Top 7: To so najlepše plaže v Grčiji

Grčija je zagotovo ena od najbolj priljubljenih poletnih počitniških destinacij. Ima več kot 170 naseljenih otokov med katerimi lahko izbirate za svoj popoln oddih. Pomembno vlogo pri izbiri bo igrala plaža. Da bo izbira lažja, smo poiskali najlepše plaže v Grčiji.

Plaža Elafonisi na Kreti

Plaža Elafonisi je znana po unikatnem naravnem spektaklu, ki ga ustvari prepletanje roza peska in turkizno modrega Egejeskega morja. Plaža, ki spada med najlepše plaže v Grčiji, je lahko dostopna z avtom ali avtobusom iz mesta Hania, ki leži na severni obali otoka Kreta. Zaradi plitke vode je idealna izbira za družine z majhnimi otroki. Na plaži je več barov in lokalčkov, ki bodo cel dan skrbeli, da ne boste ne lačni ne žejni. Plaža je še do nedavnega bila precej neznana, sedaj pa se že uvršča na sezname top znamenitosti, ki jih morate obiskati na Kreti.

Rdeča plaža (Kokkini) na Santoriniju

Plaža Kokkini oz. Rdeča plaža se nahaja na jugozahodnem delu otoka Santorinini in je prava paša za oči. Ni najlažje dostopna, do nje lahko pridete le s čolnom ali s spustom po pečini, ampak izkušnja je zagotovo vredna podviga. Rdeč pesek je v kontrasti z modrim morjem čudovito doživetje. Prednost nedostopnosti je tudi v tem, da si boste tudi sredi poletja lahko privoščili miren dan, brez gneče, na plaži, ki spada med najlepše plaže v Grčiji.

Plaža Plaka na Naksosu

Otok Naksos je znan po svojih dolgih plažah. Ker je manj poznan od ostalih grških otokov, je še vedno pristen in poln neokrnjene narave. Njegove najlepše plaže so dovolj velike, da na njih ni nikoli gneče. Plaža Plaka na primer je dolga kar 4 kilometre! Plaža je zagotovo najbolj mirna od vseh na seznamu. Hkrati je tudi lahko dostopna z več avtobusnimi linijami, ki vozijo iz mesta Kora. Naksos je odlična izbira za vse, ki vam veliko pomenijo pogled na čisto morje, peščena plaža in mir.

Plaža Prasonisi na Rodosu

Rodos je verjetno najbolj zanimiv od vseh grških otokov. Ima bogato kulturo, zgodovino, ki so jo oblikovale številne civilizacije, in neverjetne kulturne in naravne spomenike. Poleg vsega tega, je dom nekaterim najlepšim grškim plažam. Plaža Prasonisi je zanimiva, ker stoji na mestu, kjer se srečata Egejsko in Sredozemsko morje. Plaža je peščena in dovolj prostorna, da vsak najde svoj košček, idealna pa je tudi za surferje.

Plaža Balos na Kreti

Plaža Balos je najbolj fotografirana plaža na otoku Kreta. Stoji v zaščitenem naravnem predelu severnozahodne Krete in je sestavljena iz turkizne lagune in pogledov na spektakularno gorovje, ki jo obkroža. Ta čudovit raj pa ni lahko dostopen. Do nje se pride le s čolnom ali pa 20 minut peš. Pot bo zagotovo poplačana s toplim turkiznim morjem in belo peščeno plažo.

Plaža Agia Anna na Mikonosu

Mikonos je najbolj znan po svoji žurerski atmosferi, ampak plaža Agia Anna je predstavnica mirnejšega dela otoškega življenja. Plaža je popolnoma neokrnjena, z le nekaj obiskovalci. Ne nudi možnosti za vodne športe in podobne animacije, zato je najbolj primerna za tiste, ki iščete miren dan ob morju. Plaža leži na jugu otoka, kjer potrpežljivo  čaka miroljubne obiskovalce, ki jim največ pomenita čisto morje in počitek.

Plaža Porto Katsiki na Lefkadi

Otok Lefkada je eden izmed treh otokov, ki ležijo v Ionskem morju. Lefkada slovi po prečudoviti pokrajini in kristalno čistem morju. Otok se lahko pohvali z  najlepšimi plažami v sredozemskem morju, nekatere med njimi so uvrstili celo med najlepše na svetu. Ena izmed njih je zagotovo plaža Porto Katsiki. Plaža se nahaja tik pod strmo pečino, ob sinje modrem, kristalnem morju. Na Lefkadi pa so čudovite tudi ostale plaže, nekatere primerne za surfarje, druge za tiste, ki dan na plaži najraje preživijo s knjigo v roki.

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Preberite še: Bi šli na all inclusive dopust v Dalmaciji, le korak od prodnate plaže?

Foto: Shutterstock, Unsplash

 

Sardinija: Omejen obisk in vstopnina na eni najlepših plaž na otoku

Sardinija je priljubljena dopustniška destinacija, ki nudi čudovite plaže, odlično italijansko kulinariko in ugodno klimo. A negativne plati množičnega turizma se kažejo tudi tam. 

Sardinija se bo proti množičnemu turizmu borila z omejitvami. To poletje bo občina Stintino zaradi navala turistov omejila število ljudi na znameniti plaži La Pelosa. Poleg tega pa bodo začeli tudi zaračunavati obisk.

La Pelosa po novem sprejme le še 1500 ljudi

Dnevno bodo na plažo La Pelosa po novem sputili do 1500 ljudi, ki bodo morali plačati po 3,5 evra vstopnine. Vstopnine za otroke do 12. leta starosti ne bo. La Pelosa, plaža na severu Sardinije, velja za eno najlepših na otoku. Do zdaj jo je poleti vsak dan zasulo do 5000 ljudi, kar je občutno več, kolikor jih po mnenju oblasti ta lahko zdrži.

Izkupiček od vstopnin bodo namenili ohranitvi te imenitne peščene plaže na obleganem sredozemskem biseru.

Tri tisoč evrov kazni, če s plaže odnesete spominke

Sardinija si sicer že dlje prizadeva za ohranitev svojih sanjskih plaž z različnimi ukrepi. Do tri tisoč evrov kazni na primer grozi tistim, ki s plaž odnašajo kamenje ali z njih kot spominek želijo odnesti tudi vrečo ali steklenico peska. Večino kazen zelo preseneti, saj niti ne pomisli, da to ni dovoljeno.

Foto: Shutterstock

Poleg čudovitih italijanskih idej za oddihe lahko TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust, po Sloveniji ali prek meja.

PREBERITE ŠE:

Benetke: 18 dni pustnega rajanja in plesa v maskah

To so tri najbolj obiskane italijanske znamenitosti

Naj vas to poletje očara Sardinija – povratni let le 37 evrov!

Italija: Šest manj znanih čudovitih krajev, ki jih morate obiskati

Italija: 6 izletov za dobrih 100 evrov, ki jih morate doživeti

Road trip: Šest italijanskih cest, ki jih morate prevoziti

Potopis: S kolesom po italijanski Apuliji

Kako popiti espresso kot pravi Italijan

Ideja za oddih: Plaža Sava na Ježici je pripravljena na poletje

Vam primanjkuje idej, kam okoli Ljubljane lahko skočite v naravo, kjer žubori voda? Na novo urejena plaža Sava je ena od možnosti.

Na Ježici, v bližini teniških igrišč, ob stopenjskem jezu, so uredili plažo Sava. Leži na območju Nature 2000, naravne vrednote Sava in ekološko pomembnega območja. Na tem delu so posegi sicer zelo omejeni, zato so v okviru ureditve lahko sanirali brežino, uredili dostop do vode in postavili betonske ležalne ploščadi za sončenje. Na plaži so postavili tudi zunanje ekološko stranišče, ki je plod slovenske ideje in slovenskega razvoja.

Plažo so sicer uredili že lani, reka pa je pozimi spodjedla poti in brežine, premaknila betonske ploščadi in nanesla ogromno ostrega kamenja. Zato so na novo utrdili brežine, nanesli prod, ojačali breg ter obnovili vse betonske ploščadi za sončenje. Uredili so tudi dostop do reke.

Plaža je namenjena sončenju in ni kopališče

Plaža je sicer namenjena sončenju ter druženju in ne kopanju. Ob reki vas namreč pričaka velika opozorilna tabla z napisom: “Če nisi riba, ne plavaj! Tok je močan in odgovoren si sam. Raje ostani na suhem in se ogrej na soncu.”

Foto: arhiv MOL

Če na tem otoku nabirate kamenčke, vas doleti stroga kazen

Grčija ostaja ena bolj priljubljenih destinacij tudi v poznem poletju in jeseni, a pazljivo, da vas ne doleti kakšna kazen.

Ste enih tistih, ki z dopusta radi prinesejo kakšen spominek? Na primer plastenko mivke z vaše najljubše plaže ali pest belih kamenčkov z obale, kjer ste nabrali toliko spominov. Pazite, da bodo spomini edino, kar boste v Grčiji nabirali.

Kamni s plaže Lalaria na Skiatosu vas lahko stanejo tudi tisoč evrov!

Če vas bo zaneslo na otok Skiatos, natančneje na čudovito plažo Lalaria, kamenčkov nikar ne nabirajte in ne odnašajte s plaže. Plaža, ki je dostopna le z morja, slovi po belem produ, zaradi katerega je voda čudovite turkizne barve.

Čudoviti beli kamenčki so s pomočjo narave nastajali stoletja, a počasi s plaže izginjajo. Za to so krivi turisti, ki jih odnašajo domov kot spominke. Pa ne le turisti. Kamenčke odnašajo tudi domačini, ki jih uporabljajo za okras svojih domov in dvorišč.

Oblasti so zdaj na otoku uvedle visoke kazni za vse, ki bi jim to prišlo na misel. To so storili po opozorilu geologov, ki so ugotovili, da bi lahko nadaljnje odnašanje kamenčkov plažo trajno ogrozilo. Na plaži vas zdaj pričakajo opozorilne table, ki prepovedujejo pobiranje kamenčkov. Kazni za odnašanje kamnov pa se gibljejo med 400 in 1000 evri!

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

https://www.vandraj.si/grcija-na-otok-kos-za-117-evrov/

Japonska: Zdaj se lahko spet kopate na plažah blizu Fukušime

Odkar se je Japonska leta 2011 tresla ob rušilnem potresu, ki mu je sledil še cunami s hudo nesrečo v Fukušimi, so tudi tamkajšnje plaže zaprli za kopalce. Do zdaj.

Po letih prenov zavarovali obalo ob Tihem oceanu

Japonci so po letih obnove vendarle odprli tri plaže, ki so bile za kopalce zaprte, odkar so jih prizadeli rušilni potres in posledični cunami, ki je povzročil katastrofalno nesrečo v jedrski elektrarni Fukušima-Daiči. Eno od plaž so odprli v prefekturi Fukušima in dve v prefekturi Mijagi. Prvo plažo Haragamaobama najdete v mestu Soma, ki leži 40 kilometrov severneje od opustošene elektrarne in ji je od vseh treh tudi najbližje. Zaprtih ostaja še 14 plaž, nekatere med njimi verjetno nikoli več ne bodo sprejele kopalcev.

Brez radioaktivnih materialov in z novimi nasipi

Kot so zatrdile japonske pristojne inšpekcijske službe v morski vodi ob obali že več let niso zaznali radioaktivnih materialov. Ob plažah na severni obali Tihega oceana pa so postavili mogočne nasipe. Ti so tam zgolj kot preventiva, zaščita pred morebitnimi novimi cunamiji.

Na plaže so vrnili tudi pesek, ki so ga leta 2011 odplaknili valovi, ki so dosegali tudi 15 metrov višine in pod seboj ravnali tla. Na Japonskem se sicer spopadajo z vročinskim valom, ljudje pa so vnovično odprtje sprejeli z velikim veseljem.

PREBERITE ŠE: Japonska in 8 zanimivosti, ki jih še ne poznate

Nesreča v Fukushimi velja za najhujšo jedrsko nesrečo po nesreči v Černobilu leta 1986. Zaradi uhajanja radioaktivnih snovi je domove takrat zapustilo več deset tisoč ljudi, posledice pa je nosijo še danes.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

Pred skokom v Azijo: Kako pravilno uporabljati jedilne paličice

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.