Kanarci: sestavljen let na Tenerife s postankom v Barceloni za 98 evrov

Tenerife, ta čudoviti španski otok je vulkanskega izvora in je največji med Kanarskimi otoki, hkrati pa tudi zelo priljubljena počitniška destinacija, kamor lahko iz sosednjih Benetk z nizkocenovnim Ryanairom in z daljšim nočnim prestopom v Barceloni poletite že zelo ugodno. Gre torej za dve ločeni vozovnici Benetke – Barcelona in Barcelona – Tenerife. Mimogrede – daljši prestop lahko kombinirate z dnevnim skokom v Barcelono in naprej na Tenerife letite šele naslednji dan.

Letalske karte preverite TU (cene se spreminjajo)

Tenerife obiskujemo zaradi čudovitih belih in črnih peščenih plaž, slastne hrane, ki vas bo razvajala med dopustom, varnosti in lepih nastanitvenih objektov, pa tudi odlične zabave, pravega otoškega vzdušja in norega nočnega življenja. Kaj si ogledati, kaj početi in kje lenariti?

Plaže, plaže, plaže

Tenerife boste vzljubili že zaradi lepih in čistih plaž ter neskončnih sončnih dni. Večina najboljših plaž leži na jugu: Playa Del Duque, Playa Fanabe, Playa de Las Americas … Na severu pa je Playa Las Terecitas, čudovita plaža z zlatim peskom iz Sahare.

Na najvišji vrh Španije! 

Nacionalni park Parque nacional del Teide je pod UNESCO zaščito svetovne dediščine, njegov vulkan že dolgo več ne deluje, zato brez skrbi, je pa vseeno vreden vaše pozornosti. To je namreč tudi najvišji vrh Španije, ki stoji na sredi otoka.

Na karneval! 

V Santa Cruzu slovijo po Kanarskem karnevalu, ki mu lahko brez pretiravanja rečemo, da konkurira tistemu v Rio de Janeiru. Nič za to, če boste tam kakšen drug datum, zabava na Tenerifih se najde vsak del leta!

Kje je lava?

V mestu Garachico boste našli naravne skalnate bazenčke, ki so primerni za kopanje in so nastali zaradi vulkanskega delovanja. Mesto je leta 1706 za las ušlo vulkanskemu uničenju, še vedno pa lahko vidite poti, kjer je tekla lava.

Letalske karte preverite TU (cene se spreminjajo)

Foto: Shutterstock

Pred skokom na Tenerife preberite še:

Povratni let na Kanarce: Fuerteventura s postankom v Barceloni že 69 evrov

Fuerteventura je še ena destinacija, kamor rado ponese ljubitelje deskanja, valov in morja. Vas mika?

Benetke – Barcelona – Fuerteventura – Barcelona – Benetke: 69 evrov (cene se spreminjajo)

Tokrat smo med brskanjem po ugodnih letalskih vozovnicah v novembru in decembru naleteli na ugodne vozovnice na Kanarce. Fuerteventura leži v Atlantiku in je v skupini Kanarskih otokov. Ima prek 150 čudovitih plaž in gleda na turkizno vodo. Ime otoka med drugim pomeni močan veter, zato ni čudno, da tja vleče ljubitelje vodnih športov, za katere potrebujete jadro ali kajt.

Na otoku večne pomladi in neskončnih plaž boste vedno našli zagrete surferje in kajterje, ta raj na zemlji pa prepriča tudi manj aktivne. Ležanje na soncu je pač vedno dobra izbira, tudi pozimi. Otok ima sicer 3000 sončnih ur na leto, kar je odlična izbira za pobeg iz zimske megle.

NE SPREGLEJTE: Slovenca, ki sta ustanovila windsurf šolo in raziskujeta svet

Tu poleg neskončnih plaž in sipin najdete tudi vulkanske ostanke, flora in favna pa vas bosta presenetili s svojo drugačnostjo. Najvišja točka otoka je Mount Jandia in se dviga na 807 metrov nadmorske višine.

In hrana? Veliko zelenjave, juh in rib, pa tudi ovce, zajčki, svinjina in perutnina se najdejo na krožniku. Česen in olivno olje sta dodatka, ki vas bosta spremljala pri vsakem obroku. Priporočamo tapase, queso in puchero. In prijeten oddih želimo!

Foto: Shutterstock, Unsplash

PREBERITE ŠE:

Maja Lampe: “Vsake toliko obišči kakšen manj turističen kraj, kjer imaš več stika z lokalci” #intervju

Vandraj insider: Klara Vrbnjak, plesalka, ki vas vabi na terapevtski oddih na Tenerife

Tokrat se nam je v Vandraj insiderju pridružila Klara Vrbnjak. Vandraj je nove kotičke sveta tokrat odkrival v družbi plesalke in psihologinje, ki najraje združuje umetnost, ples, psihologijo ter ocean in prav to jo je odneslo na Tenerife. Tam je ustanovila center za terapevtske počitnice, zato so Kanarci kljub povratku v Ljubljano ostali njen drugi dom. S čim jo je otok večne pomladi tako očaral?  

Kaj vas je odneslo na Kanarske otoke?

Na Tenerife sem odšla zaradi izmenjave, saj se mi je ideja o “pisanju magistrske naloge pod palmo” zdela res odlična. In točno tako je bilo. Pravijo, da ima otok dva ekstrema. Lahko te močno privlači ali pa za vedno odbije. No, meni se je zgodilo prvo. Zaljubila sem se v otok, v kulturo, v način življenja. Kljub vsemu sem se po koncu izmenjave morala vrniti v Slovenijo. Težko je bilo. Kot da sem pustila delček sebe daleč stran. Vsem sem govorila, da čutim, da se moram vrniti. Niso mi verjeli … Dva dni po magistrskem zagovoru v Ljubljani, sem že letela na otok večne pomladi. Povsod je lepo, najlepše pa je tam, kjer je srce. In moje je bilo takrat na Tenerifih.

Torej je to vaš drugi dom? Kako pogosto ste tam? 

V Ljubljano sem se vrnila letos spomladi, vendar bom šla kmalu spet nazaj na Tenerife. Začela sem namreč projekt, ki je tesno povezan s Tenerifi. S prijateljem sva ustanovila Self Center Tenerife – drugačen psihološki center, ki ponuja terapevtske počitnice na Tenerifih. Za leto 2019 že pripravljava nove termine, zato bom zagotovo spet hodila po čudovitih vulkanskih plažah.

In kaj vas je prineslo nazaj v Slovenijo?

Tako močno sem pogrešala Ljubljano, da je to težko opisati. Tenerifi so čudoviti, vendar ni zelenja, ni pitne vode. Pogrešala sem vonj po drevesih, pa jutranjo meglico in aprilski dež. Pogrešala sem ljudi, ki ne živijo iz dneva v dan. Pogrešala sem nekoga s cilji, s poslanstvom. Nekoga, ki bi me razumel. Najbolj pa sem pogrešala psihologijo – to, kar sem študirala in to s čimer se želim ukvarjati celo življenje. Vse to me je prineslo nazaj.

Kaj je najboljše, kar ste odnesli od življenja prek meje?

Veliko mero samostojnosti. Ko greš na drugo stran sveta čisto sam, ti ne preostane drugega, kot da si iznajdljiv in pogumen. Zagotovo sem se naučila trdno zagovarjati svoje vrednote in živeti točno tako, kot čutim, da je prav.

[O mestu:]

Kako bi opisali Tenerife?

Tenerifi so zelo raznolik otok. Sever in jug sta kot dan in noč. Sama sem živela na jugu. Tam je poletje skozi celo leto. Enkrat letno, navadno v februarju, dežuje in takrat se čas ustavi (zaprejo šole, v prometu nastane kaos).

Tenerife je prav tako otok plesa. Tam živi veliko priseljencev iz latinske Amerike, zato plesni ritmi odmevajo po vseh ulicah in supermarketih. Tudi februarski karneval, ki poteka skoraj en mesec, je obarvan s plesom.

Pa tamkajšnje ljudi?  

Na Tenerifih živi toliko različnih narodnosti, da ne smemo vseh metati v isti koš. Veliko sem se družila s Slovenci, ki živijo tam (ja, veliko jih je!). Slovenci so zelo odprti, večina jih išče neko pustolovščino, novo izkušnjo. Španci (iz celine) so večinoma prijazni in razgledani. Nekateri so nezaupljivi. To se izkaže zlasti pri iskanju stanovanja. Kanarci so zelo prijazni, glasni in velikokrat vsiljivi. Ob vsaki priložnosti te zasujejo z lepimi besedami in pohvalami. Podobno je z latinoameričani. Italijani imajo najslabši sloves na otoku, čeprav sama nimam slabih izkušenj z njimi. Angleži so prijazni, vendar mislijo, da so vladarji otoka.

Seveda obstajajo izjeme, zato nerada posplošujem. Kot psihologinja, pa sem opazila tudi temnejšo plat otoka. Tenerife so otok “pobega”. Nekateri bežijo pred samim seboj, drugi pred svojimi problemi. Pometejo jih pod preprogo in mislijo, da jih bo sonce pozdravilo. Ravno zaradi tega na otoku obstaja rek: “Hay muchos locos en Tenerife”.

Katera je najbolj nadležna stvar otoka?

To, da stanovanja pozimi niso ogrevana. Kljub temu, da je podnevi toplo, so januarske noči mrzle. Pravzaprav lahko rečem, da me še nikoli ni tako zeblo, kot me je na Tenerifih.

Druga nadležna stvar je izjemno močna Calima. Gre za saharski veter, ki prinese pesek iz puščave in zelo vroče temperature. Ob hudi Calimi je priporočljivo ostati v notranjih prostorih, saj pesek v zraku povzroča slabo počutje.

Katere so najpogostejše zmote, ki jih imamo o otoku kot turisti, pa jih spregledamo, ko enkrat tam živimo?

Veliko ljudi bi reklo, da so Tenerifi otok zabave – samo “siesta in fiesta”, nič drugega. Res je, da se vse premika počasneje, vendar, ko živiš in delaš tam, vidiš, da ni čisto tako. Ljudje, ki delajo v turizmu, imajo po navadi samo 1 dan v tednu prost in še to ni vedno nedelja.

Vaši trije razlogi za obisk so …

Ocean, sonce, ples.

Otok je najlepši … 

oktobra, ker je temperature morja najvišja, ljudje pa so še vedno poletno razpoloženi.

Stvari, zaradi katerih je tam vredno živeti?

  • Nekje na otoku vedno sije sonce
  • Prijetna temperatura skozi celo leto
  • Možnost surfanja na valovih

 

[O urbanih kotičkih kraja:]

Najljubši kotiček za sprostitev: Branje knjige na kateri izmed plaž, kavica v bližnji kavarni in Siam park.

Najboljšo kavo postrežejo v: La Parada – italijanska kavarna v vasici Adeje.

Najboljše kosilo najdete pri: La Salud – tapas bar v vasici Adeje.

Tradicionalna jed, ki vas je navdušila: Kanarska hrana ni zame. Všeč mi je bil krompirček s posebno omako: Papas con mojo.

Najboljši šoping je: Siam Mall, El Galeon – outlet center, celotna avenida de Las Americas.

Muzej ali galerija, kamor vas rado zanese: Na jugu ni kulture. Me je pa zaneslo na sever v TEA (Tenerife Espacio de las Artes). 

Park, kjer najraje poležavate: Kot velika ljubiteljica palm, priznam, da sem zelo uživala v Palmetumu – park, kjer imajo vse palme sveta. Tam sicer ni bilo časa za poležavanje, vendar bi se z veseljem vrnila še enkrat. 

Najbolj podcenjena atrakcija v mestu: Glavno mesto – Santa Cruz.

Najbolj precenjena turistična točka v mestu: La Laguna.

Najlepši razgled nad mesto najdemo: Hard Rock Hotel – The 16th in El Teide (če hočete biti višje od oblakov).

Najboljša zabava: Achaman club, Casablanca, Botellon Salsero … 

Najljubši festival/dogodek: Carnaval de Tenerife, Pasión Kizombeira…

Top foto kadri, ki jih potrebujemo za Instagram: skulpture v Las Americas, tisoč in ena palma iz avenide de Las Americas, Las Teresitas, playa del Duque.  

Najlepša plaža: Fañabe playa, playa del Duque.

 

[Uporabno:]

Kateri je najugodnejši prevoz po mestu?

Zelo ugodno je najeti avto. Sicer pa se je ugodno prevažati z avtobusom. Mladi pod 30 let imajo posebno ugodnost za nakup bono kartice.

Pa najugodnejša pot iz Slovenije do tja? 

Pred letom dni je bil to zagotovo Ryanair iz Benetk.

[Plus in minus:]

Katere so prednosti in slabosti v primerjavi z življenjem v Sloveniji?  

Prednosti: drugačen način življenja, spoznavanje tujih kultur, razumevanje drugačnosti, glasba in ples, sonce …

Slabosti: ne cenijo izobrazbe, ni pitne vode in vonja (morje nima vonja pa slanem, drevesa nimajo vonja pa zelenju), izoliranost (sredi Atlantika) …

Kaj pa prednosti in slabosti dela v tujini? 

Na Tenerifih sta samo turizem in gostinstvo. Tam nisem imela priložnosti delati kot psihologinja. Prednosti pa so sledeče: povprečna plača je višja, delaš v bližini morja in ob delu se res dobro naučiš govoriti tuj jezik.

[Na hitro:]

Stopnja težavnosti iskanja stanovanja od 1 do 10 (10 = najtežje): 15. Skoraj nemogoče.

Stopnja težavnosti iskanja službe od 1 do 10: 2.

Stopnja težavnosti navezovanja novih prijateljstev od 1 do 10: 3. Španci so zelo odprti in hitro sklepajo prijateljstva. Vseeno sem se hitro naučila, da večina takšnih prijateljstev ni tistih pravih. Seveda pa so izjeme, saj se nepričkovano spletejo vezi, ki jih nikoli ne pozabiš.

Občutek varnosti od 1 do 10 (10 = najbolj varno): 7.

Foto: Klara Vrbnjak/osebni arhiv

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu? Pišite nam na maja@vandraj.si!  

PREBERITE ŠE:

Vandraj insider: Slovenka, ki se je s Francozom ustalila na rajskih Karibih

Vandraj insider: Na valove Kanarskih otokov k Špeli in Toniju

Po svetu vandra vedno več Slovenk in Slovencev, nekateri med njimi pa so si prek naših meja našli tudi nov dom. Beg možganov ali lov za boljšim življenjem? V rubriki Vandraj insider bodo mladi, ki živijo in ustvarjajo v tujini, vsak teden z nami delili svojo zgodbo, izkušnje in najljubše kotičke mesta, v katerem živijo. Preberi več

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.