Šest stvari, ki jih na Tenerifih lahko doživite povsem zastonj

Vulkanski otok Tenerife, največji na Kanarskih otokih, je izjemno priljubljena počitniška destinacija. Otok vsebuje številne znamenitosti, med katerimi si vsakdo najde tisto, česar si želi. Čudovite bele in črne peščene plaže, fantastično nočno življenje, slastna hrana, varno vzdušje in številne druge značilnosti vam zagotavljajo, da so Tenerife idealna lokacija za počitnice z družino, v dvoje ali v družbi prijateljev.

Tokrat ti predstavljamo šest stvari, ki jih lahko na Tenerifih vidiš ali počneš, ne da bi za to rabil posebej poseči po denarnici.

Obišči vulkan El Teide

Velik del otoka zavzema nacionalni park Parque nacional del Teide, ki je bil ustanovljen leta 1954 in bil leta 2007 uvrščen na seznam UNESCO-ve svetovne dediščine. Vulkan El Teide že dolgo ni več delujoč, je pa zato najvišji vrh Španije. Ta dominira v centru otoka. Dostop do vrha gore je možen samo s posebno brezplačno dovolilnico, ki jo najdeš na spletu tukaj. Sicer pa je tudi ostalih pohodniških opcij na otoku veliko.

tenerife_vulkan_shutterstock_296090732

Zaplavaj v naravnih bazenih v mestu Garachico

Vulkansko delovanje na Tenerifih je odgovorno za številne kreacije in atrakcije na otoku, kot na primer skalnati bazeni v Garachicu, ki predstavlja naravni bazen za kopanje. Garachico je lepo in manjše mestece, ki je leta 1706 za las ušlo vulkanskemu uničenju. Tu so še vedno vidne poti, kjer je tekla lava.

tenerife_garachio_shutterstock_120466915

Zapleši v ritmu karnevala

Santa Cruz je zgodovinsko glavno mesto otoka. To je kraj najbolj spektakularnega Kanarskega karnevala, ki traja 14 dni in je resna konkurenca karnevalu v Riu. Sicer pa so Tenerife znane po svoji izčrpni izbiri nočnega življenja tudi v času, ki ni karnevala.

tenerife_shutterstock_371359294-1

Občuduj vasico Masca

Pravijo, da gre za najlepši kotiček na otoku. Nekoč je to bila vas, kjer so se zbirali pomorščaki in gusarji. Barvita vasica, ki leži na višini 650 metrov nadmorske višine je lahko prav tako izhodišče za treking, ki te vodi do plaže.

tenerife_masca_shutterstock_351614651

Bodi del romarie

Vsako mesto na Tenerifih v  enkrat na leto priredi romerío. To so tradicionalne zabave, ko se domačini oblečejo v tradicionalno obleko, svoje vole in vprego pa dovršeno okrasijo.  Na ulice se podajo z lokalnimi dobrotami, vključno z gofio amasado- To je slana torta z medom in mandlji, kuhanimi jajci, vinom in dobrotami svinjine in govedine z žara.  Ne manjka niti papas arrugadas, ki pa je slani krompir z vročo omako “Mojo”.

Bodi aktiven na čudovitih plažah

Mnogi obiščejo Tenerife zaradi plaž in celoletnega sončnega vremena. Večina najboljših plaž leži na jugu Tenerifa: Playa Del Duque, Playa Fanabe, Playa de Las Americas in še mnoge druge. Na severu Tenerifa lahko najdete Playa Las Terecitas, čudovito plažo z zlatim peskom iz Sahare. Plaže so lepe in čiste. So odličen kraj za počitek in počitnice. Na Tenerifih obstajajo številne plaže s statusom modre zastave. Počitnice na Tenerifih omogočajo dostop do obilice plaž, ki imajo čudovite zmogljivosti s področja vodnih športov, kot so surfanje, smučanje na vodi in številni potapljaški centri.

tenerifi_sest_shutterstock_435993856

Vir: www.spain-holiday.com

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

PREBERITE ŠE: Podarite prestižno razvajanje v Portorožu v Hotelih LifeClass

Kanarci: sestavljen let na Tenerife s postankom v Barceloni za 98 evrov

Tenerife, ta čudoviti španski otok je vulkanskega izvora in je največji med Kanarskimi otoki, hkrati pa tudi zelo priljubljena počitniška destinacija, kamor lahko iz sosednjih Benetk z nizkocenovnim Ryanairom in z daljšim nočnim prestopom v Barceloni poletite že zelo ugodno. Gre torej za dve ločeni vozovnici Benetke – Barcelona in Barcelona – Tenerife. Mimogrede – daljši prestop lahko kombinirate z dnevnim skokom v Barcelono in naprej na Tenerife letite šele naslednji dan.

Letalske karte preverite TU (cene se spreminjajo)

Tenerife obiskujemo zaradi čudovitih belih in črnih peščenih plaž, slastne hrane, ki vas bo razvajala med dopustom, varnosti in lepih nastanitvenih objektov, pa tudi odlične zabave, pravega otoškega vzdušja in norega nočnega življenja. Kaj si ogledati, kaj početi in kje lenariti?

Plaže, plaže, plaže

Tenerife boste vzljubili že zaradi lepih in čistih plaž ter neskončnih sončnih dni. Večina najboljših plaž leži na jugu: Playa Del Duque, Playa Fanabe, Playa de Las Americas … Na severu pa je Playa Las Terecitas, čudovita plaža z zlatim peskom iz Sahare.

Na najvišji vrh Španije! 

Nacionalni park Parque nacional del Teide je pod UNESCO zaščito svetovne dediščine, njegov vulkan že dolgo več ne deluje, zato brez skrbi, je pa vseeno vreden vaše pozornosti. To je namreč tudi najvišji vrh Španije, ki stoji na sredi otoka.

Na karneval! 

V Santa Cruzu slovijo po Kanarskem karnevalu, ki mu lahko brez pretiravanja rečemo, da konkurira tistemu v Rio de Janeiru. Nič za to, če boste tam kakšen drug datum, zabava na Tenerifih se najde vsak del leta!

Kje je lava?

V mestu Garachico boste našli naravne skalnate bazenčke, ki so primerni za kopanje in so nastali zaradi vulkanskega delovanja. Mesto je leta 1706 za las ušlo vulkanskemu uničenju, še vedno pa lahko vidite poti, kjer je tekla lava.

Letalske karte preverite TU (cene se spreminjajo)

Foto: Shutterstock

Pred skokom na Tenerife preberite še:

Vandraj insider: Slovenka, ki Tenerife pozna kot svoj žep

Tokrat sem Tenerife raziskovala s pomočjo Jasmine Pecoler, Slovenke, ki je na tem koščku sveta našla nov dom. Tam je s partnerjem ustanovila tudi podjetje, v sklopu katerega organizirata počitnice, trekinge in vodenje po otoku v slovenščini. Kakšna je njena zgodba in česa na otoku ne smete spregledati?

Kako bi se opisali tistim, ki vas še niso spoznali?

Pozitivna in nasmejana mamica majhni hčerki, ki je vedno na lovu za novimi dogodivščinami. 

Kaj vas je odneslo na Kanarske otoke?

Ljubezen in delo. Partner je bil povabljen na delo na Tenerife, čez nekaj mesecev sem se mu pridružila še sama. 

Torej je to vaš drugi dom? Kako pogosto ste tam?

Tenerife je bil zdaj strnjeno skoraj 4 leta moj prvi dom. V prihodnosti pa ne vem, kako bo. Mogoče bo moj drugi dom v zimskem delu leta. 

Stojite za podjetjem Top Tips Tenerife, v sklopu katerega organizirate počitnice, trekinge in vodenje po otoku v slovenščini. Je Tenerife pri Slovencih zelo priljubljena destinacija?

Res je. Top Tips Tenerife tvoriva jaz in moj partner in seveda najina majhna pomočnica. Začelo se je tako, da sva prodajala izlete in karte na otoku Tenerifu. Vse od Loro in Siam parka do izletov z ladjico za ogled kitov in delfinov. Potem sva dobivala razna povpraševanja in sva začela ponudbo širiti. Na dnevna vodenja v slovenščini, trekinge … V februarju sva imela tudi krasno skupino potovanja po Tenerifu. Prvotni namen ni bil urejanje namestitev in letalskih kart, ampak je povpraševanje tako veliko, da sem se odločila, da v ponudbo dodam tudi to. V tem trenutku lahko poskrbiva za vse, kar potrebujete za oddih na Tenerifu.

Tenerife je kar priljubljena destinacija pri Slovencih, bolj kot sem si mislila sama. Malo neugodno je samo to, da so Slovenci zelo osredotočeni na šolske počitnice. Kar za njih pomeni večji finančni zalogaj (zaradi visokih cen letalskih kart), zame pa zgoščeno delo ob določenih delih leta.   

Pisana vasica z razgledne točke Mirador Pico del Ingles.

Kako ste padli v ta posel?

Zelo spontano. Videla sva, da naju vsi sprašujejo kod in kam na Tenerifu. Zato sva se povezala s ponudniki in začela prodajati karte. Danes pa tudi apartmaje, najem avtomobilov in organizacijo izletov. Nekako je to prišlo čisto od povpraševanja ljudi, ki prihajajo na Tenerife in sva po njihovih željah oblikovala storitve.

Kaj je najboljše, kar ste odnesli od življenja prek meje?

Trdo kožo in malo širši pogled na svet.

Meglice na Anagi.

[O kraju:]

Kako bi opisali Tenerife? 

Čudovit vulkanski otok sredi oceana, kjer je skoraj vsak dan sonce.

Pa tamkajšnje ljudi?

Izjemno prijazne, pozitivne, človeške.

Katera je najbolja nadležna stvar otoka?  

Premiki na daljše razdalje so mogoči samo z letalom.

Katere so najpogostejše zmote, ki jih imamo o otoku kot turisti, pa jih spregledamo, ko enkrat tam živimo?  

Veliko ljudi preseneti ob prihodu ta pokrajinska raznolikost vse od najvišjega vrha Španije El Teide do najvišjih klifov v Evropi, edinega oblačnega gozda v Evropi do polpuščavskih območij ob oceanu. Tudi sama sem si predstavljala, da je otok prekrit z resorti polnimi turistov. V resnici je tak zelo majhen del otoka.

Pogled na El Teide spomladi.

Vaši trije razlogi za obisk so … 

Sonce, vulkanska pokrajina, ocean.

Otok je najlepši …  

Jeseni, ker pridete iz turobne srednje Evrope na čudovito sonce in ocean je najtoplejši v celem letu.

Stvari, zaradi katerih je tam vredno živeti?

Sonce, sonce, sonce, sonce, sonce, odlično tropsko sadje, odlična morska hrana, zelo prijazni ljudje in umirjen ritem življenja, sonce in morje.
 

[O urbanih kotičkih kraja:]

Najljubši kotiček za sprostitev: Chiringito Pirata.

Najboljšo kavo potrežejo v: LA PEPA food court.

Najboljše kosilo najdete pri: Rincon de Pollo Los Cristianos, kanarski piščanec.

Tradicionalna jed, ki vas je navdušila: Almogrote – kozji sir z mojo rojo (rdečo omako).

Najboljši šoping je: Tržnica San Isidro za zelenjavo. Drugih nakupov se ne poslužujem veliko.

Muzej ali galerija, kamor vas rado zanese: Življenje na Tenerifu je zunaj. V muzeje in galerije te redko zanese. Notranji prostor pa koncertna dvorana Auditorio v Santa Cruzu.

Park, kjer najraje poležavate: Poležava se res kar na plaži. Durgače pa krasen sprehod v parku v Santa Cruzu.

Najlepša plaža: La Tejita

Najbolj podcenjena atrakcija: Mogoče vasica Masca.

Najbolj precenjena turistična točka: Prav nobena se mi ne zdi precenjena. Ene zgubijo na vrednosti zaradi preobljudenosti in med te bi štela Siam park. Še vedno je najboljši vodni park na svetu in je vreden svoje slave.

Najlepši razgled najdemo: Mirador Ingles, če imaš srečo s soncem.

Najboljša zabava: 1x na leto v Santa Cruz zagotovo pride Luis Fonsi s svojim Despacitom.

Najljubši festival/dogodek: Karneval februarja – 2. največji na svetu za brazilskim.

Top foto kadri, ki jih potrebujemo za Instagram: Plaža Las Terecitas, Masca, Paisaje Lunar, Auditorio Santa Cruz de Tenerife.

Los Gigantes najvišji klifi v Evropi.

[Uporabno:]

Kateri je najugodnejši prevoz po mestu?

Avtobusi TITSA.

Pa najugodnejša pot iz Slovenije do tja?

Direktni leti iz Benetk, Dunaja, Bologne in Milana.

 

[Plus in minus:]

Katere so prednosti in slabosti v primerjavi z življenjem v Sloveniji?

Prednosti so zelo ugodna klima, nikoli prevroče in nikoli premrzlo, odlična sveže sadje in zelenjava ter odprtost in prijaznost domačinov. Slabosti sta zelo močno sonce in voda iz plastenk. 

Kaj pa prednosti in slabosti dela v tujini?

Prednosti so višina plačila, ni zelo višja, vendar toliko, da se na dolgi rok pozna. Prednost je tudi, da so nadrejeni zelo sproščeni, nikoli ne priganjajo in dajejo moralnih pridig. Slabosti so urniki v turizmu, za nekatere zna biti problematično, da je plačilo stimulativno, vendar se, če dobro delaš, da lepo služiti.

 

[Na hitro:]

Stopnja težavnosti iskanja stanovanja od 1 do 10 (10 = najtežje): 10

Stopnja težavnosti iskanja službe od 1 do 10: 1

Stopnja težavnosti navezovanja novih prijateljstev od 1 do 10: 10

Občutek varnosti od 1 do 10 (10 = najbolj varno): 10

Jasmini lahko sledite tudi prek Facebooka (tukaj)

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini, veliko potuje in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu in radi raziskujete svet? Pišite mi na maja@vandraj.si!   

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

PREBERITE ŠE:

Vandraj insider: Klara Vrbnjak, plesalka, ki vas vabi na terapevtski oddih na Tenerife

 

 

Vandraj insider: Klara Vrbnjak, plesalka, ki vas vabi na terapevtski oddih na Tenerife

Tokrat se nam je v Vandraj insiderju pridružila Klara Vrbnjak. Vandraj je nove kotičke sveta tokrat odkrival v družbi plesalke in psihologinje, ki najraje združuje umetnost, ples, psihologijo ter ocean in prav to jo je odneslo na Tenerife. Tam je ustanovila center za terapevtske počitnice, zato so Kanarci kljub povratku v Ljubljano ostali njen drugi dom. S čim jo je otok večne pomladi tako očaral?  

Kaj vas je odneslo na Kanarske otoke?

Na Tenerife sem odšla zaradi izmenjave, saj se mi je ideja o “pisanju magistrske naloge pod palmo” zdela res odlična. In točno tako je bilo. Pravijo, da ima otok dva ekstrema. Lahko te močno privlači ali pa za vedno odbije. No, meni se je zgodilo prvo. Zaljubila sem se v otok, v kulturo, v način življenja. Kljub vsemu sem se po koncu izmenjave morala vrniti v Slovenijo. Težko je bilo. Kot da sem pustila delček sebe daleč stran. Vsem sem govorila, da čutim, da se moram vrniti. Niso mi verjeli … Dva dni po magistrskem zagovoru v Ljubljani, sem že letela na otok večne pomladi. Povsod je lepo, najlepše pa je tam, kjer je srce. In moje je bilo takrat na Tenerifih.

Torej je to vaš drugi dom? Kako pogosto ste tam? 

V Ljubljano sem se vrnila letos spomladi, vendar bom šla kmalu spet nazaj na Tenerife. Začela sem namreč projekt, ki je tesno povezan s Tenerifi. S prijateljem sva ustanovila Self Center Tenerife – drugačen psihološki center, ki ponuja terapevtske počitnice na Tenerifih. Za leto 2019 že pripravljava nove termine, zato bom zagotovo spet hodila po čudovitih vulkanskih plažah.

In kaj vas je prineslo nazaj v Slovenijo?

Tako močno sem pogrešala Ljubljano, da je to težko opisati. Tenerifi so čudoviti, vendar ni zelenja, ni pitne vode. Pogrešala sem vonj po drevesih, pa jutranjo meglico in aprilski dež. Pogrešala sem ljudi, ki ne živijo iz dneva v dan. Pogrešala sem nekoga s cilji, s poslanstvom. Nekoga, ki bi me razumel. Najbolj pa sem pogrešala psihologijo – to, kar sem študirala in to s čimer se želim ukvarjati celo življenje. Vse to me je prineslo nazaj.

Kaj je najboljše, kar ste odnesli od življenja prek meje?

Veliko mero samostojnosti. Ko greš na drugo stran sveta čisto sam, ti ne preostane drugega, kot da si iznajdljiv in pogumen. Zagotovo sem se naučila trdno zagovarjati svoje vrednote in živeti točno tako, kot čutim, da je prav.

[O mestu:]

Kako bi opisali Tenerife?

Tenerifi so zelo raznolik otok. Sever in jug sta kot dan in noč. Sama sem živela na jugu. Tam je poletje skozi celo leto. Enkrat letno, navadno v februarju, dežuje in takrat se čas ustavi (zaprejo šole, v prometu nastane kaos).

Tenerife je prav tako otok plesa. Tam živi veliko priseljencev iz latinske Amerike, zato plesni ritmi odmevajo po vseh ulicah in supermarketih. Tudi februarski karneval, ki poteka skoraj en mesec, je obarvan s plesom.

Pa tamkajšnje ljudi?  

Na Tenerifih živi toliko različnih narodnosti, da ne smemo vseh metati v isti koš. Veliko sem se družila s Slovenci, ki živijo tam (ja, veliko jih je!). Slovenci so zelo odprti, večina jih išče neko pustolovščino, novo izkušnjo. Španci (iz celine) so večinoma prijazni in razgledani. Nekateri so nezaupljivi. To se izkaže zlasti pri iskanju stanovanja. Kanarci so zelo prijazni, glasni in velikokrat vsiljivi. Ob vsaki priložnosti te zasujejo z lepimi besedami in pohvalami. Podobno je z latinoameričani. Italijani imajo najslabši sloves na otoku, čeprav sama nimam slabih izkušenj z njimi. Angleži so prijazni, vendar mislijo, da so vladarji otoka.

Seveda obstajajo izjeme, zato nerada posplošujem. Kot psihologinja, pa sem opazila tudi temnejšo plat otoka. Tenerife so otok “pobega”. Nekateri bežijo pred samim seboj, drugi pred svojimi problemi. Pometejo jih pod preprogo in mislijo, da jih bo sonce pozdravilo. Ravno zaradi tega na otoku obstaja rek: “Hay muchos locos en Tenerife”.

Katera je najbolj nadležna stvar otoka?

To, da stanovanja pozimi niso ogrevana. Kljub temu, da je podnevi toplo, so januarske noči mrzle. Pravzaprav lahko rečem, da me še nikoli ni tako zeblo, kot me je na Tenerifih.

Druga nadležna stvar je izjemno močna Calima. Gre za saharski veter, ki prinese pesek iz puščave in zelo vroče temperature. Ob hudi Calimi je priporočljivo ostati v notranjih prostorih, saj pesek v zraku povzroča slabo počutje.

Katere so najpogostejše zmote, ki jih imamo o otoku kot turisti, pa jih spregledamo, ko enkrat tam živimo?

Veliko ljudi bi reklo, da so Tenerifi otok zabave – samo “siesta in fiesta”, nič drugega. Res je, da se vse premika počasneje, vendar, ko živiš in delaš tam, vidiš, da ni čisto tako. Ljudje, ki delajo v turizmu, imajo po navadi samo 1 dan v tednu prost in še to ni vedno nedelja.

Vaši trije razlogi za obisk so …

Ocean, sonce, ples.

Otok je najlepši … 

oktobra, ker je temperature morja najvišja, ljudje pa so še vedno poletno razpoloženi.

Stvari, zaradi katerih je tam vredno živeti?

  • Nekje na otoku vedno sije sonce
  • Prijetna temperatura skozi celo leto
  • Možnost surfanja na valovih

 

[O urbanih kotičkih kraja:]

Najljubši kotiček za sprostitev: Branje knjige na kateri izmed plaž, kavica v bližnji kavarni in Siam park.

Najboljšo kavo postrežejo v: La Parada – italijanska kavarna v vasici Adeje.

Najboljše kosilo najdete pri: La Salud – tapas bar v vasici Adeje.

Tradicionalna jed, ki vas je navdušila: Kanarska hrana ni zame. Všeč mi je bil krompirček s posebno omako: Papas con mojo.

Najboljši šoping je: Siam Mall, El Galeon – outlet center, celotna avenida de Las Americas.

Muzej ali galerija, kamor vas rado zanese: Na jugu ni kulture. Me je pa zaneslo na sever v TEA (Tenerife Espacio de las Artes). 

Park, kjer najraje poležavate: Kot velika ljubiteljica palm, priznam, da sem zelo uživala v Palmetumu – park, kjer imajo vse palme sveta. Tam sicer ni bilo časa za poležavanje, vendar bi se z veseljem vrnila še enkrat. 

Najbolj podcenjena atrakcija v mestu: Glavno mesto – Santa Cruz.

Najbolj precenjena turistična točka v mestu: La Laguna.

Najlepši razgled nad mesto najdemo: Hard Rock Hotel – The 16th in El Teide (če hočete biti višje od oblakov).

Najboljša zabava: Achaman club, Casablanca, Botellon Salsero … 

Najljubši festival/dogodek: Carnaval de Tenerife, Pasión Kizombeira…

Top foto kadri, ki jih potrebujemo za Instagram: skulpture v Las Americas, tisoč in ena palma iz avenide de Las Americas, Las Teresitas, playa del Duque.  

Najlepša plaža: Fañabe playa, playa del Duque.

 

[Uporabno:]

Kateri je najugodnejši prevoz po mestu?

Zelo ugodno je najeti avto. Sicer pa se je ugodno prevažati z avtobusom. Mladi pod 30 let imajo posebno ugodnost za nakup bono kartice.

Pa najugodnejša pot iz Slovenije do tja? 

Pred letom dni je bil to zagotovo Ryanair iz Benetk.

[Plus in minus:]

Katere so prednosti in slabosti v primerjavi z življenjem v Sloveniji?  

Prednosti: drugačen način življenja, spoznavanje tujih kultur, razumevanje drugačnosti, glasba in ples, sonce …

Slabosti: ne cenijo izobrazbe, ni pitne vode in vonja (morje nima vonja pa slanem, drevesa nimajo vonja pa zelenju), izoliranost (sredi Atlantika) …

Kaj pa prednosti in slabosti dela v tujini? 

Na Tenerifih sta samo turizem in gostinstvo. Tam nisem imela priložnosti delati kot psihologinja. Prednosti pa so sledeče: povprečna plača je višja, delaš v bližini morja in ob delu se res dobro naučiš govoriti tuj jezik.

[Na hitro:]

Stopnja težavnosti iskanja stanovanja od 1 do 10 (10 = najtežje): 15. Skoraj nemogoče.

Stopnja težavnosti iskanja službe od 1 do 10: 2.

Stopnja težavnosti navezovanja novih prijateljstev od 1 do 10: 3. Španci so zelo odprti in hitro sklepajo prijateljstva. Vseeno sem se hitro naučila, da večina takšnih prijateljstev ni tistih pravih. Seveda pa so izjeme, saj se nepričkovano spletejo vezi, ki jih nikoli ne pozabiš.

Občutek varnosti od 1 do 10 (10 = najbolj varno): 7.

Foto: Klara Vrbnjak/osebni arhiv

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu? Pišite nam na maja@vandraj.si!  

PREBERITE ŠE:

Vandraj insider: Slovenka, ki se je s Francozom ustalila na rajskih Karibih

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.