Zakintos: ena najlepših evropskih plaž bo letošnjo sezono zaprta

Grški otok Zakintos je tudi med Slovenci zelo priljubljena počitniška destinacija. Če se tja odpravljate to sezono, pa naj vas razočaramo, da se ne boste mogli sprehoditi po eni najslavnejših plaž na otoku.

Na kaj najprej pomislite, ko slišite za Zakintos? Zagotovo ste že ujeli fotografijo stare nasedle ladje, ki je obtičala na rajski plaži. Plažo Navagio imenujejo tudi brodolomska plaža ali zaliv tihotapcev in leži na severo-zahodni obali otoka. Tu počiva ladja Panagiotis, ki je nasedla med tihotapljenjem tobaka. Velja za eno najpriljubljenejših plaž v državi, najdete pa jo tudi na seznamih najlepših evropskih plaž.

Zaprto iz varnostnih razlogov

Na žalost pa je grško ministrstvo za turizem sporočilo, da plažo Navagio iz varnostnih razlogov zapira. Inšpekcija je namreč ugotovila, da na plaži, obkroženi s klifom, obstaja velika nevarnost zemeljskih plazov. Plaža bo tako zaprta tudi med letošnjo turistično sezono.

Nevarnost zemeljskih plazov je posledica erozije ob robu plaže, ki leži pod 200-metrskim klifom in je dostopna le s čolnom. Že leta 2018 je bilo v zemeljskem plazu na plaži, ko je s klifa zdrsnila ogromna skalna plošča, poškodovanih sedem ljudi, vključno z družino čeških turistov. 34-letno Čehinjo so takrat hospitalizirali zaradi zlomljenega vretenca, njen mož in dva otroka pa so utrpeli lažje poškodbe. Da se takšna nesreča ne bi pripetila tudi to sezono, so plažo zato zaprli.

Vseeno pa to ne pomeni, da plaže ne morete videti vsaj od daleč. Razgledna točka, od koder ujamete čudovit pogled nanjo, je še vedno odprta za javnost. Vidite pa jo lahko tudi s čolna, saj številne turistične ture še vedno vozijo mimo nje. Le sončiti se vam letos na njej ne bo uspelo.

Otok, ki vas bo očaral

Zakintos sicer leži na južnem delu Jonskega morja, prvi zapisi o njem pa so že v Homerjevi Iliadi. Južni del otoka je ravninski in rodoviten, na severu pa boste našli več vrhov – Vrachionas se imenuje najvišji del otoka in meri 758 metrov. Na zahodu otoka boste našli visoke pečine in klife, ki si jih lahko ogledate tudi z ladjice z morja. Čeprav se po plaži Navagio to sezono ne boste mogli sprehoditi, vam še vedno ostane kup drugih! Priljubljene plaže so še Vromi, Porto Roxa, Limnionas, Makris Gialos in Keri …

Bi šli na Zakintos? TUKAJ preverite Megabon ponudbo za oddih na tem rajskem grškem otoku – KLIK.

Hedonizem in kulinarika 

A brez skrbi, na otoku vseeno lahko uživate tudi drugje. Na primer ob hrani! Na otoku gojijo oljke, grozdje in citruse, njihova mediteranska kuhinja pa je polna sveže zelenjave in morskih ulovov. Seveda pa ne gre brez feta sira, polnjenih paradižnikov, souvlakija, tatzikija, girosa in kozarca dobrega vina. Ste že tam?

FOTO: Unsplash

PREBERITE ŠE: Grški polotok Halkidika: let v Solun, najem avtomobila in 7 nočitev

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust!

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.