6 nasvetov za lažje in varnejše potovanje v poletnem času

Prihaja poletni počitniški čas, koronavirus in z njim povezani ukrepi pa se še niso čisto dokončno poslovili. Prav tako je opaziti, kako je informacijska doba omogočila lahek dostop do vseh vrst informacij, ki pa niso vedno točne in verodostojne. Včasih zato nastane prava mala zmešnjava. 

V 27. epizodi podkasta Potovanja in delo v tujini se je Maja Novak, Mayita, pogovarjala s Katjo Kenda iz podjetja Z letalom na Poti. Katja je prava zakladnica znanja in neumorna raziskovalka aktualnih informacij glede rezervacij potovanj in spremljanja ukrepov ter zahtev za vstop v države. Tu pa je 6 najpomembnejših nasvetov za potovanja v prihajajočem poletnem času:

1. Cene letalskih kart naraščajo, zato jih rezervirajte čim prej.

Nekatere cene letalskih kart so se podražile tudi za več kot 100% in nasvet za trenutno obdobje ostaja, da z rezervacijo kart ne odlašajte predolgo. Glavni razlog podražitve je namreč prvo poletje po pandemiji koronavirusa, ko res lahko potujemo skoraj brez skrbi in posledično so se opogumili tudi najbolj boječi. To pa je rezultiralo v velikem povpraševanju in v tem, da so najbolj ugodne letalske karte za potovanja v poletnem času na žalost že pošle.

2. Pogoje za vstop v državo preglejte na verodostojnih spletnih straneh.

Ponekod so še vedno zahtevani PCT pogoji za vstop v državo zato se je dobro pozanimati, kako je s pogoji na destinaciji, za katero načrtujete potovanje. Ker je na spletu malo morje informacij in so nekatere že precej zastarele, je nujno, da preverite informacije zgolj in samo na uradnih straneh držav.

3. Priskrbite si riziko odpovedi.

Vsako storitev, ki jo kupite na internetu, lahko zanjo preko slovenskih zavarovalnic uredite riziko odpovedi. Pri rezervaciji nastanitve na booking.com, lahko kupite nastanitev brez možnosti odpovedi in nato naknadno pri zavarovalnici uredite riziko odpovedi. Slovenske zavarovalnice večinoma zaračunajo za riziko odpovedi 5% od zavarovane vsote.

4. Potujte počasi in se poglobite v državo po kateri potujete.

Poglobite se v ljudi in v kulturo, mogoče lahko najdete namestitev pri domačinih in se z njimi za kratek čas tudi podružite in tako doživite lokalen utrip kraja. V takšnih situacijah se pogosto zgodijo zgodbe, katere niste mogli predvideti in tako nastanejo najlepši spomini. Recimo, ko nas domačin povabi na večerjo ali celo na poroko. Pristni človeški odnosi so nekaj, na kar smo v zadnjih dobrih dveh letih pandemije kar malce pozabili, saj smo se temu morali na veliko izogibati. Obudimo jih nazaj.

5. Zavedajmo se, da nam ‘travel influenserji’ prikazujejo samo najlepše strani potovanj. 

In da je to, da so slikani v lepem hotelu, ob bogatem zajtrku, v prelepi večerni obleki, pravzaprav njihovo delo. A je daleč od realnosti, zato prenehajte loviti popolne trenutke, ki bodo popolni le tistih pet minut na vašem Instagramu. Potovanja so več kot  to, zato bodimo pogumni ter kdaj obiščimo kraj ali destinacijo, ki ni najbolj priljubljena v tem trenutku, je pa zato avtentična in polna skrivnosti, ki jih IG algoritem do sedaj še ni zaznal.

6. Če v poletnem času potujete na bolj obljudene in turistične morske destinacije:

Če vas turistična obleganost duši, je ena izmed super idej tudi dnevni najem manjšega plovila, s katerim se lahko zapeljete do skritega zaliva in uživate v kristalno čisti vodi. Posebno v Grčiji je to zelo priljubljeno. Še več, tam večkrat sploh ne potrebujete dovoljenja za upravljanje čolna. Pravtako pa so cene izjemno dostopne, še posebej, če najamete plovilo kot skupina.

O tem, kako opaziti goljufije na letališčih, kjer zahtevajo nepotreben PCR test in zakaj so cene najema avtomobila poskočile v nebo, pa več v

27. podkast epizodi Potovanja in Delo v tujini.

 

 

PREBERITE ŠE: Kakšne so možnosti za selitev in delo v tujini za Slovence: Nasveti iz prve roke!

Foto: Unsplash

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.