Improvizije

Intervju napovednik: Peter Frankl o tem, zakaj ne smemo zamuditi Improvizije

Slovenska uvrstitev na Evroviziji je bila tudi letos precej žalostna, kar prihaja za njo, pa bo vse prej kot to. V Linhartovo dvorano Cankarjevega doma letos ponovno prihaja Improvizija, ki jo bomo v prestolnici lahko letos spremljali že šestnajsto leto.

V večeru smeha in zabave se bodo stilsko povsem različne zasedbe potegovale za naslov zmagovalne impro popevke večera. Besedilo in glasba sta prepuščena spontanemu navdihu, naslove popevk določi občinstvo, improvizatorji pa se morajo spopasti tudi z različnimi gledališkimi izzivi, bujnimi kostumi in scenografijo.

Gledališko-glasbena parodija blišča in bede, kot jo pooseblja Evrovizija, se bo 23.5.2017 odvila ob 20. uri, zakaj pa je obvezna tudi naša udeležba, smo povprašali kar umetniškega vodjo predstave, Petra Frankla.

Začniva na začetku. Kaj te je pripeljalo do pozicije umetniškega vodje Improvizije?

Že od najstniških let se ukvarjam z impro gledališčem in glasbo, Improvizija pa obstaja že svoje šestnajsto leto, kjer sem že nekaj let sodeloval kot pevec. Začetki projekta segajo v leto 2002, ko je prireditev potekala pod taktirko kolektiva Narobov, nato pa je umetniško vodenje prevzel Juš Milčinski, ki pa ga je letos predal meni, zato da bi se lahko bolj posvetil tehnični koordinaciji.

Kolikokrat si v vseh teh letih gledal Evrovizijo?

Evrovizijo sem gledal na vsake toliko časa v družbi prijateljev in sem zelo užival v druženju.

Kaj pa Emo?

Emo sem pa spremljal samo takrat, ko jo je vodil ljubezenski simbol Nejc Šmit.

Slovenski izbori so vedno nekoliko zaviti v tančico skrivnosti, vsaj tako radi verjamemo. Misliš, da je tu zadaj res prisotna ta velika slovenska kuhinja?

Jaz upam, da je v zakulisju prisotna ‘kuhinja’, kajti ne verjamem, da je naše ljudstvo spontano izbralo tako primerne predstavnike. Ne vem, morda pa imajo dodobra razvit okus.

Se boste te teme dotaknili tudi v predstavi? Kaj nam boste pravzaprav skuhali?

Dotaknili se bomo mnogo aktualnih tem, vse od notranje politike pa do globalnih absurdov. Improvizija je gledališko-glasbena parodija, kjer nastopajoči improvizirajo pesmi in parodirajo trende, skupine in klišeje. Glasba je postavljena, pevci pa dobijo naslov komada od občinstva in si ga na licu mesta izmislijo. Prav zato lahko pričakujete, da vam bomo skuhali eno prvovrstno hecanje in vam postregli z balzamom za vaša ušesa.

Kako pa se na predstavo pripravljate, glede na to, da ste improvizatorji?

Z bendom se preigrava strukturo in zvok, pevci pa sproti ustvarjajo besedila. Nasploh pa je v svetu impro gledališča veliko prijemov, vaj in pa tehnik s katerimi se improvizatorji pripravljajo na predstavo in redne vaje, ki bi jih morala imeti vsaka impro skupina. Kot improvizator se nikoli ne nehaš učiti, saj skušaš krepiti svoje sposobnosti prilagajanja, poslušanja, solidarnosti, igrivosti, čuječnosti, iskrenosti in sprejemanja med drugimi.

Imate vsi ustvarjalci Improvizije posluh, je to obvezna oprema?

Letos imajo vsi zelo dobro razvit posluh razen mene, moj posluh je srednje do dobro zadovoljiv. Recimo, da je posluh skoraj obvezna oprema, razen če zanj kompenziraš tako dobro kot Tomaž Lapajne Dekleva.

Kako premagujete tremo pred nastopom? Za toliko šale na svoj račun je verjetno potrebno imeti močno samozavest?

Treba je imeti močno samozavest, treba pa je predvsem vzgajati samozavedanje, da ni nič narobe s samimi nami. Tremo lahko krotiš tako, da čim večkrat ne uspeš in se potem opominjaš, da ni nič narobe s tem. Tako se mogoče posameznik lahko začne zabavati.

Lahko na Improviziji pričakujemo tudi kakšen znan obraz glasbene scene?

O JA, letos nas bo definitvna legenda šarmirala v zaključni točki. Katera, pa izvedite v živo na predstavi, vi firbčki.

Zakaj spektakla ne smemo zamuditi za nobeno ceno?

Zato, ker si naš scenograf ne more privoščiti nobene scenografije, je moral svoja lastna starša prositi, da mu posodita vse, kar lahko iz njunega skladišča. Rezultati so skopi, on je pa žejen in, če že ne pridete zaradi neprimerljive zabave in ogromne možnosti spoznavanja novih prijateljev – Improvizija namreč povezuje – prosim vas, pridite vsaj zaradi našega scenografa, da mu lahko rečete, da je bilo ‘fajn’.

Če ste torej tudi vi dobra duša, ki bi rada pomagala scenografu in se nervozno presedate na kavču, ker vas zanima, kdo je šarmanten skriti gost Improvizije, nikakor ne oklevajte in si privoščite večer, poln smeha in zabave. Mi bomo v torek vsekakor v Cankarjevem domu, vi pa si lahko svojo vstopnico zagotovite tukaj.

Foto: Improvizija

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.