Celje in štirje kraji za družinski izlet, ki jih ne smete spregledati

Kako dobro pravzaprav poznate Celje, mesto grofov? Zbrali smo nekaj nam najljubših kotičkov mesta, na katerega smo domači gostje zadnja leta povsem neupravičeno kar malo pozabili.

Stari grad Celje, simbol mesta grofov

Za uvod si Celje oglejte s ptičje perspektive. Spodobi se, da obiščete največji slovenski grad pri nas, ki ga vidite že iz mesta. Mogočno se dviga na bližnjem griču in velja za najbolj obiskano turistično znamenitost Celja. Tu boste izvedeli vse, kar bi morali že vedeti o grofih Celjskih, pa ste morda pozabili.

Oglejte si tudi teater groze, stalno razstavo mučilnih naprav, ki so jih uporabljali med 16. in 18. stoletjem. Za lep razgled nad mesto pa se povzpnite še na stolp zaljubljenega Friderika in preizkusite kavarno, ki je dobila ime po Veroniki.

Celjska koča za ljubitelje adrenalina in aktivnih oddihov

Celjska koča je odlična destinacija za tiste, ki imate radi aktivne izlete. Tu namreč najdete adrenalinski park s poligonom na 35 elementih, ki se razpenjajo med krošnjami dreves. Čisto sveža pridobitev te sezone je tudi zipline, s katerim poletite s Celjske koče do Grmade in nazaj!

Tu najdete tudi bobkart, progo, po kateri se spustite v vozu in – v primeru, da ne zavirate – lahko dosežete hitrost do 40 kilometrov na uro. Bobkart progo pa pozimi, ko zapade sneg, zamenja smučišče, ki je odlično za začetnike. S Celjske koče vodijo tudi številne prijetne pešpoti, priljubljena pa je tudi med kolesarji – mimogrede, tu si lahko sposodite tudi električna kolesa, ki so letos prava uspešnica.

Sprehod čez staro jedro in v Hermanov brlog za najmlajše

Staro mestno jedro po letih praznih ulic začenja dobivati novo podobo in življenje se počasi vrača. Sprehodite se mimo kipa svetovne popotnice Alme M. Karlin, ki stoji na Krekovem trgu in vse do Umetniške četrti, kjer najdete pisane ateljeje domačih umetnikov.

Mestno jedro ima tudi nekaj prav ličnih kavarnic, kjer se lahko okrepčate. Vsekakor pa ne spreglejte Muzeja novejše zgodovine, kjer vas bo zajela nostalgija, najmlajši pa se bodo zagotovo navdušili nad Hermanovim brlogom, kjer so doma igrače, s katerimi ste se morda igrali tudi že davno odrasli otroci.

Skok v Kukušnjak, valilnico norih idej

V Celju imajo nov imeniten kotiček, kjer živijo dobre ideje. Posebna butična trgovinica Kukušnjak se je iz podstrešja nad domačo garažo končno preselila v prostor, ki ga lahko obiščemo prav vsi.

Zgodba emajliranih lončkov z imenom Cuckoo Cups se je začela pred slabimi tremi leti, ko je ustanoviteljica Nina Majcen iskala primerne dodatke za njeno uspešno start-up podjetje Nest Campers, v sklopu katerega v najem oddaja nizkocenovne bivalnike in avtodome. Iz tujine je najprej naročila dva potiskana emajlirana lončka in ker sta se v pomivalnem stroju sprala, se je odločila, da naredi svoje z večnim potiskom. Zgodba lončkov Cuckoo Cups je zrasla v uspešno podjetje, Nina pa se je Slovencem predstavila kot podjetnica z neusahljivim virom idej, ki jih rada nesebično deli prav z vsemi, ki cenijo unikatne stvari, narejene z dušo.

Na Mariborski cesti tako zdaj najdete prostor za druženje, v katerem lahko poklepetate, popijete kavico, se zabavate, obiščete zanimive delavnice in kulturne večere ter obudite spomine na svoje otroštvo. Prostor je namreč opremljen z izbranimi retro izdelki iz obdobja 60-ih let in Jugoslavije ter izžareva prav posebno domačnost. Obenem pa so na svojih policah poleg Cuckoo izdelkov možnost za predstavitev ponudili tudi nekaj drugim slovenskim ustvarjalcem. Izbrali so tiste, ki sledijo njihovim načelom in imajo visoko kakovostne, slovenske in tudi okolju prijazne izdelke.

Poleg prodajalne bodo za obiskovalce redno pripravljali tudi posebne, »KUKU« dogodke. Ti bodo namenjeni vsem, ki bodo željni ustvarjanja in druženja. Pripravljali bodo dogodke in delavnice z majhnim številom udeležencev, ki bodo lahko pokazali svojo kreativnost pri ustvarjanju z emajliranimi lončki, poskusili KUKU kavo, pripravili cvetlične šopke in adventne venčke, se izobraževali na temo spletnega nastopa, marketinga in še kaj.

Foto: Maja Fister

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

PREBERITE ŠE: Vrelci termalne vode ob Savinji, ki so bili nekoč dostopni le izbrancem

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.