Rajska Grčija: Povratni let na Zakintos že 95 evrov!

Ste že doživeli Zakintos? Če vam to poletje še ni uspelo na dopust in ga boste prestavili na jesen, imamo idejo. Če potrebujete malo navdiha, smo zbrali nekaj fotografij sončnih zalivov, turkiznega morja in peščenih plaž na koščku raja v Jonskem morju. Poleg tega pa nam je uspelo izbrskati tudi nekaj svežih ponudb! Kaj pravite na grški oddih?

POVRATNI LET NA ZAKINTOS (cene se spreminjajo, svoje termine izberite TUKAJ)

Turkizno morje, peščene plaže in osupljivi klifi

Grški otok Zakintos leži na južnem delu Jonskega morja, prvi zapisi o njem pa so že v Homerjevi Iliadi. Južni del otoka je ravninski in rodoviten, na severu pa boste našli več vrhov – Vrachionas se imenuje najvišji del otoka in meri 758 metrov. Na zahodu otoka boste našli visoke pečine in klife, ki si jih lahko ogledate tudi z ladjice z morja.

Skok do slavne plaže z nasedlo ladjo

Najslavnejša plaža? Zagotovo ste že ujeli kakšno zgornjim podobno fotografijo stare nasedle ladje, ki je obtičala na rajski plaži. Plažo Navagio imenujejo tudi brodolomska plaža ali zaliv tihotapcev in leži na severo-zahodni obali otoka. Tu počiva ladja Panagiotis, ki je nasedla med tihotapljenjem tobaka. Priljubljene plaže so še Vromi, Porto Roxa, Limnionas, Makris Gialos in Keri.

Do najstarejše oljke in morskih želv

Na otoku boste v mestu Exo Chora našli tudi največjo in najstarejšo oljko na svetu. Skočite še do modrih jam in opuščenih solin v Alykesu, pa do samostana Andreou in trdnjave.

V nacionalnem parku v laguni lahko ujamete želve karete, ki tu gnezdijo. Čuvaji parka želvja gnezda tudi označijo in zavarujejo, če imate srečo, pa lahko ujamete prav poseben trenutek, ko pridejo na svet.

Hedonizem in kulinarika

Poleg rajskih razgledov, fotogeničnih uličic in dobro založenih trgovinic s spominki, pa grki slovijo tudi po svoji kulinariki. Na Zakintosu ne boste ostali lačni. Na otoku gojijo oljke, grozdje in citruse, njihova mediteranska kuhinja pa je polna sveže zelenjave in morskih ulovov, seveda pa ne gre brez feta sira, polnjenih paradižnikov, souvlakija, tatzikija, girosa in kozarca dobrega vina. Ste že tam?

Foto: Pixabay

Kako najugodneje na Zakintos ali Djerbo?

Se že veselite sončnih zalivov, turkiznega morja in peščenih plaž? Grčija in Tunizija sta med Slovenci priljubljeni počitniški destinaciji, mi pa smo zbrali nekaj ugodnih ponudb.

Na Zakintos do ene najslavnejših plaž

Grški otok Zakintos leži na južnem delu Jonskega morja. Južni del otoka je ravninski in rodoviten, na severu boste našli več vrhov, na zahodu pa visoke pečine in klife, ki si jih lahko ogledate tudi z ladjice z morja.

Najslavnejša plaža? Zagotovo ste že ujeli kakšno spodnji podobno fotografijo stare nasedle ladje, ki je obtičala na rajski plaži. Plažo Navagio imenujejo tudi brodolomska plaža ali zaliv tihotapcev in leži na severo-zahodni obali otoka. Tu počiva ladja Panagiotis, ki je nasedla med tihotapljenjem tobaka. Priljubljene plaže so še Vromi, Porto Roxa, Limnionas, Makris Gialos in Keri.

SVEŽE PONUDBE: ZAKINTOS -> letalo + 7 nočitev z zajtrkom že 449 evrov!

Na otoku boste v mestu Exo Chora našli tudi največjo in najstarejšo oljko na svetu. Skočite še do modrih jam in opuščenih solin v Alykesu, pa do samostana Andreou in trdnjave. V nacionalnem parku v laguni lahko ujamete želve karete, ki tu gnezdijo. Čuvaji parka želvja gnezda tudi označijo in zavarujejo, če imate srečo, pa lahko ujamete prav poseben trenutek, ko pridejo na svet.

Na otoku gojijo oljke, grozdje in citruse, njihova mediteranska kuhinja pa je polna sveže zelenjave in morskih ulovov, seveda pa ne gre brez feta sira, polnjenih paradižnikov, souvlakija, tatzikija, girosa in kozarca dobrega vina. Mamljivo, kajne?

Na sever Afrike: Djerba!

Če ste eni tistih, ki dopusta ne želite preživeti med Grki ali Hrvati, vam morda diši sever Afrike. V deželi, kjer se prepleta zahodni in arabski svet, se turizem postavlja nazaj na noge, cene so nižje kot pred nekaj leti, varnostni nadzori pa bolj poostreni.

ALL ICLUSIVE: 7 noči na Djerbi že 379 evrov!

Kam torej? Na Djerbo! Največji otok severne Afrike slovi po svoji idilični podobi, ki jo krasijo oljčni nasadi in neštete dateljnove palme, zaradi katerih ga mnogi imenujejo kar otok tisočerih palm.

Glavno mesto Djerbe je Houmt Souka, nahaja se na severozahodu in danes predstavlja najpomembnejše mesto na otoku, ki ga enostavno morate obiskati. Ena največjih znamenitosti v mestu je trdnjava Borj El Kebir, zgrajena v 15. stoletju v namen zaščite pred tujimi vdori. Bele hiše starega dela mesta, tako kot drugod po Tuniziji, krasijo svetlo modra okna in vrata. Bela barva pomeni mir, modra pa naj bi simbolizirala nebesa. BONUS: Modra barva menda odganja tudi nadležne komarje!

Na Djerbi se nahaja tudi največja krokodilja farma v Sredozemlju. Na farmi prebiva več kot 400 krokodilov iz Madagaskarja. Oglejte si še vas Guellala, kjer živi približno 450 lončarjev, ki so mojstri v oblikovanju različnih keramičnih umetnin.

Najbolj priljubljena plaža na otoku, ki se razprostira kar 13 kilometrov, je Plage Sidi Mahares, ne zamudite pa še petkovega marketa v kraju Midoun, ki ga obdajajo nasadi dateljnovih dreves. Ste že tam?

Foto: Pixabay, Shutterstock

PREBERITE ŠE:

Potopis: Dobrodošli v Gibraltarju

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.