Celje in štirje kraji za družinski izlet, ki jih ne smete spregledati

Kako dobro pravzaprav poznate Celje, mesto grofov? Zbrali smo nekaj nam najljubših kotičkov mesta, na katerega smo domači gostje zadnja leta povsem neupravičeno kar malo pozabili.

Stari grad Celje, simbol mesta grofov

Za uvod si Celje oglejte s ptičje perspektive. Spodobi se, da obiščete največji slovenski grad pri nas, ki ga vidite že iz mesta. Mogočno se dviga na bližnjem griču in velja za najbolj obiskano turistično znamenitost Celja. Tu boste izvedeli vse, kar bi morali že vedeti o grofih Celjskih, pa ste morda pozabili.

Oglejte si tudi teater groze, stalno razstavo mučilnih naprav, ki so jih uporabljali med 16. in 18. stoletjem. Za lep razgled nad mesto pa se povzpnite še na stolp zaljubljenega Friderika in preizkusite kavarno, ki je dobila ime po Veroniki.

Celjska koča za ljubitelje adrenalina in aktivnih oddihov

Celjska koča je odlična destinacija za tiste, ki imate radi aktivne izlete. Tu namreč najdete adrenalinski park s poligonom na 35 elementih, ki se razpenjajo med krošnjami dreves. Novejša pridobitev je tudi zipline, s katerim poletite s Celjske koče do Grmade in nazaj!

Tu najdete tudi bobkart, progo, po kateri se spustite v vozu in – v primeru, da ne zavirate – lahko dosežete hitrost do 40 kilometrov na uro. Bobkart progo pa pozimi, ko zapade sneg, zamenja smučišče, ki je odlično za začetnike. S Celjske koče vodijo tudi številne prijetne pešpoti, priljubljena pa je tudi med kolesarji – mimogrede, tu si lahko sposodite tudi električna kolesa, ki so letos prava uspešnica.

Sprehod čez staro jedro in v Hermanov brlog za najmlajše

Staro mestno jedro po letih praznih ulic začenja dobivati novo podobo in življenje se počasi vrača. Sprehodite se mimo kipa svetovne popotnice Alme M. Karlin, ki stoji na Krekovem trgu in vse do Umetniške četrti, kjer najdete pisane ateljeje domačih umetnikov.

Mestno jedro ima tudi nekaj prav ličnih kavarnic, kjer se lahko okrepčate. Vsekakor pa ne spreglejte Muzeja novejše zgodovine, kjer vas bo zajela nostalgija, najmlajši pa se bodo zagotovo navdušili nad Hermanovim brlogom, kjer so doma igrače, s katerimi ste se morda igrali tudi že davno odrasli otroci.

V Tehnopark Celje – največji znanstveni park v Sloveniji

V Tehnoparku Celje je vse mogoče. Prvi in največji park znanosti, tehnologije in inovativnosti je prostor za igranje, učenje, druženje in čudenje svetu. Tu se lahko podate v tehno svet ugank in raziskujete pojave, ki izzivajo naše možgane. V Tehnoparku vas čakajo 3 nadstropja, 3 platforme zabave. Na vrhu stavbe se odpira 360 stopinjski pogled na mesto grofov, na platformah pa najdete kar 53 igralnih postaj in magični svet iluzij.

Foto: Maja Fister

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

PREBERITE ŠE: Vrelci termalne vode ob Savinji, ki so bili nekoč dostopni le izbrancem

TO so ene najbolj fotogeničnih term v Sloveniji

Rimske terme najdete v Rimskih Toplicah, ob reki Savinji in pod pobočjem Stražnika, kjer se kakšnih 1000 metrov pod zemeljsko površino nahajajo vrelci termalne vode. Tu je raj za hedoniste, ki pa je zaradi svojega videza tudi pravi hit na Instagramu. Njihov SPA center namreč velja za enega najbolj fotogeničnih pri nas in ni težko uganiti, zakaj.

Rimske terme so eden tistih krajev, kjer vas v objemu narave pričaka razvajanje v pravem pomenu. Rimske Terme so namreč iz rimskih časov ohranile prav vse zdravilne in antistresne učinkovine, ki so skrbele za zdravje in lepoto ter sijočo kožo Rimljank in Rimljanov.

Od Rimljanov in kraljevih družin do navadnih smrtnikov, ki se radi razvajajo

Stari Rimljani so leta 39 pr. n. št. prav na istem mestu zgradili bazene s toplo in hladno vodo. Minevala so stoletja, priljubljenost vrelcev s čudežno vodo pa je le še rasla. Sem so v prepričanju, da so odkrili čudežni zdravilni izvir, prihajali člani kraljevih družin. Dolgo časa so bile terme dostopne le pripadnikom višjih slojev in visokim vojaškim častnikom. Danes pa so na voljo vsakomur, ki si želi preizkusiti njihove zdravilne učinke.

Fotogenični termalni bazeni, oblikovani po navdihu rimskih kopališč

Tu se lahko počutite kot Rimljani in se sprostite v bazenih s termalno vodo. Ti so oblikovani po navdihu izvirnih rimskih kopališč. Notranji bazen ima temperaturo vode 32 stopinj Celzija, imajo pa še štiri, za tri stopinje toplejše masažne bazene z vodnimi sedišči in ležišči. Iz notranjega lahko izplavate tudi v zunanji panoramski bazen ali skočite v tri zunanje masažne kadi.

Svoj oddih v Rimskih termah po posebni ceni najdete v Megabonovi ponudbi – TUKAJ.

Savne za vsak okus

Podate pa se lahko tudi v svet savn. Uživate lahko v finski savni (80°C – 100°C), parni ali turški savni (40°C – 55°C), infrardeči savni (45°C – 65°C), solni savni (60°C – 65°C), bio zeliščni savni (50°C – 60°C) in tepidariumu (ogrevana ležišča in sedišča na prijetnih 37°C). 

Rimska kopel za dva in pitje iz Amalijinega vrelca

Rimske terme ponujajo tudi številne kopeli za eno, dve ali več oseb. Sproščanje v avtentičnih kamnitih kadeh in unikaten spoj mističnosti, tradicije ter zdravilne vode Amalijinega in Rimskega vrelca zagotavljata nepozabne trenutke. V sklopu ponudbe, ki jo zagotavljajo Rimske terme, lahko uživate tudi v lepotnih negah, kozmetičnih storitvah ali masažah …

Termalno vodo, ki vre iz Amalijinega vrelca, lahko tudi pijete, saj bo dobro vplivala na vaš imunski sistem, odlična pa je tudi za hidracijo kože. 

Ideja za hedonističen oddih

Hotel Rimski dvor Superior 4* stoji med Hotelom Sofijin dvor in Hotelom Zdraviliški dvor. V terasah se spušča kot zeleni niz ter ustvarja odlično okolje za sproščanje. Vse sobe so opremljene s kopalnico (tuš), WC-jem, LCD televizorjem, telefonom, mini barom, sefom, klimatsko napravo in priključkom za internet.

Hotel Sofijin dvor 4*, ki je opremljen v klasičnem slogu brezčasne elegance, ponuja 43 luksuzno opremljenih enoposteljnih in dvoposteljnih sob ter hotelskih apartmajev. Vse sobe so opremljene z LCD televizorjem, telefonom, mini barom, sefom, klimatsko napravo in priključkom za internet. Najbolj razkošne sobe pa imajo tudi balkon ali teraso, s katerih lahko uživate v razgledu na bližnje hribovje in Savinjo ter cerkvico Lurd.

ODLIČNO PONUDBO ZA NASTANITEV V RIMSKIH TERMAH NAJDETE TUKAJ – KLIK*

FOTO: Maja Fister

PREBERITE ŠE: Poznate ta slovenski petzvezdični hotel, kjer iz savne gledate zeleno naravo?

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Izlet v Celje in top 10 stvari, ki jih morate doživeti

Celje je mesto grofov, ki je vsekakor vredno obiska. Kaj vse tam lahko počnete? Marsikaj! Še posebej pa bo navdušil najmlajše člane družine!

Gremo v Celje! Kaj si torej ogledati? Imamo kup odličnih idej!

Stari grad Celje, najbolj obiskana turistična atrakcija mesta

Stari grad Celje po površini velja za največji slovenski grad v Sloveniji in roko na srce – res je imeniten! Zagledali ga boste že iz mestnega jedra, kako se impozantno dviga na griču. Tu boste izvedeli vse, kar bi morali že vedeti o grofih Celjskih, pa ste morda pozabili.

Na gradu se povzpnite na stolp zaljubljenega Friderika, od koder se vam bo odprl izjemen pogled na okoliščke griče in Celje pod njimi. Nekaj nadstropij nižje vaš čaka še Teater groze, stalna razstava mučilnih naprav, ki so jih uporabljali med 16. in 18. stoletjem. Priporočamo, da sedete tudi kavarno, ki je dobila ime po Veroniki.

V Tehnopark Celje – največji znanstveni park v Sloveniji

V Tehnoparku Celje je vse mogoče. Prvi in največji park znanosti, tehnologije in inovativnosti je prostor za igranje, učenje, druženje in čudenje svetu. Tu se lahko podate v tehno svet ugank in raziskujete pojave, ki izzivajo naše možgane.

V Tehnoparku vas čakajo 3 nadstropja, 3 platforme zabave. Na vrhu stavbe se odpira 360 stopinjski pogled na mesto grofov, na platformah pa najdete kar 53 igralnih postaj in magični svet iluzij.

V Muzej novejše zgodovine Celje

Toplo priporočamo ogled Muzeja novejše zgodovine, ki stoji v starem celjskem magistratu. Tu vas bo prevzela nostalgija po časih, ki v resnici niso prav daleč za nami. V Muzeju novejše zgodovine Celje se srečate s preteklim stoletjem. Spoznajte ljudi, ki so zaživeli v blokovskih naseljih izven mestnega jedra, in si oglejte stare igrače.

Tu se namreč nahaja tudi otroški muzej – Hemanov brlog, kjer boste našli zbirke imenitnih igrač. Hermanov brlog, edini otroški muzej v Sloveniji, otrokom do 12. leta predstavi zgodovino igrač. Zbira, hrani in razstavlja bogato slovensko premično kulturno dediščino. Obiskovalce skozi muzej vodi maskota Herman Lisjak. V muzeju domuje stalna razstava Brlog igrač, ki predstavlja kar 400 igrač iz Slovenije in daleč naokoli iz različnih časovnih obdobij. Na ogled so tudi občasne razstave, ki otrokom približajo preteklost in jim pomagajo razumeti sedanjost. Poslanstvo otroškega muzeja Hermanov brlog je zaznamovano z otrokovimi pravicami in dolžnostmi, muzej pa je prilagojen tudi senzorično in gibalno oviranim.

V Pokrajinski muzej Celje

Pokrajinski muzej Celje že več kot 130 let zbira, varuje in predstavlja kulturno dediščino Celja. Na dveh osrednjih mestnih razstaviščih (Knežji dvor in Stara grofija) in desetih zunanjih ponuja vsestranski pogled na zgodovino in kulturo celjske regije. Če želite mesto začutiti v celoti, morate vstopiti v Pokrajinski muzej.

Za ljubitelje fotografije: Obisk ateljeja Josipa Pelikana

Priporočamo tudi ogled steklenega fotografskega ateljeja iz leta 1899, ki predstavlja življenje in delo celjskega fotografskega mojstra Josipa Pelikana. V ateljeju je ohranjena in razstavljena fotografova originalna oprema, vključno s steklenim salonom. V njem si lahko celo nadenete oblačila iz prve polovice 20. stoletja in se fotografirate! Sprehodite se še po Umetniški četrti, kjer lahko pokukate v ateljeje lokalnih umetnikov.

Na rolce!

V Kavarni Rolca si privoščite posladek, znamenito celjsko slaščico. Po ustnem izročilu je prvotni, nekoliko drugačen recept od današnjega, v Celje priromal z Dunaja. Skozi desetletja se je modificiral in ohranjal izključno na Celjskem. Sladico z imenom Celjska rolca naj bi prvič ponudili v 50. letih 20. stoletja. Odtlej je receptura tradicionalna, a še vedno ne povsem znana. Vsak ponudnik jo kreira na nekoliko drugačen način, jo pa v splošnem zaznamujejo: naravne sestavine, hrustljavo zapečena orehova skorjica prelita s čokolado, posuta z orehi in polnjena s svežo smetano. Mimogrede, oktobra smo tam lahko ujeli kulinarični festival ROL.CE & VIN.CE!

Spoznajte svetovno popotnico Almo!

Nazaj v mestnem jedru lahko sredi Krekovega trga pozdravite še kip Alme M. Karlin v naravni velikosti. Poliglotka in ena največjih svetovnih popotnic vseh časov, ki je bila prenapredna za svoj čas, je po prvi svetovni vojni sama v osmih letih prepotovala svet!

Obiščete lahko tudi Almino hišo – dom neustrašne Celjanke. Če ob izletu na Celjsko kočo skrenete na pravo pešpot, vas 183 visokih stopnic popelje do hiše na Pečovniku, v kateri je proti koncu svojega razburljivega življenja živela s prijateljico Theo. Več o njej se lahko naučite tudi v že zgoraj omenjenem Tehnoparku ali pa v Pokrajinskem muzeju ujamete razstavo o njej z naslovom Poti.

Okusi Celja – za kulinarične navdušence

Zavod Celeia Celje je v sodelovanju s petimi partnerji predstavil prvi celovit produkt na področju gastronomije v Celju. Pod krovno blagovno znamko Okusi Celja (Taste Celje) celjski chefi ponujajo sodobne kulinarične kreacije z okusi srednjega veka. Chefi so se z vsem spoštovanjem do kulinarične tradicije srednjega veka, v katerem je svoj neizbrisen pečat v Celju pustila plemiška in vladarska družina Celjskih grofov, lotili odkrivanja okusov, s katerimi je najpomembnejša dinastija z našega širšega geografskega območja navdušila še tako zahtevno evropsko visoko plemstvo.

Nastale so sodobne kulinarične kreacije, ki, tako kot pojedine na grajskih mizah, brbončice razvajajo z dobrotami z domačega vrta in bližnjega gozda, svežimi lokalnimi sestavinami ter neskončno različnimi kombinacijami okusov ter vonjav. Za popolno doživetje vam jih bodo kuharski mojstri postregli na ploščah narejenih iz avtohtonih vrst lesa (oreh, bukev, češnja, javor …). Podobno kot v srednjem veku, pa bo vaše kulinarično izkušnjo obogatila še mehkoba in toplina unikatnega lesenega jedilnega pribora. Več o projektu najdete TUKAJ. 

Poleg prvega celovitega gastronomskega produkta pa je novost v Celju tudi Kulinarični potep do Drevesne hiše, ki predstavlja bogatenje programskih vsebin v Drevesni hiši Celje, največji tovrstni hiši v Sloveniji. Ljubitelji narave in mestnega gozda se tam lahko opremite s pohodniškim nahrbtnikom, napolnjenim z okusnimi in svežimi lokalnimi delikatesami, sezonskim sadjem, sladico in pijačo. Mmm, dober tek!

Oddih na Celjski koči

Na Celjski koči vam zagotovo ne bo dolgčas. Tja se lahko dvignete s kolesom (tudi električnim), na griču pa najdete številne gozdne poti, pa tudi odlično gostinsko ponudbo. Na njihovem smučišču pozimi najdete odličen poligon za začetnike. Ob vznožju smučišča je tudi pustolovski park s poligonom plezalnih elementov, ki so razpeti med krošnjami. Poleti pa na smučišču odprejo drčo z napihljivimi tubami in bobkart – letno sankališče, po katerem se s hitrostjo do 40 kilometrov na uro (zavirate lahko sami) podate po 800 metrov dolgi progi. Imajo celo zipline, ki vodi s Celjske koče do Grmade in nazaj. Na sredi poti ne pozabite pozvoniti na zvon želja!

FOTO: Maja Fister, TIC Celje

PREBERITE ŠE: Maribor in 10 stvari, ki jih morate preizkusiti v vijoličnem mestu

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Idiličen glamping z bazenom, kjer vas ob reki Savinji zbudi petje ptic

Glamping – glamurozno kampiranje – je odličen način, kako na oddihu ostati v stiku z naravo in hkrati obdržati udobje, kot bi ga imeli doma.

Green Valley Glamping je družinsko voden glamping resort v osrčju Savinjske doline v Šempetru pri Celju. Umeščen je na idilično lokacijo ob reki Savinji s pogledom na travnike, polja ter nasade hmelja.

Glamping šotori za hedonizem v naravi 

Green Valley Glamping ob reki Savinji je zasnovan z mislijo na pristno, aktivno doživetje narave in odmik od vsakdanjega vrveža. Primeren je tako za vikend oddih kot za daljše počitnice, saj so v bližini številne možnosti za izlet. Pri Megabonu pa so pripravili odlično ponudbo za ta krasen oddih (več o njej najdete TUKAJ).

Unikatno opremljeni glamping šotori stojijo na prostranem travniku, s 25 m2 pa sprejmejo tudi večje družine ali skupine prijateljev do 6 oseb. Pred njim lahko posedite in zaključite dan s pogledom na sončni zahod, za prijetne sanje pa bodo poskrbeli lovilci sanj.

Ohladitev v bazenu ali ob Savinji? Oboje!

Skočite lahko tudi v bazen, ki stoji tik ob glamping šotorih. Sprostite se lahko tudi na sončni terasi ali v senci mogočne lipe. Na posestvu ali v bližnji okolici so na voljo številne aktivnosti, vsekakor pa ne zamudite niti čudovitih sončnih zahodov. Ko pade noč, pa se ne pozabite ozreti v nebo, saj se od tod zvezde še posebej svetlo svetijo.

 Lokalne dobrote in večeri ob tabornem ognju

Okusite lokalne dobrote, na primer mlečne izdelke Flis, pekovske izdelke pekarne Fijavž ali mesnine domačije Kač. Specite si sveže nabrano koruzo ali penice na odprtem tabornem ognju. V uporabo je na voljo tudi skupna opremljena zunanja kuhinja z dvema žaroma in indukcijskima ploščama, hladilniki in pomivalni strojem.

Občutite zemljo, travo v jutranji rosi, potipajte lesene površine, občutite topel zrak okoli ognjišča, pobožajte domače živali in se prepustite njihovim terapevtskim učinkom. Tu vas namreč čakajo kozlička Friderik in Bruno ter zajček Zeko. Naj bo to oddih v pravem pomenu besede!

Kam na bližnje izlete?

Reka Savinja in peščena plažica ob njej sta primerni za kopanje in sončenje, poleg tega pa je ob Savinji vsaj 12 kilometrov primernih poti za pohode ali kolesarjenje. V Žalcu vas čaka tudi fontana piva, pa Hmeljarski muzej, blizu so tudi jama Pekel, Mini Zoo Šempeter in ZOO land Slovenske Konjice, zelo blizu so tudi Celje, Šmartinsko jezero in kraj Vitanje, kjer najdete center vesoljskih tehnologij NOORDUNG

Odlično ponudba za oddih v Green Valley Glamping najdete TUKAJ (KLIK).

FOTO: Green Valley Glamping

PREBERITE ŠE: Celje in 7 odličnih krajev, ki jih tam nikakor ne zamudite

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Ideja za izlet z otroki: po znanje in zabavo v Tehnopark Celje

Celje je z otroki vredno obiska že zaradi vseh ostalih znamenitosti primernih za družine, v lanskem letu pa je tam zaživel še Tehnopark Celje. Dve nadstropji znanja in zabave, kjer boste navdušeni vsi! Od majhnih otrok do velikih staršev. 

Zabava in znanje na dveh nadstropjih v središču Celja

Tehnopark Celje se nahaja v že od nekdaj ikonični mestni stavbi Celja, v nekdanji veleblagovnici Tehno Merkator, ki so jo odprli leta 1971. Takrat je bila prva sodobna veleblagovnica v Celju, saj je že imela tekoče stopnice in klimatsko napravo. Tokrat je prenovljena stavba odprla vrata kot park prvi park za spodbujanje znanosti, tehnologije in inovativnosti v Sloveniji.

V Tehnoparku Celje želijo vzpodbuditi zanimanje za znanost in tehnologijo. Obiskovalci boste z obiskom parka pridobili neposredno izkušnjo iz naravoslovja in tehnologij. Pridobili boste zavedanje, kakšen pomen ima razvoj tehnologij za naše življenje in za svet v katerem živimo. Na dveh nadstropjih boste opravljali preizkuse, spoznavali človeško telo, zaplesali z robotkom, se podali v Vesolje in se prepustili svetu iluzij.

V enem letu že več kot 15.000 zadovoljnih obiskovalcev

Z odprtjem znanstveno-zabavnega parka, je Celje pridobilo pomembno turistično točko, ki privablja obiskovalce iz vse Slovenije in sosednjih držav. Tehnopark Celje je v enem letu obiskalo več kot 15.000 zadovoljnih obiskovalcev, ki so s pomočjo interaktivnih vsebin spoznavali znanost in tehnologijo.

Od fizike, matematike in astronomije, do ekologije in prihodnosti

V Tehnoparku Celje boste zagotovo porabili vsaj dve uri. Preizkusov je ogromno, vase pa vas bodo posrkale tudi različne spretnostne naloge, muzej iluzij in govoreči robot. Na vseh točkah vas čakajo animatorji, ki vam bodo pomagali z navodili in nasveti na posameznih postajah.

Ne glede na to, kakšen tip učenca ste, boste iz Tehnoparka zagotovo odnesli kar nekaj znanja in veliko zabave.

V Tehnopark Celje po izjemno izkušnjo

V Tehnoparku verjamejo, da se pravo učenje zgodi izven učilnice, na praktičnih primerih, s poizkusi in z učenjem, ki zajame vse čute. Pri nekaterih nalogah boste lahko tekmovali, pri drugih sodelovali. V parku je tudi kar nekaj postaj, ki so primerne samo za starejše, kjer boste na račun prišli starši, na primer virtualni pohod po deski na vrhu nebotičnika ali simulacija letenja. Na nekaj postajah bo prostora le za najmlajše, na primer trgovina in labirint. Zabave vam zagotovo ne bo zmanjkalo. Za še boljšo predstavo o tem, kaj vse park ponuja, obiščite njihovo spletno stran. 

 

Foto: Tehnopark Celje, Anja Oman

PREBERITE TUDI: 4 ideje za izlet z otroki (po priporočilu Mami blogerk

S Celjske koče do Grmade kmalu z ziplinom

S Celjske koče do Grmade in nazaj bomo kmalu lahko šli s približno 400 metrov dolgim ziplinom!

Celjska družba za upravljanje s parkirišči in javnimi objekti ZPO bo letos začela z ureditvijo približno 400 metrov dolgega ziplina, ki bo peljal s Celjske koče do Grmade in nazaj.

“Za izgradnjo ziplina na Celjski koči je pridobljen projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja, saj je to zahteven tako imenovan linijski objekt, ki bo potekal v neposredni bližini Nature 2000,” nam je sporočila vodja projektov v ZPO Celje Tatjana Hren.

Gradnja do poletja še prepovedana

Kot pa so nam še zaupali pri ZPO, se gradnja ziplina ne sme izvajati od 1. marca do 30. junija. Zakaj? Zaradi varovanja ptic, saj je to obdobje, ko se razmnožujejo in gnezdijo. S tem pa bi preveč posegali v njihovo okolje.

Ob zagotovljenem financiranju izgradnje, uspešno izvedenem javnem razpisu ter pridobljeni potrebni upravni dokumentaciji, bi torej lahko pričeli z izgradnjo letošnjo jesen.

Linijski objekt bo sestavljen iz dveh jeklenic – dveh ziplinov. Prvi se bo začel s spustom na startnem stolpu pri Celjski koči in bo dolg 411 metrov. Končno točko bo predstavljala platforma na drevesu v bližini Pečovniške koče na Grmadi. Najvišja oddaljenost prve jeklenice od tal bo 96,7 metra.

Druga jeklenica, imenovana Zipline II., bo dolga 395 metrov, vožnja z njo pa se bo začela na platformi na drevesu blizu Pečovniške koče na Grmadi in končala pod Hotelom Celjska koča. Največja globina ziplina na tem delu bo 105,7 metra.

Foto: Shutterstock/simbolična fotografija

PREBERITE ŠE:

Beograd: mesto zabave, dobre hrane in izrednih znamenitosti

 

Vikend izlet: v Celje na sprehod, po nostalgijo, adrenalin in slasten burger

Čaka nas čudovit vikend in prav je, da ga izkoristimo v polni meri. Ker smo pretekli teden raziskovali Rakov Škocjan in občudovali kraško naravo, smo se odločili, da tokrat izlet urbano obarvamo ter obiščemo mesto, v katerega drugače ne zaidemo prav pogosto.

Celje je prikupno mesto, ki je v zadnjem času svojo turistično ponudbo ravno prav razširilo, da še vedno lahko začutimo romantiko njegove majhnosti, a se v njem kljub temu lahko zadržimo cel dan ali celo dva. Pred kratkim je naša ekipa raziskala njegove najbolj znane pa tudi skrite kotičke in moramo priznati, da nam je mesto zlezlo pod kožo.

Da je bilo Celje v rimskih časih imenovano Celeia, so nas večinoma naučili že v osnovni šoli, na dejstvo prisotnosti Rimljanov pa opozarjajo tudi čudovito ohranjen rimski mozaik ter druge arheološke najdbe, ki si jih lahko brezplačno ogledamo v novo urejenem Turistično informacijskem centru na Glavnem trgu 17. Nedavno prenovo je doživel tudi čudovit Krekov trg, ki ga obdajajo čudovite pastelne fasade, ki kar kličejo, da jih fotografiraš. Sredi trga stoji tudi kip v naravni velikosti ene največjih popotnic vseh časov, Alme Karlin, ki je po prvi svetovni vojni sama v osmih letih prepotovala svet. Pogumna ženska, katere zapisi so še za današnji čas precej divji, je prava inspiracija vsem popotnikom sveta, kljub vsem obiskanim krajem na svetu, pa se je na koncu zasidrala prav v Celju.

Nauči se nekaj novega

Priporočamo obisk Muzeja novejše zgodovine, kjer si lahko ogledaš, kakšno je bilo naše življenje v bližnji preteklosti. Od podrobno predstavljenega vojnega obdobja do vintage pralnega stroja, ki so ga uporabljale naše prababice – moramo priznati, da nas je pri posamičnih eksponatih prevzela nostalgija, prijetno pa se je bilo sprehoditi tudi po repliki ulice obrtnikov, kjer smo se med drugim pošteno nasmejali nekdanjim frizerskim pripomočkom. Znotraj muzeja je mogoče obiskati tudi edini otroški muzej v Sloveniji, kjer je poleg razstave plišastih medvedkov mogoče najti nešteto interaktivnih in poučnih igric, ki otroke popeljejo skozi čas ter omogočajo večurno brezskrbno zabavo. V muzeju povprašajte tudi po fotografskem studiu in temnici Pelikan, obisk katerih je zaradi neverjetne ohranjenosti izjemna izkušnja. Vstopnica v muzej za odrasle znaša 3,5 evrov, ob sobotah ga lahko obiščeš do 13. ure, v nedeljo pa je odprt med 14. in 18. uro.

Kje popiti dobro kavo?

Val minimalističnih bistrojev ter ljubkih kavarn je zajel tudi Celje. Ustavi se v Užitkarni Beli vol na Stanetovi ulici 3 ali popij skodelico ali naravnega ledenega čaja v čudoviti kavarni Oaza na Glavnem trgu 13. Sladke pregrehe najdeš tudi v prikupni trgovinici Polonine sladke skrivnosti, mmm.

A post shared by Valentina Jarc (@valentinajarc) on

 

A post shared by Valentina Jarc (@valentinajarc) on

Hrana za lačne oči in trebušček

Verjetno vam že ena najdaljših vrst na ljubljanski ‘Odprti kuhni’ pove, kam je treba zaviti, če želimo pojesti dober burger, rebrca ali zrezek. Dober glas namreč seže v deveto vas in zagotovo si tudi ti že slišal za Stari pisker. Kljub temu, da je restavracija gotovo znana predvsem po mesu, pa boš brez težav pojedel tudi čudovit vegetarijanski obrok ali slastno sladico. Stari pisker pa ni obnorel le slovenskih gurmanov temveč tudi digitalno platformo 9gag, kjer je njihov izzivalen burger z 10 pleskavicami, ki ti ga ni treba plačati, če ti uspe celega pojesti v pol ure, pobral kar 600 tisoč všečkov.

Adrenalin in zabava

Čeprav smo ravno pisali o hrani, naslednje atrakcije ne obišči s polnim želodcem. Le nekaj kilometrov iz mesta, na Celjski koči, se namreč nahaja letno sankališče bobkart, nekakšen tobogan, po katerem se lahko spustiš s prav posebnim bobom. Ena vožnja stane 4 evre, na vzpetino pa brez težav prideš peš ali z avtom. Obiščeš lahko tudi pustolovski park, kjer ti bo nekaj višinskih razlik in zip line spustov zagotovo pognalo adrenalin po žilah.

Celje je definitivno prijetna destinacija za kvalitetno preživet dan v dobri družbi, priporočamo pa ti, da si ogledaš tudi veličasten Celjski grad, kjer lahko poleti obiščeš tudi katerega izmed festivalov, ki jih najdeš na tej povezavi.

Svoje utrinke lahko z nami deliš na Instagramu – svoje fotografije označi z #vandraj ali @Vandraj.

Foto: Maja Fister, Celjska koča

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.