Sardinija: Omejen obisk in vstopnina na eni najlepših plaž na otoku

Sardinija je priljubljena dopustniška destinacija, ki nudi čudovite plaže, odlično italijansko kulinariko in ugodno klimo. A negativne plati množičnega turizma se kažejo tudi tam. 

Sardinija se bo proti množičnemu turizmu borila z omejitvami. To poletje bo občina Stintino zaradi navala turistov omejila število ljudi na znameniti plaži La Pelosa. Poleg tega pa bodo začeli tudi zaračunavati obisk.

La Pelosa po novem sprejme le še 1500 ljudi

Dnevno bodo na plažo La Pelosa po novem sputili do 1500 ljudi, ki bodo morali plačati po 3,5 evra vstopnine. Vstopnine za otroke do 12. leta starosti ne bo. La Pelosa, plaža na severu Sardinije, velja za eno najlepših na otoku. Do zdaj jo je poleti vsak dan zasulo do 5000 ljudi, kar je občutno več, kolikor jih po mnenju oblasti ta lahko zdrži.

Izkupiček od vstopnin bodo namenili ohranitvi te imenitne peščene plaže na obleganem sredozemskem biseru.

Tri tisoč evrov kazni, če s plaže odnesete spominke

Sardinija si sicer že dlje prizadeva za ohranitev svojih sanjskih plaž z različnimi ukrepi. Do tri tisoč evrov kazni na primer grozi tistim, ki s plaž odnašajo kamenje ali z njih kot spominek želijo odnesti tudi vrečo ali steklenico peska. Večino kazen zelo preseneti, saj niti ne pomisli, da to ni dovoljeno.

Foto: Shutterstock

Poleg čudovitih italijanskih idej za oddihe lahko TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust, po Sloveniji ali prek meja.

PREBERITE ŠE:

Benetke: 18 dni pustnega rajanja in plesa v maskah

To so tri najbolj obiskane italijanske znamenitosti

Naj vas to poletje očara Sardinija – povratni let le 37 evrov!

Italija: Šest manj znanih čudovitih krajev, ki jih morate obiskati

Italija: 6 izletov za dobrih 100 evrov, ki jih morate doživeti

Road trip: Šest italijanskih cest, ki jih morate prevoziti

Potopis: S kolesom po italijanski Apuliji

Kako popiti espresso kot pravi Italijan

Ideja za oddih: Plaža Sava na Ježici je pripravljena na poletje

Vam primanjkuje idej, kam okoli Ljubljane lahko skočite v naravo, kjer žubori voda? Na novo urejena plaža Sava je ena od možnosti.

Na Ježici, v bližini teniških igrišč, ob stopenjskem jezu, so uredili plažo Sava. Leži na območju Nature 2000, naravne vrednote Sava in ekološko pomembnega območja. Na tem delu so posegi sicer zelo omejeni, zato so v okviru ureditve lahko sanirali brežino, uredili dostop do vode in postavili betonske ležalne ploščadi za sončenje. Na plaži so postavili tudi zunanje ekološko stranišče, ki je plod slovenske ideje in slovenskega razvoja.

Plažo so sicer uredili že lani, reka pa je pozimi spodjedla poti in brežine, premaknila betonske ploščadi in nanesla ogromno ostrega kamenja. Zato so na novo utrdili brežine, nanesli prod, ojačali breg ter obnovili vse betonske ploščadi za sončenje. Uredili so tudi dostop do reke.

Plaža je namenjena sončenju in ni kopališče

Plaža je sicer namenjena sončenju ter druženju in ne kopanju. Ob reki vas namreč pričaka velika opozorilna tabla z napisom: “Če nisi riba, ne plavaj! Tok je močan in odgovoren si sam. Raje ostani na suhem in se ogrej na soncu.”

Foto: arhiv MOL

Če na tem otoku nabirate kamenčke, vas doleti stroga kazen

Grčija ostaja ena bolj priljubljenih destinacij tudi v poznem poletju in jeseni, a pazljivo, da vas ne doleti kakšna kazen.

Ste enih tistih, ki z dopusta radi prinesejo kakšen spominek? Na primer plastenko mivke z vaše najljubše plaže ali pest belih kamenčkov z obale, kjer ste nabrali toliko spominov. Pazite, da bodo spomini edino, kar boste v Grčiji nabirali.

Kamni s plaže Lalaria na Skiatosu vas lahko stanejo tudi tisoč evrov!

Če vas bo zaneslo na otok Skiatos, natančneje na čudovito plažo Lalaria, kamenčkov nikar ne nabirajte in ne odnašajte s plaže. Plaža, ki je dostopna le z morja, slovi po belem produ, zaradi katerega je voda čudovite turkizne barve.

Čudoviti beli kamenčki so s pomočjo narave nastajali stoletja, a počasi s plaže izginjajo. Za to so krivi turisti, ki jih odnašajo domov kot spominke. Pa ne le turisti. Kamenčke odnašajo tudi domačini, ki jih uporabljajo za okras svojih domov in dvorišč.

Oblasti so zdaj na otoku uvedle visoke kazni za vse, ki bi jim to prišlo na misel. To so storili po opozorilu geologov, ki so ugotovili, da bi lahko nadaljnje odnašanje kamenčkov plažo trajno ogrozilo. Na plaži vas zdaj pričakajo opozorilne table, ki prepovedujejo pobiranje kamenčkov. Kazni za odnašanje kamnov pa se gibljejo med 400 in 1000 evri!

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

https://www.vandraj.si/grcija-na-otok-kos-za-117-evrov/

Japonska: Zdaj se lahko spet kopate na plažah blizu Fukušime

Odkar se je Japonska leta 2011 tresla ob rušilnem potresu, ki mu je sledil še cunami s hudo nesrečo v Fukušimi, so tudi tamkajšnje plaže zaprli za kopalce. Do zdaj.

Po letih prenov zavarovali obalo ob Tihem oceanu

Japonci so po letih obnove vendarle odprli tri plaže, ki so bile za kopalce zaprte, odkar so jih prizadeli rušilni potres in posledični cunami, ki je povzročil katastrofalno nesrečo v jedrski elektrarni Fukušima-Daiči. Eno od plaž so odprli v prefekturi Fukušima in dve v prefekturi Mijagi. Prvo plažo Haragamaobama najdete v mestu Soma, ki leži 40 kilometrov severneje od opustošene elektrarne in ji je od vseh treh tudi najbližje. Zaprtih ostaja še 14 plaž, nekatere med njimi verjetno nikoli več ne bodo sprejele kopalcev.

Brez radioaktivnih materialov in z novimi nasipi

Kot so zatrdile japonske pristojne inšpekcijske službe v morski vodi ob obali že več let niso zaznali radioaktivnih materialov. Ob plažah na severni obali Tihega oceana pa so postavili mogočne nasipe. Ti so tam zgolj kot preventiva, zaščita pred morebitnimi novimi cunamiji.

Na plaže so vrnili tudi pesek, ki so ga leta 2011 odplaknili valovi, ki so dosegali tudi 15 metrov višine in pod seboj ravnali tla. Na Japonskem se sicer spopadajo z vročinskim valom, ljudje pa so vnovično odprtje sprejeli z velikim veseljem.

PREBERITE ŠE: Japonska in 8 zanimivosti, ki jih še ne poznate

Nesreča v Fukushimi velja za najhujšo jedrsko nesrečo po nesreči v Černobilu leta 1986. Zaradi uhajanja radioaktivnih snovi je domove takrat zapustilo več deset tisoč ljudi, posledice pa je nosijo še danes.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

Pred skokom v Azijo: Kako pravilno uporabljati jedilne paličice

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.