Ideja za izlet: Na Kras na praznik terana in pršuta

Med številnimi dobrotami kraške vinorodne pokrajine sta največjo slavo v svet ponesla prav kraški teran in pršut. Iščete navdih, kam na izlet ta konec tedna? Drugi avgustovski vikend se v vas Dutovlje na Krasu vrača 47. Praznik terana in pršuta.

Na njem bodo številni kraški proizvajalci in gostinci predstavljali svoje izdelke in pridelke, med katerimi bosta najbolj v ospredju – kaj pa drugega – teran in pršut.

Skozi Dutovlje bo stekla tudi tradicionalna povorka, na sklepni prireditvi bodo med drugim podelili priznanja najboljšim kraškim vinarjem, predstavila se bo tudi nova kraljica terana, svoji naslednici pa bo lento predala Kristina Tavčar, trenutna kraljica terana.

In glasbena spremljava? Ob teranu in pršutu bodo obiskovalce čez ves konec tedna zabavale glasbene zasedbe Rok’n’band, Pop Design, Nera, Zvite Feltne in Modrijani.

Organizator dogodka Zavod za šport, turizem in prosti čas v sklopu dogodka pripravlja tudi voden pohod po Teranovi poti, na kateri si bo moč ogledati tako vinograde kot tudi tipične kraške domačije, kamnite kraške štirne, korita, kale in še kaj. Podate se lahko tudi na voden kolesarski izlet po Krasu, kjer vas na 25 kilometrov dolgi progi čakajo degustacijske postojanke in ogledi znamenitosti. Na ogled bodo tudi zanimive razstave domače obrti in fotografij.

Ob pestrem dogajanju bo vse tri dni na Bunčetovi domačiji v Dutovljah na ogled tudi soba pisatelja Borisa Pahorja, ki so jo odprli 22. junija letos. Na dvorišču omenjene domačije bo vsako uro možen tudi ogled Pepine kraške zgodbe ter Pepinega kraškega vrta. Vrtova prikazujeta ohranjanje in zaščito naravne in kulturne dediščine ter ohranitev matičnega Krasa kot edinstvenega primera kulturne krajine in pripovedujeta zgodbo kraškega človeka.

Mimogrede – vse do konca avgusta na Krasu poteka tudi projekt Poletje odprtih kleti, ki bodo odprte tudi v času praznika. Podrobnosti o sodelujočih vinarjih, urnikih odprtih klet in zemljevidi so na voljo na spletni strani Visitkras.info

Foto: Jaka Ivančič, Bogdan Macarol

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.