Ideja za oddih: Plaža Sava na Ježici je pripravljena na poletje

Vam primanjkuje idej, kam okoli Ljubljane lahko skočite v naravo, kjer žubori voda? Na novo urejena plaža Sava je ena od možnosti.

Na Ježici, v bližini teniških igrišč, ob stopenjskem jezu, so uredili plažo Sava. Leži na območju Nature 2000, naravne vrednote Sava in ekološko pomembnega območja. Na tem delu so posegi sicer zelo omejeni, zato so v okviru ureditve lahko sanirali brežino, uredili dostop do vode in postavili betonske ležalne ploščadi za sončenje. Na plaži so postavili tudi zunanje ekološko stranišče, ki je plod slovenske ideje in slovenskega razvoja.

Plažo so sicer uredili že lani, reka pa je pozimi spodjedla poti in brežine, premaknila betonske ploščadi in nanesla ogromno ostrega kamenja. Zato so na novo utrdili brežine, nanesli prod, ojačali breg ter obnovili vse betonske ploščadi za sončenje. Uredili so tudi dostop do reke.

Plaža je namenjena sončenju in ni kopališče

Plaža je sicer namenjena sončenju ter druženju in ne kopanju. Ob reki vas namreč pričaka velika opozorilna tabla z napisom: “Če nisi riba, ne plavaj! Tok je močan in odgovoren si sam. Raje ostani na suhem in se ogrej na soncu.”

Foto: arhiv MOL

Grčija: Če na tem otoku nabirate kamenčke, vas doleti stroga kazen

Grčija ostaja ena bolj priljubljenih destinacij tudi v poznem poletju in jeseni, a pazljivo, da vas ne doleti kakšna kazen.

Ste enih tistih, ki z dopusta radi prinesejo kakšen spominek? Na primer plastenko mivke z vaše najljubše plaže ali pest belih kamenčkov z obale, kjer ste nabrali toliko spominov. Pazite, da bodo spomini edino, kar boste v Grčiji nabirali.

Kamni s plaže Lalaria na Skiatosu vas lahko stanejo tudi tisoč evrov!

Če vas bo zaneslo na otok Skiatos, natančneje na čudovito plažo Lalaria, kamenčkov nikar ne nabirajte in ne odnašajte s plaže. Plaža, ki je dostopna le z morja, slovi po belem produ, zaradi katerega je voda čudovite turkizne barve.

Čudoviti beli kamenčki so s pomočjo narave nastajali stoletja, a počasi s plaže izginjajo. Za to so krivi turisti, ki jih odnašajo domov kot spominke. Pa ne le turisti. Kamenčke odnašajo tudi domačini, ki jih uporabljajo za okras svojih domov in dvorišč.

Oblasti so zdaj na otoku uvedle visoke kazni za vse, ki bi jim to prišlo na misel. To so storili po opozorilu geologov, ki so ugotovili, da bi lahko nadaljnje odnašanje kamenčkov plažo trajno ogrozilo. Na plaži vas zdaj pričakajo opozorilne table, ki prepovedujejo pobiranje kamenčkov. Kazni za odnašanje kamnov pa se gibljejo med 400 in 1000 evri!

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

https://www.vandraj.si/grcija-na-otok-kos-za-117-evrov/

Japonska: Zdaj se lahko spet kopate na plažah blizu Fukušime

Odkar se je Japonska leta 2011 tresla ob rušilnem potresu, ki mu je sledil še cunami s hudo nesrečo v Fukušimi, so tudi tamkajšnje plaže zaprli za kopalce. Do zdaj.

Po letih prenov zavarovali obalo ob Tihem oceanu

Japonci so po letih obnove vendarle odprli tri plaže, ki so bile za kopalce zaprte, odkar so jih prizadeli rušilni potres in posledični cunami, ki je povzročil katastrofalno nesrečo v jedrski elektrarni Fukušima-Daiči. Eno od plaž so odprli v prefekturi Fukušima in dve v prefekturi Mijagi. Prvo plažo Haragamaobama najdete v mestu Soma, ki leži 40 kilometrov severneje od opustošene elektrarne in ji je od vseh treh tudi najbližje. Zaprtih ostaja še 14 plaž, nekatere med njimi verjetno nikoli več ne bodo sprejele kopalcev.

Brez radioaktivnih materialov in z novimi nasipi

Kot so zatrdile japonske pristojne inšpekcijske službe v morski vodi ob obali že več let niso zaznali radioaktivnih materialov. Ob plažah na severni obali Tihega oceana pa so postavili mogočne nasipe. Ti so tam zgolj kot preventiva, zaščita pred morebitnimi novimi cunamiji.

Na plaže so vrnili tudi pesek, ki so ga leta 2011 odplaknili valovi, ki so dosegali tudi 15 metrov višine in pod seboj ravnali tla. Na Japonskem se sicer spopadajo z vročinskim valom, ljudje pa so vnovično odprtje sprejeli z velikim veseljem.

PREBERITE ŠE: Japonska in 8 zanimivosti, ki jih še ne poznate

Nesreča v Fukushimi velja za najhujšo jedrsko nesrečo po nesreči v Černobilu leta 1986. Zaradi uhajanja radioaktivnih snovi je domove takrat zapustilo več deset tisoč ljudi, posledice pa je nosijo še danes.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

Pred skokom v Azijo: Kako pravilno uporabljati jedilne paličice

Pet trikov za brezskrben oddih na plaži

Poletje je zdaj tudi uradno tu, prvi dopusti in počitnice pa bodo marsikoga odnesli na morje. Vandraj je zbral nekaj nasvetov, kako karseda brezskrbno uživati na plaži – brez strganih japonk, vode v ušesih, utopljenih pametnih telefonov in ukradenih denarnic.

#Zaščita telefona s kuhinjskimi pripomočki

Večina pametnih telefonov še ni vodoodpornih in čeprav smo na dopustu, te le redko izklopimo in pustimo doma. Da ga ne bi ponesreči zmočili in da vanj ne bi nasuli preveč mivke, si omislite plastičen ovitek, ki ga prekrije v celoti. Pri nas jih sicer najdete bolj redko, mi smo svojega na spletu naročili TULE. A obstaja še ugodnejša različica, ki jo imate zagotovo doma. Telefon preprosto pospravite v plastično kuhinjsko vrečko s patentom za zapiranje – zaslon bo na dotik deloval tudi skozi njo!

Keep the sand and water off your phone with this #techtip! Put phone in Ziploc baggie…smart and easy!!

A post shared by Stephanie McGehearty (@jamazing_nails) on

#Kako rešiti strgano japonko?

Se vam je med hojo že kdaj nerodno strgala japonka? Ne glede na njihov cenovni razred, se (pre)pogosto zgodi, da vam sredinski del paščka izpade iz mehkega podplata. Temu se lahko izognete tako, da na spodnji deli japonke, kjer pašček pogleda skozi spodnjo stran podplata, podstavite plastično zanko, ki jo navadno uporabljamo v kuhinji, na primer za zapiranje vrečk. Podobno bosta učinkovali tudi sponka za papir ali podložka, ki jo sicer uporabimo pri privijanju matic.

#Na plažo z rjuho

Če boste dopust preživeli na peščeni plaži, boste najmanj živcev z mivko izgubili, če bo ta povsod drugje, kot tam, kjer ležite. Temu se lahko izognete z uporabo rjuhe z elastičnim patentom, ki sicer objema rob vmetnice. Okoli rjuhe postavite torbe ali plastenke z vodo, da ustvarite ograjo iz blaga, ki bo poskrbela, da veter peska ne bo nametaval na vaše ležišče.

#Voda v ušesih

Se vam ob skoku v morje pogosto zgodi, da vam v ušesih ostane voda, od katere vam kar odmeva v glavi? Sprostite jo tako, da napihnete gumijast balon. Seveda pa še vedno povsem deluje stara tehnika skakanja na eni nogi in stresanja z glavo.

#Nenavadne zaščite pred krajo

Kraje vrednih predmetov na plažah niso redek pojav, zato jih nikar ne nosite tja. Če jih morate med skokom v morje na obali pustiti brez nadzora, jih dobro skrijte pod brisačo, v čevelj ali pod kakšen kamen. Vandraj ima v rokavu še nekaj trikov, ki pa bodo učinkoviti le dokler zanje ne slišijo vsi – s tatovi vred. Vredne predmete lahko skrijete na primer v prazno embalažo kreme za sončenje. Na družbenih omrežjih pa smo naleteli še na en, precej nenavaden trik. Če dopustujete z malimi otroki, lahko denar, mobilnik in ključe zavijete kar v pleničko – čisto, seveda. Te vam zagotovo nihče ne bo odnesel.

Foto: Instagram, Pixabay

Video: YouTube

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.