Top sedem mobilnih aplikacij, ki olajšajo potovanje

Z razvojem tehnologije so naša potovanja danes videti precej drugače kot pred desetimi leti. Le kdo še uporablja kompas? Kupe papirnatih zemljevidov in vodnikov v fizični obliki so zamenjali pametni telefoni, ki nam olajšajo marsikaj. Poglejmo, katere aplikacije si morate naložiti, preden se odpravite na pot, da bo ta karseda brezskrbna.

Maps.Me

Aplikacija Maps.Me je navigacijski program, zbirka zemljevidov, ki jih lahko shranite na telefon in uporabljate brez internetne povezave. Prav pride v tujini, kjer bi vam vaš mobilni operater zaračunal previsok prenos podatkov. Poskrbite le, da si zemljevide na telefon prenesete še preden greste na pot, oziroma tam, kjer še imate Wi-Fi. Pot vam prilagodi glede na način transporta – z avtomobilom, kolesom ali peš.

Poleg natančnega zemljevida, ki se obrača skupaj z vami, pa med kategorijami najdete tudi najbližje hotele, restavracije, lekarne, avtobusne postaje, bencinske črpalke, bankomate, bolnišnice, parkirišča, policijo, stranišča, banke, pošte trgovine in znamenitosti, pa še marsikaj drugega. Kraje si lahko tudi shranite pod zaznamke in izračunate poti med njimi.

Aplikacija vam ne bo v pomoč le pri iskanju krajev, ampak jo lahko uporabite tudi na primer med vožnjo v taksiju in preverjate, ali vas taksist vozi po pravi ali nekoliko podaljšani poti.

XE Currency

Kako se znajdete v državah, kjer valuta niso evri ali dolarji? Z XE Currency vam ne bo treba množiti in deliti, koliko kaj stane v evrih, saj vam bo glede na trenutne menjalne tečaje to izračunala v trenutku. Deluje tudi brez internetne povezave.

Google Translate

Servis, ki ga verjetno pogosto uporabljate tudi za druge namene, vam bo zelo prav prišel v državah, kjer so znaki in druga obvestila napisana v lokalnem jeziku, ki pač ni angleščina. Z aplikacijo lahko fotografirate besedilo, ga označite, ta pa zazna jezik in ga prevede, ne da bi morali besedilo sploh vtipkati v program.

Uber

Konkurenca taksistom je olajšala potovanja tistim, ki denar radi prihranijo na transportu. Z njeno pomočjo lahko prikličete prevoz, ki ga nato plačate prek aplikacije. Glede na vašo lokacijo vam prikaže najbližjega prostega voznika in takoj lahko vidite, kako hitro bo pri vas. Sorodna alternativa – sploh po Aziji, v krajih, kjer Uber še ni tako razvit – je aplikacija Grab Taxi, ki deluje na podoben način.

Tripadvisor

Ena najbolj priljubljenih popotniških strani vsebuje milijone ocen prenočišč in restavracij, je baza številnih znamenitosti, ki so vredne oglede, ker aplikacijo uporablja ogromno ljudi, pa je tudi odličen kanal za pridobivanje aktualnih podatkov in izkušenj ljudi, ki so kraje, kamor vas vleče, obiskali nedavno. Prek nje si lahko tudi rezervirate hotel ali letalsko karto.

Airbnb

Bi namesto v hotelu ali hostlu raje prenočili v stanovanju ali hiši? Prek Airbnbja to lahko najamete brez večjih komplikacij in posredovanja agencij ter komunicirate kar z gostitelji. Ti s svojimi gosti pogosto radi delijo tudi skrivnosti o mestu, ki jih poznajo le lokalci, zato je takšna izkušnja lahko še bolj avtentična kot izolacija v hotelu. Ponudba je ogromna, preden se zanjo odločite, lahko preberete tudi ocene prejšnjih gostov.

Hostelworld

Če vam bolj dišijo nizkocenovna potovanja, kjer nimate težav s tem, da spite v hostlu in si sobo delite z drugimi zanimivimi popotniki, je Hostelworld najboljša baza za iskanje takšnih prenočišč. Svojo posteljo lahko rezervirate kar prek nje, v pomoč pa vam bodo tudi ocene gostov, ki so bili tam pred vami.

Foto: Shutterstock

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.