Kako zapraviti manj, da bomo lahko potovali več

Potovanja žal prevečkrat pogojuje stanje na našem bančnem računu. Čeprav smo v novo leto zakorakali že pred nekaj tedni, pa še ni prepozno, da med novoletne zaobljube dodamo tudi varčevanje, posledično pa si omogočimo, da bomo v letu 2017 potovali več.

V preteklem letu se je ekstremnega varčevanja lotila finančnica Michelle McGagh, ki se je odpovedala vsem za življenje ne nujno potrebnim dobrinam, da bi sebi in svetu dokazala, kako malo v resnici potrebujemo, da smo srečni.

Seveda varčevanje ne pomeni nujno, da se moramo čez leto odpovedati popolnoma vsemu, po Michellinih izkušnjah pa moramo biti pozorni predvsem, kadar denarnico odpiramo za nakup spodnjih stvari.

#1 Kava

Skodelica kave v enkratnem znesku ne pomeni velikega stroška in kot bi mignil si privoščimo klepet v kavarni. Skozi leto pa se dvoeverski kovanci kaj hitro spremenijo v trimestno številko, ki bi jo zlahka lahko pretopili v popotniško avanturo.

#2 Večerne pijače

Predvsem tisti, ki po kozarcu ali dveh radi postanejo radodarni ter pijačo plačajo tudi vsem okoli sebe, so večerni izhodi najbolj razsipna grožnja. Najbolje bo, da si načrtovano vsoto določiš že doma, ter preostanek denarja pustiš doma.

#3 Transport

Gorivo postaja vse večji strošek prav tako pa denarnico hitro izpraznijo plačljiva parkirišča. Kamor se le lahko, se zato odpravi peš ali z avtom, poleg denarnice ti bo hvaležno tudi tvoje telo.

#4 Zabava

Michelle opozarja, da nam ni treba vedno, kadar nam postane dolgčas, odpreti svoje denarnice. Obisk kina lahko namreč zamenjaš za katero izmed brezplačnih razstav, koncertov ali drugih dogodkov, ki se odvijajo v mestu. Kmalu boš ugotovil, da se okoli tebe dogaja veliko več, kot si mislil.

#5 Šport

Seveda ne namigujemo, da se nehaj ukvarjati s športom, a veliko boš prihranil, če boš obiske fitnesa zamenjal za gibanje na prostem ali doma. Skok na Šmarno goro, sankanje na bližnji vzpetini, drsanje na zamrznjenem jezeru ali krog s kolesom bodo poleg varčevanja razveselili tudi tvoja pljuča, ki bodo lahko zadihala na svežem zraku.

Foto: Pexles

Z nekaj triki lahko privarčuješ pri najemu avtomobila

Zakaj te ponekod stane en teden najema avtomobila 300 evrov in dodaten teden pri isti družbi le 50? Variiranje cen je pri rent-a-carjih stalnica, saj se cene ves čas spreminjajo. Ampak obstaja nekaj trikov, kako boš lahko na tvojem naslednjem potovanju, v primeru, da boš najemal avto, prihranil nekaj evrov.

Ne plačaj vnaprej

Nekatera rent-a-car podjetja ponudijo manjši popust, če plačaš takoj ob rezervaciji. Po pisanju New York Timesa, strokovnjak na tem področju, Gary Leff, svetuje naj ne uberemo te poti. S tem namreč izgubimo priložnost, da prihranimo denar, v primeru, da se cena zniža tik pred tvojim potovanjem. In to se po navadi tudi zgodi. Po tem ko si naredil rezervacijo, Leff priporoča, da to rezervacijo vneseš na stran AutoSlash.com. To je platforma, ki bo sledila cenam drugih ponudnikov in te obvestila, ko bo naletela na ponudbo, ki je podobna tvoji, vendar cenejša. Tako boš imel priložnost narediti novo in cenejšo rezervacijo.

Najemi avtomobil za dalj časa in privarčuj

Logično bi bilo, da je najem avtomobila za tri dni cenejši, kot najem za celoten teden. A velikokrat se zgodi ravno obratno in je najem za daljši čas cenejši. Leff poudarja, da so rezervacije ob poslovnem potovanju krajše in ne tako zelo občutljive na ceno, kot pa pri turističnih potovanjih, ki so tudi daljša. In industrija rent-a-carja se tega močno zaveda, zato prilagaja cene glede na potrebe. In prav tako je boljše za vas, da avta ne vračate predčasno, saj bo posledično manjšemu številu najema dni dražje, kakor ste bili dogovorjeni na začetku.

avto_shutterstock_269260949

Izogibaj se rent-a-carjem na letališču

Rent-a-car družbe, ki domujejo neposredno na letališčih, imajo v ceno všteto tudi letališko takso, ki jo morajo letališču plačati. Ta se giba v povprečju okrog 25 odstotkov. Zato prihrani denar in poišči družbo, lahko je tudi ista, le da ni stacionirana na letališču. In, ker je taksa po navadi zaračunana samo v primeru, ko avto na letališču prevzameš, ne pa tudi vrneš, ga boš lahko za isto ceno vrnil na letališču. No, v primeru, da ima družba tam svoj sedež podjetja.

Poišči manj znana podjetja

Če je mogoče, se ne zaženi ravno v znana imena kot so Herts, Avis, National in Enterprise ter ostala nam poznana rent-a-car podjetja. Obstajajo seveda tudi manjša, ne tako poznana, ki svoje storitve nudijo precej ceneje. Njihova edina slabost je po navadi ta, da so locirana daleč stran od letališča in ne nudijo ugodnosti za redne stranke.

Vsekakor nam najem avtomobila na potovanju velikokrat olajša odkrivanje lepot sveta. In zakaj ne bi olajšali ob tem tudi naš finančni plan za potovanje, če je to mogoče?

Foto: Shutterstock

Kako potovati luksuzno in pri tem porabiti manj denarja

Le komu se še ni utrnila ideja o luksuznih počitnicah? Joel Widzer, strokovnjak za varčevanje denarja na potovanjih in avtor knjige “The Penny Pincher’s Guide to Luxury Travel,” piše o načinih za zmanjšanje stroškov na luksuznih potovanjih. Tu je nekaj nasvetov in predlogov za razkošne pobege z omejenim proračunom. A naj opozorimo, da čudežna paličica ne obstaja in denar vsekakor še vseeno moramo imeti.

Točke zvestobe v hotelih

Widzer poudarja, da tudi hoteli, predvsem večje hotelske verige, nagrajujejo goste, ki se vključijo v program zvestobe. Podobno kot cenejše ponvice ali nože v supermarketih, tukaj lahko dobiš boljšo sobo, brezplačen zajtrk ali se celo odrešiš nadležnega plačevanje parkirišča. Če pogosto potuješ na isto destinacijo, Widzer predlaga, da ostajaš zvest istemu hotelu, četudi je manjši. Ko je potoval v Santiago in že tretjič ostal v istem hotelu, ga je v sobi čakal napolnjen hladilnik z brezplačnimi prigrizki. Prav tako za transfer na letališče ni odštel denarja iz lastnega žepa in namesto običajne sobe so mu dodelili suito.

luksuzno_shutterstock_197907278

Izogni se vrhuncev sezone

Ko določeno turistično destinacijo obiskovalci ne oblegajo, so tudi cene nižje. Če vzamemo primer Sardinije v sredini avgusta, vemo, da nas čakajo vrtoglave cene namestitev. A če se tja odpraviš v sredini oktobra, ti ne bo tako zelo vroče kot avgusta in tudi vročica te ne bo oblila ob pogledu na ceno hotelskih storitev, kakor bi te sicer.

sardinia_shutterstock_390743935

Agencije za eksotične destinacije in potovanja

Načrtovanje počitnic na destinacijah, ki so turistom prijazne, kot je na primer Maui na Havajih, ni težko. Nekoliko težje postane, ko želiš luksuzne počitnice nekje v Etiopiji ali v kakšnem mestu, ki je še v razvijanju. V teh primerih strokovnjak Widzer priporoča, da se raje zaneseš na specializirane agencije, ki nudijo ture po meri, bodisi v manjših skupinah ali individualne. Agenti se namreč lažje in bolje pogajajo in pridobijo preko lokalnih stikov veliko boljše cene, kakor bi jih lahko pridobil sam. Kot trdi, naj bi takšne ture imela vključeno dodano vrednost kot je hrana, vstopnice za kulturne prireditve in hitrejše dostope do turističnih znamenitosti.

luksuzno_shutterstock_293455043

Članek je povzet po prispevku iz The New York Timesa.

Če si na potovanjih pripravljen deliti z drugimi, lahko privarčuješ

Internet je marsikaj spremenil, tudi način potovanja. Ni rečeno, da le v pozitivno smer. Velikokrat sem presenečena, ko se znajdem v kakšnem hostlu in imam občutek, da sem vstopila v svet programerjev in ne popotnikov. Večina gostov je namreč tako zaposlena s svojimi digitalnimi igračkami, da komaj opazijo nove obraze.

Ampak, hkrati moram priznati, da za entuziaste, ki potujemo z manj debelo denarnico in želimo na poti spoznati lokalce, se ogniti masovnemu turizmu, internet ponuja marsikatero rešitev. Smo namreč le nekaj klikov stran, da hotel brez duše zamenjamo za domačnost gostiteljev po vsem svetu. Da se od točke a do točke b pripeljemo z osebo, ki gre v isto smer ter si z njo razdelimo le stroške prevoza. In zakaj bi vlačili surf desko na drugo stran planeta, če si jo enostavno lahko sposodimo od nekoga, ki jo je pripravljen z nami deliti le za nekaj dolarjev?

Naj ti predstavimo nekaj idej in rešitev, kako lahko tvoje potovanje postane cenejše in bolj doživeto.

Gostuj pri domačinih

Morda zveni za marsikoga nenavadno, da se osebi, ki je nikoli v življenju prej ni ne videl ne slišal, najaviš za nekaj dni. Najbolj priljubljena platforma, kjer lahko poiščeš gostitelja brezplačno, ali tudi sam ponudiš kavč, sobo, morda prostor za spalko drugim popotnikom, je Couchsurfing. Namen platforme je povezovanje popotnikov iz vsega sveta, ki so pripravljeni v svoje domove sprejeti somišljenike in jim iz lokalne perspektive predstaviti kraj, v katerem živijo. V hotelu ti receptor nikoli ne more dati toliko osebne note, kot jo lahko dobiš od nekoga, ki ti bo odprl vrata svojega doma. Jaz sem jih odprla in velikokrat tudi prestopila. Na ta način sem spoznala poslovne partnerje, ljudi, ki so me neverjetno inspirirali in pokazali kotičke, ki jih kot običajen turist ne bi nikoli videla. Zgodilo se je tudi, da so mi gostje kuhali, medtem ko sem študirala, spet drug me je rešil pred dehidracijo v sončnih in pregretih skalah. S tem, ko odpreš vrata, lahko odpreš marsikaj novega v življenju. Kot Darko, ki je v Skopju odprl vrata Jasmini iz Nemčije in čez nekaj časa postal njen mož.

Podobne platforme:

# Hospitality Club

# Warm Shower – za kolesarje

# Be Welcome

 # Global Freeloaders

potovanje_shu2

Najemi stanovanje

Hoteli so velikokrat dragi, hostli pa te morda ne pritegnejo. In kaj preostane? Rešitev  predstavljajo stanovanja ali sobe v stanovanjih, ki jih lahko najameš. Njihova cena je po navadi cenejša v primerjavi s hoteli. Prednost najema je tudi gostitelj, ki te ne pride le pozdravit s ključem od stanovanja v roki. Ker želi super komentarje svojih strank na portalu, kjer oddaja stanovanje, se bo potrudil in ti razložil vse, kar je potrebno in priporočljivo za tvoje prijetno bivanje. Zraven tega pa imaš še kuhinjo, o kateri lahko v hotelu samo sanjaš. Pisano paleto zbranih stanovanj, kjer se boš počutil kot doma, najdeš na Airbnb.

Podobne platforme:

# VRBO

# HomeAway

# Wimdu

# Roomorama

shutterstock_324822803

Kampiraj za minimalni prispevek

Če si ljubitelj kampiranja, lahko poiščeš svoj košček prostora za šotor tudi na internetu. Pobrskaj na strani Camp in my Garden, ki že od leta 2011 povezuje ljubitelje zabijanja klinov po vsem svetu in našel boš marsikaj. Prednost tega je, da tvoj šotor ne bo eden izmed stotih natlačenih na površini namenjeni le 50 šotorskim krilom. Prej kot to, boš imel prikupen vrt le zase. Lulanje za grmičkom seveda ne bo potrebno, saj gostitelji po navadi nudijo tudi kopalnico. In če nisi ravno v Iranu ali na Norveškem, kjer je kampiranje dovoljeno kjerkoli, si vsaj na Hrvaškem ali v Sloveniji varen pred kaznijo za kampiranje na črno.

Jej z domačini in pri njih

Relativno nova spletna stran Eathwith ti omogoča, da poskusiš doma pripravljeno hrano z domačinom, ki jo pripravi na določeni destinaciji. Stran omogoča lokalnim kuharjem in tistim, ki v kuhanju uživajo, da pripravijo pojedine, na katere se lahko ljudje prijavijo. Cena je določena v naprej in ti si lahko izbereš jedi, ki jih želiš okusiti. Dogodki so manjše narave in idealna priložnost, da na mesto v restavracijo zaviješ v bolj oseben svet kulinarike in lokalne scene.

Podobne platforme:

# Eat With A Local

# Meal Sharing

# Colunching

# Eat With Me

Razdeli si stroške prevoza

Trend deljenja stroškov prevoza narašča. Če pogledamo na lokalni ravni, z najhitrejšim vlakom potrebujemo iz Ljubljane do Maribora eno uro in 50 minut. Za vožnjo nam Slovenske železnice vzamejo 16.14 evra. Lahko pa za isto relacijo potrebuješ le dobro uro in ponudniku prevoza, ki ga najdeš na portalu Prevozi, plačaš le pet evrov. Razlika je očitna, tako časovna kot cenovna. Zadovoljen si ti, zadovoljen je voznik, saj dobi del stroška za gorivo in zadovoljna je tudi narava. Ideja je dobro vpeljana v več evropskih državah. Največjo vlogo igra portal BlaBlaCar. Ne samo da lahko privarčuješ in se ne jeziš zaradi zamude voznega reda,  ponovno je to priložnost, da spoznaš najrazličnejše ljudi.

Podobni ponudniki:

# Share Your Ride (globalno)

# Ridester (ZDA)

# RidePost (ZDA)

# Liftshare (VB)

# Gumtree (VB/Avstralia/NZ)

# Kangaride (Kanada)

surf_majhna

Izposodi si opremo

Odpravljaš se na drugi konec sveta, ti pa bi tam rad kolesaril, deskal ali smučal? Samo ko pomisliš, kako boš kolo spravil na letalo ali ga celo tam kupil, te mine, da bi idejo sploh uresničil. Ampak danes lahko to urediš, brez da bi zapravljal velike vsote denarja in si belil glavo s prevoznikom. Enostavno poiščeš nekoga, ki ti lahko opremo za ugodno ceno posodi. Najverjetneje te bo zasipal tudi s kupom idej, kje so najbolj zanimive kolesarske trase ali kje so najboljši valovi. Spinlister je portal, kjer boš našel marsikateri kos opreme potrebne na tvoji poti.

Velikokrat imamo izgovor, da ne moremo na pot, saj nam v žepu premalo cinglja. Ali po zgornjih nasvetih še vedno misliš, da je temu vedno tako?

Foto: Unsplash, Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.