Celje in 7 odličnih krajev, ki jih tam nikakor ne zamudite

Celje je mesto grofov, ki je vsekakor vredno obiska. Kaj vse tam lahko počnete? Marsikaj! Še posebej pa bo navdušil najmlajše člane družine!

Gremo v Celje! Kaj si torej ogledati?

Stari grad Celje, najbolj obiskana turistična atrakcija mesta

Stari grad Celje po površini velja za največji slovenski grad v Sloveniji in roko na srce – res je imeniten! Zagledali ga boste že iz mestnega jedra, kako se impozantno dviga na griču. Tu boste izvedeli vse, kar bi morali že vedeti o grofih Celjskih, pa ste morda pozabili.

Na gradu se povzpnite na stolp zaljubljenega Friderika, od koder se vam bo odprl izjemen pogled na okoliščke griče in Celje pod njimi. Nekaj nadstropij nižje vaš čaka še Teater groze, stalna razstava mučilnih naprav, ki so jih uporabljali med 16. in 18. stoletjem. Priporočamo, da sedete tudi kavarno, ki je dobila ime po Veroniki. Mimogrede – v ceno vstopnice je vključen tudi evro kotizacije, ki jo lahko izkoristite v prav tej kavarnici!

Na “mamino južno” v gostilno Pri Kmetec

Streljaj od gradu se s sosednje strme pečine dviga gostilna Pri Kmetec, kjer se lahko okrepčate z izjemnim razgledom na grad. Tu prav pošteno ovržejo tudi mit, da gostilne z lepim razgledom pogosto ponudijo zgolj to. Nas je navdušila “Mamina južna”, ki jo postrežejo v rdečem Emo pekaču z belimi pikami, ki nosi toliko nostalgije kot dobrega okusa. V njem pa dišeč pražen krompir, domači štruklji, mrežna pečenka, ocvrt piščanec in goveji bočnik z jabolčnim hrenom, zelenjava in še kaj imenitnega. Domače klasike v domači gostilni pa znajo odlično nadgraditi tudi s sodobno kulinariko. In oh, sladica, ki jo sanjamo še danes – mousse bele čokolade z jagodo ali pa gratinirane skutine palačinke …

V času izrednih razmer so se prilagodili tudi pri njih – ko je njihova grajska terasa samevala, so pred gostilno zgradili Planinsko postojanko Pri Kmetec, majhno hiško, kjer lahko za na pot ujamete domače štruklje, atove pečenice in krvavice ter mamin kruh. Mmm! Mimogrede, ujamete jih lahko tudi na prihajajočem Tednu restavracij!

V Tehnopark Celje – največji znanstveni park v Sloveniji

V Tehnoparku Celje je vse mogoče. Prvi in največji park znanosti, tehnologije in inovativnosti je prostor za igranje, učenje, druženje in čudenje svetu. Tu se lahko podate v tehno svet ugank in raziskujete pojave, ki izzivajo naše možgane.

V Tehnoparku vas čakajo 3 nadstropja, 3 platforme zabave. Na vrhu stavbe se odpira 360 stopinjski pogled na mesto grofov, na platformah pa najdete kar 53 igralnih postaj in magični svet iluzij.

V Muzej novejše zgodovine Celje

Toplo priporočamo ogled Muzeja novejše zgodovine, ki stoji v starem celjskem magistratu. Tu vas bo prevzela nostalgija po časih, ki v resnici niso prav daleč za nami. V Muzeju novejše zgodovine Celje se srečate s preteklim stoletjem. Spoznajte ljudi, ki so zaživeli v blokovskih naseljih izven mestnega jedra, in si oglejte stare igrače.

Tu se namreč nahaja tudi otroški muzej – Hemanov brlog, kjer boste našli zbirke imenitnih igrač. Hermanov brlog, edini otroški muzej v Sloveniji, otrokom do 12. leta predstavi zgodovino igrač. Zbira, hrani in razstavlja bogato slovensko premično kulturno dediščino. Obiskovalce skozi muzej vodi maskota Herman Lisjak. V muzeju domuje stalna razstava Brlog igrač, ki predstavlja kar 400 igrač iz Slovenije in daleč naokoli iz različnih časovnih obdobij. Na ogled so tudi občasne razstave, ki otrokom približajo preteklost in jim pomagajo razumeti sedanjost. Poslanstvo otroškega muzeja Hermanov brlog je zaznamovano z otrokovimi pravicami in dolžnostmi, muzej pa je prilagojen tudi senzorično in gibalno oviranim.

V Pokrajinski muzej Celje

Pokrajinski muzej Celje že več kot 130 let zbira, varuje in predstavlja kulturno dediščino Celja. Na dveh osrednjih mestnih razstaviščih (Knežji dvor in Stara grofija) in desetih zunanjih ponuja vsestranski pogled na zgodovino in kulturo celjske regije. Če želite mesto začutiti v celoti, morate vstopiti v Pokrajinski muzej.

Razstava Grofje Celjski. Razstava Celeia – mesto pod mestom z ohranjeno antično dediščino Celja. Razstava Alma M. Karlin Poti ali Celjski strop. Kaj boste izbrali?

Dve dogodivščini, ena vstopnica! 

V novih »pokoronskih« časih, ki so za turizem izjemno težki, je še toliko bolj pomembno, da se organizacije med seboj povezujejo. Zato so v Celju pripravili serijo skupnih vstopnic, s katerimi lahko doživite več atrakcij hkrati. Kakšne dogodivščine lahko združite?

  1. Stari grad Celje + Pokrajinski muzej Celje = 8 evrov za odraslo osebo,
  2. Stari grad Celje + Muzej novejše zgodovine Celje = 8 evrov za odraslo osebo,
  3. Stari grad Celje + Tehnopark Celje = 15 evrov za odraslo osebo.

Vse tri kombinacije skupnih vstopnic so na voljo v TIC Stari grad Celje, posamezne pa na prodajnih mestih Pokrajinskega muzeja Celje, Muzeja novejše zgodovine Celje in Tehnoparka Celje. Vse skupne vstopnice so na voljo so tudi v spletni trgovini na www.visitcelje.eu

Spoznajte svetovno popotnico Almo!

Nazaj v mestnem jedru lahko sredi Krekovega trga pozdravite še kip Alme M. Karlin v naravni velikosti. Poliglotka in ena največjih svetovnih popotnic vseh časov, ki je bila prenapredna za svoj čas, je po prvi svetovni vojni sama v osmih letih prepotovala svet!

Obiščete lahko tudi Almino hišo – dom neustrašne Celjanke. Če ob izletu na Celjsko kočo skrenete na pravo pešpot, vas 183 visokih stopnic popelje do hiše na Pečovniku, v kateri je proti koncu svojega razburljivega življenja živela s prijateljico Theo. Več o njej se lahko naučite tudi v že zgoraj omenjenem Tehnoparku ali pa v Pokrajinskem muzeju ujamete razstavo o njej z naslovom Poti.

Oddih na Celjski koči

Na Celjski koči vam zagotovo ne bo dolgčas. Tja se lahko dvignete s kolesom (tudi električnim), na griču pa najdete številne gozdne poti, pa tudi odlično gostinsko ponudbo. Ob vznožju smučišča najdete pustolovski park s poligonom plezalnih elementov, ki so razpeti med krošnjami. Poleti pa na smučišču odprejo drčo z napihljivimi tubami in bobkart – letno sankališče, po katerem se s hitrostjo do 40 kilometrov na uro (zavirate lahko sami) podate po 800 metrov dolgi progi.

Tik pred epidemijo so na koči odprli tudi nov zipline, ki vodi s Celjske koče do Grmade in nazaj. Na sredi poti ne pozabite pozvoniti na zvon želja!

FOTO: Maja Fister

PREBERITE ŠE: Maribor in 10 stvari, ki jih morate preizkusiti v vijoličnem mestu

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Celje in štirje kraji za družinski izlet, ki jih ne smete spregledati

Kako dobro pravzaprav poznate Celje, mesto grofov? Zbrali smo nekaj nam najljubših kotičkov mesta, na katerega smo domači gostje zadnja leta povsem neupravičeno kar malo pozabili.

Stari grad Celje, simbol mesta grofov

Za uvod si Celje oglejte s ptičje perspektive. Spodobi se, da obiščete največji slovenski grad pri nas, ki ga vidite že iz mesta. Mogočno se dviga na bližnjem griču in velja za najbolj obiskano turistično znamenitost Celja. Tu boste izvedeli vse, kar bi morali že vedeti o grofih Celjskih, pa ste morda pozabili.

Oglejte si tudi teater groze, stalno razstavo mučilnih naprav, ki so jih uporabljali med 16. in 18. stoletjem. Za lep razgled nad mesto pa se povzpnite še na stolp zaljubljenega Friderika in preizkusite kavarno, ki je dobila ime po Veroniki.

Celjska koča za ljubitelje adrenalina in aktivnih oddihov

Celjska koča je odlična destinacija za tiste, ki imate radi aktivne izlete. Tu namreč najdete adrenalinski park s poligonom na 35 elementih, ki se razpenjajo med krošnjami dreves. Čisto sveža pridobitev te sezone je tudi zipline, s katerim poletite s Celjske koče do Grmade in nazaj!

Tu najdete tudi bobkart, progo, po kateri se spustite v vozu in – v primeru, da ne zavirate – lahko dosežete hitrost do 40 kilometrov na uro. Bobkart progo pa pozimi, ko zapade sneg, zamenja smučišče, ki je odlično za začetnike. S Celjske koče vodijo tudi številne prijetne pešpoti, priljubljena pa je tudi med kolesarji – mimogrede, tu si lahko sposodite tudi električna kolesa, ki so letos prava uspešnica.

Sprehod čez staro jedro in v Hermanov brlog za najmlajše

Staro mestno jedro po letih praznih ulic začenja dobivati novo podobo in življenje se počasi vrača. Sprehodite se mimo kipa svetovne popotnice Alme M. Karlin, ki stoji na Krekovem trgu in vse do Umetniške četrti, kjer najdete pisane ateljeje domačih umetnikov.

Mestno jedro ima tudi nekaj prav ličnih kavarnic, kjer se lahko okrepčate. Vsekakor pa ne spreglejte Muzeja novejše zgodovine, kjer vas bo zajela nostalgija, najmlajši pa se bodo zagotovo navdušili nad Hermanovim brlogom, kjer so doma igrače, s katerimi ste se morda igrali tudi že davno odrasli otroci.

Skok v Kukušnjak, valilnico norih idej

V Celju imajo nov imeniten kotiček, kjer živijo dobre ideje. Posebna butična trgovinica Kukušnjak se je iz podstrešja nad domačo garažo končno preselila v prostor, ki ga lahko obiščemo prav vsi.

Zgodba emajliranih lončkov z imenom Cuckoo Cups se je začela pred slabimi tremi leti, ko je ustanoviteljica Nina Majcen iskala primerne dodatke za njeno uspešno start-up podjetje Nest Campers, v sklopu katerega v najem oddaja nizkocenovne bivalnike in avtodome. Iz tujine je najprej naročila dva potiskana emajlirana lončka in ker sta se v pomivalnem stroju sprala, se je odločila, da naredi svoje z večnim potiskom. Zgodba lončkov Cuckoo Cups je zrasla v uspešno podjetje, Nina pa se je Slovencem predstavila kot podjetnica z neusahljivim virom idej, ki jih rada nesebično deli prav z vsemi, ki cenijo unikatne stvari, narejene z dušo.

Na Mariborski cesti tako zdaj najdete prostor za druženje, v katerem lahko poklepetate, popijete kavico, se zabavate, obiščete zanimive delavnice in kulturne večere ter obudite spomine na svoje otroštvo. Prostor je namreč opremljen z izbranimi retro izdelki iz obdobja 60-ih let in Jugoslavije ter izžareva prav posebno domačnost. Obenem pa so na svojih policah poleg Cuckoo izdelkov možnost za predstavitev ponudili tudi nekaj drugim slovenskim ustvarjalcem. Izbrali so tiste, ki sledijo njihovim načelom in imajo visoko kakovostne, slovenske in tudi okolju prijazne izdelke.

Poleg prodajalne bodo za obiskovalce redno pripravljali tudi posebne, »KUKU« dogodke. Ti bodo namenjeni vsem, ki bodo željni ustvarjanja in druženja. Pripravljali bodo dogodke in delavnice z majhnim številom udeležencev, ki bodo lahko pokazali svojo kreativnost pri ustvarjanju z emajliranimi lončki, poskusili KUKU kavo, pripravili cvetlične šopke in adventne venčke, se izobraževali na temo spletnega nastopa, marketinga in še kaj.

Foto: Maja Fister

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

PREBERITE ŠE: Vrelci termalne vode ob Savinji, ki so bili nekoč dostopni le izbrancem

S Celjske koče do Grmade kmalu z ziplinom

S Celjske koče do Grmade in nazaj bomo kmalu lahko šli s približno 400 metrov dolgim ziplinom!

Celjska družba za upravljanje s parkirišči in javnimi objekti ZPO bo letos začela z ureditvijo približno 400 metrov dolgega ziplina, ki bo peljal s Celjske koče do Grmade in nazaj.

“Za izgradnjo ziplina na Celjski koči je pridobljen projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja, saj je to zahteven tako imenovan linijski objekt, ki bo potekal v neposredni bližini Nature 2000,” nam je sporočila vodja projektov v ZPO Celje Tatjana Hren.

Gradnja do poletja še prepovedana

Kot pa so nam še zaupali pri ZPO, se gradnja ziplina ne sme izvajati od 1. marca do 30. junija. Zakaj? Zaradi varovanja ptic, saj je to obdobje, ko se razmnožujejo in gnezdijo. S tem pa bi preveč posegali v njihovo okolje.

Ob zagotovljenem financiranju izgradnje, uspešno izvedenem javnem razpisu ter pridobljeni potrebni upravni dokumentaciji, bi torej lahko pričeli z izgradnjo letošnjo jesen.

Linijski objekt bo sestavljen iz dveh jeklenic – dveh ziplinov. Prvi se bo začel s spustom na startnem stolpu pri Celjski koči in bo dolg 411 metrov. Končno točko bo predstavljala platforma na drevesu v bližini Pečovniške koče na Grmadi. Najvišja oddaljenost prve jeklenice od tal bo 96,7 metra.

Druga jeklenica, imenovana Zipline II., bo dolga 395 metrov, vožnja z njo pa se bo začela na platformi na drevesu blizu Pečovniške koče na Grmadi in končala pod Hotelom Celjska koča. Največja globina ziplina na tem delu bo 105,7 metra.

Foto: Shutterstock/simbolična fotografija

PREBERITE ŠE:

Beograd: mesto zabave, dobre hrane in izrednih znamenitosti

 

Vikend izlet: v Celje na sprehod, po nostalgijo, adrenalin in slasten burger

Čaka nas čudovit vikend in prav je, da ga izkoristimo v polni meri. Ker smo pretekli teden raziskovali Rakov Škocjan in občudovali kraško naravo, smo se odločili, da tokrat izlet urbano obarvamo ter obiščemo mesto, v katerega drugače ne zaidemo prav pogosto.

Celje je prikupno mesto, ki je v zadnjem času svojo turistično ponudbo ravno prav razširilo, da še vedno lahko začutimo romantiko njegove majhnosti, a se v njem kljub temu lahko zadržimo cel dan ali celo dva. Pred kratkim je naša ekipa raziskala njegove najbolj znane pa tudi skrite kotičke in moramo priznati, da nam je mesto zlezlo pod kožo.

Da je bilo Celje v rimskih časih imenovano Celeia, so nas večinoma naučili že v osnovni šoli, na dejstvo prisotnosti Rimljanov pa opozarjajo tudi čudovito ohranjen rimski mozaik ter druge arheološke najdbe, ki si jih lahko brezplačno ogledamo v novo urejenem Turistično informacijskem centru na Glavnem trgu 17. Nedavno prenovo je doživel tudi čudovit Krekov trg, ki ga obdajajo čudovite pastelne fasade, ki kar kličejo, da jih fotografiraš. Sredi trga stoji tudi kip v naravni velikosti ene največjih popotnic vseh časov, Alme Karlin, ki je po prvi svetovni vojni sama v osmih letih prepotovala svet. Pogumna ženska, katere zapisi so še za današnji čas precej divji, je prava inspiracija vsem popotnikom sveta, kljub vsem obiskanim krajem na svetu, pa se je na koncu zasidrala prav v Celju.

Nauči se nekaj novega

Priporočamo obisk Muzeja novejše zgodovine, kjer si lahko ogledaš, kakšno je bilo naše življenje v bližnji preteklosti. Od podrobno predstavljenega vojnega obdobja do vintage pralnega stroja, ki so ga uporabljale naše prababice – moramo priznati, da nas je pri posamičnih eksponatih prevzela nostalgija, prijetno pa se je bilo sprehoditi tudi po repliki ulice obrtnikov, kjer smo se med drugim pošteno nasmejali nekdanjim frizerskim pripomočkom. Znotraj muzeja je mogoče obiskati tudi edini otroški muzej v Sloveniji, kjer je poleg razstave plišastih medvedkov mogoče najti nešteto interaktivnih in poučnih igric, ki otroke popeljejo skozi čas ter omogočajo večurno brezskrbno zabavo. V muzeju povprašajte tudi po fotografskem studiu in temnici Pelikan, obisk katerih je zaradi neverjetne ohranjenosti izjemna izkušnja. Vstopnica v muzej za odrasle znaša 3,5 evrov, ob sobotah ga lahko obiščeš do 13. ure, v nedeljo pa je odprt med 14. in 18. uro.

Kje popiti dobro kavo?

Val minimalističnih bistrojev ter ljubkih kavarn je zajel tudi Celje. Ustavi se v Užitkarni Beli vol na Stanetovi ulici 3 ali popij skodelico ali naravnega ledenega čaja v čudoviti kavarni Oaza na Glavnem trgu 13. Sladke pregrehe najdeš tudi v prikupni trgovinici Polonine sladke skrivnosti, mmm.

A post shared by Valentina Jarc (@valentinajarc) on

 

A post shared by Valentina Jarc (@valentinajarc) on

Hrana za lačne oči in trebušček

Verjetno vam že ena najdaljših vrst na ljubljanski ‘Odprti kuhni’ pove, kam je treba zaviti, če želimo pojesti dober burger, rebrca ali zrezek. Dober glas namreč seže v deveto vas in zagotovo si tudi ti že slišal za Stari pisker. Kljub temu, da je restavracija gotovo znana predvsem po mesu, pa boš brez težav pojedel tudi čudovit vegetarijanski obrok ali slastno sladico. Stari pisker pa ni obnorel le slovenskih gurmanov temveč tudi digitalno platformo 9gag, kjer je njihov izzivalen burger z 10 pleskavicami, ki ti ga ni treba plačati, če ti uspe celega pojesti v pol ure, pobral kar 600 tisoč všečkov.

Adrenalin in zabava

Čeprav smo ravno pisali o hrani, naslednje atrakcije ne obišči s polnim želodcem. Le nekaj kilometrov iz mesta, na Celjski koči, se namreč nahaja letno sankališče bobkart, nekakšen tobogan, po katerem se lahko spustiš s prav posebnim bobom. Ena vožnja stane 4 evre, na vzpetino pa brez težav prideš peš ali z avtom. Obiščeš lahko tudi pustolovski park, kjer ti bo nekaj višinskih razlik in zip line spustov zagotovo pognalo adrenalin po žilah.

Celje je definitivno prijetna destinacija za kvalitetno preživet dan v dobri družbi, priporočamo pa ti, da si ogledaš tudi veličasten Celjski grad, kjer lahko poleti obiščeš tudi katerega izmed festivalov, ki jih najdeš na tej povezavi.

Svoje utrinke lahko z nami deliš na Instagramu – svoje fotografije označi z #vandraj ali @Vandraj.

Foto: Maja Fister, Celjska koča

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.